Den här snygga lägenheten hos Vasastansmäklarna går just nu bloggvarvet, och ja herregud – visst är det estetiskt tilltalande? Rasande snyggt med stänkskydd i sten och mörkt kök, armaturerna är to die for och … fast vänta nu lite.
Hur är det med funktionaliteten egentligen? När min kompis, Sandra Nolgren som jobbar på ArkDes, delade länken till den här lägenheten var det med kommentaren:
”Var ska en förvara mat och porslin i detta kök? Och ska en springa över hela rummet för att hämta ingredienser i kylskåpet? När jag ser sådana här lösningar blir jag bara ledsen. Med risk för att låta som en gammal tant: det var bättre förr (sa hon som bor i en 60-talslägenhet som är baserad på noggranna studier av hur folk faktiskt använder ett kök).”
Och visst har hon en poäng? I vår jakt på ”skrytkök” och snyggast möjliga möblering riskerar vi att tappa funktionaliteten. Förr i världen baserades kökens utformning på ”arbetstriangeln” där spis, disk och matförvaring/kyl ligger inom hyfsat räckhåll för varandra (utan att förlora arbetsytorna emellan dem). Se några fina exempel från Arkitektur & Designcentrums samlingar i Digitalt museum här och här till exempel.
I fina köket ovan har vi spis, disk och … var är kylen?
Jo, i andra änden av rummet. Helt utan avställningsyta bredvid. Allt porslin är i ett (rasande snyggt, platsbyggt) vitrinskåp mittemellan de två, så när man tömmer diskmaskinen måste man bära tallrikarna över halva rummet och dessutom klämma sig in mellan bord och skåp för att ställa in allt. Fläkten sitter faktiskt lite misstänksamt högt upp (sprider sig verkligen inte matoset i hela hemmet?) och på väggen mittemot vitrinen finns gott om plats att bygga förvaring, men där ser det ut så här:
En soffa. Och ja, jag fattar så klart att det inte alls är säkert att familjen som bor här har det möblerat så här i vanliga fall – det kan mycket väl vara styling för att få till snygga bilder (vilket man ju verkligen lyckades med här). Men som spekulant, vill man inte kunna se sig själv bo här? Kunna ha en fungerande vardag i köket?
Arbetsytan är minimal, och även belamrad av 2010-talets måste – kaffemaskinen. Detta är dessutom all förvaring som finns, förutom vitrinskåpet. Och rimligtvis är skåpet längst till vänster fyllt av diskho + sopkorg, och ett av de övriga två en integrerad diskmaskin. Var förvaras torrvaror? Källsortering? Kökets ”fulgrejer” i form av hushållsmaskiner, matlådor och aluminiumfolie som man kanske inte vill visa upp bakom glas?
För mig som i länge brottats med ett väldigt opraktiskt kök kan jag garantera att det inte spelar så stor roll hur snyggt köket är om det är dåligt planerat. Och jag vet att detta blir en ganska kraftig diss mot köket ovan, men jag tycker att det säger något om vår samtid. Behöver vi inte funktionella kök längre? Äter vi så mycket takeaway att vi, som Sandra skrev som svar på en kommentar till sitt inlägg, är på väg mot ”tre rum och källsortering” istället för ”tre rum och kök”? I så fall vore det ju nästan rimligare att skippa skrytkök med megaspis helt och hållet …
Vad tycker ni?
Vill du läsa mer? Här kommer några lästips!
Vad definierar ett hem för dig?
(Alla mina reflektionsinlägg hittar du här!)
Heja! vilket bra inlägg! Just när det gäller kök är det ju extra stora krav på att de måste fungera i vardagen och för just matlagning, (såvida man inte är en person/familj som uteslutande lever på hämtmat alt. pasta och färdigköpta köttbullar) så är ju detta kök fullkomligt värdelöst hur snyggt det än må vara. Jag applåderar ditt kritiska tänkande och hoppas att detta inlägg får spridning. Min åsikt är att stora bloggare, som ju faktiskt har stort inflytande över de val som deras följare gör, har ett ansvar att kritiskt granska de bilder man sprider, precis på det sätt du gjort nu.
Hej Klara, tack för din kommentar! Jag håller helt med, ett hem måste fungera också. Jag har garanterat gjort mig skyldig till att sprida en hel del opraktisk inspiration genom åren, och man kan ju fortfarande bli inspirerad av tex materialval och färger från ett kök som detta även om planlösningen är hopplös. Men jag ska absolut försöka bli ännu bättre på att nyansera mina texter kring bilderna jag delar, jag tror precis som du att det kan vara viktigt.
