Säsongsskifte. Ni vet, julen har städats ut, det är tomt och mörkt i fönstren. Vårsuget gör sig påmint, men än är det många, många veckor av kala träd och grusiga trottoarer kvar (även om vintern verkar utebli helt i år).
Samtidigt börjar snart inrednings- och modetidningarna släppa sina vårnummer, årets första mässa är avklarad och även om trendrapporter inte längre känns rätt i magen för de flesta så kommer vi inom kort att bombarderas med nya intryck igen. Budskapet är det gamla vanliga. Är det inte dags att … förnya?
Jag tycker balansgången är så svår i det här. För jag är å ena sidan innerligt trött på känslan av att inte duga så fort årstiderna växlar. Att plötsligt känna det krypande obehaget i att garderoben är so last year och hemmet likaså, när nya former, färger och villhöver-måste-ha-prylar dyker upp. Jag vill ju känna mig nöjd!
Samtidigt har jag alltid varit den där typen som älskar nystarter, att vända blad och börja om. (Tips: Lyssna på podden Dumma människors avsnitt om just detta – så lyssvärt!) Jag är dessutom långt ifrån immun mot trender, kan falla handlöst för fulländad design och älskar att känna mig riktigt inspirerad.
Hur kombinerar en detta? Och dessutom i en tid när vi desperat behöver hitta ett nytt förhållningssätt till konsumtion?
Det här funderar jag mycket på just nu. Och jag har landat i tre tankar, som jag listar nedan. Kanske kan det vara till hjälp för fler som står och vacklar mellan en vilja att förnya, trendtrötthet och en lust efter att få känna sig inspirerad trots en årstid som inte hjälper till.
Att äta med ögonen
Inspiration behöver inte handla om konsumtion. Att tanka sinnena med magi behöver inte vara synonymt med att lätta på plånboken (förutom möjligen en inträdesavgift här och där). Vi behöver inte äga saker för att njuta av dem.
Det här vet vi ju egentligen redan, eftersom få av oss har möjligheten att äga konstsamling till exempel. Eller bo i en kulturminnesmärkt bostad. Men det går ju att njuta av den typen av skönhet ändå! I vår vill jag därför maxa inspirationskontot genom kultur. Jag började med Snövit. Next stop tror jag får bli Vårsalongen!
Tid för eftertanke
Jag fick fina Livsjournalen i present av fina vännerna Emma och Maria, och i helgen satte jag mig bredvid pysslande barn och började fylla i. Den är pedagogisk och ställer frågor, för att sakta men säkert hjälpa bokens ägare att styra livet åt önskat håll.
Jag är lite av en quitter när det kommer till dagliga uppdateringar och törs inte lova att jag håller i detta, men att gräva lite i vad som egentligen skulle göra mig lyckligare sätter fokuset rätt (och gör det omedelbart glasklart att några nya prylar inte är det som fattas). Livsjournalen är så klart bara ett sätt att göra detta på, för någon annan kanske en klassisk dagbok eller meditation funkar bättre?
Hygge i vardagen
I går morse bakade jag scones åt mig och barnen, öppnade en av de sista burkarna maskrosmarmelad från sommarens experiment och unnade mig te i finkopp. Saffransbullarna må vara slut och adventsljusen nedbrunna, men inget säger att guldkanten på tillvaron bara hör högtider till.
Visst, några scones lär inte bli bakade på måndag morgon när tider ska passas och alla blivit väckta av alarm istället för dagsljuset. Men då kanske guldkanten istället får komma på kvällen, med tända ljus till middagen? Jag hoppas det, för jag tror det krävs lite handpåläggning för att den här tiden på året inte ska kännas som en lång transportsträcka. Och för att mota den rastlösa köplusten i grind.
Slutsats?
Jag tror fullt och fast på att ju mer upptagna vi blir med att leva livet, desto mindre tid hinner vi lägga på att konsumera prylar att fylla det med. Vad tror ni?
Och vad är era bästa knep för att bejaka nystartskänslan utan att byta ut och göra om?
