I fjol slog Kvänums nya kök Cool Classic med bänkskiva i kalksten ner som en bomb i bloggosfären, jag läste bokstavligen spaltmeter om hur snyggt alla tyckte det var. Jag var inte på själva pressträffen så jag har inte sett köket live, men nu när jag satt och researchade bänkskivor till ett reportage dök detta snyggkök upp igen. Då var det en grön variant som syntes överallt, men nu upptäckte jag plötsligt att det finns en blå version också – visst är bilderna fina?
Och köket då? Jo, luckorna älskar jag – superfina. Och ja, jag älskar ju looken med bänkskiva i spansk kalksten också, så klart. Herregud så läckert. Däremot har jag precis lärt mig att åtminstone jag ska undvika just kalksten i kökssammanhang. Känsligare än vit marmor, och dessutom förstås med stora variationer (så man inte säkert vet hur ens beställda bänkskiva exakt kommer att se ut) – nej, tack. Kalksten gör sig nog bättre på bild än hemma hos mig, trots allt. Och då älskar jag ändå natursten!
Min artikel dyker upp om några veckor, men en snabb lathund kan jag ge er som går i valet och kvalet redan nu. Observera att jag varken rekommenderar eller avråder någon särskild skiva, jag vill bara sammanfatta de största för- och nackdelarna för er så att det blir lite lättare att välja. Vi är ju alla olika – det som passar mig bäst kanske passar dig sämst, och så vidare.
SÅ VÄLJER DU RÄTT BÄNKSKIVA
Natursten
Fördelar: Tål värme och stötar bra, vackra.
Nackdelar: Beroende på stensort är de mer eller mindre fläcktåliga. Kalksten och marmor tål inte fläckar, det gör däremot till exempel granit. Ofta dyra.
Trä
Fördelar: Ger värme till köket, behagligt, prisvärt (då de sista storleksjusteringarna kan göras på plats). Dämpar klirr och oväsen bra. Skötselkraven beror på behandlingen, hårdvaxolja har jag fått rekommenderat.
Nackdelar: Kan bli fläckigt med tiden, särskilt om du har trä nära diskhon.
Rostfritt
Fördelar: Klassisk bänkskiva som aldrig går ur tiden. Går att fynda secondhand. Tåligt, lättskött, prisvärt.
Nackdelar: Inga särskilda, förutom att köket kan upplevas lite sterilt.
Keramik
Fördelar: Supertåligt. Tål enormt hög värme, repas inte. Kan göras väldigt tunn.
Nackdelar: Skivan kan spricka om man tappar något väldigt tungt från hög höjd. (Så förvara inte gjutjärnsgrytan ovanför.) Väldigt hård, så det kan upplevas lite skramligt att ställa ner tallrikar och glas på den.
Laminat
Fördelar: Det enda alternativ som är överlägset i prissammanhang, laminat är billigaste alternativet. Tåligt för fläckar och repor, lättskött.
Nackdelar: Lite värmekänsligt. Ger inte lika exklusiv känsla.
Betong
Fördelar: Hyfsat tåligt och lättskött. Unikt material, som ger en väldigt speciell känsla till köket.
Nackdelar: Går inte att göra hur tunna skivor som helst, då de lätt går sönder i frakten. Kräver lite skötsel.
Kompaktlaminat
Fördelar: Går att göra tunna, hållbara skivor. Många färger att välja på. Tåligt.
Nackdelar: Dyrt.
Komposit
Fördelar: Går att få i oändligt många utföranden, till exempel en som är väldigt lik marmor men betydligt mer lättskött. Stora variationsmöjligheter, tåligt för repor och slag.
Nackdelar: Kan bli dyrt. Lite mer känsligt för värme.
Corian/Hi-macs
Fördelar: Supermaterial som är helt oporöst, och därför bör vara fläcktåligt (men enligt en läsare nedan inte alls är det …). Därmed är det perfekt om du vill ha en fem meter lång köksö med vit skiva utan synliga skarvar, då man kan gjuta ihop materialet till stora skivor.
Nackdelar: Superdyrt. (Och enligt vissa alltså visst fläckkänsligt.)
Ah, nu ska jag drömma vidare om mitt eget kök. Helt utan kalksten. Eller utan spill?
Fler köksinlägg att inspireras av
Smarta knep för att göra det tidlösa köket trendigt
Bistrokök på gång? Här är checklistan på alla detaljer
Måla köksluckorna själv – steg-för-steg-guide till budgetrenovering
Hej, och tack för en bra blogg!
