Vi ska, som sagt, inte renovera kök prick just nu – men eftersom golvet ska göras om försöker jag ändå tänka framåt för att slippa bryta upp det nya golvet i onödan. Samtidigt passar jag på att lära mig lite om miljövänlig renovering och klimatsmarta val, så klart – för det är klart jag vill renovera kök miljövänligt om det väl ska göras.
Sen är det inte självklart att man kan välja det bästa i alla lägen, att renovera kök är dyrt och en begränsad budget innebär nästan alltid kompromisser – så även när det kommer till miljötänk. Men har man med sig det i bakhuvudet så kan man ju åtminstone kolla upp hur mycket det skiljer i pris innan man bestämmer sig! Dessutom är det faktiskt så att man kan spara ganska många kronor genom att ha miljön i åtanke.
Här är därför mina bästa infofynd på nätet kring hur man kan renovera kök miljövänligt, med förbehåll för att jag alltså inte testat dem själv (ännu). Miljövänligt kök, coming up!
12 sätt att renovera kök miljövänligt!
1. Välj ett ekokök
Japp, det finns! Fråga Isabelle McAllister, som inrett med Puustelli Miinus – ett ekologiskt kök där allt från livslängd, materialmängd och ursprung tagits med i beräkningen.
2. Ta hand om det du har
Det kan vara frestande att gå all in när köket ska renoveras och byta ut allt. Men ta dig en funderare, kanske finns det ett och annat som kan bevaras? När vi gjorde vårt badrum sparade vi blandarna, det fanns ingen anledning att byta ut dem till exempel. I köket kanske just blandarna, diskbänken, hällen eller kylen kan få hänga med ett tag till?
3. Spar på vattnet
Om du byter blandare, se till att den nya har ett snålt munstycke.
4. Leta Svanen-märkning
En bra utgångspunkt för all nykonsumtion är att leta Svanen-märkningar, som är en väldigt strikt miljömärkning med hårda krav. Merparten av Marbodals kök är till exempel Svanen-märkta. Man kan också använda Svanens egen produktsök, om man till exempel letar efter golv, tapeter eller kakel som är Svanen-märkt.
5. Växla upp i energiklass
Om du ändå behöver byta ut kyl och frys, vilket du faktiskt rekommenderas att göra om de är äldre än sju år tack vare att utvecklingen går så fort att det faktiskt är snällare mot miljön att köpa nytt, satsa på den bästa energiklass du kan hitta. Inte nog med att det är snällt mot miljön, det är snällt mot plånboken också eftersom produkter med bra energiklass drar mindre el. A+ och uppåt, helst!
6. Satsa på sopsortering
Se till att inreda ditt kök så att det är enkelt att sopsortera så mycket som möjligt. Ju smidigare du gör sopsorteringen, desto större chans att du inte ”fuskar”. Bra kärl som är lätt att komma åt och tömma är A och O.
7. Satsa på begagnat och byggnadsvård
Begagnade möbler är ju en piece of cake att hitta, det är bara att surfa loss på Blocket eller valfri auktionssajt. Hela kök är ju en annan femma, men faktum är att det är fullt möjligt att hitta hela kök på Blocket också! De är sällan miljömärkta förstås, men att ta hand om något som någon annan tänkt slänga är absolut ett miljöval i sig. Och dessutom blir det billigare! Spana också in byggnadsvårdsbutikerna, så kan du komplettera ditt nya kök med bevarade beslag och liknande.
8. Passa på att plastbanta
Välj bort plast så långt det går när du ändå gör om, naturmaterial är oftast att föredra. Är du tveksam till trägolv är linoleum och kork bra val ur miljösynvinkel.
9. Skaffa goda vanor
Ditt nya kök förtjänar ju bra val i vardagen också, visst? Växla upp till miljövänligt diskmedel, till exempel.
10. Välj rätt målarfärg
Att renovera kräver ofta en viss händighet och mycket är bäst att lämna till proffsen, vilket påverkar kostnaderna. Andra saker kan man faktiskt göra själv, som att måla väggar eller till och med måla om skåpsluckor. Slantarna man spar in på att göra något själv kan ju faktiskt istället investeras i materialval, som att välja ekologisk målarfärg, linoljefärg eller någon annan klimatsnäll färg.
11. Satsa på LED
Även belysningen ska vara smart så klart. LED är ett jättebra alternativ, medan lågenergilampor låter bra men innehåller kvicksilver och har ett ensidigt, grönt ljus vilket kan störa vår dygnsrytm. Lägg till dimmers om du kan, det spar också energi!
12. Ta hand om avfallet
Går det att köpa begagnade kök så går det att sälja dem också! Lägg ut på Blocket, under bortskänkes om ingen vill köpa. Se till att så mycket som möjligt av det som inte går att skicka vidare till nya ägare hamnar på återvinningscentralen, framför allt elektroniken.
Och så några bra länkar för att renovera kök miljövänligt
Ekobyggportalen – en superbra sajt med bland annat massor av info om olika material och vad de innehåller, hur man ska tänka ”bakom kulisserna” med eldragningar och rör och mycket, mycket annat. Fråga hantverkarna vad de tänkt använda och slå upp allt här, så får du koll på vad som eventuellt borde bytas ut mot bättre alternativ.
Top ten Sverige – Naturskyddsföreningen listar de energiprodukterna på marknaden.
Byggfabriken – Denna byggnadsvårdsbutik hjälper dig inte bara att renovera tidstypiskt utan i många fall också miljövänligt.
Kork är inte bra ur natursynvinkel.
– Skogarna med korkek är ett unikt ekosystem som utvecklats under hundratals år och skapat en näring i ekologisk balans. Tvärtemot vad många tror är utvinningen skonsam och marken viktig som betesmark för andra djur. Korken kommer från den yttre barken på träden som skördas vart nionde år.
Hej Jenny, förlåt men jag förstår inte din kommentar? Det du skriver är ju argumenten för att kork ÄR ett bra miljöval? (Skonsam utvinning tex)