Nu så har jag redogjort för förra årets klimatlöften, och det är ju hög tid att presentera årets. Det är en salig blandning av stora och små saker, några favoriter i repris och en hel del nytt – häng med!
Klimatlöften 2020

Foto: Maria Soxbo
Fullt fokus på B som i börsen
Det här är min absolut svagaste punkt, så den får hänga med in i 2020 också. I år SKA jag se till att mina pengar placeras, förvaltas och investeras på ett hållbart sätt. Slut med strutsandet, bara för att jag råkar tycka att det är rätt tråkigt … (Skulle ni vilja läsa ett inlägg om hur jag tänkte med allt när jag är klar?)
Flygfritt 2020 – och upptäck mer via tåget
Förra årets löfte hänger så klart med i år också, det var ju hur lätt som helst att skippa flyget i fjol så jag håller mig på jorden ett år till. Jag åkte ju en hel del tåg i jobbet i fjol, men i år skulle jag vilja bli bättre på att nöjesresa med tåg också, så det får ingå i årets löfte.
95% vegetarian, 4% pescetarian, 1% allätare
Förra året blev jag i princip vegetarian, antalet mål med kött, fisk eller fågel minskade för varje månad. I år steppar jag upp mina kostmål, och kör vego till 95%. Det som återstår fördelar jag mestadels på fisken (älskar sill så jag ser fram emot midsommar och jul! Och så ska jag unna mig någon stekt strömmig och någon fiskgryta under året). En liten procent spar jag till ”övrigt”, för att till exempel kunna rädda halvätna korvar från att svinnas bort av barnen.
Lösa bilfrågan
Vi är (tyvärr) bilberoende i vår familj trots att vi bor en knapp mil från Stockholm, eftersom 1) maken jobbar tider som inte klaffar med kollektivtrafiken och 2) vi har hus på Gotland. Vi rattar en etanolbil, men jag hoppas och tror att 2020 blir året då vi byter till elbil. Så pepp på detta!
Göra skillnad
Busenkelt löfte, visst? Nåväl, här ingår i alla fall att se till att mitt eget företag blir mer hållbart (även här kommer ju pengar in i bilden), att se till att den tiden jag lägger ner gör mesta möjliga nytta och att steppa upp Klimatklubben till nästa nivå. Fler föreläsningar och klimatfrukostar väntar, och så ska vi ju skriva och släppa böcker också!
Mindre skall förfaras
Jag vill bli kvartersmästare på svinnsmarthet, och förutom att hålla koll på vår (alldeles nyrensade) kyl och frys så att inget blir dåligt har jag också planer på att bli bättre på att ta hand om mat generellt. I mina planer ingår bland annat att se om vi kan vika en del av vårt (kalla) förråd till skafferi, och att hitta en begagnad frysbox för att kunna frysa in mer färska bär, rädda bröd från bagerier och ta vara på äpplen och vindruvor från trädgården och till exempel blåbär från skogen.
Byta, låna, hyra, återbruka
Det här löftet hänger också med från förra året förstås (konsumtion är ju en pågående grej). Jag vill se till att jag köper så lite nyproducerat som möjligt under året, och att jag istället blir ännu bättre på att hyra, låna, byta och köpa secondhand.
Minska mejerierna
En påbörjad resa från i fjol, där jag tänker att jag ska kunna minska ännu mer i år. Smör och creme fraiche i bak och matlagning står näst på tur. Osten är mitt stora dilemma, men jag tänker att jag åtminstone ska se det mer och mer som en lyxvara. Det här blir min största utmaning, för mängder av goda vegetariska recept innehåller fetaost, halloumi med mera … Tipsa gärna om ni har hittat bra veganska ersättare!
Och slutligen: Slutföra omställningen av bloggen
Jag påbörjade ju en resa för Husligheter i fjol, för att den ska bli så hållbar det bara går. Den resan fortsätter så klart i år, hoppas ni vill hänga med på resan!
Dela gärna med er om era egna klimatlöften och målsättningar!
Jag har samma problem med ost. Är inte riktigt redo att gå över till enbart veganska substitut, men i år ska jag bara köpa svensk ekologisk ost är tanken. Speciellt undvika halloumi och köpa eldost istället. Har tänkt prova violife ”fetaost” också.
Åh violife hade jag inte hört talas om, tack för tipset!