Angående marmor som bänkskiva hade vi det i våra förra lägenhet (vit marmor dessutom) och jag tycker inte att det var så känsligt för fläckar. Det som främst var riskabelt var om man spillde något surt (typ citron eller vinäger) och inte torkade bort det hyfsat snabbt. Då kunde det liksom börja fräta, men om man torkade av bänkskivan inom kanske fem minuter var det ingen fara. Råkade en gång spilla rödbetsspad, och inte ens det fläckade av sig (vi lät det i och för sig inte ligga särskilt länge). Jag har också fått höra att svensk kalksten och marmor är betydligt tåligare än motsvarande sten söderifrån, eftersom de svenska bergen, och därmed även stenen, är äldre och mer hoptryckt än bergen söderöver = kompaktare och tåligare sten. Viss disclaimer dock för att det var en försäljare av just svensk kalksten och marmor som sa detta. 🙂
Hej Frida! Jag tror egentligen att marmor är toppen – om man kan se förbi de första fläckarna och låta den bli patinerad istället. Gamla marmorgolv och bänkar är ju underbart fina! Vi har en marmorskiva i badrummet och där blir det en del ”vattenfläckar”, dvs ligger det en skvätt vatten på skivan en stund så avtecknar den sig sedan svagt. Första fläcken var jobbig, nu bryr jag mig inte utan tänker att jag hellre låter skivan åldras och slappnar av hemma istället för att konstant oroa mig för några vattendroppar. Men ÄR man fläckrädd så tror jag fortfarande det är bra att välja något annat, även om marmor (eller viss typ av marmor kanske) tål det bättre än ryktet säger. Lite avis på ditt marmorkök nu! 🙂
Kvänums gröna kök var (är?) mitt drömkök, men ruskigt dyrt – hur genomarbetat och kvalitativt det än må vara. Vi renoverar vårt kök nu under sommaren. I valet av kök slog det oss att vi också förhåll oss till vad köket fick kosta i relation vill vad vårt hus är värt. Många kök är ju väldigt dyra, åtminstone för gemene man. Särskilt de kök som exponeras i bloggar och inredningsmagasin. Men för oss var det inte rimligt att investera i ett kök för en 500-600 000 kr när vårt hus är värt 3-4 miljoner (och potentiella köpare är småbarnfamiljer).
Det är lätt att resonera att man som köpare ska ”gå på känsla”, om man har pengarna att göra det, men jag tycker att det är en ganska intressant diskussion – vad är rimligt?
Well well, det var förmiddagens funderingar… 🙂
Kan också tillägga att det blåa köket kom samtidigt som det gröna, men det var få pressbilder på det blå. Men det kanske var det du menade…?
Trevlig lååååååååånghelg!
Hej Anna, aha – gjorde det? Det står nämnt som nyhet på Kvänums hemsida, det var därför jag trodde det dykt upp senare. Tack, då ändrar jag i texten!
Och ja, superbra input i köksfrågan! I en Stockholmsvilla, som kanske kostar 6-7 miljoner istället för 3-4, är det ju lättare att försvara ett dyrt kök just för att det inte utgör så stor del av totalvärdet. I glesbygden finns det ju villor för 500 000 – att lägga hela husets värde på köket vore ju vansinne där om man ska sälja senare. För själva köket blir ju lika dyrt oavsett var man bor.
Min enda brasklapp kring detta är kanske att man inte ska låta sig hindras av en sån beräkning om man tänkt bo i huset under överskådlig framtid, har pengarna och älskar köket. Man ska ju inreda för sin egen skull, inte för vad en eventuell framtida köpare kan tycka. Tänker man däremot flytta inom ett par år och vill få igen de investeringar man gjort är det ju verkligen bra att tänka som du gör.
Trevlig helg på dig också!
Hej! Ska försöka hålla detta konstruktivt, så att det inte bara upplevs gnälligt. Men alltså, känns så uttjatat med argumentet att stenskivor är så känsliga för fläckar. För det första är marmor en kalksten, så det är inte två olika sorts stenar som diskuteras. Och varför är det en nackdel med stora variationer? Är väl precis det som är vackert med naturmaterial, att det inte bara är en död yta (som tex corian – som för övrigt repas superlätt, laminat och kompaktskivor)! Och ja, den är känslig för syra men som nämnt i tidigare kommentar så klarar den sig alldeles utmärkt om man bara torkar upp efter sig. Och ja, den får märken, men det får ju alla dessa skivor, även laminat.
Är ju självklart individuellt vad man gillar, och eftersom detta är din blogg får du (såklart!) skriva utifrån ditt perspektiv. Men det som känns tråkigt är när saker framställs som fakta som, iallafall i min värld, inte överensstämmer med verkligheten.
