Jag unnade mig en ledig helg. Strålande sol, gnistrande snö. Barn på skridskor och julklappsskidor på ”vår” sjö bland alla andra friluftsnjutare. Packad matsäck, en semla i solen, lite tapetfunderingar medan fingrarna tinade hemma i villavärmen.
Och så gick jag med i en facebookgrupp. En om inredning, på svenska, med nästan 200 000 medlemmar. Och blev helt förfärad. För i den gruppen existerar inte något miljötänk. Alls. Istället fylls diskussionstrådarna med ”bästa Wish-köpet”, beundran över designkopior fyndade för en spottstyver på just Wish och länktips om var man kan hitta likadana. Konsumtionshetsen har inte ett ansikte, den har en facebookgrupp.
Konsumtionshetsen har inte ett ansikte, den har en facebookgrupp.
Jag är med i en rad miljögrupper på facebook och tonen kan vara ganska hård där. Det ifrågasätts, diskuteras och dissas och som klimat-amatör får man vissa dagar utrusta sig med tjock hud innan man ställer en fråga. Men – det ifrågasätts i alla fall. Inget slarv går obemärkt förbi, ingen tanklöshet förblir okommenterad. I denna stora inredningsgrupp, många gånger större än miljögrupperna, kunde jag inte spåra ens ett uns av eftertanke. Eller jo, ett litet uns. Någon enstaka medlem som undrade om alla Wish-fantaster inte ens överväger att det kan ligga barnarbete bakom de låga priserna, eller hur miljön egentligen mår av alla dessa slit-och-släng-paket från Kina. Svaret? ”Varför är du med i den här facebookgruppen om du inte vill handla på Wish?” och ”Varför ska jag betala 500 kronor för något som bara kostar 50 på Wish?”.
Vad hände med den svenska medvetenheten? När försvann den? Bara i fjol fördubblades antalet försändelser från Kina, och nu har förvisso Tullverket och Postnord bestämt sig för att avgiftsbelägga Wish-shopparnas leveranser. Men ändå – är det så här vi vill ha det? Argumentet att det är samma vara som säljs i svenska butiker men som via Wish köps utan mellanhänder direkt från fabriken i Kina kanske stämmer, men då blundar man totalt för skillnaden i miljöpåverkan. Att köpa en pryl från en svensk butik innebär i de allra flesta fall att den skeppats i containerfartyg tillsammans med tusentals andra varor. När vi handlar från Wish skickas varje paket med flyg. Miljöpåverkan blir därför 20–30 gånger större för varje enskilt köp. Och då har vi inte ens kommit in på aspekterna med barnarbete, arbetsvillkor, löner och piratkopiering.
Spelar det egentligen någon roll om en, två eller tio miljoner svenskar slutar att solsemestra om vintern, om vi sedan klickar hem 150 000 flygfraktade spontanköp från soffan istället – varje dag?
Just nu debatteras det hejvilt om att vi borde sluta flyga. Några har redan slutat, andra undrar om det ens räcker. Kanske leder debatten till att fler och fler avstår åtminstone onödiga flygresor eftersom grupptryck visat sig vara det bästa sättet att ändra beteenden på. Men så Wish. Spelar det egentligen någon roll om en, två eller tio miljoner svenskar slutar att solsemestra om vintern, om vi sedan klickar hem 150 000 flygfraktade spontanköp från soffan istället – varje dag?
Hur kunde vi hamna här? Hur kan vi inte veta bättre?

Foto: Wang Xi
Vill du läsa mer? Här är några lästips!
Om konsumtion, shopping och samvetet
Vem bestämmer vem som är klimatsmart?
Om man gör lite rätt får man inte göra fel alls
(Alla mina reflektionsinlägg hittar du här!)
Så bra skrivet, jag har förfärats över Wish..
Håller med ovanstående om bra skrivet! Fick mig att tänka till mer om detta och känner en (rättfärdig) skam över att ha handlat på Wish.
Jag brukar tycka att positivitet och pepp är bästa sättet att nå förändring. Det ska kännas roligt att bidra liksom. Men just i Wish-fallet tänker jag att det är lite som när folk slänger skräp på gatan eller i naturen istället för att återvinna det. Man ska säga ifrån om man ser det och den som gör det borde ju faktiskt skämmas lite. Tror jag. Tack för att du tog det på rätt sätt!