Vi borde lära oss njuta av det vi har och inte hela tiden längta till något vi inte har. Lättare sagt än gjort. Samtidigt är drömmar viktiga.
Verkligen! Nyckeln är nog att vara nöjd med det vi har, och samtidigt inse att det är okej att drömma, längta och inspirera efter annat – men att det också är okej att inte få allt det i slutänden utan uppskatta saker på avstånd. Svårt, särskilt när vi så länge vant oss vid att väldigt mycket är inom räckhåll jämt.
Jag förstår precis vad du menar! Själv är jag inte så intresserad av trender, men någon slags förändring vill jag alltid göra, speciellt den här tiden på året för att få in mer ljus! Ett enkelt sätt för mig är att byta gardiner, så snabbt men så stor skillnad! Bor i en lägenhet nu då jag letar efter ett eget litet hus och vill då inte köpa/sy några just hit, men så kom jag på att jag har några fina gamla vita broderade lakan liggande, de ska jag prova hänga upp istället! Så då blir det förnyelse och återbruk i ett! Annat bra tips är alltid att kolla vad mamma och mormor har och ”låna” från dem, gammalt för dem men nytt för mig!
Ja, jättebra tips! Att ha ett säsongsskifte med saker vi redan äger är ju ett enkelt sätt att förändra. Precis som att låna/byta med varandra för att ordna förnyelse hos båda!
Alltså detta är precis mina tankar. För mig själv så njuter jag av att nystarta genom att städa ut vinterdamm, grus, stearinljusrester, tändsticksfnas, barr och VäDRA!!! Alltså peppen man får av att vårsolen kan få lysa in utan att bara belysa vinterdammet! Sen att öppna fönster och altandörr och kunna höra fågelkvitter – sätta sig ute med en helgkaffe nånstans och kunna rikta näsan åt ljuset. DET är nystart. Att stoppa undan allt julgrejs (om än framtaget ack så lite i mitt hushåll) – nystart. Att plocka en liten vårkvist och kanske en snödroppe och ta in – NYSTART.
Det ska ha NADA att göra med nyinköp, om jag fick bestämma så förbjud begreppet TREND.
Mvh,
Häxan Surtant
Älskar häxan surtant! Och håller helt med om vädring, fågelkvitter och rena ytor. Nyputsade fönster är också en förnyelsegrej som heter duga, men den får vänta liiite till här (för inte världens roligaste grej att ägna sig åt, hehe).
Jag är ju för det mesta den där ”tråkiga konsumenten”, som älskar att ögonshoppa! Ja, jag går in i mina favoritbutiker, njuter av vackra saker och ”snor deras idéer!” Jag försöker sedan att ”få till det”, med det jag har! Inspiration hämtas ju också från olika bloggar, inredningstidningar som jag lusläser på biblioteket! Vad jag däremot har svårt att motstå är färska blommor, men gröna kvistar från naturen går också bra. Jag har absolut inget trendigt hem… men blir ju glad när det är det ”naturnära” som är trendigt!
Kramar Gunilla
Men precis så, ögonshoppa går ju alldeles utmärkt!
Jag tror vi måste lära oss att allt inte är roligt jämt. Det ÄR inte den roligaste årstiden just nu, men så är ju livet. Man får försöka landa i den känslan, och bli vän med den, istället för att fly den med nykonsumtion. Så många kloka synpunkter ovan och instämmer i allt detta. När man väl bejakat och förlikat sig med att det kanske inte är ens favoritårstid just nu, så gör det bästa av den; vårda det du har genom att städa, rensa ut, sortera. Om lite förnyelse önskas så besök erikshjälpen (lämna in en stor påse med saker du rensat ut och köp hem något – inte lika mycket som du skänkt såklart – som du känner bejakar dig). Och gör något nytt med dig själv istället för ditt hem; själv har jag påbörjat en kurs för att lära mig stå på händer. Att leva istället för att efterleva trender.
Precis så! Sen är det inte helt lätt att bli vän med tanken på ”tråkiga årstider” ska erkännas, men att gå kurser eller liknande är ju ett himla bra sätt att göra den här perioden mer givande!
