#klimatfrukost är en serie influencerfrukostar på olika teman som vi genomför i samarbete med olika partners. Vilka krav vi ställer på de företag vi samarbetar med kan man läsa om här.

Alla foton: Caroline Frankesjö @carolinefrankesjo
När jag, Johanna och Emma fick frågan från Formex om vi skulle vilja hålla i en programpunkt på mässans nya hållbarhetsdag var valet självklart – klart vi skulle hålla en klimatfrukost om inredning! Att få belysa inredningsbranschens utmaningar och leda in elefanten inte bara i rummet utan också upp på scenen var en chans vi inte ville missa. För ”min” bransch, som jag fortfarande ser inredningsbranschen som, kan ju vara inspirerande, intressant och alldeles, alldeles underbar – men den kan också vara köphetsande med kortlivade trender och oövertänkta måste ha-grejer. Sociala medier (ja, jag räknar in mig själv) bidrar till att vi inte sällan ser på våra hem och bara ser det vi vill förändra, och sortimentet i skyltfönstren byts ut i allt snabbare takt.
Allt det här ville vi helt enkelt ta chansen att vända och vrida på, mitt bland höstens nya produkter, trender och utställningar.

Elin Wallin/Studioelwa, Anna María Larsson/Dnilva och Helena Köhl/Drömhus.

Emma och Therese Zätterqvist.

Malin Mighetto fastnar på Fru Vintages bilder.
Tillsammans med Blocket och Ellos bjöd vi in ett helt gäng influencers som fick äta en helt vegansk frukost och slå sig ner för att lyssna på vårt panelsamtal redan innan mässan öppnade för dagen. Tanken – som alltid med våra klimatfrukostar – är att bjuda in våra branschkollegor som faktiskt har en röst och når många, och på så vis ha en chans att sprida kunskap till fler än ”bara” publiken.
Den här gången var det min tur att moderera, och med mig på scenen hade jag min kloka bloggkollega Frida Ramstedt/Trendenser (som också hade en egen monter och tankeväckande utställning på mässan), Sebastian Welling som är team manager på IVL Svenska Miljöinstitutet, Tero Marjamäki som är pressansvarig på Blocket och Ulrika Sjövall som är designchef på Ellos. Förstahands- och andrahandsmarknaden, forskarsidan och branschbevakningen – så glad över den heltäckande panelen!

”Vi konsumerar alltså mer än vi tror.”
Vad pratade vi om då? Jo, till exempel att det största problemet med inredningsbranschen är överkonsumtionen. Visste ni att inredning är den konsumtionskategori vi missbedömer mest? Vi svenskar tror att vi har minskat vår konsumtion av inredning och prylar med 3,5% sedan 2010. I själva verket har den ökat med 20,4% (enligt Konsumtionsrapporten 2018)! Hur hamnade vi här?

Frida och Linda Hörnfeldt.

Grönt både i samtalet och i glasen.
5 insikter från #klimatfrukost
- Den största klimatpåverkan sker nästan alltid i produktionen, enligt livscykelanalyserna (LCA). Därför är det absolut viktigaste att öka livslängden på det som redan finns.
- Det spelar roll att vi köper, men också vad vi köper. En soffa kan väga 70 kilo, och en soffa kan väga 200 kilo. 130 kilo extra material för exakt samma funktion – är det försvarbart?
- Vi svenskar gillar att se oss själva som hållbara, men vi är också väldigt prismedvetna. Maximum flash for minimum cash, som Frida uttryckte det. Om vi rannsakar oss själva, är vi då villiga att betala priset för socialt och ekologiskt hållbar produktion när vi nykonsumerar? Om inte, hur försvarar vi det?
- Många företag tampas idag med att försöka kombinera hållbarhetsarbete med ohållbara affärsmodeller. Det handlar inte bara om att producera samma grejer på ett lite bättre sätt, utan också om att hitta alternativa och mer hållbara sätt att tjäna pengar.
- Vi måste börja fundera på varför vi köper ny inredning. Tror vi att ett lite vackrare hem gör oss lyckligare? I så fall kanske det är dags att börja fundera över hur vi lever våra liv och varför vi kopplar lycka till saker?

”0,8 miljoner ton växthusgaser per år. Så mycket sparar svenska folket genom att handla begagnat. Det kan liknas vid om Stockholms vägtrafik stod still i ett år.”
Det blev ett otroligt intressant samtal, och med tanke på hur många som blev sittande i intensiva diskussioner med varandra efter att panelen lämnat scenen hoppas jag att fler än jag fick nya insikter och tankar kring både konsumtion, inredning i stort och miljöpåverkan.
Frågor att ställa sig själv inför ett nytt köp
- Varför vill jag köpa något nytt? Behöver jag verkligen genomföra det här köpet eller shoppar jag av andra anledningar än behov?
- Om svaret är ja, vad har mitt val att nykonsumera för klimatpåverkan, och känns det okej?
- Kan jag istället avstå, genom att använda, reparera eller göra om det jag har istället?
- Om inte, kan jag fylla samma behov på andrahandsmarknaden?
- Om secondhand inte är ett alternativ den här gången, har jag gjort min research och valt det bästa om jag nu måste köpa nyproducerat?
Stort tack till Blocket och Ellos som var våra medarrangörer i detta och till Sebastian/IVL och Frida/Trendenser som satt i panelen tillsammans med Tero och Ulrika. Tack Formex för att vi fick använda mässan som vår spelplats för det här viktiga samtalet och till alla som följde oss via instalive-sändningen på Klimatklubben förstås!