Länge har jag tänkt att barnen är vår framtid och att de är klokare än vad vi var….sedan kom wish. I min 11-årings kompiskrets är det vardags-underhållning verkar det som. Skrämmande.
Åh. Ja. Besvärligt när veckopengen faktiskt räcker till skräpet. Desto större ansvar på oss som föräldrar att förklara varför man inte ska handla där. Allt börjar med oss.
Bra där! Har aldrig sneglat åt Wish och kommer aldrig höra. Recovering shopaholics hade ett bra blogginlägg om prylar från Kina och hur ’vi i världens rikaste land blev som besatta av att handla billigt skräp’.
Om du vill läsa positiva grejer så gillar jag FB-gruppen Tågsemester där det tipsas hejvilt om roliga sätt att resa med tåg. I en trevlig debatton dessutom !
Åh ja, har hört mycket gott om den gruppen – nu ska jag gå med! Tack för tipset!
Just detta är uppe till diskussion i internetforumet jag hänger i. Det började med en som förfärades över PostNords nya ”orättvisa” avgifter. Det är så himla läskigt med Wish, hur folk bara ska ha och ha bara för att det är billigt och tänker noll på konsekvenserna. Det är detta som dödar vår planet 🙁
Ja, verkligen – det är skrämmande hur kortsiktigt många tänker. Och vilken makt lågprismarknaden har …
Så bra skrivet!!
Tack, det värmer!
❤️✊BRAVO
Bra!!
Tack för välskrivna rader.
Har funderat mycket på Wish. Det största hotet är solklart vår miljö och planet. I ett kortare perspektiv även vårt lands välfärd. För vad händer när vi svenskar spenderar alla våra skattepengar i utlandet? Genom att ”privatimportera” betalar du sällan eller aldrig skatt eller moms på varorna. Butiksdöden i Sverige blir ett faktum då företagare inte kan konkurrera med andra länders skatteregler och priserna på ex Wish.
Jobb försvinner, barnens sommarjobb försvinner, företag får läggas ned och arbetslösheten är ett faktum. Fler pengar behövs till stödåtgärder men våra intäkter minskar. Vårt lands tillväxtpengar landar istället i ex.Kina. Vad händer då med vår vård, omsorg, skola och utveckling? Ja, Detta är enligt mig en skrämmande utveckling.
Tack, ja – håller med. Nu verkar ju momsen rättas till genom den nya avgiften, och Kina kan inte längre dra nytta av den 50 gamla lagen som gav dem rätt att slippa moms pga ”utvecklingsland”. Och mycket av det som köps där är förmodligen samma som köps här. Men direktinporterar vi via dropship så har vi absolut noll koll på arbetsvillkor, barnarbete etc, medan en svensk återförsäljare åtminstone i teorin kan ställa krav på sina leverantörer kring miljö och sociala aspekter. Konsumentmakt i all ära, men här missbrukas den…
Jättebra inlägg, mår också illa av Wish. Men frågan är ju varför vi köper därifrån, för mig så kommer jag inte ifrån att vi har ”influencers”, dvs marknadsförare i alla våra kanaler där i dagligen får se fina hem, fina kläder etc. Gammal tanke, jag vet, men ändå aktuell och får inte glömmas bort. Tror tyvärr inte (även om jag uppskattar det) att många vill etablera sig som en influencer med hållbarhetstänk men när många av produkterna som marknadsförs i influencerns kanalerna är svindyra så blir det ett problem. En influencers jobb gentemot sina kunder är ju att öka ett ha-begär, ett ha-begär som inte alla har råd med, om man inte handlar billigt via Kina det vill säga. Är det wishappen eller influencerkulturen som blir slutet för oss alla?
Väldigt tänkvärd och klok kommentar och där har ju tex jag som influencer absolut ett ansvar. Jag försöker ta det ansvaret genom tex att skriva såna här inlägg och att försöka välja samarbetspartners med värderingar som jag kan stå för. Man måste ju komma ihåg att en influencers makt kan användas åt båda håll. Ja, vi kan ”konsumtionshetsa”. Men vi kan också påverka genom att promota secondhand till exempel – jag har ju även gjort samarbeten med Blocket. Tack för väldigt tänkvärd input!
Så himla bra skrivet. Jag ska länka ditt inlägg i min Facebook.
Så bra, tack! Just den här typen av inlägg vill jag ju ska nå så många som möjligt, så jag blir jätteglad när ni hjälper mig att nå ut!