Elcykel (finns många begagnade) är ju också ett väldigt bra sätt att minska bilåkandet på.
Köpte en i år och har knappt kört bil eller åkt lokaltrafik alls – det går så mycket fortare att cykla överallt. Då cyklar jag uppemot 2 mil enkel väg. Så skulle kanske kunna vara en lösning på makens resväg till jobbet, vilket ju borde generera de flesta bilmilen för er 🙂
Maken cyklar redan (vanlig cykel), men inte vintertid. Så det är inte sträckan som är problemet egentligen, utan bara årstidsväxlingarna. Lite obehagligt att cykla i halt väglag på tider när knappt något är ute om det skulle hända något, känner jag. Men absolut, elcykel är grymt!
Vad är tanken med att undvika fisk? Mest nyfiken 🙂
Fiskeindustrin är tyvärr inte särskilt hållbar. Det finns flera problem, Filter gjorde tex ett uppmärksammat reportage om laxindustrin för ett år sen. Den här artikeln är också läsvärd: https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/may/09/seas-stop-eating-fish-fishing-industry-government?fbclid=IwAR3sZePDWBQPSZnp0DDoE4o_HXKKJt8AYKmKnsirmz7E-j8Dg2FX_C1UY-Y
Det finns spännande varianter, tex företaget Gårdsfisk som föder upp fisk på torra land och häller ut näringsrikt vatten på åkrarna istället. Själv äter ju knappt fisk eftersom sonen är vegetarian, men försöker också hålla fiskmängden nere pga de olika problem som fiskeindustrin för med sig.
För B som i Börsen rekommenderas Sigmastocks mycket varmt. Det är bara aktier men går att sortera bort oetiska företag och oklimatvänliga om man vill. Har använt i två år och är förvånad över hur bra det funkar att öka mina besparimgar.
Åh intressant! De har jag inte koll på, ska kolla upp!
Pingback:Ett grönt år – Samling
Ost är så himla gott. Men hummus, bönpastej och ärtpesto är också smarrigt på mackan. I mat kan man ofta ersätta med blötlagda och mixade cashewnötter, samt näringsjäst (smakar parmesan typ), eller tofu om man vill ha fast ostsubstitut.
Tack, näringsjäst har jag helt missat – måste kolla upp! Det jag använder mest i mat är tyvärr halloumi och feta, så de måste jag hitta bra alternativ till. Svårt!
Tycker senaste ”under tian”-kokboken är väldigt bra, koldioxidberäknade recept, så följer man dem så kan man strunta i om det är lite riven ost på lasagnen, det viktiga är ju helheten.
Sluta med presenter-iallafall till vår familj. När det är julafton, födelsedagar osv: säga-vi önskar oss inget men ni får gärna sätta in pengar till tex WWF istället.
Jättebra och tydligt! Och så bidrar det val till att miljörörelsen kan uträtta mer dessutom – att det personliga valet kan bidra till att förändra i större skala är ju det bästa!
Vill gärna läsa om dina slutsatser angående börsen! Jag har själv lagt om till svanenmärkta fonder, men skulle egentligen vilja göra mer. Det tar mycket tid att göra research kring detta, så ett matigt inlägg skulle säkert hjälpa många. Angående ost finns det riktigt god ”kokosost” som funkar bra som ersättning för fetaost (åtminstone i varm mat). Har inget speciellt märke tyvärr, men googla ”kokosost vegan” så hittar du en del alternativ.
Åh, kokosost! Roligt ord, som jag inte hade hört talas om innan – tack! Och yes, ett stort inlägg om pengar ska definitivt bli av!
Maria – jag blir så ledsen av att läsa det här.
Som småbrukare som gör allt jag kan för att ställa om till klimatsmart produktion och som behöver kött- och mjölkdjur för att dels klara ekonomin, men också gödsla markerna på ett bra sätt och hålla landskapet öppet och betat, för ekologiska mångfalden, att bevara kulturlandskap, tradition och sprida kunskap – för mig är det som ett hån när det framstår som att exv kokosost och cashewpastej skulle vara ett bättre val än det ekologiska mjölk och kött som vår familjegård säljer.
Att äta mindre kött och mejeriprodukter eller utesluta det helt, absolut. Att vilja förändra sin livsstil för att leva mer hållbart, jättebra.
