Visste ni att 95 procent av alla svenska äpplen som nu mognar i villaträdgårdarna svinnas bort? Det blir, i runda slängar, 265 000 TON äpplen – helt galet mycket! I min trädgård står ett par gamla äppelträd och prick just nu börjar de bli mogna och trillar lätt av pinn, ner på gräsmattan. Så kan vi ju inte ha det, så min nya passion är att fixa smoothies!
Perfekt att slänga ner allt från sommarens sista, lite mosiga jordgubbar, den där överblivna yoghurtskvätten som håller på att gå ut, den bruna bananen som barnen ratar och så då fallfrukten som kanske blivit lite kantstött, men smakar precis lika gott i en smoothie!
Jag som tidigare sett smoothies som en lite onödig lyxgrej som man kan unna sig någon gång ibland har nu helt tänkt om. Perfekt sätt att minska mat- och äppelsvinn, och få kräsna barn att inmundiga sitt äpple om dagen trots att det inte vinner några skönhetspriser i helt format.
Från och med nu minskat svinn i min äppelodling! Och du, har du ingen blender kan jag tipsa om att plocka alla äpplen och lägga i en fin korg vid vägen med en lapp som säger ”Varsågod!” – det blir grannar utan äpplen och förbipasserande småbarnsföräldrar glada för!
Har ni bra knep för att hinna ta hand om allt naturen och trädgården bjuder på så här års? Tipsa gärna!
Translation: The food waste is a big problem, and apples are no exception. Did you know that 95% of all Swedish garden apples go to waste?
Att bara dela i bitar, lägga i kastrull, på med lite lite lite vatten, krydda med kanel, kardemumma och kanske vanilj för att sedan koka långsamt till ett mos. Gott som tusan!
Nämen åh, låter ju underbart gott! Tack för tipset!
Musterier där man kan lämna in sina äpplen och få tillbaka äppelmust (mot betalning) finns i flera städer.
Annars är en annons på t.ex Facebook ett bra sätt att nå ut om man vill skänka bort frukten.
Verkligen! Egen äppelmust i typ februari måste ju räknas till livets allra godaste!
Skala (eller inte) och skiva upp äpplena och lägg i portionspåsar i frysen. Så tar man fram en påse, gör en smuldeg och vips – en paj när som helst under vinterhalvåret. Kräver dock en dags skärande.
Exakt, så gör jag med! Så lyxigt!
Så fina bilder du lägger upp på din blogg 🙂
Tack, roligt att höra!
Apropå äppelklyftstipset här ovanför så går det jättefort att både kärna ur och klyfta äpplena med hjälp av en äppelsvarv. Fick låna grannens förra året och det var hur kul som helst för både stora och små. Fort gick det dessutom!
Att ta fram äppelklyftorna och laga mos funkar tydligen också resten av året. Har jag hört, ehum
Ah, smart! När en ledsnar på äppelpaj efter paj nr 28 i januari drar en igång mos-tillverkning istället! =D Äppelsvarv verkar faktiskt superskoj, måste börja spana efter en på loppis tror jag minsann!
Ledsen att vara kritisk men hur kan du som gör reklam för olika produkter som Smeg mm samtidigt uppmana till en livsstil som gynnar klimatet. Det vill säga kräver stopp på konsumtion av fler prylar. Influenser som tjänar pengar på att marknadsföra olika produkter. Jag blir bara lite trött… Tråkigt att klimat bara är yta för dig. / Annie
Hej Annie, så tråkigt att du ser ett inlägg som belyser matsvinn i våra hem som ytligt. Ingenstans i det här inlägget uppmanar jag till konsumtion av något, varken hushållsmaskiner eller annat, utan enbart att vi ska tänka mer på hur vi behandlar våra livsmedel.
Ja, inlägget finansieras av Smeg och således är det en Smeg-blender som får illustrera smoothietipset, men det finns inte ens en länk till Smegs hemsida eller webbshop i texten. Faktum är att jag istället uppmanar de som inte äger en blender att ta hand om sin frukt på andra sätt – inte att de ska köpa en ny pryl.
Jag förstår att influenceryrket och alla samarbeten granskas extra hårt just nu, med all rätt. Men jag tycker också att det måste vägas in HUR ett samarbete genomförs. Är det inlägg pepprade med rabattkoder och passa på-priser, eller ligger fokus på något annat? Att ett varumärke köper synlighet hos influencers för att lyfta viktiga frågor trots att de, som i det här fallet, kanske inte ens får en länk i utbyte tänker jag måste kunna bedömas på ett annat sätt.
Du får förstås tycka annorlunda, men jag blir faktiskt genuint ledsen när du påstår att klimat bara är yta för mig. Det senaste året har jag tackat nej till i princip alla samarbetsförfrågningar jag fått, samtidigt som jag har arbetat ideellt med Klimatklubben periodvis långt mer än halvtid. Av det fåtal samarbetsinlägg jag HAR gjort har ett gällt vår bok om klimatet, tre har handlat om de klimatfrukostar jag varit med och arrangerat och ett varit i samarbete med Myrorna. Dessa utgör nära hälften.
Jag säger inte på något vis att jag är perfekt, att bli allt mer hållbar är en resa även för mig och jag kan absolut bli bättre på alla möjliga sätt. Men om du baserat på ett enda blogginlägg slår fast att jag ser ytligt på klimatfrågan så tror jag faktiskt inte att min blogg passar dig.