Det är en hel del grejer i ”våra” affärer som också flygs. Atr allt går med båt är en grov försköning av verkligheten. Men det är ju ändå viktiga poänger i inlägget. Wish har för mig inneburit en större insikt i hur snedfördelade resurserna är i världen och hur låga löner många faktiskt har. Och hur otroligt rik jag själv är i relation till andra.
Nej, allt går inte med båt och det har jag heller aldrig påstått, jag skriver ”i de flesta fall”. Däremot är samtransporterna förstås mer effektiva när återförsäljare importerar eftersom stora mängder köps in på ett bräde, medan Wish-beställningarna hanteras en och en och flygs in. Din insikt håller jag helt med om, jag har känt samma sak. Tack för att du kommenterar!
Jättebra inlägg, hoppas det kan bli en tankeväckare för de som kanske inte tänker på eller se konsekvenserna av den typen av konsumtion.
Så bra skrivit jag bor Huskvarna jag får min morgontidning +post o det är ju bra sen kommer postbilen kl 12:30 sen kan det komma en postbil kl 13:30 jag fattar inget sen vill man att alla ska åka kollektiv till jobbet får inte ihop detta ibland känns det som det inte spela så stor roll vad jag gör det är så mycket som jag inte kan påverka MAKTLÖS
Tack Maria!
Håller helt med. Jag funderar mycket på konsumtion och hur vi konsumerar just nu.
Min morfar sa alltid ”att köpa billigt är att köpa dyrt”.
Vi gör saker lite bakvänt kan jag tycka. Jag lämnar textil till återvinning och får checkar att handla mer för… att recycla rättfärdigar på något sätt att köpa saker ”det här kan jag lämna till second hand när jag är klar”… vi kommer drunkna i prylar! Tror vi måste förändra våra beteenden från början.
Men om vi slutar köpa saker, hur går det få med ekonomin och jobben? Hur hittar man en bra balans?
Hälsningar SkräddarTherese
Åh, skräddar-Therese – är du den skräddare jag tror? 🙂 Jag håller helt med, vi tänker lite snett hela tiden och rättfärdigar en dålig vana med att vi är duktiga på en annan front. Det är inte hållbart i längden.
Tack för en bra artikel! Oroväckande både gällande miljön, kvalitetsförfall, barnarbete och urvattning av varumärken.
Väldigt bra inlägg! Det är så viktigt att stora namn inom inredning belyser hur viktigt det är att tänka till innan man köper något. Priset blir oerhört stort om vi fortsätter shoppa som vi gör idag! Tack! /Pauline, Mysfaktor
Jag kände inte ens till Wish men blir också alldeles upprörd! Eftersom du är den enda bloggaren med miljöprofil som jag följer (bra jobbat för övrigt!) passar jag på att fråga en annan sak. Har nämligen funderat på det här med klädproduktion. Bomull anses ju inte vara särskilt miljövänligt i produktionsfasen men OK senare, dvs. vid tvätt. Syntet, tex polyester, är väl tvärtom? Inte lika stor miljöpåverkan i tillverkningen men släpper ut partiklar vid varje tvätt? Hur är det då med viskos/rayon? Det borde väl klassas som naturmaterial. Är det samma stora miljöpåverkan vid tillverknng som vid bomull, jag tänker särskilt på infärgningen som väl är en stor miljöbov. Inser att den här frågan är helt offtopic eftersom du driver en inredningsblogg men en fundering jag har
Tack för fint beröm! Och bra frågeställning, jag skriver upp det på min researchlista så får vi se om jag kan skriva mer om material längre fram!
Kolla http://www.slowfashion.nu som har bra inlägg om just olika material!
Jag har handlat väldigt mycket på wish i mina dar, och bekvämligheten kom före medvetenheten. Det verkar så oskyldigt och användarvänligt, är så glad att jag fick läsa detta så att jag kan reflektera mer över mitt ansvar som konsument och självutnämnd ”miljömedveten”.
Bra skrivet, gillade och delade!
Åh, vad glad jag blir! Klart jag förstår att många testar, men det är hur man hanterar ny information som betyder något och om jag fick dig att ändra beteende med mitt inlägg blir jag superglad – det var ju precis det jag hoppades på! Tack för att du delar med dig!
Jättebra! Tog upp detta med min 8-åring som tjatat om wish. Han förstod helheten, vill ta hand om miljön och jag tror inte han kommer nämna det igen. Tack för det!
Åh, så bra – tack för det!
