Plastbantning är ett fenomen som ska hanteras med viss måtta. Att slänga ut för att köpa nyproducerat av andra material är helt enkelt inte en miljögärning, punkt slut. Viss typ av plast är förvisso inte bra för vår hälsa, till exempel teflonpannor, spatlar som smälter i ändarna i stekpannan och annan plast vi värmer upp i samband med matlagning. Här kan det finnas en hälsovinst i att plastbanta och byta ut saker istället. Och mikroplasterna som rinner ut i avloppet när vi tvättar våra fleeceplagg är en katastrof för naturen.
Men det är klart att vi inte ska slänga ut sopskyffeln i plast och köpa en nyproducerad i trä i något slags plastpanik – nyproduktion tär ju enormt på jordens resurser, även om det är bra material det handlar om. Däremot kan vi kraftigt banta ner vår totala plastkonsumtion, främst genom att tacka nej. Engångsplast är en enorm miljöbov, och det finns områden i havet där det finns sex gånger mer plastskräp än levande varelser. Här kan du hjälpa till genom att plastbanta, på rätt sätt.

”Mitt” hav – Östersjön utanför Gotland. Ett hav som visserligen kanske inte är fullt av plast, men som ändå inte mår bra. Foto: Maria Soxbo
6 plastprodukter du kan plastbanta bort IDAG
- Plastbestick. Tacka nej till take away-besticken och muggarna om de är i plast, se till att ha med egna istället. Som vanligt ligger andra länder längre fram än oss – Frankrike har till exempel totalförbjudit alla plastmuggar, -bestick och -tallrikar från och med 2020.
- Sugrör. Tydligen består 90% av allt skräp på stränderna i Sydney av plastflaskor och sugrör, och särskilt sugrören utgör en fara för djurlivet i havet. Tacka nej helt enkelt, det går ju faktiskt utmärkt att dricka direkt ur muggen (om man inte har medicinska behov av sugrör förstås).
- Flaskvatten. Inte nog med att det är en helt onödig produkt i vårt land där vi har så fantastiskt bra kranvatten, det går också åt enorma mängder energi för att tillverka alla dessa engångsflaskor (varje flaska kräver motsvarande 25% av vikten i olja under tillverkningen). Dessutom är de inte tänkta att återanvända eftersom de innehåller ämnen som inte är bra för vår hälsa, så de är skapade för att slängas direkt. De flesta av oss lämnar dem ju till återvinning, men faktum är att vi måste plastbanta bort dem från marknaden. I USA köps 1 500 plastflaskor varje SEKUND … Fixa en bra vattenflaska och fyll på den ur kranen.
- Take away-muggar. De är gjorda i papper, men många fabrikat består även av ett plastlager på insidan som förhindrar återvinning. Bara i Australien slängs en MILJARD takeawaymuggar varje år. Och så har vi dessutom plastlocket som kräver fossila bränslen för att tillverkas. Köp en egen diskbar takeaway-mugg NU om du har för vana att alltid köpa med dig en kopp kaffe på vägen till jobbet. Kör du till exempel med en KeepCup så har du tjänat in miljöpåverkan från 15:e koppen, enligt tillverkaren. Det vill säga om du planerar att dricka mer än 15 takeaway-koppar under resten av ditt liv ska du köpa en återanvändbar takeawaymugg.
- Plastpåsar. Tacka nej, tacka nej, tacka nej. Återanvänd de plastpåsar du har, och se till att de inte hamnar i naturen när du slitit ut dem. Tygpåse vs plastpåse då? Allt handlar om hur många gånger du använder den. Du måste använda en pappkasse fyra gånger och en tygkasse 130 gånger för att väga upp miljöpåverkan, det kan vara bra att tänka på. Men å andra sidan blir vi automatiskt lite mer medvetna om vad vi gör om vi alltid har en extra påse med i väskan så att vi kan tacka nej till nya plastpåsar.
- Flytande tvål. Ja, det är snyggt med en elegant lyxtvål i pumpflaska på handfatet, men nej – ur miljösynpunkt är den en bov. Det är en förpackning som måste tillverkas (av fossila bränslen om den är av plast), tvålen innehåller en massa vatten som väger mycket i transporten och vi tenderar att använda mer tvål när den är flytande. Tillsammans gör det att klimatavtrycket av flytande tvål jämfört med fast tvål är 25% högre. Här är jag definitivt en bov själv, men när mina nuvarande tvålar är slut lovar jag att byta till fast tvål (i så lite förpackningsmaterial som möjligt). Det blir dessutom billigare!