Du har helt rätt. Jag har alltid reagerat på bristen på arbetsytor och förvaring i dessa hypade kök. Och SMEGs kyl-frys ska vi inte tala om. Den är inte tillräcklig ens för ett en-persons-hushåll annat än om den personen aldrig lagar mat eller behöver ha något i kyl och frys. Jag delar av princip aldrig bilder på kök som saknar överskåp och/eller annan bra förvaring och där funktionerna är avståndsmässigt felplacerade.
Jag skrev om hur jag ser på kök redan i december 2011. http://www.ninisworld.com/wordpress/does-my-dreamkitchen-exist/
Men jag ser fortfarande bilder på högst opraktiska kök. Det har nästan blivit värre nu än då.
Heja kritisk analys!!! Jag irriterar mig ofta på ”design/trend”-köken som sprids i vissa fall inte alls verkar behöva uppfylla alla svenska höga standardkrav för funktion etc. Jag jobbar på arkitektkontor, designar mest layout men analyserar ofta planlösningar (min mor är inredningsarkitekt) och det är ju så många tillgänglighetskrav på nybyggnation med handikappanpassning etc.
Åh, vad spännande – och kul att höra från någon som jobbar med frågorna dagligen! Jag förstår inte heller varför man inte rankar funktionen högre än många verkar göra …
Kan det vara så att de (med trendkök utan funktion) inte ansökt om bygglov?
Det har jag ingen aning om och vill inte spekulera i, men jag har svårt att tro att man automatiskt bygger sämre planerade kök om man saknar bygglov (eller att ett bygglov automatiskt gör att man lyckas med planeringen). 🙂
Jag håller helt med dig. Med dessutom ett sådant stort kök så är det lite märkligt att just köket fick ta större plats. Känns som om köket är flyttat också. I gamla lgh hade man ju då det begav sig mycket mindre rum för just köket så det här var ett tappert försök.
Arbetstriangeln är ett måste i kök, stort som litet. Jag har precis ritat förhoppningsvis mitt sista kök (ska inte flytta fler gånger). Den här gången med ett skafferi. Äntligen säger jag.
Ja! Skafferi – vilken dröm! Är det något jag skulle vilja få in i mitt kök så är det det – tyvärr finns det inte plats för det …
Tittade på Mäklarsidan och det ser ut som ägarna har gjort ett sovrum av det gamla köket.
Så kan det säkert vara, och att ändra planlösningen för att skapa ett större kök är ju inte fel. Men flyttar man hela rasket har man ju enorma möjligheter att skapa ett kök som verkligen fungerar – så synd att man inte tog den chansen.
Väldigt insiktsfullt och tankeväckande inlägg. Står själv inför renovering av kök hemma, och just det praktiska är väldigt viktigt för mig.
Ja, är man det minsta matlagningsintresserad är det ju ett måste att köket faktiskt funkar. Och är man inte intresserad men äter mat i bland så är det ju ganska skönt att slippa störa sig på dålig funktionalitet VARJE DAG …
Bra inlägg! Jag tänkte också ”snyggt men opraktiskt” när jag såg detta köket. Och ett väldigt högt matbord till de låga stolarna.
Oh! Den detaljen tänkte faktiskt inte jag på, men det har du helt rätt i. Undrar om det är en stylingdetalj för visningen eller om det bor väldigt långryggande människor där? 🙂
Haha…här kan man knappast undvika att skriva att man mycket väl förstår varför man flyttar ifrån denna till utseende sköna lägenhet 😉
Hehehe! De fick nog helt enkelt!
Hej!
Vilket tänkvärt inlägg!
Jag ska bygga om och slänga ut köket på 49 vårar (från 1968). Det är inte utan lite ångest man gör det. Jag vill inte att mitt nya kök (som får ny matplatsdel i en utbyggnad) ska bli mindre praktiskt än vad det nuvarande är. Har nu rådfrågat IKEA, vår ”egen” utbyggnadsarkitekt samt Byggfabriken (som ska bygga köket) om utformningen. Nu tror jag att vi slutligen vet hur den ska vara. Men hur ”praktiskt” det blir i verkligenheten återstår att se tills dess det är färdigbyggt och man verkligen använder det. För ett kök ska vara både roligt och praktiskt att laga mat i, hållbart de nästa 50 åren samt snyggt att se på! Jag återkommer hur det slutligen blev.