Ibland får jag en känsla av att de som är snara i att skuldbelägga andra, särskilt när det kommer till miljöfrågor, är de som har RÅD att välja. Jag har handlat från Wish flera gånger för att det ger mig med mycket lite pengar möjlighet att köpa just sådant som jag annars inte skulle haft råd med. Det är vidrigt ur miljösynpunkt, men för mig är skillnaden på 50 kr och 500 kr enorm. Så vad ska man göra? Visst, inte köpa alls men det känns som ytterligare ett ”straff” för en icke köpstark individ.
Jag förstår dig, Tessan. Och problemet är inte att just du köper, utan att 100 000-tals andra, oavsett ekonomi, också gör det. Det är omfattningen som är problemet, inte individen. Sen tycker jag, oavsett ekonomiska förutsättningar, att de etiska aspekterna ändå måste vägas in. Känns det verkligen okej att köpa varor där potentiellt barnarbete ligger bakom, bara för att det är något pengarna räcker till?
Jag förstår dilemmat, det gör jag. Men det kommer ju ändå ner till detta: ”Everytime you spend money, you cast a vote for the kind of world you want.”
Ja, jag tänker också att vi måste komma ihåg klassfrågan i detta. Visst är det ett dåligt alternativ att handla på wish, men för vissa är det enda möjligheten att hänga med i konsumtionssamhället. Wish är bara ett symtom på de problem kapitalism för med sig.
Men en behöver inte hänga med i konsumtionssamhället…?
Klassfrågan må også innebære at en tenker på klasse i en global skala. Da er alle vi som bor i Norgen, også de av oss med dårlig råd, overklasse.
Bra inlägg Maria!
Jag har alltid värnat om miljön men tyvärr också handlat rätt mycket prylar genom åren. Det är inget jag är stolt över. Men för varje år som går blir min medvetenhet större om de val jag gör. Idag har jag ett helt annat tänk kring konsumtion och konsumtionshetsen än jag hade för 10-15 år sedan. Allt fler köp väljs bort helt. När jag behöver något letar jag alltid på Second hand, Blocket, Tradera först. Där jag har ekonomisk möjlighet väljer jag svensktillverkat (även om det innebär att jag måste spara ett helt år.) I andra hand tillverkat i Balt-länderna, i tredje hand övriga Europa och i sista hand resten av världen. Jag köper helst från företag som har en stark miljöprofil och som tar ansvar för produktionen i alla led. Wish-appen kommer jag aldrig att använda och jag ska försöka påverka mitt barn att inte göra det heller. (Frågan har inte ens kommit upp ännu). Men jag sitter också i det dubbla att själv vara en ”influencer”.
Men precis som du så väljer jag bort samarbeten jag inte kan stå för. Att vara influencer OCH värna om miljön är att balansera på slak lina, men man har också möjlighet att påverka och så länge man tar ansvar för sina samarbeten och försöker nå ut med ett bra miljöbudskap så hoppas jag att man kan ha en positiv effekt totalt sett ändå.
Precis så, Carina. Man får hitta en balansgång som känns rimlig helt enkelt, och använda sin påverkan på bästa möjliga sätt.
Så bra inlägg! Och jag älskar att hänga här inne ”hos dig”, så mycket kloka saker som florerar. Både från dina inlägg och från kommentarer. Jag har precis börjat jobba efter föräldraledighet och har planen att ta upp något av du skriver ibland på jobbet i fikarummet för att både sprida vidare all denna viktiga kunskap samt att höra hur alla andra tänker. 🙂
Åh, heja heja! Det är så förändring börjar – med ett samtal i fikarummet!
Det bästa blogg inlägget jag har läst kanske i hela mitt liv. När skall folk inse charmen av att tåg luffa, jag bor i Schweiz och vi är kanske bortskämda med fungerande tag, men jag slar ett slag för tågen, när producerat och njuta av det som finns runt omkring! kram!
Åh herregud vilken komplimang – TACK! Jag älskar att åka tåg, har alltid gjort, men har varit dålig på att se det som ett semesteralternativ. Jag är nog inte nere på noll flygresor riktigt än men strävar ditåt och är otroligt sugen på att utforska tågsemestermöjligheterna nu. Den första blir till fjällen senare i vår!
Pingback:Hundkatten. Och så vill jag be om tips.
Bra inlägg – verkligen. Jag har aldrig handlat på wish då jag handlar i princip allt second hand men min bästa vän är en inbiten wishfantast. Ska visa henne detta inlägg.
