Jag håller på att rensa ut min garderob ordentligt för första gången på många år. Den här gången ryker en hel del ”bra att ha”-plagg som faktiskt inte varit bra att ha på många år nu (och då får man liksom gilla läget om det mot förmodan skulle uppstå ett läge för dem om en månad). Det är så oändligt skönt att se en luftigare garderob, och nu när jag i princip provat varenda litet plagg i hela garderoben har jag dessutom järnkoll på vad jag har. Och vad jag inte har – en sån här rensning visar ju att något plagg man trodde man hade faktiskt är i för dåligt skick för att sparas eller inte längre passar också.
Min plan är att skriva upp de byggklossar till garderoben som skulle göra den mer flexibel och sen investera i dem under hösten – via secondhandmarknaden förstås. Målet är en garderob där så många kläder som möjligt kan kombineras med varandra, där jag känner mig fin och bekväm i alla plagg och där jag är kittad för de flesta typer av tillfällen – jobb, vardag, fritid. Och kanske fest – ett par säkra kort är inte fel att ha, men just när det gäller festkläder kan man ju också låna av vänner exempelvis.
I det här projektet har jag förstås också funderat en hel del kring hållbarhet. Jag gillar ju mode och kläder, jag har en bakgrund på bland annat ELLE. Jag tycker alltså att det är kul med kläder, men ur miljösynvinkel vill jag inte längre haka på den allt snabbare trendkarusellen och bidra till överkonsumtion och -produktion. Därför handlar dagens inlägg om 3 sätt att bygga upp en mer hållbar garderob. De funkar var för sig, men kan också kombineras förstås. Hoppas det kan inspirera er!
Rensa: The Capsule wardrobe
Capsule wardrobe, eller lite försvenskat kapselgardoben, består av ett antal basplagg som är superkompatibla med varandra och som håller en röd tråd så att garderoben fungerar som helhet. Det här illustreras i princip alltid med en väldigt basig kollektion kläder (den vita skjortan, de svarta byxorna, de blå jeansen, de svarta pumpsen), men om du inte är typen som bär den sortens kläder ska du förstås bygga din capsule wardrobe kring din egen stil. Det kanske är vintageklänningar, kappor, pennkjolar och knytblusar istället. Här får man ha lite tålamod, för efter Den Stora Rensningen så måste man nästan leva med det som är kvar ett tag för att lista ut vad som saknas eller inte riktigt funkar med det andra innan man börjar addera fler plagg.
Min bästa läsning på det här temat är The Every Girl. Hon har dessutom gjort en ”Capsule Wardrobe Planner” som är gratis att ladda ner och funkar som guide när man tar tag i sin egen garderob.
Klimat- och miljövinst: Genom at bygga upp garderoben med plagg du älskar och som funkar med varandra minskar du känslan av att du inte har något att ha på dig, och då väcks inte heller shoppingsuget på samma sätt. (Förutsatt förstås att du gör dina kompletteringar på secondhandmarknaden så långt det är möjligt.)
Bygga: The French Wardrobe
Den franska garderoben bygger egentligen även den på kapselgarderoben som bas, men den handlar framför allt om hur man ska agera framåt. Här är konceptet nämligen att man bara adderar fem saker till sin garderob per säsong, och det kan vara något man behöver förnya (jeansen som är utslitna) eller något man saknar (en kofta i en viss färg som skulle passa till många outfits). Här får man så klart ta på sig sina klimatglasögon och se på sitt eget beteende med lite kritisk blick, eftersom fem saker per säsong ändå är rätt mycket – i synnerhet om man INTE köper secondhand.
För min del skulle nog höstens/vinterns inköp bestå av:
- Ett par vinterskor. Mina är utslitna och jag behöver ett par varma skor. Typiskt behovköp som säkert går att köpa secondhand, men i värsta fall är ett väldigt motiverat nyköp.
- En extra vit skjorta. Jag bär min favorit allt oftare och vill ha en extra – ett säkert köp med tanke på hur mycket jag använder den jag har. Det här finns det en uppsjö av på secondhandmarknaden!
- En snygg jobbväska. Jag behöver något som både rymmer dator och kamera och är snyggt nog att gå på möten med. Här får köpet ta tid, tänker jag – för den ska användas i många, många år.
- Ett lekfullt plagg. Jag har en väldigt basbetonad garderob med mycket svart, vitt och grått, och känner att jag skulle vilja ha något antingen färgglatt eller mönstrat att kombinera basplaggen med för att göra garderoben mer lekfull. Vet inte exakt vad detta plagg ska vara, det handlar mer om att hitta något jag faller för. Perfekt ”kul jakt” på loppisar och Tradera.