Malin Jensen och Sofia Thelfer från Stickyfront, Vint:ish och Återbrukspodden. Erika Åberg från bland annat Det sitter i väggarna, Jennie Moreaus/Elfvinggarden och Linda Hörnfeldt. Emelie Sundberg/Inredningspodden och Elin Wallin/Studioelwa.
Vi lovade att plantera ett träd för alla gäster som dök upp, och vi räknade det till 30 stycken, som vi nu planterat via Viskogen – hurra för det! Eftersom mässans scenområde inte var det lättaste att fota i, nosade vi upp en färgglad vägg och bad så många gäster vi kunde att passera den på vägen ut. Så fint det blev! Tack alla som kom!

Pella Hedeby/Stil inspiration, Per Carlsson/JM och Marie Ramse.

Hanna Wendelbo, Helena/Drömhus, Helena/Helenalyth.se, Anna María/Dnilva och Johanna/Joelhome och Inredningspodden.

Jag och Frida. Tänk va, tillsammans har vi bloggat om inredning i 26 år!

Cecilia/Morotsliv och Fanny/Less carbs – som varit på alla våra klimatfrukostar! Guldstjärna!

Anna och Malin/Mrs Mighetto och Marlene/Fru Vintage. Evelina/Earthwanderess och Therese Zätterqvist. Vivi/Mammasanningar och Fixa själv med Malin/Stickyfront.

