Varje år sätts 1000 miljarder nya plastpåsar i omlopp i världen (enligt statistik från FN), och varje plastpåse används i snitt i ynka tolv minuter. Bara i Europa är siffran 100 miljarder plastpåsar per år, och åtminstone 8 miljarder av dem hamnar i naturen. De är dessutom gjorda av råolja, som är en icke förnybar resurs.

Foto: Maria Soxbo
Ofta tar vi emot påsarna av ren slentrian, eftersom många butiker automatiskt lägger dina varor i en plastpåse utan att ens fråga om du behöver den. Att uppmana er att tacka nej till plastpåsarna är ju enkelt, men jag vill ju också ge er ett alternativ så klart eftersom det är svårt att bryta en vana utan att ersätta den med en annan. Och mitt bästa förslag (i väntan på en lag som förbjuder plasteländet, vilket redan hänt i Italien) är förstås att ha en tygkasse ihopvikt i väskan.
Här är det så klart allra bäst om den är lokalproducerad, gjord av ekologisk bomull och så vidare, men jag skulle faktiskt också säga att i princip vilken tygkasse som helst är ok – men bara om den kommer till användning!
Min favorit ovan är köpt på Monki för kring 50-lappen, och tyvärr vad jag vet inte alls ekologisk och definitivt inte närproducerad. Men – den är snygg, vilket gör att jag mer än gärna bär omkring på den och det i sin tur gör det enkelt att tacka nej till plastpåse efter plastpåse i min vardag. Jag har dessutom haft den i flera år redan, istället för de genomsnittliga tolv plastpåseminuterna. Hade det varit bättre om den varit ekologisk? Absolut. Men var den ett dåligt köp eftersom den inte är det? Nej, jag tycker faktiskt inte det.
Så mitt första miljömåndagsinlägg blir en uppmaning: köp eller sy en fin tygkasse, gärna av secondhandtyger (och väljer du mellan två lika fina nyproducerade, ta den i ekologisk bomull!), så tunn och lättvikt som möjligt, och lägg den i botten på din vardagsväska. Tacka nej till alla plastpåsar du blir erbjuden, och säg ifrån om expediten automatiskt ger dig en. Vips har du gjort en rejäl insats för miljön! Jag är inte perfekt, det är klart att jag fortfarande kommer hem med plastpåsar ibland av olika orsaker, men jag jobbar på min egen privata nollvision. Berätta gärna hur det går för er!
Update! Tack för alla glada tillrop! Det har diskuterats soppåsar (och matkassar som soppåsar) i kommentarsfältet, och då har jag dels ett lästips (där Naturskyddsföreningen reder ut vad som är minst dåligt för miljön) och ett shoppingtips på miljövänliga avfallspåsar. Dock är ju brännbart avfall inte något som komposteras i de flesta kommuner, men påsarna är ju i alla fall tillverkade av förnybara råvaror till skillnad från de vanliga plastpåsarna. Hälften vunnet?
Update 2 (några år senare)! Numera kostar ju plastpåsarna oftast pengar och vi får frågan om vi verkligen behöver en, mycket bra utveckling. Dessutom finns det numera ett riktigt bra val på tygkassefronten – Reused Remade, som gör tygkassar av kasserade hotellakan! Det vill säga ingen extra bomullsodling alls för dessa kassar, utan 100% återbruk. Hurra! Reused Remade är också med på Hållbara listan förstås!
Jättefina, helsvarta sko-, tvättpåsar etc hittar man också handsydda hos Ancher design, snygga val du har gjort!
Tack Mian!
Vilken bra idé – miljömåndag! Älskar tygväskor, så himla smidiga att ha med sig i väskan. Tar ju liksom ingen plats!
Malin: Vad roligt att du gillar, och jag håller med – tygväskor är suveräna! Funkar också bra som tex skopåsar i resväskan så att inte packningen blir smutsig.
Jippie, vilket bra tema!! Tycker det är så svårt med påsar till avfall. Använder allra allra oftast återanvändbara kassar när jag handlar mat, men när jag fattas plastpåsar till (hushålls)avfall blir det oftast att jag köper plast-icakassar och använder till detta. Mig veterligen finns det inget bra alternativ…
Anna: Åh, jag håller med. Det är en förbättringsfråga i detta hushåll också. Vi handlar maten i pappkassar (och återanvänder dem tills de går sönder, de håller ju definitivt mer än en gång). Men däremot köper vi avfallspåsar på rulle i stormarknaden, mycket billigare än att använda icakassar så klart, men inte mer miljövänligt. Men bra att den frågan kom upp, för nu ska jag köpa hem ett gäng nedbrytbara avfallspåsar istället, finns tex här: http://www.jordklok.se/nedbrytbar-plast
Hej! Har i Skottland kostar alla plastpasar sedan oktober 2014 5p, dvs ca 60 ore – inte bara i mataffarer utan precis overallt. Det dar med att ha en tygpase med sig ar standard. Vad tror du, kommer miljomedvetna Sverige att infora samma regler?
Helene: Det tycker jag är en strålande idé, att ta betalt överallt. Många gör ju det redan här också, matkassarna kostar 1-2 kr i de flesta stormarknader. De fick gärna vara ännu dyrare tycker jag, då skulle antalet minska och de plastpåsar som blev kvar skulle nog få en längre livslängd än tolv minuter.
Vad kul att se att det går en trend i att vara miljömedveten och sätta hållbarheten i fokus. Vi har kört ”veckans lista” ett tag där vi tipsar om inspirerande miljömedvetna och ekologiska val inom heminredning, skönhet, livsstil etc. 🙂
Charlotta: Åh, jag älskar era listor! Så himla inspirerande, fortsätt med dem!
