Sommaren är en enda lång presentsäsong. Först studenttider nu i dagarna, sedan bröllop, kanske en gå bort-present till midsommarvärdarna, någon som fyller jämnt och sparat kalaset till sommaren och så alla besök hos vänners sommarställen då det känns fint att ha något litet med sig.
Just i år är det förstås lite speciellt då de flesta större kalas ställts in, men det känns ändå rimligt att skriva lite kring hur vi resonerar kring gåvor, tycker jag. För ja, det känns snålt att inte ha något med sig vid ett typiskt presentsammanhang. Men jo, varje presentköp är också ett tillfälle att befästa, eller rucka på, en ohållbar norm. Problemet? Kanske bara att det har tipsats om exakt samma typ av presenter så länge jag kan minnas, och vi därför har lite svårt att tänka i nya banor.

Foto: Tetiana Shadrina
För att hjälpa lite på traven har jag spånat fram ett gäng presenter som puffar mottagaren i en hållbar riktning och som inte belastar klimatet i onödan.
18 hållbara presenttips
(Jag har inte delat in listan i ”studentpresenter”, ”bröllopsgåvor” et cetera, eftersom både ni och jag vet att varken studenter eller bröllopspar är en homogen massa och det som passar en passar därför inte en annan. Kika igenom hela listan istället, och se om något av förslagen skulle passa just din student, ditt brudpar eller din kompis som fyller jämnt!)

Kanske gå en vegomatlagningskurs tillsammans? Foto: Bruna Branco
En kurs. Ingen onödig pryl som kommer att samla damm i ett skåp, utan tvärtom ny kunskap som kan ge mervärde för mottagaren under lång tid framöver. Det kan förstås vara något du vet är klockrent – en foto- eller tenniskurs. Men det kan också vara något lite oväntat som kan bidra till att sänka mottagarens klimatavtryck. En kurs i vegetarisk matlagning, i odling eller varför inte en kurs i snickeri eller sömnad för bättre lagningsskills?
En stickling. Ta en stickling från en av dina egna krukväxter, och om du har tid – plantera den i en loppisfyndad kopp, burk eller liten kruka. Skriv ett kort med växtens historia (du kanske själv fått den som stickling av någon?) och lite skötseltips.

Dags att spana efter syskrin på loppis! Foto: Pina Messina
Ett sykit. Att faktiskt ha grejerna hemma för att laga en reva eller sy i en knapp är inte självklart för alla. Fynda ett syskrin (eller smyckesskrin eller liknande) på loppis, och fyll med allt man kan behöva. Har du tur hittar du kompletta (eller nästan kompletta) skrin på loppisen med massor av trådrullar i olika färger, måttband, sax, nålar och sprättare.
En personlig tjänst. Vissa gåvor har inte direkt med hållbarhet att göra, men är alltid uppskattade och behöver inte ha stora klimatavtryck. Att erbjuda dig att sitta barnvakt är alltid uppskattat, och om du själv är bra på något som du kan lära ut är det också en grym present. Kan du lära ut dina sy-skills? Erbjuda dig som PT, eller organiseringscoach?

Vilka böcker skulle ligga i ditt bokpaket? Foto: Alex Loup
Ett bokpaket. Böcker blir inte ett dugg sämre för att de är begagnade, så här är ett perfekt tillfälle att förskjuta nyköpsnormen! Samla på dig extra kopior av böcker du själv tycker om när du stöter på dem på loppis, och sätt samman kit med fem favoritböcker. Eller, köp på ett tema som passar mottagaren – vegokokböcker, konstböcker eller biografier till exempel.
Ett medlemskap. Att bli stödmedlem i en organisation bidrar till att den blir en starkare röst i opinionsbildning och lobbyarbete genom att fler personer backar budskapet. Medlemsavgiften gör också att organisationen kan göra mer nytta. Här finns allt från Naturskyddsföreningen, WWF, Greenpeace och andra miljöorganisationer till STF. Eller donera en slant till en organisation i mottagarens namn, som Black Lives Matter, Läkare utan gränser eller varför inte Klimatklubben?

Blir de så här fina på första försöket, tro? Foto: Mathilda Khoo
En surdeg. En burk med lite bubblande sörja i botten kanske inte framstår som en glammig present, men att få en pigg surdeg från en beprövad grund är faktiskt en väldigt cool present! Skicka med ditt favoritrecept också, och tips för hur surdegen ska skötas.
En rekorings-korg. Loppa en fin korg, och köp på dig några olika varor från din lokala rekoring. Gör ett fint kort med information om vilken gård varje vara kommer ifrån. Är mottagaren rekorings-rookie är det en fin idé att skicka med information om hur man gör för att handla fler gånger också.

