Plastbantning har blivit ett riktigt trendord, och jag gissar att det är med i ganska många nyårslöften i år (förhoppningsvis i fler än vad ordet ”bantning” är …). Det är inte ett helt okomplicerat fenomen, eftersom det lätt drar fokus från viktigare åtgärder när det gäller klimatet – och att det lätt leder till nykonsumtion av prylar i andra material.
Men – därmed inte sagt att plastbantning enbart är av ondo. Det finns trots allt några bra skäl till att åtminstone försöka begränsa mängden plast i våra liv.
1. Hälsa
Vissa typer av plast är inte hälsosam för människor, eftersom de fäller ut giftiga ämnen. Särskilt plast som inte är avsedd att värmas, och sedan ändå gör det. (Tex att använda avlagda glasslådor som matlådor och sedan mikra dem.) Genom att byta ut plast i framför allt köket skapar man ett mer hälsosamt hem för sig och sin familj.
2. Farligt skräp i naturen
Plast som inte återvinns utan slängs och sedan hamnar i naturen kommer i princip att ligga där för evigt, eftersom det inte bryts ner eller komposteras. Ju mindre plast vi har i våra hem, desto mindre riskerar att hamna i naturen på sikt.
3. Farligt skräp i haven
Förutom att plasten aldrig försvinner från haven heller, så är den dessutom en onaturlig fiende till livet i havet. Många arter hotas av de flytande plastöarna och mikroplastpartiklarna i haven, och ju fler arter som försvinner desto mer rubbas hela ekosystemet. Vad det leder till på sikt för vår egen överlevnad vet vi faktiskt inte, så varför chansa?
4. Ej förnyelsebar resurs
Ja, det finns bioplaster och andra fiffiga innovationer, men än tillverkas också enorma mängder plastprodukter som baseras på petroleum. Det leder till stora klimatavtryck och det är inte heller en förnyelsebar råvara, vilket gör att vi på sikt utarmar jordens resurser. Inte heller det kan vi riktigt förstå konsekvenserna av.
5. Beteende
Som med mycket annat kan vi påverka vårt eget beteende, ett steg i taget. Om vi gör en viss plastbantning av vår livsstil blir vi till exempel automatiskt lite mer medvetna om hur mycket plastskräp vi har omkring oss, och plötsligt tar vi också med en egen påse till affären, köper mat i lösvikt et cetera.
En bonusgrej i sammanhanget är ju också att saker i trä, glas och metall oftast är mycket vackrare och estetiskt mer långlivade än plastditona. Man kan ju mycket väl tänka sig att lämna fina glasburkar och bestick i silver eller rostfritt vidare till sina barn, men att ge slitna plastlådor i arv är det nog få som gör …
Funderade igår på hur väl ”one bag”-initiativet fallit ut, många butiker jag pratat med säger att de är nere på 20% av de påsar som förut lämnade butiken? MEN så var jag i mataffären… i fruktdisken tar jag sällan en påse till tre äpplen, de kan ju lika gärna ligga löst i korgen tänker jag, men ser samtidigt att många till och med tar en påse till bananerna… Dessutom görs påsarna i en storlek vilket är stor (i alla fall på ica kvantu, där jag var). Man måste ju kunna göra mycket på den fronten…eller?
Ja absolut, det borde man kunna göra. Jag brukar ta en påse, men samlar sen alla grönsaker i den (vitlök, rödlök, paprikor osv). Och sen plockar jag ur dem när jag kommer hem. Om grönsakspåsarna också kostade pengar så skulle det säkert hända mycket!
Ingenting emot detta förstås bra argument. MEN jag tycker inte att man ska rusa hem och slänger alla plastgrejor som har varit i hushållet sen åratal och håller fortfarande och bruks. Och det finns många som hoppar på trenden ’plastbanta’ och ’rensning’ och slänger och slänger och sen köper ny.
Plastbanta = banta = bli av med sånt du redan har…lite farlig trend tycker jag, om man inte tänker efter!
Nästan 80-90% av mina ägodelar i hemmet är ärvt eller köpt på second hand och ja, det finns massor med plast egentligen, t.ex. gamla köksmaskiner, viss bestick etc. De har iallafall mkt bättre kvalitet än nyköpt då de är i bruk sen några decennier.
Här tycker jag att man får avgöra själv hur man vill göra förstås. Plastbantning kan ju göras under låååång tid, dvs att byta ut mot andra material först när saker är uttjänta – dvs att bara inte köpa ny plast. Däremot tycker jag man ska byta ut vissa saker, tex teflonpanna och plastbestick i stekpannan.
mmh, ja, det stämmer väl. Har inga teflon och plastbestick för laga mat eller dyl. och köper sällan nytt oavsätt material.