Den senaste tiden har jag funderat en hel del på hur mycket vi verkligen tycker om vårt lilla hus, och hur glad jag är att vi slog till trots att det på papperet inte var ett självklart köp. Bara en sån sak som att vi flyttade från ett hus med garage till ett utan – och den enorma förvaringsminskning det innebar. I förra huset, som dessutom var större än vårt nuvarande, hade vi också oändligt många garderober och så pass många sovrum att vi kunde lyxa till det med att låta det minsta fungera som walk in closet.
Den tiden är förbi nu, vårt lilla 1930-talshus har förvisso en liten kattvind kvar (övriga två har rivits av tidigare ägare), en liten klädkammare och ett litet förråd, men utöver är det relativt påvert med förvaring. Vår övervåning har två väldigt olika stora sovrum, vilket innebär att vi har ett par år till på oss att lista ut hur vi ska göra den dag barnen inte vill dela rum längre. Och så vidare.
Samtidigt – förra veckan hälsade jag på hemma hos härliga Emma och hennes familj. De bor i en tvåa (!) med två (!) barn! Visst, Majken och Bodil är så små att de än så länge delar rum (Emma och John har avskaffat vardagsrummet till förmån för sovrum + barnrum), och det är en rymlig och optimalt planerad tvåa.
Men ändå – visst hajar man till? I en tvåa bor man ju på sin höjd när man är nykär, innan barnen kommer, så att säga. Så fort familjen börjar växa är det väl mer regel än undantag att leta sig till större boenden. Men varför, egentligen? Måste vi bo så stort vi kan, hela tiden?
Måste vi bo så stort vi kan, hela tiden?
Förutom att jag hela tiden hittar fördelar med vårt hus jämfört med andra, större hus i våra kvarter (som att vi bor närmare sjön, att vi har altansol under rätt timmar på dygnet, att vi inte har insyn, att vi ligger längre ifrån vägen och så vidare) så inser jag också hur otroligt mycket bättre vi har blivit på att rensa sedan flytten hit. Nu när vi inte har ett garage att liksom glömma undan saker i hela tiden så snubblar vi bokstavligen över bråten tills vi gör oss av med den. Det gör att vi inte alls är lika benägna att bära hem prylar, för det ryms faktiskt inte hur mycket som helst. Varje köp blir mer genomtänkt. Det är perfekt!

Citat från en annan minimalismförespråkare – Joshua Becker, som jag hört föreläsa i Stockholm.
Jag som lyssnar en del på The Minimalists podcast också kan verkligen skriva under på något Ryan och Joshua ständigt återkommer till. Alla prylar kostar oss något. Pengar när vi införskaffar dem, och ganska säkert även pengar i form av underhåll, bostadsyta som räcker till att förvara dem på och så vidare. Prylarna kostar oss tid för att vi måste organisera dem, hitta bra förvaring och lösa städningen kring dem.
Det genomsnittliga amerikanska hushållet består av 300 000 (!) saker.
Och inte sällan kostar de oss sinnesro, för ni vet den där frustrerade känslan som uppstår när vi har högar över allt, röra i alla skåp och proppfulla förråd som vi vet att vi nån gång måste ta tag i? Den slipper man om man inte har så mycket saker. Det genomsnittliga amerikanska hushållet består av 300 000 (!) saker. Jag har aldrig sett någon siffra för svenska hushåll, men jag tror faktiskt inte vi ligger så långt efter.
Jag tycker detta är så tänkvärt, och som alltid på hösten får jag ett sug efter att gå igenom alla våra prylar, rensa bort och göra plats. Inte för nya saker, utan för … sinnesron, antar jag.
Jag hittade också en läsvärd text på detta tema – Want to be happier? Live in a small house – som också tar upp kvinnofällan i att bo för stort. För eftersom det fortfarande, år 2017, är kvinnorna som tar lejonparten av hushållsarbetet på sina axlar, så betyder ett större boende ännu mer yta att städa och plocka i ordning på.

Ja, jag drömmer så klart om sjöutsikt. Men huset behöver inte vara ett palats med en åttasiffrig prislapp.
Visst, jag kan också gå igång på Hemnet-objekt av det maffigare slaget. Häromveckan låg ett helt makalöst (och enormt) hus med sjötomt ute vid ”vår” sjö, och det är klart att det är lätt att dagdrömma sig bort till sensommarhelger i det. Att ta morgonkoppen med te och gå nerför den pampiga stentrappan ända ner till vattenbrynet.
Men – vi behöver inte så mycket space. Vi kan lägga våra pengar på annat än ett hus som kostar nästan fem gånger (!) så mycket som vårt. Och inte minst – det är inte särskilt miljövänligt att bo jättestort. Mycket att värma upp, mycket att möblera, mycket att städa.
Det är inte särskilt miljövänligt att bo jättestort. Mycket att värma upp, mycket att möblera, mycket att städa.
Jag föreläste om hållbar inredning nyligen, och fick efteråt frågan om vad jag själv tror kommer att hända framöver. Jag sa då att jag verkligen tror att vi kommer att bo mindre. Inte bara för att vi blir fler och bostadsbristen redan nu är ett faktum på många håll, utan också för klimatets, prioriteringarnas och livskvalitetens skull. Jag tror ganska många av oss skulle må bättre av att bo på färre men mer välplanerade kvadratmeter – och anpassa vårt bohag efter det.
