Månadens tema för The Sustainable Society handlar förstås om julen, och vad vi kan göra för att se till att det blir ett hållbart firande. Jag har därför samlat så många klimatsmarta och hållbara jultips jag kan i det här inlägget, och hoppas att ni kan hitta både inspiration och information inför festsäsongen som väntar.
1. Välj rätt gran

Foto: Annie Spratt
Det här med julgran är ju ett måste för många av oss, och här finns det massor att tänka på. Den bästa granen är 1) KRAV-märkt, 2) närodlad och 3) återbrukas efter att julen dansats ut. KRAV-märkta julgranar kan man ofta köpa på nätet om man bor i en storstad, och om man inte lyckas få tag på en KRAV-märkt gran där man bor så kan en vilt växande gran så klart vara ett alternativ. Men – glöm inte att fråga markägaren! Med lite tur behöver hen gallra lite och har granar att ge bort/sälja.
Det sista alternativet, en odlad, icke-KRAV-märkt gran, är inte perfekt men fortfarande ett bättre alternativ än en plastgran, även om plastisen man har är gammal – totalt sett blir det ändå mer miljöpåverkan med plast. Men köper du en gran som inte är KRAV-märkt är det bättre att välja en vanlig rödgran än en kungsgran, eftersom kungsgranen förmodligen har krävt både gödsel och bekämpningsmedel under odlingen. Här kan du läsa mer om julgranar, och här kan du hitta återförsäljare av KRAV-granar.
2. Ät palmoljefria pepparkakor

Foto: Mira Bozhko
Ingen jul utan peppisar! Helst både morgon, middag och kväll (med ädelost på). Problemet med pepparkakor har länge varit att de är fulla med icke-ekologisk palmolja, men nu finns det både palmoljefria pepparkakor och alternativ med ekologisk, KRAV-märkt palmolja. Lusläs på förpackningarna, eller baka egna! (Tänk på att margarin också kan innehålla palmolja.) I år tänkte jag testa detta recept.
3. Tänd rätt juleljus

Foto: Joanna Kosinska
Det är mörkt i juletider, och ljussättningen betyder ju massor för stämningen. Välj ljus i 100% stearin (inte paraffin), och satsa gärna på värmeljus med återanvändningsbara glaskoppar (till exempel dessa med refill). Använd LED-lampor i så stor del av den elektriska belysningen som möjligt, så spar du massor av energi. (Här kan du läsa mer om LED.)
4. Satsa på ett grönt julbord

Foto: Tracy Lundgren
Att det är mer hållbart att äta vegetariskt än att äta kött är vi ju alla överens om, men jag är nog inte den enda som uppskattar de animaliska julklassikerna på julbordet. Det man kan göra för att minska miljöpåverkan är att 1) ändra balansen mellan vego och animaliskt så att det finns fler grönsaksrätter att välja på, 2) servera så mycket ekologiskt som möjligt, både vad gäller grönsaker och kött (och annat förstås, som russin och kaffe) och 3) inte laga mer än som kommer att ätas upp. Let’s face it, vi är ju ganska less på julmaten redan dag 2, så den behöver kanske inte räcka i en vecka? Gillar du julbordets fiskar så är sill och ansjovis hållbart (och gott!), medan lutfisken är ett risigt val om den görs på långa – välj MSC-märkt torsk eller sej istället. Laxen ska så klart vara KRAV-märkt, och ålen skippar vi helt, visst?
5. Pynta naturligt

Foto: Annie Spratt
Behöver vi verkligen femtioelva nya julkulor som är snarlika de gamla men i en annan färg? Hur många ljusslingor ryms i ett hem? Jag är helt för att skapa julstämning där hemma, men kanske behöver det inte alltid innebära att vi köper nytt och nyproducerat. Att pynta med det vi har i trädgården eller i naturen blir ju minst lika fint, om inte finare! Och kottar råder det ju inte direkt brist på …
6. Tänk utanför julklappsboxen

Foto: Annie Spratt
I princip varje år slår julhandeln rekord, och ändå vet vi ju att vi ska försöka dra ner lite på konsumtionen. Ett bra sätt är att tänka lite utanför boxen om du ändå vill ge bort julklappar. Kanske kan du ge bort en upplevelse istället för en pryl? Det finns en rad sajter som erbjuder upplevelsepresenter, och vill du göra något mer personligt kan du ju helt enkelt slå in en dejt med dig själv – en middag, en heldag med museibesök och skogspromenad eller kanske ett afternoon tea-mys med hembakat? Att ge bort vintagefynd är en annan toppenidé, som inte påverkar miljön men ändå resulterar i en inslagen klapp. Du kan också ge bort tjänster, som barnvakt, hundpromenader ellr något annat du vet mottagaren skulle uppskatta. Eller så ger du en riktig miljöpresent i form av klimaträtter, pengar till miljöarbete eller liknande – här finns lite inspiration!
7. Ge bort lite kärlek