Och vår kloka panel – Sebastian/IVL, Ulrika/Ellos, Frida/Trendenser och Tero/Blocket.
Höstens första klimatfrukost är över, och det jag skrivit här är så klart bara en bråkdel av samtalet. Mer kan ni läsa hos Johanna och Emma också förstås. Kanske har ni någon fråga om inredning och klimatpåverkan också? Kommentera, så svarar jag gärna om det är så att din fråga fick ett svar på scenen!
Läs om tidigare frukostar
Hur hänger mat och klimat ihop?
Plastpanik och förpackningsförvirran
Translation: #klimatfrukost (Climate breakfast) at Formex fair! We talked about interior design, sustainability and the climate impact our choices have.
Hjälp mig att förstå, hur kan ett inlägg om klimatpåverkan vara i samarbete med Ellos? Det finns inget företag som jag lika ofta ser ”i samarbete med” och som prånglar ut rabattkoder i samma takt som Ellos. I mina ögon är det greenwashing och hyckleri. Jag förstår att tonen i min fråga kan tolkas på olika sätt, att jag låter kritiserande och ogin – det är inte min avsikt. Men jag skulle gärna ta del av hur du/ni resonerade.
Hej Anna, jag kan absolut svara på det! När vi gör en klimatfrukost vill vi ha så relevanta partners som möjligt för att våra panelsamtal ska handla om rätt saker. När det kommer till inredning känns det till exempel relevant att ha med en forskare, en representant för begagnatmarknaden, en influencer – och ett stort företag som MÅNGA köper nyproducerade produkter ifrån. Vi tror att åhörarna får ut mer av samtalet om det är ett stort företag som berör många och som har en stor påverkanskraft som får bemöta frågor om klimatavtryck, snarare än ett litet företag som kanske gör allt rätt men å andra sidan har en väldigt liten kundkrets.
När vi letar partners till klimatfrukostarna har vi också hårda krav – de måste lova att vi får fråga vad som helst, och total transparens – att inte mörka något utan öppet och ärligt prata om såväl vad de gör inom hållbarhetsarbete samt vad de är mindre bra på. Och självklart får de inte skicka med publiken något erbjudande i slutänden.
Det här är alltså inget bloggsamarbete av typen ”kom och köp” (som du märker visas inte en enda Ellosprodukt upp och inga rabattkoder nämns), utan snarare en möjlighet att höra hur ett företag vars affärsmodell bygger på snabb konsumtion tänker inför framtiden. Att ett av de största problemen inom inredningsbranschen var överkonsumtion höll till exempel alla medlemmar i panelen med om, även Ulrika från Ellos. Att Ellos arbetar med rabattkoder i den omfattning de gör var ingenting vi hann med att beröra tyvärr, vi hann med mycket men inte just det. Men det är ju en superrelevant fråga och kanske värt att ställa direkt till dem?
Jag hoppas det var svar på din fråga om hur valet av Ellos gick till, annars får du mer än gärna återkomma!
Tack Maria för ditt utförliga svar, det uppskattar jag verkligen. Hoppas det är ok att jag, som en följd av ditt svar, kompletterar med ytterligare frågor som väcktes hos mig 🙂
I ditt inlägg så framkommer inget av Ellos resonemang i frågan, däremot finns det en lista riktad till oss konsumenter hur vi ska tänka inför ett köp (eller då vi avstår ett köp). Hur diskuterade Ellos representanter sin roll i den kontext som målas upp i inlägget (köpa ofta – får kosta lite)? En sak som slår mig när jag läser detta, är att inredningsbloggar med miljö/klimatfokus generellt handlar ganska mycket om hur de enskilda konsumenten ska/kan/bör agera men mindre om att faktiskt belysa företagen som ligger bakom köphetsen. Har du några tankar kring det? Och så lite kritik… det blir, i mina ögon, lätt lite missvisande att ett sådant här inlägg är ”i samarbete med”, då de skäl som du angav ovan inte framkommer i texten. Jag uppfattar då Ellos som ett företag som profilerar sig som ”grönt”, vilket ju faktiskt inte alls är sanningen.
Hinner du inte svara eller inte orkar, så förstår jag. Men just detta inlägget slog an en sträng hos mig kan man säga (som du märker 😉 ). Och ja, det händer att jag köper saker från Ellos.
Jag tar verkligen till mig det du skriver om att du uppfattar klimatfrukostens upplägg som otydligt, och så fort jag får en minut över ska jag göra en ordentlig sida på bloggen om hur vi väljer partners och länka till den så det blir tydligare – tack för feedbacken, som också framfördes supersakligt!
Ang Ellos så berättade Ulrika bland annat att de gör försök med höjda priser, försöker öka mängden återvunna material i sina produkter, gör satsningar kring vintageprodukter, ser över hur de kan förbättra produktionsledet och att de ser över andra affärsmodeller. Det är naturligtvis långt kvar och mycket som måste förändras, och problemet för ett så stort företag är att det är som en atlantångare – svängradien för att byta riktning är enorm.
Ang att jag skrev så mycket om konsumenterna i det här inlägget beror främst på det jag nämnde om att vi helt missbedömer hur mycket vi konsumerar. Vi tror att vi minskat inredningskonsumtionen lite, när vi i själva verket ökat den massor. Självklart ligger mycket ansvar hos företag och politiker, men det betyder inte att vi konsumenter kan frånsäga oss allt ansvar.
Och fråga på – jag svarar gärna!
Och nu är inlägget förtydligat med en länk i början! 🙂
Hej, jag är själv superimponerad av era engagemang och allt ni fått igång och framför allt att ni satsar mycket på dialog. Jag har absolut inget emot att Ellos är samtalspartner för det är väl där aktiviteten finns och behövs som man bör lägga sitt krut?
Jag har en hel del tänk kring vilka dialoger ni haft med era bloggläsare, pratar väl då allmänt om inredningsbloggare, och där handlar det mycket om saker. Att köpa naturligtvis. Hur många inlägg handlar om saker som ska köpas och hur många handlar om att ge kunskap om hur man hanterar det man har?
En anledning till att vi konsumerar är kanske att vi köper saker som vi ser ute i flödet men sen när vi kommer hem med det så inser vi att nej, det här blev inte bra. Eller så köper vi saker som vi tröttnar på snabbt. Allt sådant går att förutse i det här branschen lika mycket som i modebranschen men ingen ger den informationen. Det känns lite märkligt.
Och ingen ger information om hur vi ska inreda med det vi har så vi slipper köpa så mycket nytt. Vad vi har borde dom flesta i branschen veta tycker jag. Vi vet alla hur det ser ut hos majoriteten av svenskarna vad gäller soffor och färg eller hur? Varför kommer inga tips om hur man pimpar sin exempelvis antracitgrå soffa när det enda som säljs i affärerna är antracitgrått? Det förlänger nog livslängden på den antracitgrå soffan tror jag. Eller så kan man ge info om att man ska köpa soffa i sin favoritfärg för då ledsnar man inte lika fort?
Sen är det så att vi alla inte kan gilla samma stil, men det känns konstigt att vintage eller återbruk verkar höra till en viss stil, lika mycket som det ”hållbara” verkar tillhöra en viss inredningsstil, det ser likadant ut alltihop tycker jag. Kanske är det därför det är lite tungt på den fronten?
I modebranschen pratas det om en basgarderob, inom inredning kanske vi behöver en baskunskap som är mer länkad till det egna hemmet och inte var vi kan köpa prylar?
Så himla bra reflektioner och jag håller med om prick vartenda ord! Tack, jag ska ha detta i bakhuvudet än mer i fortsättningen!