Härligt initiativ Maria, ser fram emot fler inlägg på samma tema!
Kram Anette
Anette: Vad bra, jag ser verkligen fram emot att göra inläggen också!
Tummen upp! =)
Matilda: Hurra! Tack för det!
Jag har funderat på en sak som jag hoppas att någon kan klara upp. Många människor avstår från plastpåsar från affären men köper samtidigt soppåsar i plast för soporna. Om man återanvänder shoppingpåsen som soppåse är det verkligen så mycket sämre för miljön? Särskilt med tanke på att många matvaruaffärer numera har nedbrytbara mer ekologiskt hållbara påsar.
EK: Bra fråga! Jag undersökte saken och hittade ett väldigt bra svar här: http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/plastpasar-eller-soppasar/
Sammanfattat: Soppåsar på rulle är lika dåliga för naturen som ICA-kassar men tunnare och därför har det gått åt mindre råvara. Så alltså ett aningens mindre dåligt alternativ än icakassen i längden. Men det finns avfallspåsar som är miljövänliga och nedbrytbara, och de är förstås allra bäst! Se här: http://www.jordklok.se/nedbrytbar-plast
Älskar detta!
Om jag får bidra med ännu ett tips på temat platspåsar så är det att inte heller köpa plastpåsar i butik när man tex köper frukt. Själv scannar jag och då lägger jag bara frukten direkt i min bärkasse men finns också fantastiska finstickade påsar som går att tvätta och återanvända hundratals gånger på många butiker på nätet.
Tack för en bra blogg!
Kram från A
Astrid: Superbra tips! Jag brukar också lägga det mesta löst i bärkassen, och de få saker som ändå känns som att de behöver en påse brukar jag lägga alla i samma för att minimera antalet påsar. Men finstickade påsar vore så klart ännu bättre, det ska jag kolla upp!
Heja miljömåndag och blogglust! Ibland behöver man verkligen få en puff framåt för förnyad kraft och det låter det som om du har fått. Tygpåsar är sannerligen grejen. Jag tycker att det är bra att fler börjar ta betalt för sina påsar – fick bland annat frågan på Body Shop – så att fler blir medvetna om att man inte alltid behöver den där obligatoriska påsen med sig ut från affären. Det blir roligt att följa denna kategori – heja hållbarheten!
Weronica: Ja, det känns som att detta blir en bra förändring på väldigt många sätt, tack för peppen! Jag har också stött på en och annan butik där jag får frågan om jag klarar mig utan påse, älskar det. Då får man en påminnelse om att tänka till lite själv också. Kram!
Åh, så skoj att du tog just min idé! Och dessutom ännu roligare att du tog upp just tygkassar vs. plastkassar första dagen. Jag blir verkligen tokig på alla dessa påsar som följer med hem utan att man tänker på det. Jag försöker verkligen att slippa undan men ibland hinner jag inte med och helt plötsligt står jag där med en påse i näven.
Jag får förbereda väskan med ett par tygkassar och öva in frasen ”jag behöver ingen påse, tack” framför spegeln 100 gånger innan nästa shoppingtur.
Tack för förslaget Annica, det var klockrent! Och ursäkta felstavningen av ditt namn, har ändrat nu!
Jippie för miljömåndagar!!!
Vilket underbart inlägg! Och vilket bra tema. Heja dig och alla som skickat in kloka förslag.
Som miljövetare måste jag bara applådera denna kategori. Jag kan nämna att det jag gör för att alltid ha med mig tygkassar är att sprida ut dem överallt, i bilen, väskorna osv. Det kallar jag för Montezamitricket då jag såg ett avsnitt med Maria Montezami för en halv evighet sen att hon gjorde så med läppstift. Haha.
Haha, Montazami-tricket! Underbart!
Jättefina! 😀 Den med valarna va superfin 🙂
Tack för att du tipsar om min tygkasse! Och grymt bra kategori – keep it up! Vet inte om du har sett, men spana gärna in mer info om hållbart mode och Slow Fashion på: http://www.slowfashionuppropet.se
Kärlek!
Johanna
Det ska bli roligt att följa dina måndagsinlägg i framtiden! Jag har själv precis avslutat en praktik inriktad på miljö, där jag bland annat kollade på livscykelanalyser om plast vs. tygkasse. Gillar verkligen ditt inlägg!
Jag har under praktiken också arbetat med projektet ”greenhackGBG”, där kan du säkert hitta mycket inspiration. kolla greenhackgbg.se eller greenhackgbg på instagram så finns mycket material 🙂
Åh, tack för tipset Johanna – låter superspännande!
Bra inlägg! Jag vill tipsa om att man på Myrorna kan köpa jättefina, unika tygkassar som har sytts upp av begagnade tyger och plagg som lämnats in. Definitivt ett bra miljöval och dessutom går pengarna till bättre behövande och inte minst, man får en unik tygkasse som inte går att hitta någon annan stans.
Det är också helt sjukt att en plastpåse kostar 2kr/styck på affären nuförtiden, förstå vilka pengar de gör sig.. Man tycker att 99.9% av dessa borde gå till någon form av miljöåtgärd..
Karin: Fast jag kan tycka att det är bra, de borde kosta ännu mer – då skulle vi inte konsumera så mycket plastpåsar utan ta med egna till affären. Hellre 20 kr/påse än gratis! Däremot kan jag så klart hålla med om att det vore ännu bättre om pengarna gick till miljöarbete.