Men vatten ur kranen är inte detsamma som bubbelvatten på platsflaska… Eller menar du att de av oss som vill ha bubblor i vattnet vi dricker ska införskaffa en sodastreamer med allt vad det innebär i attiraljer för den?
Vad gäller det man handlar i – istället för plastpåsar – så rekommenderar jag en dramaten. Håller länge, länge. Och rymmer betydligt mer än en liten tygpåse eller en pappkasse.
Flytande tvål eller fast tvål? Fast tvål är ganska ohygieniskt om inte varje användare har en egen tvål. Det är ju därför vi använder flytande tvål.
Jag menar främst okolsyrat vatten på flaska. Dramaten är toppen om man vet att man ska handla mat tex, men det kanske inte är något du tar med dig överallt? Ang fast tvål och hygien så är det väl inte svårare än att alla i familjen får var sin precis som med tandborstar om man nu oroar sig för hygienaspekten. Att ha en bra tvålkopp där tvålen torkar lär också vara bra ur hygiensynpunkt.
Tack för intressanta tips. Vill påminna om att ALLA normala plastpåsar har fossilt ursprung, även de som ICA (t ex) gör nya påsar av (70%?), när oljan väl tagits upp ur jorden ska den tillbaka dit och aldrig ut i vattnen eller luften. Det betyder att bara de påsar som blir bullerplank (typ)går direkt tillbaka, väldigt mycket av de påsar som läggs i ”mjuk plaståtervinningen” går till förbränning och ger då ger bidrag till fossilt CO2 och de som hamnar i vattnen är en katastrof…. Så, att sluta använda plastpåsar är en viktig åtgärd.
Papper ingår i det snabba naturliga kretsloppet och ökar INTE på CO-utsläppen, speciellt inte om de läggs i kartongåtervinningen, då går de ytterligare ett varv som kartong eller well
Tips: Nästan överallt så finns det papperspåsar i frukt&grönt – vid champinjonerna!!! Vi kanske alla ska våga fråga efter papperspåsar hos personalen =öka efterfrågan!
Tips 2: Det finns tygpåsar med tunnare tyg, de är lättare att knöla ner i t ex ryggsäckens flask-fack.
Jag använder en köpt bubbelvattenflaska minst 20 ggr med hemmets goda kranvatten, men välj en slät och väldesignad flaska!
Hej L-H! Tack för en intressant kommentar! Har du några källor du kan hänvisa till? Särskilt när det gäller plaståtervinningen, med tanke på att det inte känns så ”återvunnet” att bränna plasten?
Viktigare än vilken påse man väljer när man handlar är vad man stoppar i den, tänk flera kilo mat i några tiotal gram plast..!
Det stämmer dessutom inte att plastkassar som används i livsmedelsbutiker är av fossilplast. Det är bara att läsa på dem, de görs av antingen bioråvara eller återvunnen plast. Om insamlad plast inte blir till nya produkter bränns den direkt så materialåtervinning är i stort sett alltid miljöbättre – ett varv till i kretsloppet!
Naturligtvis är det bra att använda en flergångskasse, men bara om man tänker använda den regelbundet varje dag eller varje vecka ett eller flera år framåt.
Men herregud! Vi är överkänsliga mot lite skit i Sverige. En tvål som hänger i en knopp på väggen torkar och är inte alls ohygienisk!
Lugna ner er!
Att använda tygpåsar är helt naturligt, vi har haft våra i flera år.
I hemmiljön finns det ingen anledning att ha pumptvål av hygienskäl. De bakterier som eventuellt finns där är i allmänhet inte farliga för oss. Däremot så bör man nog fortsätta använda pumptvål i tex sjukvården, där finns det mycket större risk att ”farliga” bakterier sprids. Även här borde man väl dock kunna vara bättre på att använda refill och liknande.
Om man skaffar en Sodastream eller väljer att köpa kolsyrat vatten på flaska får man nog avgöra efter hur mycket bubbelvatten man dricker. Dricker man bubbelvatten ofta så bör en sodastream bli bra mycket miljövänligare än att konka hem PET-flaskor medan den som dricker sällan hellre kan skippa apparaten och köpa sitt kolsyrade vatten i flaska i stället och då givetvis var noga med att alla flaskor pantas.