- En grå kofta. Min favorit som hängt med i flera år for tyvärr illa i en tvätt och inte ens superknepet funkade. Jag bar den koftan enormt mycket, så det är värt att investera i en ny. Ja, eller snarare begagnad då förstås.
Klimat- och miljövinst: Genom att begränsa sig till fem köp per säsong – även om man handlar andrahand i första hand – kommer man per automatik att tänka igenom köpen mer noggrant för att inte ”slösa” ett köp på något man inte behöver.
Skapa hållbarhet: Vårda och återvinn
Vi slänger helt sjuka mängder textilier i Sverige, åtta kilo per år. En väldigt stor del av det är faktiskt plagg som är hela och skulle kunna bäras av någon annan eller återvinnas och bli nya plagg istället för att bidra till sopberget.
För att ändra på detta måste vi bli bättre på två saker – att ta hand om våra kläder så de håller längre och att lämna in uttjänta plagg till välgörenhet eller textilinsamling. Följa tvättråd, smörja in skor och väskor, vädra snarare än tvätta sönder (extra bra miljöknep), sula om skor innan de blivit helt förstörda och så vidare.
Mitt mål med min nyrensade och organiserade garderob är att inget plagg ska behöva kasseras av andra orsaker än att jag helt enkelt slitit ut det. Om jag tröttnar på något innan det är utslitet ska det alltså vara i så bra skick att jag kan sälja eller skänka det vidare.
Här kan det också vara värt att tänka på att köpa kläder av god kvalitet från början, så är det mer värt att lägga tid och pengar på att ta hand om dem.
Klimat- och miljövinst: Genom att ta hand om dina kläder håller de längre och du behöver inte ersätta favoritplagg särskilt ofta!
Pingback:Om kläder | Think organic - inspiration till en hållbar & miljövänlig livsstil.
Pingback:9 fördelar och 1 nackdel med att köpa kläder second hand. – Annas kemtvätt
Pingback:17 snabba modetips till en miljösmart garderob - Emmas VintageEmmas Vintage
Pingback:Liselotte Lundström | Finns det något som heter hållbart mode – egentligen?
Så himla bra inlägg! Slits ok så mellan att gilla kläder men också vilja agera klimatmedvetet. Tänker att fem plagg per säsong principen är en superbörjan för så måste man prioritera. Inspirerade!
Jättebra inlägg! jag gjorde en rejäl utrensing för ca två månadersen och började då även med min första kapselgarderob. Välken känsla av lättnad, dels upptäcker man vilka kläder man verkligen gillar och dessutom minskar tvättberget väsentligt. Rekommenderar alla att prova.
Jättebra inlägg! Är inne i en sådan här process efter coaching från Johanna (slowfashion.nu). Sparade under sommaren ihop en ordentlig slant för att investera i min nya garderob. Har en lista på saker jag behöver men blev väldigt inspirerad att läsa mer om kapsyl- och fransk garderob. Så ska klicka in på alla länkarna och kolla vidare. Tack!!!
Åh, vilken härlig uppgift du har framför dig med en budget och allt! Lycka till!
Tack för ett inspirerande inlägg 😀 Jag gjorde en utrensning ganska nyligen och det är så skönt att kunna titta in i garderoben och känna att de enda plaggen som hänger där är kläder som man vet sitter bra och som man vill använda 😀
Det var ju ett tag sen som du skrev det här inlägget och jag har inte kunnat släppa det ur tankarna. Jag vill göra något med det här och nu känns det som att det är helt rätt tid, bland annat eftersom att kroppen förändrats efter en graviditet. Jag är ungefär en storlek mindre nu än innan och därför tänker jag gå all-in på det här tänket eftersom jag ändå ”behöver” köpa lite nytt som sitter bättre.
Jag hoppas kunna göra det här som något sorts bloggprojekt men är inte helt i hamn med upplägg och namn osv.. Har länge velat byta bloggnamn men har ännu inte hittat det ”perfekta”. haha.
Ville därför bara säga stort TACK för inlägget. God jul! 🙂
Åh men åh! Vad jätteglad jag blir! Tack för att du tar dig tid att kommentera och megastort lycka till i garderobsförvandlingen!
Hej! Vill inte vara petig här när det är ett sådant fantastisk välskrivet och intressant inlägg, men att översätta ”capsule” med ”kapsyl” blir helt fel.
”Capsule” blir ju ”kapsel” på svenska vilket också blir mer begripligt med tanke på att en kapsel är liten och kompakt och inte rymmer så mycket! 🙂
Hej Linn, ja men självklart – ett rent slarvfel förstås! Tack, jag korrigerar!
Pingback:Vintergarderoben för cyklisten blev en Capsule wardrobe – Fantastick