Åh, det låter helt underbart att göra en så genomtänkt ombyggnad och med Byggfabriken är du i goda händer. Låt det ta tid, och utgå från vad du tycker funkar resp inte funkar i ditt nuvarande kök så blir det säkert toppen. Och hör gärna av dig när det är klart, blir otroligt nyfiken!
Mer fel: bara en diskho, var ska man skölja? Ingen plats för diskställ. Opraktisk blandare med två vred. Pytteliten kyl/frys. Detta köket ur uppenbarligen till för att äta hämtmat i. Spisen är kanske en attrapp? 🙂
Haha! Håller med om vartenda ord så klart – du hittade än fler fel än jag. Detta kök kanske borde fungera som en ”Finn 5 (50?) fel” på inredningsarkitektutbildningarna? 😉
Mycket bra inlägg! Har själv tänkt framförallt utifrån funktion nu när vi planerat vårt nya kök (efter att ha levt med ett hopplöst opraktiskt, ej original en tid) Jag ser det som en lyx att ha ett rum som verkligen fungerar för sitt syfte och tror det är det absolut enda tänkbara utifrån ett hållbarhetsperspektiv! Självklart ska det vara fint att se på men jag tycker verkligheten och vardagen vi lever i måste vara utgångspunkt, även om jag tummat på någon del av estetiska skäl kanske som att lägga riktig stavpatkett som flyter ihop med originalet i vardagsrummet istället för nåt mer praktiskt
Jamen exakt så! Självklart ska man trivas med stilen på köket, men det går aldrig att maskera dålig funktion med snygg yta. Hållbarhet handlar om mer än bara bra material!
Jag vill bara säga att den här typen av inlägg är en stor del av varför jag uppskattar bloggar så mycket! Jag ser gärna ännu mer av just relevant kritik mot inredningsideal.
Tack Felicia, vad roligt att höra!
Hej
Måste säga att det här nog var ett av dina bästa inlägg någonsin! Härligt att du inte bara skriver om yta utan även analyserar funktionalitet. Jag blir ledsen i ögat varje gång nån slänger ut ett fullt fungerande (och väldigt ofta relativt nyrenoverat) kök så fort de köpt en ny lägenhet, bara för att få den senaste trenden på köksluckor etc. Jag tror (hoppas) dock att detta är en vändande trend då vi ju bor trängre och boendet blir dyrare och dyrare. Funktionalitet och praktiska lösningar måste ju vara framtiden! Synd bara att vi då först måste riva ut alla opraktiska trend-kök…
PS gillade även ditt inlägg om hur ni budget-renoverat ert kök, massa bra tips där! Du borde länka till den artikeln här. Tack för insiktsfulla och matnyttiga inägg och inte bara köp-hets, du ska veta att det uppskattas!
Tack snälla, vad glad jag blir!!
Håller helt med! Mitt största irritationsobjekt när det gäller trendiga kök är köksbänkarna. Jag vill kunna spilla rödvin utan att bry mig! Älskar gamla hederliga rostfria köksbänkar som faktiskt inte verkar gå att köpa längre. Och alla dessa funktionsstudier som ligger till grund för köksbänkens höjd, arbetstriangeln osv, har allt detta gått tillspillo? När jag första gången såg fotona från denna lägenhet var det just blandaren jag lade märke till, jag skulle bli tokig med två vred! Och då lagar jag ändå aldrig någon mat 🙂
Ja rostfritt är ju faktiskt otroligt praktiskt – och snyggt! Det går ju åt en hel del metall förstås, men å andra sidan håller de ju i princip forever sen.
Åh jag har i flera år haft precis samma tankar! Så peppenade att så många tycker som jag. Nini Tjäder, jag instämmer i vartenda ord du skev 2011! Och ska vi tala om köksöar? Där man förlägger EN av huvudfunktionerna (spis ELLER diskho) – vilket ju bäddar för dropp och nedsmutsning! Jag har själv låtit göra en köksö i mitt ganska lilla kök på landet.Men där har jag behållit spis-disk-kyl i linje (med små arbetsytor emellan) och använder köksön som arbetsyta plus frukostplats! Perfekt. Den sida som vänder sig mot diskbänk etc är full med lådor i olika storlekar som sväljer otroliga mängder husgeråd/handdukar/bestick/servetter mm. Köksön har fått ersätta det tidigare köksbordet och har visat sig vara en ypperlig lösning. Köket är ett ”riktigt” kök med dörr som kan stängas! och på andra sidan den dörren ligger vardagsrummet där matbordet står precis framför köksdörren. Enligt mig den perfekta situationen. . Stella
Stella: Åh! Ja, en köksö som är välplanerad och verkligen fyller en funktion kan ju verkligen vara en tillgång!