Ja, precis – vad man väljer måste ju alltid baseras på ens egna vanor.
Varför är fast tvål inte hygieniskt? Du använder den ju när du TVÄTTAR dig! Om det nu skulle finnas eventuell smuts eller bakterier kvar på tvålen efter föregående användare, så tvättas ju dessa bort när du tvättar dig och sköljer. Med ditt resonemang skulle du inte kunna äta ett äpple eller ett salladsblad med mindre än att desinficera det, om det nu inte räcker med sköljning.
Det är dessutom inte samma produkt, flytande tvål innehåller inte alls numera tvål. Tvål är natriumsalterna av högmolyklära fettsyror, fett ( talg t ex) kokas med atriumhydroxid. Det är den gamla sortens tvål. Efter några dagar pepprad med bakterier o ch hårstrån.Blää! Flytande tvål är syntetiskt framställda rengörings medel t ex natriumlaurylsulfat som finns i t ex diskmedel och tandkräm. Allt även tvål parfymeras och färgas av syntetiska produkter.Låt oss slippa gamla äckliga spruckna tvålar! Köp en förpackning flytande ”tvål” och fyll på med refill. Det finns!
Kerstin, det finns helt klart två skolor i detta. De som förespråkar hårda tvålar för miljöns skull och de som förespråkar flytande tvålar för hygienens skull. Vad som är rätt och fel beror på ur vilken synvinkel man frågar, så att säga. Att en hård tvål efter ett par dagar är ”pepprad med hårstrån” är inget jag själv skriver under på, jag tycker en bra hårdtvål som sköljs av under kranen innan den läggs tillbaka inte känns särskilt ohygienisk. Men allt är en fråga om tycke och smak.
Om man ska använda flytande tvål eller fast tvål handlar inte bara om vad som känns ”fräscht”. Enligt 1177 är flytande tvål bättre för att minska risken för smittspridning av bakterier. När det gäller människor som har MRSA (Motståndskraftiga gula stafylokocker) vilket tyvärr alltför många har utan att ens veta om det är att använda flytande tvål en rekommendation för att inte smitta andra, läs själv:
https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/MRSA—Motstandskraftiga-gula-stafylokocker/?ar=True
Det är viktigt att vi försöker att undvika att smitta varandra med MRSA eftersom det många gånger är livsviktigt att antibiotikan fungerar när den ska.
För att minska plastkonsumtionen köper jag själv refill-paket, det fungerar jättebra.
Du vill verkligen slösa med alla resurser du kan
En fast tvål är INTE ohygienisk. Då det är omöjligt för bakterier att ”odla” sig på en tvål-yta. En tvål är alltid ren (om det inte ligger i kontakt med en blöt yta där det kan uppstå odningar i VATTNET) aldrig i/på tvålen.
Det är ju som att säga att innan flytande tvål kom så var inget rent XD
Suck! Från en som slutade använda fast tvål för många år sen för det ansågs ohygieniskt – det enda rätta var flytande tvål i pumpflaska! Nån som minns detta? Stella
Stella, man får väl helt enkelt välja vad som är viktigast för en. Jag är uppvuxen med fast tvål och kan inte påstå att jag farit illa av det. Men självklart kan man tänka som med tandborstar och ge alla i familjen var sin (förvaring går säkert att lösa om man tänker till). Annars bestämmer man sig för att hygienfrågan är viktigare och gör sin miljöinsats på andra håll!
Vilka bra tips och inte minst påminnelser att det lilla faktiskt gör skillnad! No 6 är jag tyvärr med och bidrar till, men det ska det bli ändring på i framtiden:)
Jätte bra tips! Då jag har småbarn känns det tufft att ge upp pumptvålen just nu, men jag har köpt en kvalitetspump i porslin och köper handtvål i refillpåsar. Inte optimalt men bättre än att köpa hem en ny förpackning med pump varje vecka… men ska lägga fram en fast tvål bums, vi vuxna kan använda den!