Vad tror ni?
Vill du läsa mer? Här är några lästips!
Vad definierar ett hem för dig?
Om konsumtion, shopping och samvetet
Vem bestämmer vem som är klimatsmart?
(Alla mina reflektionsinlägg hittar du här!)
Jag hoppas verkligen att det blir så – mindre, mer planerat boende, men radhusen som byggs nu i vårt område är ca 50 kvadratmeter större än vårt radhus från -83, så än är det inte så tyvärr… Men det är befriande att bo lite mindre, precis som du skriver, att man faktiskt inte kan spara på allt, eller ha en ”skräpbod”.
Vi ska riva den stora bod som stod på vår pyttetomt nu i höst, det ska bli så skönt att bara behålla de trädgårdsredskap och div. uteleksaker som verkligen behövs och används i det lilla förrådet istället. Jamen du hör, det fanns två förråd/bodar sedan förra ägarna, på en tomt på några tiotal kvadrat! Minimalism ftw!
Precis så!
Gud vilket bra inlägg! Intressant för jag pratade med en vän som jobbar på bank häromdagen och han sa just att folk köper så stora hus nu, det är enkelt att låna mkt pengar och så många skiljer sig och tar med sig fler barn in i nästa äktenskap. Han har hört flera resonera så att alla de fem barnen + den nya gemensamma babyn måste ha eget sovrum. Ja tacka tusan för att man då ”behöver” ett 300 kvm stort hus. En ytterligare spik i att-fostra-barn-till-att-bli-individualister-kistan.
Tack! Och ja, det är väldigt lätt att låna pengar just nu och dessutom låga räntor, så det är dessutom lätt att tro att man har råd att bo större än man behöver. Bobubblan kanske inte spricker, men det känns som att det kanske blir ett tufft uppvaknande för vissa.
Vi har gjort en liknande resa med byte till ett betydligt mindre hus och ännu mindre förvaringsytor. Från 70kvm garage till ett förråd på 4kvm!! Och det är helt underbart 🙂
Haha, underbart! Känner så igen mig!
Men jajaja! Har nyligen flyttat från stort hus med enorm förvaring till lagom hus med lite förvaring. Har rensat massa möbler och typ 30-40 flyttkartonger med prylar. Så skönt!! Vill rensa ännu mer. På sommaren bor vi en en stuga på under 30 m2, inget vatten inne osv, med två barn. Det är underbart enkelt och man är ute hela tiden!
Eller hur! Visst, vi bor i Sverige och tillbringar mycket tid inomhus vintertid, så lite plats och prylar behöver man ju. Men OJ så mycket onödigt vi har!
Vilka bra tankar och reflektioner. Vi letar i sakta takt efter hus o jag tänker mkt på vad vi vill ha o vad vi behöver. Rent ekonomiskt vill jag inte låna till max utan ha råd till annat än att bara bo. Och sen ska man ju ta hand om det oxå. Jag tänker på vad vi har för behov och vad vi tycker är bra/saknar med lägenheten vi bor i nu. Så planlösningen är en stor deal känner jag! 100kvm kan kännas och nyttjas bättre än 150 kvm om ytan är bra planerad! Tack för ett bra inlägg!
Så bra tänkt! Lycka till husjakten!
Intressant! Är student som behövt flytta tillbaka in hos föräldrarna och ser så mycket fram mot att flytta ut igen till något mindre och få rensa bland allt jag samlat på mig under min inte så långa livstid!
Jättebra, du går nog in i bostadsjakten med helt rätt inställning!
Ville bara säga- Heja dig, vilket intressant inlägg! Jag bor i en 2:a på 55kvm med min nu 6-åring och frågar mig själv om/när han behöver ett eget rum… tankarna går från om jag skulle ”bo” i vardagsrummet och ge honom sovrummet eller måste ett barn verkligen ha ett eget rum, från vilken ålder? Ja, om några år kanske det får bli en flytt (eller inte) men som ensamstående är det inte helt lätt med priserna i storstad. Just nu sparar jag hellre pengarna (det skulle kosta med en 3:a) och reser och gör annat kul tillsammans…
Jobbar på arkitektkontor som ritar mycket hyresrätter och vi försöker skapa smarta compact living lösningar med små 2,5 ROK- 3 ROK som då får en ok hyra…
Fortsätt gärna med fler tankeväckande inlägg…
Håller helt med och roligt att läsa kommentarerna! Det är underbart att göra sig av med det man inte behöver, det frigör ju inte bara yta och minskar städning, utan skapar också små fina mellanrum i livet där nya idéer och tankar kan poppa upp. När man hela tiden är upptagen med att shoppa och städa blir det ju inte så mycket av den varan. Jag bloggar om precis det här på Clearspace.se. Tack för en mycket fin blogg Maria!
Åh, vad fint uttryckt! Mellanrum i livet där nya idéer får plats är ju precis vad det handlar om!
Pingback:Urbana nomader, boendets storlek och baklängesliv – A little bliss