Jag har bott i gamla lägenheter från 1800 talet med 3,60 i takhöjd och hört alla ah! och oh! och fantastiskt! från besökande. De slipper ju att försöka möblera alla vinklar och vrår och döda utrymmen och smala korridorer.
Att då förvandla dessa krångliga utrymmen (ofta är det lägenheter som delats och slagits ihop i olika renoveringsprojekt) till vad som räknas som ett modernt, chict kök, kräver mycket skickliga händer. Och vi ser ju alla dessa inredningsprojekt på TV och i tidningar, där man kreativt minsann har svängt till det alldeles själv. Och så blir det som det blir ibland.
Och varför tvåhandsblandaren gör återsteg i både kök och badrum är ett mysterium – även om jag ser en del lyftas upp i inredningsbloggar som alldeles fantastiskt vackra (och DET kan de ju vara, i och för sig)
Ja, de flesta boenden erbjuder nog någon form av utmaning, helt klart! Tvåhandsblandarna är luriga, och vi har faktiskt såna i badrummet. Det var det enda vi behöll från det vattenskadade badrummet, främst för att de var både vackra och dugliga (= onödig klimatpåverkan att kasta och köpa nytt). Men de är ju helt klart inte superpraktiska tyvärr …
Vad menas med ”skjuta på köksrenoveringen av miljöskäl”?
Att vi egentligen skulle behöva renovera för att få ett mer praktiskt kök då vi nästan helt saknar arbetsytor nu till exempel, men att vi vill slita på köket så länge som möjligt istället för att riva ut något som trots allt är i okej skick (om än hopplöst planerat). Ju mer uttjänt köket är när man renoverar desto mer försvarbar är miljöpåfrestningen, tänker jag. Därför fräschade vi bara upp luckorna med målarfärg och bytte knoppar i hopp om att vi ska tycka det är fint nog att fortsätta slita på. Är du med på resonemanget?
Kan inte annat än hålla med…FUNKTION var det vi sökte när vi skapade vårt nya kök å jag är sååå nöjd!
Intressant inlägg såklart och bra att du tar upp detta men det kunde gjorts senare då lgh är såld. Säljarna är ju faktiskt människor som antagligen är stolta och glada över sina investeringar och vill få ut så mycket pengar de kan för att inte bli ruinerade av renoveringen. Tycker att du borde tänkt på detta; de som säljer är faktiskt individer med känslor. De har gjort vackra estetiska val som de kan vara stolta över!
Mia – jag har ju aldrig kritiserat deras estetiska val? Tvärtom, jag skriver ju till och med att jag tycker köket är supersnyggt? Däremot är det verkligen opraktiskt, och det tror jag faktiskt spekulanterna upptäcker själva på visningen. Antingen kan de tänka sig att leva med det, eller så avstår de på grund av det. Och är det någon spekulant som hittar mitt inlägg innan budgivning är det väl bara bra – det är mycket pengar det handlar om och då ska man vara medveten om vilka brister lägenheten har. Jag hade väl på sätt och vis kunnat vänta, men det är prick nu lägenheten cirkulerar i bloggosfären (och hos magasinen, den hyllades hos ELLE decoration senast idag!) så skulle jag kommentera hyllningarna var det ju nu det skulle ske. Med tanke på mycket glada tillrop denna lägenhet fått tror jag dessutom ett enda (till hälften) kritiskt inlägg varken gör till eller från. Och förresten, hur vet vi att det är nuvarande säljaren som gjort renoveringen?
Köket på bilderna ser kallt, opersonligt och fantastiskt tråkigt ut. Har själv ett intakt 40/50-talskök med kallskafferi, lång arbetsbänk, snedskåp och glasskäppor. Jag kommer att komma tillbaka och spöka för den som flyttar in i mitt hus efter min död om vederbörande rör köket.
Där är vi oeniga – jag tycker som sagt att materialvalen är superfina, och förstår hyllningarna till det estetiska. Men funktion är också viktigt. Det låter dom att du har ett vackert kök själv – grattis!