Men att sätta likhetstecken mellan det och att ersätta alla kött och mejeriprodukter med vattenslukande livsmedel, som kan ha producerats under dåliga förhållanden, processats till oigenkännlighet och därefter fraktats över halva jordklotet kanske inte alltid är bäst. Välj svenskt, ekologiskt och närproducerat – i så lång utsträckning det går.
/Essa
Hej Essa. Det är klart att jag förstår att dig för som jobbar med kött- och mjölkdjur är den här omställningen jobbig, även om forskarna är eniga om att inte alla behöver bli veganer. Vi måste förvisso minska köttkonsumtionen drastiskt, men i Sverige (som äter dubbelt så mycket kött som genomsnittet) är ju hälften av köttet importerat, och långt ifrån hela den svenska ”halvan” är av naturbetessorten. Det vill säga – vi kan minska MASSOR på den svenska köttkonsumtionen, utan att drabba varken klimatmedvetna bönder eller den biologiska mångfalden, om vi bara ser till att plocka bort allt utom just svenskt naturbeteskött. Så jag tycker inte att det är du som ska vara ledsen, om jag tolkar din kommentar rätt hör du ju till framtidens bönder som vill stå för den mest hållbara köttproduktion som går att uppnå?
Det här inlägget handlar ju om mig, och mina personliga målsättningar. Och jag lever inte hållbart idag – vi är bilberoende, vi bor relativt stort, vi har ett sommarhus på en ö och vi är inte veganer. Vi gör mycket rätt (handlar secondhand, äter väldigt lite kött, åker kollektivt så mycket vi kan, flyger inte osv), men vi gör mycket fel också. Så därför vill jag – personligen – dra ner på köttet till så nära noll jag kan, för det är en del av min ohållbara livsstil som jag KAN påverka. Och det relativt enkelt. För någon annan är det buslätt att avstå från bil och boendet är så klimatsmart det går, då kanske svenskt naturbeteskött istället är den ”klimatlast” som får kvarstå.
Jag tror inte heller att min blogg kommer att ställa om hela svenska folket till veganer. Däremot hoppas jag genom att visa att jag relativt enkelt gått från svensk normalkost med mycket kött till i princip vegetarian kan inspirera många av mina läsare att dra ner på köttet rejält. För det är något som måste ske.
För ja, svenska naturbeteskor gör miljönytta, men de utgör också en klimatkostnad. Det går inte att bortse från. Metanet är många, många gånger kraftfullare än koldioxid, och det går inte att komma runt även om det är ”bästa sortens kossa” så att säga. Och det här inlägget handlar om klimatet, inte miljön (även om en ju älskar när det går att värna om båda samtidigt!).
Sen haltar ditt resonemang en del mot slutet, tycker jag. Livsmedelstransporterna utgör en väldigt liten del av ett livsmedels klimatpåverkan. Det vill säga även om den vegan som mestadels äter svenskt förstås får guldstjärna, så är det fortfarande klimatsmartare att äta importerad vegansk mat än svenskt kött. Här kan du läsa mer om det: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego
Och vegetabilier slukar inte mer vatten än animalier, tvärtom. Det går åt 15 500 liter vatten i snitt för att producera ett kilo nötkött. Ja, det finns en del vegetabilier som ligger i paritet med det (mandlar tex), men det är ju knappast huvudfödan för veganer eller vegetarianer. Forskaren i denna artikel kallar vegetarianen för en ”två och en halv-kubikare” och en köttätare för en ”femkubikare”: https://www.svd.se/vattenforbrukningen-ofta-dold Så även när det gäller vattenåtgång är växtbaserad kost att föredra.
Jag förstår att detta kanske inte var det svar du hoppades på, men min poäng är egentligen det jag skrev i början. Det vill säga, ja vi behöver miljönyttan som en minoritet av köttdjuren bidrar med så det är dem vi ska behålla. Och de kött- och mjölkbönder som valt den vägen, som du till exempel, borde inte känna sig hotade av en omställning till en mer hållbar livsstil, utan välkomna den eftersom en avvärjd klimatkris ju gynnar alla (på samma sätt som klimathotet drabbar oss alla på sikt).
Och på samma sätt som du verkar bli ledsen över att det nu skrivs mycket om vegetarisk och vegansk mat, så tror jag nog många vegetarianer och veganer känner sig ledsna över att deras kostval smutskastas på felaktiga grunder?
