Det personliga hållbarhetsarbetet kan ibland kännas övermäktigt – varje dag ställs vi ju inför beslut där det alltid finns bättre och sämre alternativ ur hållbarhetssynvinkel. Förutom att jag tänker många bäckar små, det vill säga att det är bättre att göra nåt än att göra ingenting, så tänker jag också att vi ska börja med det som ger mest effekt. Vissa saker är väldigt konkreta. Tågluffa istället för att flyga, satsa på goda vegomiddagar istället för stekar, köpa secondhandkläder och -prylar och välja grön el, till exempel. Andra saker är däremot lite för luddiga för att ens komma med i tankegångarna.
Hållbart sparande, hur funkar det?
För mig var ekonomin en sån grej. Jag tänkte att konsumentmakt kring pengar handlade om att lägga slantarna på ekomat och secondhand, istället för slit-och-släng och influgen mango, till exempel. Men det är så mycket mer än så! I samarbete med Sveriges konsumenter och Fair Finance Guide fick jag mig en käftsmäll som heter duga, när deras experter fick tillgång till en lista på mitt val av bank och alla mina fonder och kunde utvärdera dem. Håll i er (det behövde jag göra när jag läste detta).
Resultatet
Här kände jag spontant att det är år 2018. Har vi inte kommit längre än så här? ”Inte helt nej” – är det ens något att fundera på?! Och som kvinna känns ju jämställdheten som en hygienfaktor.
Hållbarhet har ju tre delar – ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Inget få ske på bekostnad av något annat, då är samhället inte hållbart som helhet. Och jag är hyfsat säker på att folkrättsbrott och diktaturstyre inte uppfyller de sociala hållbarhetskraven.
Palmoljan är ju nästan hopplöst svår att undvika eftersom det finns i allt från pepparkakor till gravljus. Men det är en sak att som kund försöka navigera genom hopplösa innehållsförteckningar, en annan att ha sina pengar placerade hos en bank som indirekt finansierar regnskogsskövlingen. Herregud.
Och så klimatet då. Det här gjorde mig helt matt. Det spelar ju inte så stor roll om jag försöker dra mitt lilla strå till stacken i vardagen om min bank främst investerar i fossil energi. Hur kan det ens vara tillåtet när vi har tio år på oss att vända klimatkrisen?
Hur är det med fonderna då?
Fair Finance Guide kikade också på mina fonder, och där fick jag till exempel veta att den fond jag valt enbart för att den har ordet ”etisk” i namnet investerar i globala klimatvärstingar, det vill säga kol- och oljebolag. Och MÅNGA sådana. En annan fond investerar i flera palmoljebolag, nästan alla oljebolag och flera skandalföretag från Amnestyrapporter.
Jag ska erkänna att det här gjorde mig alldeles matt. Och kall. Hur kan det här fortgå utan att jag vet om det? Visst, allt är inte nattsvart. Min bank har till exempel gjort störst förbättringar av sina riktlinjer sedan Fair Finance Guides första granskning 2015. De har infört nolltolerans mot kärnvapen, inrättat en hållbarhetschef och ökat sina investeringar i hållbar energi mest av alla banker, från 7% före Parisavtalet till 31% idag. Men ÄNDÅ. Jag kan omöjligt tycka att det väger upp allt det andra.
Så vad gör jag nu?
- Det första jag tänker göra, och som jag hoppas att alla ni som följer mig också tar er tid till, är att kolla min banks alla betyg. Ju mer koll vi har, desto mer effektivt kan vi ifrågasätta.
- Nästa tips är att gå igenom Fair Finance Guides sparguide. Där kan man sätta press på sin bank på 20 sekunder, spara schysstare och sätta press på politiker genom deras enkla verktyg.
- Gör upp en plan för hur du ska gå igenom din ekonomi. Börja med att fundera på om du vill byta bank (och i så fall – berätta för både din gamla och din nya bank varför du byter!), se över alla dina fonder inklusive pensionen och börja byta ut upp dig till mer hållbara val. Det kan vara en bra morot att veta att forskning visat att hållbara fonder ofta går bättre än andra!
Allt detta kan kännas som ett jobbigt projekt, men det här är en big deal. Ta dig tiden. Våra pengar måste stötta rätt saker, det är en av de främsta saker vi kan göra för klimatet just nu!
Huh. Nu svettas jag också lite. Men jag ska göra hemläxan och kolla hur mitt sparande är placerat om det synas riktigt i sömmarna. Måste nog ha en stor kaffe här känner jag först.
Visst är det obehagligt? Och så oerhört svårt för oss som privatpersoner att ta reda på. Här finns mycket att göra från politiskt håll, känner jag.
Så intressant och viktigt att du lyfter detta! Jag jobbar i en region (fd landsting) i Mellansverige och det som gör störst avtryck i vårt klimat- och miljöarbete är hur vi väljer att placera bland annat våra pensionspengar… Vi ska självklart inte lägga av med allt annat vi gör kring miljö och klimat, men detta var en tankeställare för mig och något jag inte tror många tänker på.
Så bra! Och ja, detta är så svår och stor fråga, och väldigt oöverskådlig för den vanliga småspararen. Men viktig – så jag hoppas det här inlägget kan inspirera att åtminstone ta kontakt med banken och be dem redovisa fakta kring sina investeringar.
Tack för ett superbra blogginlägg!! Gärna mer på det här temat! Gick in på banken direkt och flyttade till en svanenmärkt fond, en microförändring förvisso, men i rätt riktning. Hoppas fler blir inspirerade av dig!
Åh, HURRA! Heja dig!!
Hej hej! Bra inlägg, men en helt annan fråga: varför kan man inte kommentera på din Instagram?
Hej Lisen, det ska man kunna! Jag har ingen spärr där. Kul att du gillar inlägget!
Hej! Vill du ha en riktigt klimatsmart fond att spara i ska du ta en titt på Swedbank Robur Global Impact. En relativt nystartad fond som tar miljön på allvar. Sök på den på You Tube så förstår du varför!
Tack för tipset!
Så bra inlägg! Ska se över val av placeringar direkt, det här är ju skrämmande…
Eller hur! Jag hade ganska bra magkänsla innan granskningen, jag trodde ju att jag HADE gjort medvetna val. Hjälp!