Bra tänkt! Nej, jag vet … småbarnsåren är ju lite av en undantagsperiod, det är svårt att komma runt vissa grejer då. Men man får göra det man kan och vara snäll mot sig själv i övrigt. Jag pallade tex inte att pröva tygblöjor när tvillingarna var små, det var så oändligt många blöjor. Så det fick bli engångs, och sen göra dem blöjfria så tidigt som möjligt … 🙂
Barn trycker ut väldigt mycket tvål. Men man kan minska det genom att sno en gummisnodd runt halsen på röret till pumpen, då går den inte att trycka ner så mycket och då går det åt mindre 🙂
Fiffigt tips, Ann-Sofie!
Grymt bra inlägg med många bra tips! Tänkte på det där med flytande tvål. Om man inte är så noga med att det måste vara en lyxig tvål, men man ändå vill ha en snygg pumpflaska, så brukar jag fylla på min flaska med refilltvål av ett miljövänligt (och billigare) märke, typ Bliw refill.
Vad gäller plastpåsar tycker jag att jag märkt en skillnad nu när jag handlar, att fler och fler butiker FRÅGAR om man vill ha en påse istället för att bara lägga i tex den lilla lilla ögonskuggan i en påse. Bara en sån enkel sak som att de frågar tror jag absolut gör att folk tänker till och nöjer sig med att ha allt i en påse eller kanske till och med skippar påsen helt. Jag tycker att alla butiker borde ta betalt för kassarna, på så sätt skulle man nog minska användandet massor.
Men jag tycker heller inte man ska ha allt för dåligt samvete när man går och handlar och väljer att bära hem maten i butikens plastpåse. Att plastpåsar förbjuds i andra länder beror till största del på att de hamnar i naturen och i haven men i Sverige är plastpåsar inte en stor del av nedskräpningen utan vi är väldigt bra på att använda plastkassarna efter vi burit hem maten. Nästan alla använder dem ju som soppåse sedan och då förbränns tillsammans med hushållssoporna och vi utnyttjar energin. Annars måste man köpa speciella avfallspåsar och det är ju mer miljöbelastande än att återanvända matkassen, man måste se till helheten. Jag brukar alltid ha med mig en plastpåse i väskan, de håller ju verkligen flera gånger! Men låt oss hålla tummarna för att det så snart som möjligt kommer påsar med samma funktioner som plastpåsen men som är är biologiskt nedbrytbara!
Absolut, det är ett större problem utomlands – inget snack om saken! Däremot görs ju traditionella plastpåsar av fossilt bränsle, så på det sättet vore det bra att få ner konsumtionen även här. Många mataffärer har ju bytt till tex sockerrörspåsar som jag gissar är bättre ur miljösynpunkt, även om jag inte vet om de är nedbrytbara.
Späd ut flytande tvålen om man väldigt gärna vill ha flytande. Finns också sådana där pumpar som ger ett skum, då ska det bara vara kanske 10% handtvål och resten vatten. Går åt väldigt lite.
Bra påminnelser! Fakta behövs. Tack!
Jag återgick till fast tvål i snyggt gammalt Gevle-tvålfat och händerna blev mindre uttorkade. Tvålpumpen är dock kvar för de riktigt skitiga handtvättarna samt nu i februari under korstågen mot baskeluskerna. Undrars när Ica ska börja ta in miljövänligt tvålsortiment?
Bra tips! Tycker din blogg blir bättre och bättre med mycket intressanta inlägg!
Om man sorterar matavfall samt alla förpackningar blir det ganska lite som behöver slängas i vanliga soporna och då minskas behovet av plastpåsar till sopkorgen (angående kommentaren ovan, undantag hos småbarnsfamiljer förstås med blöjor och våtservetter kanske). Jag tackar alltid nej till påsar när jag köper mindre saker som får plats i väskan men måste bli bättre på att ta med egna påsar till matinköp och annat som kräver påse…dessutom är ju påsarna i mataffären ganska dyra!
Tack Anna! Och bra tillägg – att försöka minimera sopmängden är ju också en del i det hela. Tycker egentligen plastpåsar borde bli ännu dyrare (och kosta pengar även i klädbutiker etc), så skulle vi nog snabbt bli bättre på att ta med påsar hemifrån.
Många stater i USA har förbjudit plastpåsar, t ex staten Washington på västkusten!
Aldrig fast tvål !
Det gör man som man vill, Tina. Jag försöker bara upplysa om saker ur miljöperspektiv.