Foto: Brooke Lark
Att vårda relationer är hållbarhet i ett nötskal, tycker jag, och att vara generös mot vänner och familj i december är så mycket härligare än att julen bara ska handla om konsumtion. Vad sägs om ett knytkalas för grannarna, ett glöggmingel för singelkompisarna eller en pysselkväll för gamla och nya jobbkollegor? Kör återbrukstema på pysslet så blir det dubbelt så hållbart!
8. Återvinn julen!

Foto: Davidson Luna
Än är det långt kvar, men vips kommer julen att vara över och då gäller det att hålla tungan rätt i mun när allt ska städas undan. Visste du till exempel att det hänger på vilken kommun du bor i hur eventuella aluminiumkoppar från värmeljusen ska tas om hand? Detta måste man själv ta reda på vad som gäller (tyvärr). Julklappspapper ska i pappersförpackningsåtervinningen tillsammans med kartonger, eventuell frigolit ska i plaståtervinningen och presentsnörena ska i brännbara sopor så att de kan förvandlas till fjärrvärme/el. Alla trasiga julbelysningar som gjort sitt ska till ÅVC, liksom julgranen om du inte kan lämna den i ett grovsoprum eller till en graninlämning. Frys in eventuella matrester eller förvandla dem till nya rätter, och kompostera det som inte går att rädda. Vips börjar du nya året på rätt väg!
The Sustainable Society – tema hållbar jul
- Ekoenkelt: ”Klimatsmart jul? Dags att bryta tradtionerna”
- Naturligt snygg: ”5 hållbara julbord i Stockholm”
- Ekomorsan: ”Jul, jul, hållbara jul”
- Annas kemtvätt: ”3 tips för en klimatsmart julhelg”
- Slow fashion: ”En hållbar jul – börja med dig själv”
- Emmas vintage: ”12 hållbara vill-ha-julklappar + tips till en klimatsmart jul”
- Veckans eko: ”Hemmakatt eller skönhetsmiss – här är hållbara julklappar som passar alla”
- Think Organic: ”Tips för en hållbar jul”
Pingback:3 tips för en klimatsmart julhelg. - Annas kemtvätt
TACK för sådana här inlägg! Julen är helrätt som snäll och traditionsfylld med mycket återbruk. Och stearinljus 🙂
Min tidigare kommentar om stearinljus och omtanke om grannar vid eldning var för övrigt menad som allmänt värt-att-veta. Pekpinne javisst men inte påhopp. Jag tror inte alla som eldar känner till reglerna inom respektive kommun som du just besvarade med. Tänk om fler kunde folkbilda med fakta & inspiration som du kan och gör!
Ja, klart julen ska vara snäll, håller helt med! Mot både människor och miljö. Och ingen fara, jag tog det inte som ett påhopp (hoppas det inte framstod så), och jag tror precis som du att inte alla vet att man ska kolla vad som gäller. Däremot är det ju tillåtet att elda till en viss gräns i alla kommuner (vad jag vet), och så länge man håller sig inom de ramarna (och ingen granne klagar så klart) så tycker jag vi kan få unna oss lite brasmys under vår långa, mörka vinter. 🙂 Tack för väldigt fint beröm!
Vilket bra inlägg, skickade en länk till min mamma och pappa efter som firar större delen av julen där 🙂
Perfekt!!
Jag älskar att köpa julpynt på Myrorna. Det finns så himla mycket där som folk gjort sig av med och som kostar nästan ingenting. Jag försöker annars tänka långsiktigt och köpa hållbara material och inte falla för trender. Jag vill omge mig med fina saker som betyder något för mig och som förhoppningsvis kan gå i arv till mina barn sen.
Vilket klokt och fint inlägg! ❄️ Tack för bra tips!
Pingback:7 a week: Tredje helgen i november | Living by W
Pingback:Tips för en hållbar jul | Think organic - inspiration till en hållbar & miljövänlig livsstil.
Awesome bilder!.. Hög kvalitet 🙂 Magiska idéer som inspirerar!.. Idéer som idag gör mig ser fram emot denna underbara semester 🙂 Tack!!