Nu tändas juleljus, och de bör vara gjorda av stearin – inte paraffin!
För everything counts, right? Varje konsumentval vi gör lägger en röst för det samhälle vi vill, eller faktiskt måste, skapa. Så ju mer medvetna konsumenter vi blir desto bättre! Vi är ju mitt i levande ljus-säsongen, och jag gissar att alla ni som läser bloggen har koll på att det är stearinljus som är grejen. Men det tål att påminnas om!
Framför allt för att vi säger ”stearinljus” om alla levande ljus, oavsett vad de innehåller. Därför behöver vi hålla lite koll så att vi köper rätt.

Foto: Liljeholmens
Stearin – därför ska du välja det
Stearin är en förnybar råvara – vegetabiliska och/eller animaliska fetter (talg). Dessutom är de animaliska fetter som används slaktavfall, vilket gör att de ju i princip tillverkas av något som annars skulle ha kastats bort. Att utnyttja de resurser vi har till max är klimatsmart, så om man inte är vegan tycker jag man kan se detta som en bonus.
Men se upp: De vegetabiliska fetterna kan däremot komma från palmolja, som inte sällan utvinns från odlingar på mark där regnskog skövlats. Det finns certifierad palmolja, men jag är tveksam till hur stor klimatnytta den certifieringen faktiskt innebär och tycker därför att man ska försöka undvika palmolja så långt det går. Är man vegan kan man istället hålla utkik efter ljus gjorda av till exempel raps, om man inte hittar palmoljefritt stearin. Sen finns det också bivaxljus, men de kommer ju från djurriket även om det inte handlar om slaktade djur i det fallet.
Paraffin – därför ska du undvika det
Paraffin är raka motsatsen eftersom det tillverkas av fossil olja eller råolja, det vill säga att även om det är en restprodukt från oljeindustrin så handlar det i grund och botten om icke förnybara resurser. Dessutom bildas bensen och toluen när paraffinet smälter, och båda dessa gaser är kopplade till hälsoproblem som cancer och astma.
Miljömärkning Sverige har räknat ut att om alla levande ljus i Sverige skulle vara av stearin istället för paraffin så skulle det spara in utsläpp motsvarande 67 000 bilar på ett år!

Foto: Maria Soxbo/Husligheter
Maxa ljusen – ta vara på stumparna
Att utnyttja ljus till max är förstås också bra, istället för att kasta alla stumpar. En fin stumpastake löser problemet, Helena har gjort en egen variant som verkligen tar vara på resterna. Man kan också smälta ner stumparna i vattenbad och hälla över i en ny form med veke (gärna av ekologisk bomull) så får man ett nytt ljus och förlänger livet på resterna. Att stöpa ljus med rent stearin är tyvärr ganska svårt, paraffin funkar bättre, men att gjuta ljus i formar går finfint.
Värmeljus – köp rätt, sortera rätt
Vi eldar över 300 000 000 värmeljus varje år, och förutom att man förstås ska välja stearin (utan palmolja) även här istället för paraffin så finns det också en rad andra saker att tänka på. Visste du till exempel att värmeljus är tänkta att tändas en gång och eldas slut på vid ett tillfälle? Om vi blåser ut och tänder på nytt förkortar vi brinntiden. Engångskopparna för värmeljus är gjorda av aluminium som förvisso är väldigt energieffektivt att återvinna (glöm bara inte att peta loss vekehållaren först), men numera finns det ju också värmeljus med refillkoppar i glas istället.
Färgade ljus – hur skapades färgen?
Just nu är det trendigt med färgade ljus, och här kan vi hjälpas åt som konsumenter att ställa frågor kring hur färgen kommit till. De klassiska vita ljusen är de renaste, så blir du osäker – välj vitt!
Var tillverkades dina ljus?
Ju färre transporter våra prylar kräver desto bättre, därför är det alltid bra att kolla upp var produktionen sker. Så närproducerat som möjligt är förstås grejen även här.
Välj Svanen-märkta ljus
Numera är detta en lätt match, det finns Svanen-märkta ljus i princip alla mataffärer, så fortsätt bidra till ökad efterfrågan! De ljusen är till minst 90% gjorda på förnybar råvara, uppfyller miljökrav och innehåller inte palmolja.
Glöm inte att släcka ljusen!
Mindre viktigt för miljön än för din egen skull – men glöm för sjutton inte att släcka ljusen. Störst fara gissar jag att det är att glömma ljuset vi tänder till frukosten så här års, eftersom vi ofta sitter i mörkret till en början men att dagsljuset sen kommer i fatt och gör ljuset ”osynligt”. Sätt en kom ihåg-lapp på ytterdörren, och kolla batteristatusen i brandvarnaren. (Och när du ändå är i farten – ta med uttjänta batterier till återvinningen, så att det faktiskt finns material att göra återvunna batterier!)
Hej,
Eldar vi verkligen ”bara” 300 000 värmeljus per år? Jag tycker det låter lite?
Hahaha, du har helt rätt – tre nollor föll bort! 300 000 000 ska det vara, tack för det skarpa ögat!
Bra tips – och så sant, alla val är ändå viktiga! Kram!
Precis, många bäckar små och allt det där! Kram!
Tack för tips! En sak jag har funderat på är doftljus, vad innehåller de egentligen. Nu var det länge sedan som jag köpte något sådant men de jag har hemma (Tom Dixon, Diptyque, Byredo) saknar innehållsförteckning. Kan man ens vara säker på att det är stearin…
Oooh, bra fråga! Gissar att innehållsförteckningen stod på kartongen? Eller kan man hitta på deras sajter kanske?