En fast (eko förstås) tvål med så få ingredienser som möjligt, ev doftfri, räcker hur länge som helst så även om man köper en lyxig så blir det dessutom mycket billigare, mindre uttorkande, jag vet för jag tvättar händ av en spec anledning mycket ofta o sköljer själva tvålen efter (h)-andvändning. Köp inte för stora tvålar så kan man byta oftare o blir det sprickor i så kastar jag dem.
Hej! Spar dem gamla tvålpumparna eller gör en av en glasburk. Gör egen flytandetvål hemma. Så enkelt. Jag river en vanlig hårdtvål typ lux, barnängen eller ett ekologiskt alternativ sen lägger jag det i en kastrull kokar upp ca 2,5l vatten i vattenkokaren. Blandar det kokande vattnet med tvålflagorna. Låter stå med lockni ett dygn. När ett dygn har gått så känner jag på konsistensen är det för tjockt tillsätter jag lite mer kokande vatten tills jag är nöjd. Låter svalna och mixar med stavmixer ibland o ibland inte o vips har jag ca 3l flytande tvål. Från en hård tvål o från kranvatten. Testa gärna så enkelt o bättre för miljön.
Hej Anna, åh så smart! Slå två flugor i en smäll och lösa båda klimatgrejen och hygiengrejen på samma gång!
Det finns risk för bakterietillväxt i hemmagjord flytande tvål. Bakterier kommer att frodas i en sådan vattenblandad miljö. Därför finns konserveringsmedel i flytande tvål och det är den näst vanligaste hudallergiorsaken efter parfym. Fast tvål är bäst och jag brukar köpa speciella badtvålar på mina utlandsresor.
Att flytande tvål är ”farligt” hörde jag för fler år sen så här är det bara fast tvål utom för gäster. Då kommer den flytande tvålen fram så dom slipper tvätta sig med min fruktansvärt ”ohygeniska” tvål. Tygpåsar har jag också använt i många år och barnbarnen har sytt nya i tygslöjden när dom får till uppgift att göra som dom vill. Nu känner jag mig lite duktig.
Mycket energi går det åt att koka så mycket vatten…
Fast att koka upp 3l vatten i vattenkokare en gång och sedan skapa tvål som räcker i flera månader måste väl ändå vara mindre energikrävande än att alternativet?
Inte så svåra saker, egentligen. Handlar mest om att förändra sitt beteende, vilket kan vara svårt nog. Att komma ihåg den där tygpåsen när man åker o handlar är det svåraste för mig…
Ja, visst är det klurigt? Vi återanvänder pappkassar när vi handlar, vi viker ihop dem och lägger dem i bagageluckan på (etanol)bilen så att de alltid är med när vi åker och storhandlar. De brukar hålla minst fem storhandlingar innan de går sönder, så det funkar bra. Till vardags är det lite lurigare att komma ihåg att ha med en egen påse däremot.
Vi har alltid en korg står i bilen att ta med in i affären. I den har vi också hopvikbara tygkassar när vi behöver storhandla.
Varför finns inga manliga kommentarer!
Bra fråga! Jag har trots allt 11-12% manliga läsare, så en och annan kommentar borde ju trilla in kan man tycka …
Hej!
Bubbelvatten är inte en livsnödvändighet. Det är inte ens nyttigt.
Beträffande flytande tvål är inte heller det nödvändigt. Fast tvål är vad folk använt i hundratals år! På offentliga toaletter kanske det finns visst fog för tvålautomater, men knappast i ett privat hem. Ni tar väl i varandra och i era barn? Ämnena i tvålen hämmar bakterier. Refiller till tvålautomater är ju också förpackade i plast.
Ibland blir jag lite förvånad över hur lite folk är beredda att ändra på sina vanor, även när man vet hur miljöskadliga de är!
Detsamma gäller flygandet – väldigt få är beredda att minska sitt resande.
Hoppas att attityder ändras innan jorden förstörts ännu mer!
Var glada att vi har så bra vatten här, och sluta helt enkelt med bubblorna!
Vänliga hälsningar
Drick inte kolsyrat vatten – kroppen vill ju inte ha kolsyran som den ju rapar upp!
Tack för alla bra tips!
En annan enkel sak är när man handlar att inte använda plastpåsar till frukt och grönt om det inte är nödvändigt. Alla dessa människor som stoppar sina bananer i en plastpåse, varför??? De håller ihop och behöver absolut inte läggas i en påse! Köper jag mindre mängd t ex päron, låt säga 3-4 st så lägger jag dem direkt i min medhavda tygpåse utan plastpåse. Tänk efter, behöver jag en påse till detta? Oftast funkar det alldeles utmärkt utan!
