En av ”utmaningarna” ni gav mig i uppdrag att blogga kring var konst – hur man ska tänka, hur man har råd, vad jag själv gillar i konstväg och så vidare. Och konst är ju faktiskt något jag för en gångs skull gärna uppmuntrar till konsumtion av!
Det kom så många frågor på temat att jag nog får göra flera inlägg om det, och jag tänkte börja med att erkänna att jag verkligen inte är något konstproffs. Så jag ringde upp den person i mitt nätverk som kan absolut mest om konst – Ciléne Andréhn som är ena halvan av Andréhn-Schiptjenko!
Hej Ciléne! Om man vill gå från ”Gallerix-konst” till riktig konst – var börjar man?
– Det bästa är att börja med att försöka titta på så mycket konst man bara kan, vill och orkar. Gå på museer, besöka konsthallar och gallerier och så vidare. Ju mer man tittar desto bättre känsla får man för vad man tycker om, vad som talar till en.
Om man bor i en liten stad då, där utbudet är lite magert?
– Då besöker man hemsidorna till de museer och gallerier man annars hade besökt! Jag kan också rekommendera att följa dem på instagram, för det leder vidare – de taggar konstnärer och konsttidningar och så hittar man fler att följa. Däremot skulle jag inte rekommendera att göra de första köpen online, jag tror man måste vara i fysisk kontakt med konsten – åtminstone i början – för att göra genomtänkta köp. Så när du lärt dig lite mer, boka en resa och köp konst!
Vad kommer först – konsten eller inredningen? Det vill säga måste jag anpassa inredningen efter konsten eller ska jag hitta konst jag gillar som passar i mitt hem?
– De flesta upplever faktiskt möbler som viktigare än konst, och åtminstone om man är ung så köper man definitivt möblerna först så att konsten automatiskt kommer i andra hand. Sen finns det ju praktiska saker att ta hänsyn till, de flesta har ju relativt begränsat med yta och då måste man köpa konst man faktiskt får plats med. Men ju mer hooked på konst man blir, desto mer börjar man flytta på möblerna för att konsten ska få plats! Och på sikt kanske man faktiskt har mer konst än man har framme, man har ett litet lager och alternerar det man visar upp. Det finns inget motsatsförhållande i inredning och konst, men däremot kunde jag önska att fler skulle köpa konsten innan de börjar köpa kuddar, plädar och andra smågrejer som egentligen inte är nödvändiga…
Samtida konst eller ”fynda” på auktionssajterna?
– Det är två väldigt olika saker. Samtida konst går också att hitta till riktiga fyndpriser. Dessutom bidrar man till konsthistorien, till att vi har ett levande konstliv. Det kan låta lite väl storslaget att säga så när det handlar om att köpa en litografi, men köper man på auktion kommer pengarna en tidigare ägare till del medan konstnären inte får något alls. Auktioner bidrar inte till att nu levande konstnärer kan fortsätta att vara verksamma, och inte heller till att gallerier kan drivas så att konstnärer får ett forum att visa upp sig i. Det tror jag inte många tänker på.
Det är många ord i konstvärlden – litografi, grafiskt blad, serigrafi, originallitografi – det känns som att jag behöver en tolk. Hur viktigt är det att förstå skillnaden mellan alla beteckningar?
– Det är viktigt så tillvida att man måste förstå vad det är man köper, vad man betalar för. Men alla beteckningar är bara en googling bort, och köper man direkt från ett galleri så finns det personal att fråga som kan berätta om hur verket tagits fram och vad beteckningarna innebär. Våga fråga.
Vad tror du största misstaget många gör när de vill börja investera i konst är?
– Bra fråga! Största misstaget är nog att folk ofta betalar lite för mycket, genom att de vill köpa ett namn de känner till och då köper något i stor upplaga som säljs lite för dyrt just för att det är ett etablerat namn. Eller att man köper något som man uppfattat är ”ballt”. En annan missuppfattning är att man ska komma till en punkt när man ”förstår” all konst, men det ligger i sakens natur att det inte går att verbalisera exakt vad all konst får en att känna. Konst är ett eget språk, och det är ofta det okända eller obegripliga som gör det intressant. Jag har själv upptäckt att den konst som för mig håller i långa loppet ofta är den jag tycker är lite irriterande.
Om man har begränsade kunskaper kring konst är det lätt att tro att allt har Lars Lerin-prislappar … Var hittar man konst till överkomliga priser om man inte har så stor budget?
– Har man en begränsad budget, och det har ju de flesta, så är det oftast tryck och multiplar av olika slag – litografier och serigrafier, fotokonst i begränsad upplaga – som gäller. Inget fel i det! Sen tycker jag att man måste fundera lite kring vad ”dyrt” är. Jag såg nyligen på nyheterna att det hade sålts 400 000 nya bilar i Sverige på ett år. En ny bil kostar flera hundratusen – det är jättemycket pengar. Och ingen köper en ny bil för att de behöver den, är det bara en bil man behöver så köper man begagnat. Att investera i sitt intellekt och sitt känsloliv genom att till exempel köpa konst som berör är en investering man alltid har igen, till skillnad från ett rent kommersiellt köp.
Du pratar om investeringar. Måste jag tänka att jag ska köpa nu medan konstnären är prisvärd, att verkligen investera i konst?
– Tvärtom, jag tycker inte att man ska köpa konst av det skälet. Köper man tio grejer är det möjligen en som stiger så mycket i värde, och det är omöjligt att förutse vad som kommer att löna sig i längden. Det kräver väldigt mycket kunskap och det är en dålig bevekelsegrund för att köpa konst. Att kunna konst och att känna konst är inga motsatser, ju mer man lär sig om konst desto mer känner man för den. Det är som att börja läsa, med tiden kan man välja och uppskatta allt mer avancerade böcker. Och när man känner sin smak kan man också lita mer på sin intuition. Det är också därför jag tycker att man ska börja på en lugn nivå och kanske inte lägga så mycket pengar på sina allra första köp. För allt eftersom man lär sig mer kommer också ens smak att förändras och då är det inte alls säkert att de första köpen känns rätt längre. Man utvecklas, det är en del av poängen.
Om du skulle ge tre råd till konstnybörjaren som vill lära sig mer, vad skulle det vara?
- Titta på så mycket konst som möjligt.
- Läs om konst, och följ konsthallar och gallerier på nätet.
- Till slut kommer du till en punkt då du känner för att slå till. Gör det!
Tack snälla Ciléne för att jag fick låna dig en stund (på telefon under ledighet i Paris), och jag hoppas att ni som orkat läsa detta megalånga inlägg fått lite mer kött på benen för att våga ta steget in i konstvärlden! Det har i alla fall jag, och jag har precis lagt till ett nyårslöfte i samlingen – i år är året då jag ska lära mig mer om konst!
Långt men superbra!
Ett riktigt bra inlägg – tack för det!
Enig med Emma, supergra innlegg!! 😀
*superbra..! Hehe, typo..
Jättebra inlägg!!
Jättebra och intressant inlägg! Jag är själv konstnär och grubblar jättemycket kring ämnet emellanåt. Kommer det komma ett inlägg för oss konstnärer också eller kommer det bara gälla för eventuella konstköpare?
Tack Sandra! Det beror på – vad tycker du jag skulle kunna göra för inlägg som passar er konstnärer? Min blogg riktar sig ju till inredningsintresserade i första hand, men man kan så klart vara både inredningsintresserad och konstnär! 🙂 Däremot kanske ett inlägg riktat till konstnärer blir lite för nischat för resten av läsarna. Men ge gärna förslag!