Tack!!
Bra inlägg. Men det är också som Tessan säger, alla har inte råd att att vara så miljömedvetna de skulle vilja. Det finns mycket som är dubbelt (inte dubbelmoral men något ditåt), samtidigt man ska vara miljömedveten och och inte konsumera tutar bl.a. endel politiker och ekonomer att vi ska konsumera mera för att hålla samhället rullande. Det är inte lätt.
Jag håller bara delvis med dig. De med sämre ekonomi är ju oftast MER klimatsnälla, just för att de inte har möjlighet att konsumera i samma takt som andra. Man tar hand om det man har och lagar snarare än kasta och köpa nytt, man köper kanske säsongsgrönsaker för att de är billigare och handlar secondhand tex. Sen får miljötänket stryka på foten ibland förstås. Ekologiska varor är ofta dyrare, att byta ut vitvarorna vart sjunde år kommer inte på fråga osv. Att handla på Wish går ju däremot lite utanför den diskussionen tycker jag, eftersom det mesta som köps på Wish är det vi ”villhöver” snarare än behöver. Och då tycker jag man, oavsett ekonomi, ska fråga sig om man vill bidra till en marknad där barnarbete förmodligen i många fall är verklighet och där varje vara drabbar miljön 20-30 gånger hårdare än om man skulle spara ihop pengar istället och på sikt köpa den i Sverige (där förhoppningsvis återförsäljaren också ställt åtminstone några krav på sina leverantörer, och där det finns EU-krav som reglerar vissa förhållanden). Jag har inte tolkningsföreträde här, men jag har svårt att förstå resonemanget just när det gäller Wish. Moral och etik kostar inte pengar, bra värderingar kan man ha oavsett plånboksstorlek. Sen kan man inte alltid leva upp till värderingarna, tex med ekomat, men man kan välja att inte köpa krimskrams från Kina för att det är billigt.
Det stämmer vad du säger och jag är absolut inte för Wish och är själv hantverkare som vill satsa på kvalitet och om möjligt ekologiska råvaror.
Det är bra att testa åsikter med andra, det blir nya infallsvinklar som jag inte tänkt på:)
Att tillverka bra produkter kostar. Material som är miljövänliga och slitstarka kostar, arbetskraft som är kunnig kostar och att driva en butik kostar.
De flesta av oss säger att vi önskar miljövänliga kvalitetsprodukter som vi vet att en person har fått skälig lön för att tillverka. Vi tycker om att köpa dessa produkter i en butik där vi kan få god service och en trevlig upplevelse. Då måste vi också vara med och betala för det.
Var gång vi köper något har vi en möjlighet. Att köpa något är som att rösta, vilka företag vill vi skall överleva? Ge dem ditt stöd nästa gång du bestämmer dig för att köpa något.
Precis så, Anna. Det om något är konsumentmakt.
Bra inlägg och mycket intressant. Jag kan dock tycka att det ligger ett ansvar i hur de flesta märkesföretag prissätter sina produkter – och då framför allt sina tillbehör. Det lysande exemplet är Apple. Om jag behöver köpa en ny laddsladd till min iPhone så tar Apple 199 kr för den kortaste varianten och 329 kr för en lite längre. Vi talar om en sladd! Det är inga stora tekniska innovationer utan en sladd. Det är hutlöst. Och då är det inte konstigt att jag istället köper ett 10-pack på eBay för kanske 8 dollar. Visst, jag vet att jag missar miljötänket, men jag vill hävda att det inte bara är konsumenterna som är ”bovarna” här. Hade Apple haft en något rimligare prisnivå så hade jag definitivt tänkt annorlunda.
Absolut, mycket är hutlöst prissatt. Men det finns ju också billigare laddare i svenska butiker som funkar till Apple, även om de inte kostar fullt så lite. När något är för billigt för att vara sant så är det ju det – någon annan (eller miljön) betalar ju priset då.
Håller fullkomligt med. Var tvungen att kolla vad Wish var för något. Man skrollar och skrollar och plötsligt får man för sig att man har ett behov man egentligen inte har. Vad skräp har en förmåga att förföra en!
Apropå skräp. Jag tar vara på andras ”skräp”.