Nu kom jag på att de påsar jag använder när jag köper större mängder kan jag återanvända och ha med mig nä gång jag ska till affären. Alltid bra att tänka till!
Det gör jag med! Och eftersom jag självscannar sätter jag prislappen på ett annat paket, för att slippa att den gör påsen ”oanvändbar”. Ett annat tips är att använda sig av tvättpåsar till frukt. Vet inte hur miljövänligt materialet är, men antar att de håller länge.
Sugrör kan inte alla skrota, de som har nedsatt eller ingen rörlighet i armarna, eller är armamputerad kan dricka själv med hjälp av sugrör.
Jamen självklart, Evy – nu pratade jag förstås inte om människor med funktionsnedsättningar utan om alla oss som accepterar ett sugrör per automatik bara för att det erbjuds.
Vi använder de stora blå plastkassarna man kan köpa på Ikea för 5kr när vi handlar mat. De rymmer enormt mycket och kan lastas tungt.. Visst, de är av plast men går att använda i flera år. Går inte sönder.
Jättebra idé!
Det svåra med fast tvål är bra tvålkopp, men ett litet problem som jag får ta tag i.
Det har kommit tunna tygpåsar att använda istället för plastpåsar vid köp av frukt och grönsaker. http://vasterbottenssapa.se/produkt-kategori/kok/nedbrytbarplast/ finns i två storlekar.
Tygpåsar för att ha att bära hem varor i har jag och även min man har börjat ta med dem när han går o handlar utan att jag ber om det. ska bara komma ihåg att lägga ner en i handväskan oxå…
Jättebra tips! Jag tycker de flesta har hakat upp sig på detaljer. Det viktigaste är väl inte att man byter allt, men gör så mycket man kan, och tänker efter där det funkar för en själv. Det finns mycket man kan göra för att minska plasten.
Jag gör vissa av dessa tips, och en del har jag inte ens tänkt på, men nu blev jag ju lite mer medveten. Ytterligare ett tips: När jag handlar i charken så brukar jag be dem att inte lägga plast mellan skivorna t ex, det är ju helt onödigt.
Precis, tror vi ofta tackar ja till plast utan att tänka på det!
Farför har inte affären papperspåsar till frukten,de har ju det till plockgodis?
Jag misstänker att det är dyrare, och jag är inte helt säker på att det är miljövänligare heller (förutsatt att plastpåsarna återvinns förstås). Tror allt handlar om att vi använder för mycket engångsprodukter?
Ett tips för att lösa transport av mat, är……RYGGSÄCK!
Jag har levt med min ryggsäck som närmaste kumpan de senaste tio åren. Jag har en sportig ryggsäck som går att lasta tungt, men tar inte så mycket plats när den är tom. Behöver nästan aldrig plastpåse. Dessutom låter jag en tygpåse ligga i botten av ryggsäcken för jämnan, ifall jag handlar mer än vad som ryms i 40-litraren.
Är ganska lätt att skippa plastpåsen när man handlar etc. Men hur gör man med soporna. Vad ska man använda för soppåsar istället för plast?
Sparris från Mexico, är väl lite lång transport (miljöpåverkan).
Äpplen från Sydamerika = onödig miljöpåverkan. Plocka Svenska, det finns vinterfrukt som håller länge.
Listan går att göra lång.
Hej Björn, absolut – närproducerat/odlat är alltid bäst. Men det har ju inte så mycket med plastbantning att göra, utan mer med miljöhänsyn generellt. =)
Många flytande tvålar OCH handdiskmedel innehåller antibakteriella ämnen, dessa har stor påverkan på mikroorganismerna i våra vattendrag! Kommer inte ihåg exakt källan för det är så länge sedan jag lärde mig detta!
Går alldeles utmärkt att göra egen flytande tvål av den fasta tvålen! ! 1 1/2 msk riven tvål och ca 2 dl vatten kokas upp under rörande med träslev låt stå över natten tillsätt mer vatten om den blivit för tjock.Klar att användas!Köp inte vatten som du har i kranen hemma! Lycka till!
Finns papperspåsar vid Brödet, Svampen, Godiset har fina påsar. Hämta en bibba där och gå runt och plocka dem fulla med frukt, grönsaker, mm…..