Prova kalljästa bullar som du förbereder dagen innan o stoppar in i kylen på en plåt.
bara på med ugnen när man vaknar o baka till så har man nybakt även en vardag.
Ja precis, har till och med recept på såna här i bloggen! Dock tror jag ev det är lite ambitiöst för vår vardag ändå (ugnen ska bli varm, bullarna ska gräddas och hinna svalna tillräckligt för att barnen ska kunna hålla dem – risken är att det bara blir stressigt). Men jag älskar tanken!
Ordna ett bytkalas 🙂 Alla tar med sig några saker eller kläder de är trötta på. Någons ”skräp” är ju säkert någon annans fynd 🙂 Voila – helt gratis förnyelse! Det som blir över kan skänkas till second hand (och glädja nån annan).
Bonus: lite extra guldkant på vardagen med kompishäng en kväll mitt i veckan 😉
Verkligen! Klädbyten har jag ju varit på, men prylbyten borde en ju dra ihop!!
En tanke som slog mig när jag såg bilderna från Klimatfrukosten var att varför servera man och äter avokado som inte är så klimatsmart. Ca 2000 liter vatten går åt för att producera 1 kilo avokado. Ni dricker mandelmjölk och soyamjölk som inte är vad det verkar vara. Mjölk substitut som producerat i Kina och innehåller palmolja. Ni behöver lyfta blicken lite.
Stefan Jansson som är professor i växters cell och molekylär biologi svarade i ett inlägg när ni influensers gjort ett upprop i pressen om jag inte minns fel. Ett väldigt bra och sakligt inlägg.
Tyvärr är ni för dåligt insatta i det ekologiska jordbruket, ni vet inte riktigt hur det går till. För oss som levt med detta i årtionde är det inget nytt
Bor själv på en gård från 1600 talet och har haft hästar i 30 år. För ca 15 år sedan gick många bönder över till att producera ekologiskt hö. Ni borde sätta er in i vad det innebär. Ni i blir plötsligt experter på allt och påverkar människor till inte alltid så bra val. Sluta att flyga istället.
Ni influensers har åkt på varje bjudresa som erbjudits under säkert 10 års tid. De sista året har ni kommit på att det är visst inte så smart.
Det är bra att ni lär er men kom inte med pekpinnar.
Om man köper kvalitet som håller länge och inte slit och släng ser jag ingen fördel med att handla secondhand. Äter man viltkött från svenska skogar är det mindre klimatpåverkan än den vegetariska maten.
Att man inte åker till länder som Thailand är väl en självklarhet även innan klimatdebatten. Ett korrumperat land med sexhandel som ligger på plats 96 på Transparency Internationals lista över de mest korrumperade länderna. Minst korrumperat enligt undersökningen är Danmark inte så förvånande. Att bila eller åka tåg till franska rivieran med stopp i Köpenhamn är ett mycket bättre val.
Problemet är att det är billigt att åka till Thailand. Då räcket det inte med att plastbanta.
Hej! Du tar upp en massa olika saker i din kommentar, så det får bli ett långt svar.
1. Vi serverade inte avokado på Klimatfrukosten. Det gröna jag antar du syftar på är ärtröra på svenska ärter. Vi är väl medvetna om vattenåtgången för avokadoodling.
2. Var har jag påstått att jag eller nån annan dricker mandel- eller sojamjölk med palmolja producerad i Kina? Jag kan så klart bara svara för mig, men det stämmer inte.
3. Jag tar alla chanser att försvara ekologiskt jordbruk, varför antar du något annat? (Däremot försöker jag bidra till att vi ska minska köttkonsumtionen i Sverige av klimatskäl eftersom den dels ligger långt över genomsnittet, dels består till hälften av importerat kött. Men det är ju en annan fråga. Jag hoppas verkligen att alla som vill äta kött och har möjlighet väljer svenskt naturbeteskött, gärna ekologiskt.)