Kolla gärna mina fynd från grovsoprummet där vi bor och vilka facelifts dessa har fått. Jag tycker folk slänger så mycket helt utan samvete. Det finns så mycket man kan göra med det och framförallt kan man ju ge det till någon annan istället för att helt sonika dumpa det. Well, well… inte alla som tänker på något annat än sig själva inte.
Jag har en hel flik i min blogg som jag kallar EKO.
https://funkynality.blogspot.se/search/label/EKO
Jag förfäras också över köp-och-släng-kulturen som i akta högsta grad möjliggörs av wish. Prylar kan användas i veckor innan de slängs ”för de kostade ändå typ ingenting”.
Jag tror inte denna konsumtionen kommer minska, snarare tvärt om tyvärr. Det dyker bara upp fler influncers och nästan allt handlar om konsumtion av inredning, kläder, prylar, snittblommor… allt kostar pengar och det är socialt viktigt 2018 inte bara att se trendig ut utan även att ha ett trendigt hem. Jag tror inte det spelar någon roll att du och vissa andra större bloggare marknadsför köp som är skonsammare mot miljön, det är fortfarande önskelistor på vad man önskar sig och för många finns inte ekonomiska möjligheter att köpa svenskproducerat, naturligt, klimatsmart utan kopian på wish för en löjligt liten bråkdel av priset lockar för att få ett trendigt hem utan att behöva offra semesterkassan. Och alternativet att inte köpa alls finns inte gör alldeles för många, nu när man äntligen har möjlighet att köpa det man vill utan att det känns i plånboken.
För att bända trenden behövs att alla ni influencers börjar influera i önskelistor om långpromenader i lugn och ro, en timmas yoga, läsa en bok etc att det trendiga ligger långt från nya prylar. Och dit tror jag inte vi når på länge, tyvärr.
Sorry för sent inlägg. Talade med en designproducent. Generellt sett så gör e-handeln att miljön blir mycket sämre. Allting förpackas ett och ett så att man kan köpa en servett eller ett doftljus. Effektiva transporter är helt bortblåst. INGEN talar om effekten av att skicka, returnera och emballage i e-handelns kölvatten.
Intressant, Stefan – och sorgligt att vår bekvämlighet håller på att bli vår undergång…
Jag är också bekymrad gällande wishprodukternas produktssäkerhet. Kollas de på samma sätt som andra kinaprodukter via etablerade importörer.. Eller inte… Har förstått att produkterna har större sannolikhet att släppa ifrån sig (hälsoskadliga) ämnen vid användning än andra kinaprodukter, men har ingen källa på detta. Dessutom har jag förstått att när man beställer via wish så är man själv importören av varan och har därför också ansvaret över den importerade produktens säkerhet, särskilt ifall man ger eller säljer produkten vidare.
Väldigt bra skrivet. Tycker det är bra att diskussionen tas upp, men läskigt att det är så många som inte ens vill problematisera den norm vi har idag kring flygresor. Det nya kring Wish gör det hela så tydligt! ”Det skadar väl ingen om jag bara beställer en liten sak”-mentaliteten är läskigt enkel att fastna för, jag själv kommer på mig att bli sugen på saker bara för att de är så billiga. USCH. Är bra att de ska höja priset på dessa paket…
Jag gjorde en omröstning för att se vad folk tycker kring flyg och sin egen miljöpåverkan, rösta gärna! http://www.plusett.nu/omrostning-5781/hur-ser-du-pa-flygresor-och-miljopaverkan
Förstår inte riktigt hur folk kan handla på Wish. Det är mest kopior. Var för något år sedan i kontakt med några svenska företag som gjorde ekologiska barnprodukter bland annat. De hittade sina produkter på Wish gjorda av olika giftiga plastmaterial. Livsfarligt. Jag vet att de gjorde anmälningar men vet inte vad som hände där efter. Även en bild på min systerdotter hittade jag då hon åt från porslin från ”Letters”. Det var en bild min syster lagt upp på hennes instagram. Med hjälp av den försökte dom sälja kopior av Letters-tallrikar. Dom gör så mycket olagligt.
Håller helt med, men gissar att man lockas av de orimligt låga priserna och det enorma utbudet helt enkelt …
Bra skrivet!
(lite sen kommentar, 2 år efter du skrev posten)
Man borde dessutom ta det ett steg till och bojkotta allt som produceras i kina. Det är givetvis nästan omöjligt idag men sett till Kinas konsekventa rovdrift på miljön och människor, samt deras plan för ”den nya sidenvägen” så utgör de idag det största hotet mot hela vår planet.