Otroligt viktigt inlägg! Och visst, det här köket har mer utrustning/förvaringsyta än vad vi har i vårt torp där vi faktiskt lever ett prima liv. Men som du påpekar, både styling och planlösning är så långt ifrån optimerad funktionalitet att det blir smått löjligt
Klart man klarar sig med enkla förhållanden, särskilt i sommarstugor och liknande boenden (minns min studentetta med kokplatta på en byrå i hallen! :-). Men att renovera en stadslägenhet till ett minimum av funktion känns inte så genomtänkt, nej…
Bra att du skriver om detta! Min första tanke när jag såg detta kök var också att det ser så opraktiskt ut med små arbetsytor och vasken inklämd mot väggen utan avställningsyta. Inget som skulle passa mig som gillar att laga mat i alla fall.
Fy farao! Det här var ta mig tusan det bästa & mest genomtänkta jag läst på en inredningsblogg på evigheter. Här har du en ny läsare & följare. Tumme upp!
Men tack, Jenny – vad otroligt roligt att höra!
Helt fantastiskt att någon lyfter det här… bra skrivet..
Tack Christian!
Förstår hur du menar med praktiska kök o.s.v. och det är en bra poäng, men får lite ont i magen av hur det här köket diskuteras. Man måste komma ihåg att det här förmodligen är någons hem som de lagt ut till försäljning. Bara för att man säljer sin bostad ska man inte behöva bli föremål för en sån här stor diskussion på Instagram, Facebook, i din blogg o.s.v. Hade det varit min bostad som jag sålt hade jag tagit illa vid mig, även om du skriver att det är snyggt innan du/ni går in på hur opraktiskt det är. (Tänker också att rättigheterna till bilderna ägs av mäklaren, ägaren eller fotografen som tagit dem? Är det okej att sprida dem på hundra olika ställen? Ofta glömmer folk att någon äger bilderna och att de inte får användas hur som helst.)
Det kanske hade varit bättre att ta ett exempel från ett företag som tillverkar och bygger kök, inte någons bostad. Ibland måste man komma ihåg att det är nån som trivs i det där köket, är stolt över det och de har inte bett om synpunkter om det från folk de inte känner. De vill bara sälja sitt hem.
Tycker inte att man ska behöva vara orolig över att ens hem ska sågas offentligt när man ska sälja det.
Hej Mia, jag förstår självklart också den aspekten. Och jag hade aldrig gått in på Hemnet och letat fram ett ”dåligt” kök bara för att blogga om det. Men detta hem har fått så enormt mycket lovord av både bloggare och inredningstidningar att jag bedömde att det ”tålde” att användas som exempel, och den bedömningen står jag fast vid. Jag har heller inte skrivit ut adressen till objektet, för att det inte ska gå att googla upp det här inlägget så enkelt för spekulanter på lägenheten. Men jag tycker att jag har ett ansvar som bloggare att inte bara hylla det som alla andra hyllar, utan ibland också bidra med ett annat perspektiv. Att köpa en lägenhet i Stockholm är bland de mest kostsamma konsumtionsval man kan göra, man skuldsätter sig ofta för livet. Att då ge sig ut på bostadsmarknaden utrustad med lite tankar kring hur det kommande hemmet kommer att funka i praktiken vid sidan om koll på trender och materialval är bara sunt och med lite tur kanske jag lyckades bidra med det. Om inte annat ur en hållbarhetsaspekt – om det blir trendigt att renovera bort funktionen ur köken för att skapa ett vackert ”yttre” riskerar nästa trend att bli att nyrenoverade kök rivs ut och ersätts av mer praktiska diton. Dit vill vi ju inte. Jag är dessutom helt övertygad om att spekulanterna på lägenheten inte låter sig hindras av en enda främmande privatpersons åsikt om kökets funktion om de i övrigt älskar läget, planlösningen etc. Och nej, man behöver inte vara rädd att ens hem ska sågas offentligt när man säljer. Åtminstone inte här. Jag skulle som sagt inte ha tagit detta kök som exempel om min kritik inte redan vägdes upp med råge av hyllningar.
Vilket bra inlägg!! Så sant det du skriver om! Vårt kök är med i köksrepotage ute nu i Hus & Hem där jag också lägger tyngd på användningen av köket och på hur vi planerade vårt kök för att få design att gå ihop med funktion =)
Bra Raquel! Ju fler inredningsreportage som belyser form OCH funktion desto bättre!