4. Jag HAR slutat flyga. Liksom många andra. Varför antar du annat?
5. Fördelen med secondhand är väl dokumenterad. Ett begagnat plagg är tex 194–394 gånger mer klimatsmart än motsvarande nyproducerat plagg, så även om kvalitet är att föredra framför slit-och-släng är det alltid ännu bättre att köpa begagnat. https://supermiljobloggen.se/nyheter/secondhand-200-ganger-mindre-klimatskadligt-an-nyproducerat/
6. Jag har aldrig skrivit ett ont ord om viltkött, jag håller helt med om att det är ett väldigt klimatsmart kött. Att det är mindre klimatpåverkan än vegetarisk mat utan att definiera den växtbaserade kosten blir ju svårt att styrka, det finns ju stora variationer inom vegetabiliska livsmedel precis som inom kött? Men du får gärna skicka källa på det, jag tycker det låter intressant och vill gärna veta mer!
7. Resmål – jag förstår inte riktigt varför du skriver kritik i min blogg om resor till Thailand – det har jag väl inte heller påstått att någon ska göra? Jag håller ju tvärtom med om att tågresor är toppen!
8. Och ja, ang plastbantning har jag också skrivit om att det inte räcker, senast häromveckan: https://www.husligheter.se/2020/01/13/att-lagga-energin-pa-ratt-saker-mest-output-for-minst-input/
Slutligen, du skriver att jag/vi borde sätta oss in i saker istället för att plötsligt agera ”experter på allt”. Samtidigt drar du själv tvärsäkert alla influencers över en kam utan att tveka, hävdar att vi åker på bjudresor hit och dit och så vidare. Jag vet inte om du brukar läsa min blogg eller vilka andra bloggar du läser, men influencerbranschen är stor och varierad med mängder av nischer och fokusområden. Om jag eller någon annan influencer far med osanningar när vi skriver om hållbarhet/klimat är du förstås i din full rätt att kritisera det, men det blir väldigt märkligt när du skammar mig (och andra) för saker vi inte ens gör? Du verkar ha väldigt många förutfattade meningar om mig, och känner du så föreslår jag att du läser andra bloggar istället.
Bra svarat Maria på den sista, extremt trista och okunniga kommentaren! Flertalet påståenden i den kommentaren kanske går att applicera på andra bloggare, vad vet jag, men inte på dig. Du gör ett grymt jobb Maria!
Men tack snälla, det blir jag otroligt glad över att höra! <3
Så fint skrivet Maria! Jag håller verkligen med dig. Jag tror absolut att vi kan behöva nystarter, omstarter och nya intryck men att det inte behöver innebära konsumtion eller påtvingade förändringar. Att njuta av nya saker och hitta det fina i det man redan har, att styra sin vardag mot ett liv man verkligen vill leva, istället. Kram
Tack, precis så! Välja prioritering istället för pryl så att säga. Kram!
Vill bara börja med att säga att jag verkligen supportar det du står för. Heja dig!
Hur som helst, så här i januari pratas det ofta om säsongskifte och förnyelselust. I kommentarerna här läser jag om vårljus och fågelkvitter. Men hallå! Är det inte det som är prolemet? Let’s face it. Januari är vinter. Det är i princip lika mörkt som december, och (i normala fall) dessutom kallare. Vårljus och fågelkvitter är ju ungefär mars!
Är det inte därifrån rastlösheten och behovet kommer? Att inte vila i det som är runtomkring oss nu. Bort med julen, men kanske låta de julröda gardinerna sitta kvar och värma lite? Fortsätta med grytor och soppor och varför inte en skvätt glögg framåt kvällen? Inte ”in med det nya” utan ”fortsätt med det gamla, för det är fortfarande _helt_ rätt”
Jo, det kanske du har rätt i? Jag är också född i Norrland, där det oftast (men inte i år …) är riktig vinter så här års. Då är det mycket lättare att utnyttja årstiden, genom att njuta av allt det där som inte går att göra när det är vår på riktigt. Åka skidor, skridskor, pulka osv. Stockholmsvintrar är ju ofta bedrövliga och särskilt när man är förälder. Det är liksom svårt att aktivera sig utomhus. Jag saknar nog snö helt enkelt. Tack för bra kommentar, det är helt klart värt att fundera på!
Precis, håller helt med!