Hejja material med variation och förmåga att åldras med värdighet! 🙂
Hej Victoria! Alltså, jag är också ett stort fan av natursten, tro inget annat. Jag har valt marmorgolv i hallen (har två Ur- & skurbarn som DRÄLLER vatten, lera och annat bös i hallen) och marmorskiva i badrummet (där det alltid ligger lite vattenstänk på skivan och gör fläckar). Jag älskar de naturliga variationerna, och har absolut inget emot patina. Så listan på material är inte rekommendationer utan bara de för- resp nackdelar som kan vara bra att veta när man står i valet och kvalet (samtliga fakta har jag fått från en expert som arbetar med bänkskivor så det är inget jag hittat på själv). Inget mer än så! Ja, jag tackar nej till kalksten själv just för att experten jag intervjuade sa att det är så pass känsligt att han själv avråder från det på ytorna närmast diskbänken trots att han själv säljer det. Men i övrigt var hela inlägget inte något slags rekommendation för det ena eller andra, utan bara tänkt som en sammanställning för att underlätta när man väljer. Vi är ju väldigt olika i vad vi föredrar – nån har fläckskräck, någon annan är känslig för skrammel och den tredje vill inte behöva underhålla sina ytor alls. Sån tur att det finns material för alla! (OBS – hade laminat i mitt förra kök. Inte en fläck eller repa på sju år. Så jag tycker nog inte att det är riktigt jämförbart med känsliga naturstenar ändå – och då föredrar jag personligen tveklöst naturstenar!)
Jag hade vit Corian i min förra lägenhet och kan intyga att det INTE är fläcktåligt alls. Jesus, fick köra med klorin i vasken varenda vecka kändes det som. Fattar inte varifrån myten att Corian tål fläckar kommer ifrån (de egna säljarna)? Blev även hack i bänkskivan vilket kan se charmigt ut i natursten men inte är lika trevlig på en plastliknande yta. Varning för detta bänkmaterial alltså 🙂
Ajdå! Tack för input, har aldrig haft Corian själv!
Hej!
Jag har haft kalksten från Kinnekulle i mitt kök i snart 20 år. Kan inte hålla med om att det är så känsligt, har inte märkt några fläckar alls. Jag har även kalkstenen jämte spisen där det stårnmycket oljor vinäger mm. Råkar man spilla är det bara att torka av och det blir inga fläckar. I vårt badrum har vi spansk kalksten på golvet, jättesnyggt men det är lite mer känsligt men håller sig väldigt snyggt. Min bästa vän har Kinnekullesten i köket, alla hallar och tvättutrymme och det har också hållt sig lika fint även det efter 20 år så det är bara att rekommendera.
Nu börjar jag tänka att det måste finnas flera olika typer av kalksten eller behandlingar av kalksten som gör dem olika känsliga? För jag har hört från flera håll (inkl från försäljare alltså) att kalksten är galet känsligt, men med 20 års testperiod är ju ditt kök uppenbarligen ett exempel på att det kan fungera. Så det nya rådet får väl vara att försöka fråga sig fram om behandling, känslighet etc. Grattis till kalkstenskök, låter underbart!
Bra inlägg! Alltid skönt att få lite på fötterna om man ska göra ett val! Något som jag upplevde som en nackdel med laminaten vi hade när vi bodde i lägenhet var att det blev en del repor och hack i skivan och att dessa inte gick att göra något åt (i jämförelse med t.ex. trä som ofta går att slipa). Såg också att du skrev att du inte haft några problem alls med laminat så det har säkert med kvalitén att göra, vår var från IKEA och den såg lite ledsen ut efter några år 🙂
Ja, det verkar ju råda lite olika uppfattningar om slittåligheten hos både laminat och kalksten, så en grundregel är väl att inte tumma för mycket på kvaliteten. Dock vill jag minnas att vi faktiskt också hade IKEA, och att det höll finfint ändå. Men det kan ju vara kvalitetsskillnader från år till år förstås.
Gällande Corian så är det bara att ta lite stålull när det kommer en fläck, materialet är så tåligt att man kan använda det! Och om det blir matt så ta bara lite matolja på sen så är den som ny 🙂
Hej,
Vi har också kalksten från Kinnekulle i köket och jag håller med föregående inlägg om att det håller bra. Känsligt för citron och syrliga grejer, absolut, så vi har uppmanat barnen att hantera sådant på köksön där vi har trä. Men torkar man av direkt är det egentligen ingen fara. Dessutom kan man polera upp stenen med särskilt sandpapper och olja in den igen om man tycker att man fått fläckar som stör. Så den kan hålla hur länge som helst!
Vad jag förstått är det skillnad på svensk kalksten och t ex sydeuropeisk. Eftersom vår svenska kalksten är äldre är den också hårdare och ett bättre val i kök och badrum. Dessutom är svensk sten alltid att föredra ur ett miljöperspektiv, både för att minska transportutsläpp, stötta lokalt företagande och för att minska risken för att få in invasiva arter till Sverige (vad jag förstått är just stentransporter utomlands ifrån en vanlig källa till just det). Det finns otroligt vacker sten i Sverige, såväl kalksten, marmor och granit, och är lite synd att fler inte använder den utan importerar sten långväga ifrån.