Ingen dum idé alls, Yvonne! Vi måste bli lite bättre problemlösare själva tills myndigheterna hakar på. Sen får man inte glömma att vi är duktiga på att återvinna plast i Sverige (till skillnad från i Frankrike där plastpåsarna förbjöds) och att det drar mer resurser att tillverka papperspåsar, så precis som med nästan allt är det en komplex fråga.
Jag älskar att konsumera så litet som möjligt, givetvis av delvis snålhet, men det är en hobby, då jag anser att all konsumtion är miljöförstöring. T ex, ärver mina barns och svärsöners avlagda kläder. Har en tröja som jag älskar. Den är varm och skön och jag har lappat och lappat den. När det inte finns några ställen kvar att sätta lapp på får jag väl sätta lapp på labb, men skön är den. Har den tills den ramlar av. Har alltid med gamla kassar, papper, till affären, så länge de håller, sen blir det till att köpa ny. Men jag har så mycket gamla tyger, så jag skulle mycket väl kunna sy en kasse.
Jag spar också överblivet tevatten till nästa dag, då jag faktiskt inte litar på vårt kommunala vatten. Jag dricker nästan alltid kokt vatten.
Jag använder såpa till allt utom till håret. Tvättar jag mig med tvål blir jag väldigt torr .
Tycker mig minnas en behållare med fast tvål där man med ena handen vred /snurrade underdelen och höll den andra handen kupad under varvid rivna flingor föll ned ! Aldrig sett på senare tid!
Tillhör tyvärr dem som drar mig för att ta i de, åtminstone utseendemässigt, ganska äckliga hårda tvålarna. Finns alternativ går mina händer till den flytande. Men kanske det du skrev om, Torbjörn Thalin, hård tvål i flingor skulle vara ett alternativ. Flingtvål borde ju inte alls få samma ”ohygieniska” utseende. Att ha en burk med flingtvål stående på handfatet känns ju lysande, och ännu bättre om man kunde portionera den utan att röra resten. Har aldrig sett flingtvål i affärerna, är det någon som vet om det finns?
Sen är det ju det där med refillförpackningar. Faktum är ju at de flesta refillförpackningar också är av plast, ibland något större mängdmässigt, men fortfarande av plast – miljömässigt borde det inte göra någon skillnad om man köper refill eller ”ordinarie”. Det borde vara mest ur kostnadssynpunkt det gör skillnad, de är ofta större och därför billigare per kg eller motsvarande. Men fortfarande oftast av plast.
Lägger till lite grann till min egen kommentar :
Hörde för att tag sen att det börjar dyka upp affärer där mat säljs i lösvikt, inte bara frukt och grönt utan även andra matvaror, och man tar med sig egna burkar dit. Mest utomlands men tror det hade startat någon även här i Sverige. Det ställer ju höga krav på det hygieniska i hanteringen, men ur miljöhänseende (förpackningsmässigt) måste det ju vara ett stort steg framåt. (Eller ett stort steg tillbaka då det börjar likna äldre tiders handel.) Ser fram emot att det dyker upp sådana även i mitt närområde. Utan tvekan kan vi minska förpackningsbehovet rejält om vi använder våra riktiga burkar och inte tilfälliga transportförpackningar.
Tycker vi alla borde efterfråga dem stort och starkt!
Lägg den fasta tvålen på en rotborste eller nagelborste istället för tvålkopp så torkar den efter användning. Då hålls den tillräckligt bacillfri. Dessutom är det bra att ha lite baciller omkring sig, en får nedsatt immunförsvar av att ha det för kliniskt omkring sig.
Det finns sugrör i rostrfritt stål. Måhända lite dyra i inköp, men å andra sidan håller de ju för alltid. Inget våldsamt pris precis. Typ 30 kr/st 🙂
m.jordklok.se/sv/articles/2.112.4332/onyx-sugror-i-rostfritt-stal-4-pack?q=Onyx%20Sugrör%20i%20Rostfritt%20stål%2C%204-pack
All tvål vi använder sköljs ner i avloppet o ut i naturen. Jag har fått för mig att innehållet i den hårda tvålen är något mindre dålig för naturen. Någon som vet? Använder fast tvål och då inte så stor. Då hinner den inte bli gammal så den spricker. Har dock flytande tvål på gästtoan o om någon i familjen blir magsjuk.
