Ofta när man pratar om att göra saker för miljön så handlar det om uppoffringar – att gå istället för att åka bil, att sluta flyga, att shoppa mindre och så vidare. Och ja, sånt måste vi göra för att vända klimatspiralen. Men det finns ju faktiskt vinster att göra också! Här har jag listat tio små saker att göra för miljön, som både du och klimatet vinner på. Har du kompletterande tips? Ös på i kommentarerna!
1 Kör varannan vintage
Ha som mål att hälften av allt du köper ska vara begagnat, det vill säga antingen köpas secondhand eller lånas, så minskar du ditt klimatavtryck ordentligt. (För enkelt? Öka andelen begagnat, eller inför köpfria månader!)
DIN VINST: Du spar en hel del pengar som du kan lägga på bättre kvalitet på det du köper nytt, på att uppgradera till ekologisk mat eller varför inte på etiska fonder som sparande för framtiden? Dessutom får du en betydligt mer personlig garderob och ett mer intressant hem på kuppen!
2 Avprenumerera på nyhetsbrev från butiker
Om du inte dagligen blir påmind om reor, erbjudanden och nya kollektioner blir det lättare att dra ner på shoppandet. Bästa tjänsten för det är Unroll.me, men du kan ju också ta för vana att avprenumerera allt eftersom du får nyhetsbrev.
DIN VINST: En betydligt mer lätthanterlig inkorg!
3 Syna dina brister
På Klimatkalkylatorn kan du se hur du ligger till jämfört med snittet och om du dessutom testar dig på Klimatkontot så får du ännu bättre koll. Det är ingen rolig läsning för de flesta av oss – jag lever som om jag hade 3,3 jordklot enligt Klimatkalkylatorn, och då ligger jag ändå 23 procent under genomsnittssvensken. Vår största brist är bilen som nattjobbande maken tar till jobbet (dock körs den på etanol), vad är din?
DIN VINST: Du får hjälp att fokusera på rätt saker. Är det bilen som är din värsta bov kan du till exempel överväga en mer miljövänlig variant, eller undersöka om ni kan carpoola eller åka kollektivt lite oftare. Är det boendet så kan du istället lägga tid och energi på att byta till grön el eller avvänja dig från standby-vanorna. Du får en guide, helt enkelt. En PT!
4 Fyll alltid diskmaskinen
Att köra halvfulla maskiner är ingen höjdare för miljön, men fyller man dem så är till exempel diskmaskinen bättre än att diska motsvarande mängd disk för hand. Men för att matematiken ska gå ihop måste vi komma ihåg att 1) fylla maskinen till max och 2) inte skölja av all disk under kranen först. Moderna maskiner klarar kladdig disk galant, och är det riktiga matrester på så räcker det ändå att skrapa av ner i kompostpåsen.
Hemma hos oss körs diskmaskinen varannan kväll, då är den full med porslin och bestick från två frukostar och två middagar. (Knepet är att alltså ha dubbelt så många tallrikar som personer i hushållet.) Sen vi bytte ut teflonpannorna mot kolstål behöver de inte diskas alls. Det enda vi brukar behöva diska av varje kväll är pasta/riskastrull, skärbrädor och träslevar, men det kräver ju rätt lite vatten.
DIN VINST: Du slipper (nästan) handdiska! Slipper skölja av tallrikar! Slipper se på favoritserierna till ljudet av diskmaskinen varannan kväll!
5 Anamma autogiro
Ta för vana att försöka anmäla autogiro varje gång du betalar en pappersräkning. Sakta men säkert minskar du onödig post vilket gör att både mängden papper (= träd) och posttransporter minskar.
DIN VINST: Du frigör tid som annars gått till att betala räkningar, och du slipper eventuella påminnelseavgifter för missade diton.
6 Byt ut tre engångsprodukter mot flergångsprodukter
De flesta av oss har fortfarande en ganska hög konsumtionstakt när det gäller engångsprodukter. Jag dömer ingen som använder engångsblöjor, för som tvillingmorsa hade jag aldrig pallat tygblöjor (all kredd till er som orkar!). Men det finns ju mängder av andra engångsgrejer vi kan byta ut! Våtservetter mot tygtvättlappar, tamponger/bindor mot menskopp, takeawaymuggar mot en termosmugg och wettexdukar mot disktrasa av lin till exempel. (Okej, wettex använder man fler än en gång, men linduken betydligt fler!)
DIN VINST: Här finns det förstås pengar att spara, framför allt i fallet med menskoppen. Dessutom är det rätt skönt att rationalisera bort ett antal måste-köp under året och slippa tänka på dem. Enklare liv = lättare liv.
7 Unna dig (och andra) upplevelser
Bestäm dig för att under det kommande året så ska alla du annars skulle ha köpt presenter till istället få en upplevelse – och samma gäller dig själv när du förtjänar en belöning. Det finns upplevelser i alla prisklasser och för alla åldrar, jag lovar! En upplevelse behöver inte ens kosta pengar. Och vips har du dragit ner på din konsumtion rejält!
DIN VINST: Fatta vad många fina minnen du är med och skapar! Inkludera dig själv i presenterna så är det dessutom win/win/win. För vad blir mest minnesvärt – en fallskärmshoppning eller ännu en dyr, fin vas? En tur i berg-och-dalbanan eller ännu en leksak som är kul i en kvart?
8 Byt ut alla glödlampor mot lågenergi
En lågenergilampa spar upp till 80% energi jämfört med en glödlampa, och håller 6–10 gånger längre. Ta en halvtimme och inventera dina lampor, anteckna vad du behöver för styrkor/storlekar och köp in det som saknas. Glöm inte att lämna in alla urplockade lampor på återvinning!
DIN VINST: Både pengar och livsförenkling, eftersom du inte behöver byta lampor så ofta.
