Byggnadsvård har seglat upp som ett väldigt aktuellt ord, så här i ”bortom ekorrhjulet”-tider när allt fler drömmer om och faktiskt söker sig till ett annat liv utanför städerna. Att hitta ett äldre hus att ge kärlek rankar förmodligen högt på ganska många människors wish list just nu. Samtidigt börjar vi höra kritik mot renoveringshetsen som råder, där i princip nya badrum och kök rivs ut så fort bostaden byter ägare. Är det ena fint och det andra fult? Eller är det helt olika saker?

Ett kök i sekelskiftesstil och ett i funkisstil. Bilder från Byggfabrikens renoveringshjälp.
Restaurering
Att restaurera härstammar från latinets ord för ”att återställa”, och är ju ett ord vi känner till från bland annat konstvärlden (där man till exempel restaurerar skadade konstverk). Inom bostäder och möbler handlar det alltså om att återställa huset, fåtöljen eller fönstret så att det både utseendemässigt och vad gäller material motsvarar det ursprungliga skicket. Med andra ord – inte plastfärger på något som i grunden var målat med linoljefärg, till exempel. Inte heller MDF där originalet var massivt trä. Och så vidare. Ofta när vi säger byggnadsvård så menar vi nog snarare restaurering.
Renovering
Att renovera är mer fritt fram. Det har också sin grund i ett latinskt ord som betyder ”att förnya”. Så här handlar det alltså inte om att vara trogen originalet, utan bara att rusta upp till nyskick – oavsett metod och material. När något renoverats ”varsamt” och ”med hänsyn till” som man ibland kan läsa om i inredningsreportage handlar det oftast om renoveringar där man kanske försökt behålla husets originalstil, eller valt material som rimmar med husets ålder till exempel. Men det finns inga egentliga regler när det gäller renovering (bortsett från att badrum behöver tätskikt och att vissa saker ska vara fackmannamässigt utförda förstås). Att renovera i sig är alltså inte fel, däremot är det så klart vettigt att ifrågasätta onödiga renoveringar förstås.
Byggnadsvård
Byggnadsvård då, vad är det? Så här definierar Svenska byggnadsvårdsföreningen det:
Byggnadsvård är ett förhållningssätt där man bygger, utvecklar och renoverar med material, konstruktioner och metoder som skapar bestående värden för hus och människor.
Men det finns massor av definitioner, och det är upp till var och en att avgöra vilken som känns mest rätt. För de flesta handlar nog byggnadsvård om att ta hand om något gammalt, men att ”vårda en byggnad” är förstås lika relevant för nya hus. De ska ju hålla lika länge som ett gammalt hus redan stått, och därför tas hand om hand på bästa sätt utifrån hur det är byggt. Att ägna sig åt byggnadsvård är helt enkelt att ta hand om sitt hem och inte låta det förfalla. Rusta upp/renovera/restaurera när det behövs, underhålla resten och eventuellt utveckla det som behöver utvecklas att dra in el och avlopp i ett gammalt hus så att det blir beboeligt kan förstås ses som byggnadsvård, även om huset inte ursprungligen var byggt för att ha det).

Foto: Gysinge Byggnadsvård på instagram
Inspiration kring byggnadsvård
Jag gjorde ett svep över instagram för att hitta inspiration på tema byggnadsvård, och här är en rad konton att följa!
Företag
Gysinge Byggnadsvård | Nacka Byggnadsvård | Byggfabriken | Qvesarum | Sekelskifte | Hus till hus |
Inspiratörer
Erikas hus | Villa Enhörna | Glashuet på Berget | Gamla Tyfterskolan | Prästgården i Jäla | Faijerska gården | Kalle och Brita grejar
Har ni andra favoritkonton på tema byggnadsvård? Tipsa gärna i kommentarsfältet!
Fler inlägg om byggnadsvård
Häng med på en utflykt till Gysinge
Balansgången mellan byggnadsvård och livet
Hälsa på i Emma Olbers sommarhus
Bra artikel! Skall använda mig av detta i vår blogg om restaureringen av ett hus från 1498 i södra Frankrike husifrankrike.com
Tack
JP