Själv använder jag flytande tvål, visste inte att det hade sån onödig påverkan. Men ett tips då, om man vill använda fast tvål men är orolig av hygieniska skäl, skulle kunna vara att man river den fasta tvålen (som en ost) lite i taget och blandar med vatten, eller fyller en burk med flis som man sedan häller ut av, så har man i princip samma funktion som med den flytande tvålen.
Bröd- och fruktpåsarna använder vi som soppåsar!
Lite svårt för maken i början men nu efter flera år är det inga problem *Ü* Det går att ändra på gamla (o)vanor!
Härligt inlägg, som både stärker och informerar!
Jag använder sedan länge fast naturtvål som doftar ljuvligt. Plast känns helt galet att köpa och är faktiskt ångestframkallande när vi alla vet hur giftigt det är för vår kära planet och alla varelser. Med den kunskap vi bär på så bör vi göra det vi kan för att göra positiva förändringar (i den mån vi kan utifrån vår livssituation). Prio ett är vår fysiska hälsa och balans i miljön. Utan dessa kan vi inte leva i harmoni och hålla oss friska. Dessa hänger ihop. Vi är så pass många människor nu att vi bör ifrågasätta våra personliga prioriteringar i livet, hur dessa påverkar vår omgivning i längden. Behöver vi allt vi äger, måste vi köpa nytt för att bli lyckliga? Måste vi ha allt det där som samhället erbjuder, bara för att vi kan köpa det, bara för att vi är bekväma? Plast är inte naturligt… det är tillverkat av människan som enbart bör användas i nödfall, det går inte att brytas ner av naturen utan endast av människan på ett sätt som sprider gifterna vidare. Låt oss tänka större <3
Superbra tips! Jag måste dock tillägga att det det viktigaste vi måste göra för miljön är att sluta konsumera mjölkprodukter. Och såklart kött för de mesta nötköttet som säljs i butik är från mjölkkossor. Detta påverkar miljön så mycket mer än flytande tvål och take away-muggar.
Fortsätt kämpa för miljön! 🙂
Många verkar ha fokus på tvålförpackningen trots att det i många fall är själva (flytande) tvålen som innehåller plastpartiklar. Tvålar med skrubbeffekt och tandkrämer med whitening-effekt innehåller plastgranulater som mekaniskt skrubbar hud och tänder. Så förutom själva förpackningen behöver du också läsa på innehållsförteckningen…
Kan utöver tipsen ovan även rekommendera tandborste av bambu 🙂
Hej Ulrika, mikroplaster är vad jag vet nästan borta ur skönhetsmarknaden nu, det är redan förbjudet i många länder och företag efter företag har självmant fasat ut mikroplasterna. Dessutom är förvisso mikroplaster ett megaproblem för haven, men skönhetsindustrin står för en minimal del av det problemet (istället är det bildäck, textilier som fleece och andra källor som står för nånstans mellan 99 och 99,5% av problemet, enligt de danska och norska motsvarigheterna till Naturvårdsverket). Nu tycker jag ju att man ska välja hård tvål för flytande, och ju fler argument för att övertala folk att byta bort den flytande tvålen är så klart bra! Men diskussionen har blivit lite sned när det gäller just mikroplast och skönhetsprodukter, så jag ville bara nyansera det lite. Tack för att du kommentarer, och bambutandborste är ett toppentips!
Jag såg för inte så länge sedan en artikel någonstans om hur man kan göra egen flytande tvål… av hård tvål! Problemet löst 🙂 på både hygien och återvinningsfrågan! Om någon är nyfiken går det garanterat att hitta med hjälp av Google. Jag har för mig att man rev tvålen på rivjärn för att sedan blanda med vatten och låta stå lite… ungefär.
Vi kör med fast tvål nu när vi bor i stugan och jag har märkt att jag inte längre blir lika torr om händer och kropp 🙂 skölj av och häng i snöret så håller den sig fräsch!
Bonusmiljövinsten är att jag inte behöver smörja in kroppen längre = ännu färre plastförpackningar
De fräscha plastpåsar jag får i butiken för frukt m.m. stoppar jag numera direkt i frysen och kan använda dem igen o igen. Ingrid
Utomordentlig god information – Fortsätt så Maria!
Tack, vad fint att höra!