9 Panta mera
Ja, vi svenskar är ju himla bra redan på att panta burkar och flaskor. Men du vet att det finns fler saker att panta, va? Som mobiltelefonen och datorn till exempel. (Drömmen vore att även detta skulle ta fart, men än så länge fungerar inte plastpåsepant.) Inte att förglömma är ju också att nästan allt går att panta – på secondhandmarknaden! Sälj grejerna istället för att slänga, till exempel via Sellpy om du inte har tiden att lägga på att sälja själv.
DIN VINST: Pengar! Så klart.
10 Följ The Sustainable Society på facebook
Det här inlägget är ju det första jag gör för nystartade bloggkollektivet The Sustainable Society, och där trillar det varje dag in spännande inlägg med tips och råd om att leva mer miljövänligt. Följ oss, vettja.
DIN VINST: Daglig inspiration och aha-upplevelser som gör det ännu enklare att leva mer hållbart.
Här nedan hittar du resten av The Sustainable Societys inlägg på det här temat, och om du själv får lust att ge din syn på temat ”små saker som gör skillnad” får du gärna länka till ditt blogginlägg på vår facebook-sida (det finns en egen tråd för det). Nästa månads tema presenteras 17 maj!
The Sustainable Society – små saker som gör skillnad
- Emmas vintage: ”Lev klimatsmart med barn – 21 små saker som gör skillnad”
- Evelinas ekologiska: ”5 små saker som gör skillnad för miljön”
- Rowan Tree: ”Små saker du kan göra för att leva mer klimatsmart”
- Veckans eko: ”4 enkla saker jag gör för miljöns skull”
- Ekomorsan: ”Tips för att motverka köpsug”
- Annas kemtvätt: ”Nybörjarens guide till att leva utan skräp. Små saker som gör stor skillnad”
- Think Organic: ”3 små saker som gör skillnad”
- Ekoenkelt: ”Små saker som gör skillnad när det kommer till hållbar livsstil”
- Dosfamily: ”Small things that make a difference for the environment”
- Naturligt snygg: ”Små steg mot hållbarhet”
- Slowfashion (pausar denna månad eftersom hon just blivit mamma! <3)
Pingback:Nybörjarens guide till att leva utan skräp. Små saker som gör stor skillnad. – Annas kemtvätt
Pingback:5 små saker som gör skillnad för miljön | Evelinas ekologiska
Pingback:The sustainable Society & small things that makes a difference for the environment. | Dos Family
Pingback:Liselotte Lundström | 4 enkla saker jag gör för miljöns skull
Pingback:Lev klimatsmart med barn: 21 små saker som gör skillnad - Emmas VintageEmmas Vintage
Härlig blogg, och att du nämner vikten av att ersätta vanliga ljuskällor/glödlampor mot LED. Det är jätteviktigt för att minska och spara på energiförbrukningen. Jag upplever dock att det inte är så enkelt ”byt ut alla glödlampor” om man vill ha en fortsatt skönt ljussättning. Mitt tips är att byta med omsorg, bra kvalitets LED upplevs fortfarande ganska dyrt vid inköp. I etablerade lampbutiker med stort utbud har du ofta bytesrätt, det är värt att testa sig fram. Oftast har vi även dimmer på våra lampor hemma, det är inte alla LED-ljuskällor som är kompatibla med just din dimmer, man behöver testa. Det känns alltid super när man ersätter en 40watt (1000H) med en 5watt LED (15 000H) och bibehåller lika fin ljussättning. // Charlotte, 2700kelvin 😀
Superbra tips, tack för det! 😀
Det där med diskmaskin är lite tvehövdat. Har man enpersonshushåll, är det ibland svårt att spara ihop full diskmaskin, innan det börjar lukta lite väl unket. Alternativet är att man slösar vatten genom att diska för hand, åtminstone delvis.
Ett bra tips till byggföretagen vore kanske att ge möjlighet till en mindre maskin som alternativ i sina erums- och två rumslägenheter, istället för de traditionella för åtta kuvert etc etc??
Håller helt med! I vårt sommarhus har vi en smalare variant, som rymmer cirka fyra kuvert istället. Perfekt för ett mindre hushåll! En kompromiss om man har plats för det skulle kunna vara att ha en liten bänkdiskmaskin som komplement och köra den varannan kväll istället (och spara den stora till fester).
Istället för autogiro kan man ha digital brevlåda för sina räkningar, typ Kivra.
Absolut! Lika bra för miljön så klart! Däremot fler moment förstås, eftersom man måste hålla lite koll på den. 🙂
Jättebra lista! Jag blev jätteglad när jag såg att det går att ”panta” datorn, men när jag surfade in på (den mkt konstiga) hemsidan så visade det sig ju gälla enbart Mac-datorer. Vet du eller någon annan här om det finns en liknande tjänst för PC?
Ah just det, är sån Appleperson själv att jag inte tänkte på det. Vet ej faktiskt! Kanske någon annan läsare vet?
Appropå byta ut glödlampor så har man väl inte kunnat köpa gamla strömslukande lampor på flera år, så såvida man inte bunkrade innan säljstoppet bör det inte finnas så många gamla lampor kvar i drift. Jag har i alla fall inte några. Jag tycker man ska använda upp sina gamla saker istället för att skrota medans de fortfarande har livstid kvar. (Undantag för risiga bilar och personfarliga saker). Bra inlägg annars, vi behöver påminnas om enkla saker vi kan göra. Det viktigaste är att vi måste sluta konsumera saker vi inte behöver. Jag tycker appar/sidor som Wish och AliExpress är ett otyg!
Pingback:Hållbart bloggnätverk The Sustainable Society | ELLE
Pingback:Hannah Sjöström | Packat & klart: ekologiska miniförpackningar till resan