Jag står ju fortfarande med en fot i vardera lägret, och min dotter och make äter fortfarande kött i skola och på jobbet även om vi i princip bara äter växtbaserat hemma. Så jag tar inte illa upp åt något håll, men däremot hoppas jag att vi lite oftare kan hålla två tankar i huvudet samtidigt och inte ställa klimatnytta mot miljönytta eller olika klimatåtgärder mot varandra. Det har vi ju, helt krasst, inte tid med, tänker jag?
Tack för att du läser och kommenterar, och heja dig som kämpar för en hållbar livsmedelsindustri!
Hej igen Maria,
Även om jag inte håller med dig om allt i ditt resonemang så uppskattar jag att du tar dig tiden att svara och resonera med dina läsare. Vi alla, på vårt eget sätt, behöver verkligen fundera på hur vi ska leva mer hållbart.
Nyårshälsningar från öjn och lammen
/Essa
Tack! Och tack för din kommentar, bland det viktigaste vi kan göra just nu är ju att prata med varandra för att hitta sätt att ta oss framåt. Hälsa lammen! ❤️
Grymt bra löften tycker jag! Så inspirerande! Jag vill gärna läsa mer om hållbara investeringar när du har tagit tag i det 😀
Kul! Och ja, det måste bli ett inlägg känner jag!
Hej Maria
En reflektion kring bilfrågan att gå över till elbil.
Ta en funderare på den punkten och hur ohållbar framställning av elbilen är i dagsläget. Lägg till kort livslängd och osäker andrahandsmarknad där dagens subventioner från staten enbart gynnar första ägaren. Ytterligare argument som många glömmer bort är den el som bilen laddas med, är den då producerad av gas eller kol så blir elbilens utsläpp genast kraftigt högre utöver utsläppen för produktion. Så ett hållbart ägande är det inte tal om, snare utåt sett en ståndpunkt.
Ta hellre en titt på gasbil som kan drivas av biogas som finns tillgängligt i alla kommuner, men där beslutsfattare tänkt kort o inte gynnar gas eller för den delen etanol längre, den tidsandan har redan passerat.
Vill du go all in är vätgas bil kanske något, finns en tillgänglig från Toyota som du leasar, går i dagsläget inte att köpa vad jag vet.
Lycka till med valet, en komplex fråga som kräver med research o lyssnande på regeringen där kunnandet är högst begränsat.
Hej Thord! Tyska TÜV har gjort en jämförelse mellan en bensindriven och en eldriven Mercedes B-klass där allt utom driften var likvärdigt. Om man lade ihop klimatpåverkan från tillverkning, 16 000 körda mil och skrotning så låg elbilen 24% lägre, och det var trots att den rullat på europeisk smutsig eldrift. Hade bilen istället laddats på svensk förnybar el hade klimatpåverkan varit hela 64% lägre. Så elbilen ÄR bättre, särskilt här i Sverige. För oss som måste köra många korta bilresor (de smutsigaste om vi skulle köra på bensin) är elbilen perfekt. 90% av en bils klimatpåverkan härstammar från driften och då är elen överlägsen andra drivmedel (i Sverige).
Sen är det ju inte heller nödvändigt att köpa en splitterny elbil, man kan ju köpa en begagnad och på så vis undvika klimatpåverkan som produktionen innebär (eftersom den redan lagts på första köparen så att säga), då blir elbilen en ännu bättre affär ur klimatsynpunkt.
Jag har också pratat mycket med en telekomforskare som är helt övertygad om att framtidens transporter är eldrivna, så jag tror faktiskt inte att andrahandsmarknaden är särskilt osäker, särskilt inte när den hunnit bli lite större och priserna sjunker. Det är nog många som gärna skulle ha elbil redan nu men som inte har råd, och därför måste vänta något år tills secondhandmarknaden hunnit mogna.
Nu tänkte vi ju leasa eftersom vi inte nödvändigtvis behöver äga bilen, men annars hade vi absolut köpt begagnad.
Ang biogas så föredrar jag el om jag ska byta bort vår etanolbil eftersom jag vill sänka utsläppen kraftigt. Eftersom biogasen inte är lika tillgänglig så känns den andrahandsmarknaden dessutom mer osäker, åtminstone i mina ögon.
Tack för din kommentar!