Visst har det hänt något? Visst bubblar det lite av hållbarhetssnack både här och där? Inte minst i bloggosfären, där jag tycker att allt fler skriver tänkvärda inlägg på temat. Just nu sitter jag och förbereder en föreläsning jag ska hålla om just hållbar jul, så det känns inte mer än rätt att lyfta ett gäng duktiga bloggkollegor här i bloggen i samma veva!
15 tips för en hållbar jul

Foto: Emma Sundh
Min klimatsmarta kollega Emma har så klart redan gjort jobbet åt dig. Här är en megaguide till hur du får till en hållbar jul – från bästa julgransvalet till matsvinnsstopp!
Klimatsmart julkalender

Foto: Elin Wallin
Paketkalendrar är en urmysig tradition, men blir lätt 1) 24 krimskramsiga gåvor av plast och 2) en enda lång väg mot en antiklimaxjulafton (om kidsen nu redan fått grejer de senaste 23 dagarna på raken. Jag tror stenhårt på upplevelsekalendrar numera, och Studioelwa har löst hela upplägget åt oss så att vi slipper – TACK!
Gör egna bivaxljus

Foto: Helena Lyth
Gåvor till vuxna är ju enklast att avskaffa helt, för de allra flesta av oss har ju ”allt” redan. Men – om man till exempel har julklappsspel inom familjen eller ändå vill ge värden och värdinnan för julfirandet något är ju det hemmagjorda faktiskt otroligt fint att ge bort. Min favoritgrej just nu måste vara Helenas fina bivaxljus. Enkelt, rasande snyggt och väldoftande!
Loppisfynda julpyntet

Foto: Elsa Billgren
Jag växte upp med exakt samma julpynt år efter år, det fanns liksom inte ens på kartan att anamma ”årets julfärg” eller att shoppa på sig nya kulor. Istället packades de gamla sköra glaskulorna upp en efter en, en salig, färgsprakande mix, glitter och flaggspel en masse. Det enda som tillkom var årets ”gjort hos dagmamman”-pynt. Fint så! Jag blir därför nostalgisk när jag ser Elsas loppisfyndade julpynt – så himla vackra i all sin maximalism!
Julduka med skåpfynd

Foto: Living by W
Att leta i skåp och lådor och att komplettera från loppisar är ju både ett smart och roligt sätt att planera juldukningen på. Weronica är ju sakletare på elitnivå, och hade jag hälften av vad hennes gömmor innehåller hade jag svävat på moln! Men det fina är ju att hela livet kan vara en loppisjakt, eller hur?
Mer läsning
- 8 sätt att fira en mer klimatsmart jul
- Kransen –här är 6 fina att pyssla ihop
- I det enkla bor det vackra
Jag häpnar mest över att de här tipsen behövs. Brukar folk alltså köpa nytt julpynt varje år? Gardiner och handdukar, stakar och hela paketet? Vem gör nåt sånt? Julduka med skåpfynd? Brukar folk duka med något annat än vad de har i sina skåp? Har inte folk ett par uppsättningar porslin som står i ens skåp och tas fram när det ska dukas, typ en finservis o en vardags? Medelklassens vägar äro sannerligen outgrundliga…
Hej Eva! Förstår dig, men med tanke på att varuhusens jultorg fortsätter att svälla och att allt fler märken släpper julkollektioner misstänker jag att julen har enorm kommersiell potential, trots att det förstås borde vara som du skriver. Sen gäller det förstås långt i från alla – jag köper absolut inte nytt julpynt varje år.
Bloggen Annas jul har ett hållbarhetstänk. Inte lika frekvent uppdaterad i år men finns tips att få.
Bra tips!