Egen maskrosmarmelad. Foto: Maria Soxbo
En hemlagad gåva. Om du brukar sylta, safta eller göra andra hemmakok är det väldigt fint att ge bort en burk egenkokt marmelad eller rostad granola, till exempel. Häll upp i lite extra fin behållare och texta vad det är på ett litet kort som du fäster med snöre runt burk eller flaska. Lite extra minnesvärd blir presenten om det är något mer otippat, som maskrosmarmelad!
En flergångsersättare. Vissa saker använder vi engångsvarianter av utan att ens tänka på det. Här kan du hjälpa någon att bryta en risig vana genom att ge bort ett bra alternativ! Fina bivaxfoliedukar som ersätter plastfolien, en tygpåse av uttjänta hotellakan för matshoppingen, ett kaffefilter av lin eller en bra termosmugg så takeawaymuggarna blir ett minne blott.

En loppisrunda för att hitta en perfekt vas, och sen en skogspromenad för att plocka ihop buketten till den. Foto: Annie Spratt
En vas med blommor. På loppis finns det tunga glasvaser i överflöd, gärna med etsade dekorationer – fantastiska! Plocka en maffig bukett, helst med vilda blommor eller med blommor och kvistar från din egen trädgård så att de är garanterat svenskodlade, och sätt i vasen. Perfekt kit!
En förbrukningsvara. Presenter som används är ju de bästa köpen, och förbrukningsvaror går ju nästan alltid åt förr eller senare. Passa på att låta mottagaren testa en bra producerad, ekologisk, miljömärkt och om möjligt svensk variant av något, som schampo, hudvård eller städprodukter.

Ge bort en hyrgarderob – eller presentkort hos skräddare. Foto: Maria Ionova
Ett presentkort. Att ge bort möjligheten att utnyttja en klimatsmart tjänst är ett bra sätt att få någon att testa alternativa möjligheter. Hyrtjänst för kläder eller verktyg, presentkort på secondhandshopping eller kanske resecheck med tåg är en bra gåva till den som har allt. Likaså presentkort på reparationer.
En matkasse. Ett bekvämt sätt att testa nya matvanor är förstås att få en middagskasse hem utan kostnad i ett par veckor. Att medvetet ge bort en vegansk, vegetariskt eller ekologisk kasse blir ett sätt att försöka puffa åt ett hållbart håll. PS, kom ihåg att kolla om mottagaren redan har en kasse, så att det inte blir matsvinn av gåvan i slutänden.

Helst vill en ju också kunna redogöra för vintagesmyckets historia … Foto: Jackie Tsang
Ett auktionsfynd. Inte alla ”törs” gå loss på en auktion, ens på nätet. Om du själv hör till skaran som testat, passa på att buda hem något fint åt någon annan! Ett antikt smycke, en elegant ask, ett tennföremål eller något pricksäkert rätt för mottagaren förstås.
En fotobok. Visst, det är något nyproducerat och inte helt behovsprövat, men relationer och fina minnen är ju ändå det mest värdefulla vi har. Sätt ihop en fin fotobok (kanske med klädda pärmar?) med bilder från din och mottagarens gemensamma historia.

En härlig burk honung från bin nära dig. (Obs, tänk på att en vegan inte skulle uppskatta just honung i present …) Foto: Klara Avsenik
En burk närproducerad honung. Vi behöver rädda bina och värna om den biologiska mångfalden, och att stötta en lokal biodlare är ett litet, men fint, bidrag till detta. Har mottagaren trädgård kanske ett litet bihotell blir ett härligt komplement?
Ett sammanhang. Att relationer är det som gör oss lyckliga är ju ingen hemlighet, och att bli inbjuden till ett socialt sammanhang är en verkligt personlig present. Att få hänga med i en bokcirkel, ett träningsgäng, en middagsklubb eller en syjunta kan bli en gåva som räcker i många, många år. Har du inget bra sammanhang att bjuda in till? Skapa ett!
7 tecken på en hållbar present

Återanvänt presentpapper, kanske? Foto: Nynne Schroder
- Den kommer till användning. (Förbrukningsvaror eller något mottagaren behöver, till exempel.)
- Den innebär inte onödiga klimatavtryck. (Varför ge en nyproducerad skål, när det finns miljoner på loppis?)
- Den är klokt producerad. (Om du köper nytt, gör research.)
- Den förskjuter normer och bidrar till omställning. (Inspirera till förändring – som en vegokokbok!)
- Den har inte rest långt. (Ängsblommor istället för importerade rosor …)
- Den är långsiktig. (Inga trendprylar eller slit-och-släng. Tvärtom, den går att reparera!)
- Den är inslagen på ett klimatsmart vis. (Tapetrester, återbrukade material.)
Har ni fler tips på klimatsmarta presenter? Tipsa gärna om saker ni själva har gett eller planerar att ge, och berätta om gåvor ni själva fått som imponerat på er ur hållbarhetssynpunkt!
Pingback:Tips för att fira en mer hållbar påsk - Green Communication