Ett annat ämne ni bad mig skriva om när jag uppmanade er att föreslå bloggrubriker var hållbart mode, ett ämne som verkligen är viktigt med tanke på allt jag lärde mig under mitt besök i Riksdagen i höstas. Textilier är överlag en stor miljöbov under tillverkningen, och tyvärr har vi hamnat i något slags slit-och-släng-kultur med allt snabbare trendcykler dessutom.
Ta hand om kläderna
Jag behöver bli bättre på att ta hand om och laga mina kläder, även om jag nästan bara köper secondhand. Varje plagg måste ju få en lång livslängd! Och det hjälper ju inte direkt klimat och miljö om vi köper massor av nyproducerade, ekologiska kläder av god kvalitet – men sedan slänger dem allt eftersom de fått fläckar, gått sönder eller krympt en smula. Här vill jag gärna tipsa om Jennie Dahlén, som är superbra på att laga kläder på ett både snyggt och kul sätt. Hon är väldigt bjussig med tips och tricks också, så lätt att testa själv med hjälp av henne!
Bry dig om ursprunget
Mitt nästa mål är att bli bättre på att bry mig om var mina kläder är gjorda och av vem. Det är ju inte bara materialet som spelar roll, även arbetsförhållanden är en viktig pusselbit i att bygga en bättre värld. Hatten av för Filippa K som på sin hemsida inte bara listar material och färgval, utan också har den lilla fliken Who made it? som redogör i detalj för var plagget är gjort och av vem. Ju mer vi vet om de plagg vi köper, desto lättare blir det att göra bra, medvetna val.
Ställ frågor innan du gör ett köp, kring produktion, material och skötsel.
Köp secondhand
Med två barn som växer så det knakar och dessutom inte kan ärva varandra (eftersom de är tvillingar och har samma storlek) är det inte minst ekonomiskt att tänka secondhand. När jag går förbi en Myrorna eller liknande brukar jag gå in och kolla igenom barnavdelningen, inte sällan hittar jag en nästintill oanvänd regnjacka eller ett par jeans i en storlek över vad Tilda och Alfred har nu och för en pytteslant. Då slår jag till, och så fort de växt ur ett plagg kollar jag i min fyndlåda hemma innan jag köper nytt. En rolig fyndjakt som är snäll mot både plånbok och miljö, och dessutom får de en lite mer varierad garderob.
Välj med omsorg – både konsumtion och inspiration
Måste du köpa nytt? Välj med omsorg.
Här vill jag också tipsa om att följa inspirerande slow fashion-influencers som har en sund attityd till mode och som kan få både lagat och secondhand att se ut som a million bucks. Förutom att de delar med sig av stilinspiration lyfter de ofta problemen med nyproducerat mode, visar på fördelarna med secondhand och har helt enkelt kul med kläder – men på ett vettigt och planetkompatibelt sätt. Några tips är Johanna Leymann, Hållbara Sara, Anotherblog, Rebecca Revelj, Fairfashionistafilippa, Emelie Norberg och Sara Wimmercranz.
I första hand – alltid bära det vi redan har, i andra hand köpa secondhand. I sista hand köpa nytt – och då också lägga tid på research.
Har ni fler tips? Bidra gärna!
Hej! Måste vara lite egoistisk och tipsa om mitt egna företag Monday Company, http://www.mondaycompany.se där jag säljer tygmärken som man kan stryka på sina barns kläder (eller sina egna) för att dölja ett hål eller en fläck. Så himla mycket bättre än att slänga dom. Är så trött och less på att det kastas så mycket kläder som faktiskt många gånger kan användas mycket längre.
Dagens tips, som denna gång blev ett tips om mig själv. Sorry! 🙂
Jag fick just ett par strumpbyxor (Olivia) från Swedish Stockings i julklapp, och hittills är jag sååå nöjd! Det är riktigt bra kvalitet upplever jag, och att de dessutom är gjorda av återvunnen nylon är ju helt fantastiskt. Kommer bara köpa detta märke i fortsättningen, så vill verkligen rekommendera det.
Håller verkligen med om att Make it Last är en superbra site! Jag vill slå ett dunderslag för Tradera, som jag upptäckte just genom Make it Last. Många väljer bort loppis och second hand med anledning av att ”de inte har tid” och att de vill ha något specifikt. Men så är det inte, Tradera har exempelvis en ypperlig filter-funktion och då det är online kan man kolla in utbudet när och var man vill. Om en letar efter plagg av bättre kvalité kan du exempelvis skriva in ett visst varumärke i sökfältet, eller bara sortera utbudet efter ”dyrast först” (god kvalité har oftast ett lite högre prisläge än övrigt på Tradera). I annonsen framgår oftast hur använt plagget är och i vilket skick det är i. Det går att hitta mycket som är sparsamt buret.
Vill även slå ett slag för andra företag när du inte längre använder dina plagg. Istället för att slänga dem kan man dela upp i två kategorier: återvinn (trasiga och förstörda plagg) och sälj (för små eller används för sällan). Här kan H&M och Sellpy verkligen göra jobbet för en. Det som ska återvinnas kan man bara ta med sig i en kasse och lämna hos närmaste H&M, så är de återvunna. H&M finns på så pass många platser, på så sätt blir återvinning inte särskilt omständigt. Sellpy hjälper dig att sälja dina plagg på Tradera och det kräver minimal ansträngning från din egen sida. Vips blev garderobsrensningen mycket mer miljövänlig och för min del kan jag vanligen vänta mig en 1000-lapp från Sellpys försäljningar av mina gamla saker.
Det blev ett långt inlägg, men dessa tre företag har verkligen förändrat mina konsumtionsmönster rörande mode. Jag är ganska säker på att jag konsumerar mer hållbart nu än vad jag gjorde tidigare, så det känns som det bästa tipset jag kan ge till den som vill skaffa sig nya konsumtionsvanor.
Håller helt med, och använder både Tradera och Sellpy själv!
Bra med mer info hos Filippa k. Saknar dock det för mig viktigaste, info om djuret som det är gjort av och dess livsförhållande i Kina.
Väl tänkt, Caroline! Är det just ull så är det ju ett djur inblandat så klart, till skillnad från bomullsplagg. Om jag var du skulle jag maila Filippa K om det, deras ambitionsnivå är så hög att jag säkert tror att de på sikt vill inkludera även det.
Bra inlägg tack! <3