Lördag, och denna vecka är svepet tillbaka på rätt veckodag. Betyder det att jag börjar komma in i rutinerna igen? Oklart, men ett litet steg i rätt riktning i alla fall! Och hörni, kom gärna med feedback på svepet, vad ni vill läsa mer eller mindre om och om jag kan göra det ännu bättre. Det här är ofta veckans roligaste inlägg att skriva, och jag hoppas att det ger er något också. Om så, klicka gärna på lilla tummen under inlägget, det är ett så bra sätt för er att visa vilka inlägg ni gillar och för mig att se vad som går hem hos er.
Okej, nu kör vi!
Kunskapsbanken om textil och hållbarhet

Foto: Mel Poole
Kunskapsbanken. Detta är en så bra grej! Textile & Fashion 2030 (det vill säga den nationella plattformen för hållbart mode och hållbara textilier) har genom Naturvårdsverket precis lanserat Kunskapsbanken, som ska ge inspiration, vägledning och utbildning inom hållbarhet på just textilområdet. Här hittar man allt från aktuell forskning, hållbarhetsguider och toolkits till Myrornas kurs i hur man handlar secondhand. Kika in, och tipsa någon som arbetar med textil nära dig!
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: Simon Berger
1. Synen på skräp. @the_immaterialist skriver intressant om synen på skräp och hur det inte existerar i naturen i det här inlägget. Det kopplar an på ett bra sätt till denna artikel jag nyss läst om problematiken i att bränna skräp för att skapa energi. Sverige får en släng av sleven också, under rubriken We are relying on something we want less of: ”Sweden is running into this problem. The Scandinavian country boasts that less than 1 percent of household waste ends up in the landfill. Waste that isn’t recycled is incinerated and used to provide heat to thousands of residents. But as the country has decreased waste, Sweden imports trash from Britain and Norway to meet the needs of its 34 ’waste-to-energy’ plants. Its system is relying on trash we would prefer to not need.” Intressant läsning!
2. Joe Bidens klimatplaner. Det drar som bekant ihop sig till val i USA, och just nu leder Biden stort över Trump. Swecos hållbarhetschef Mattias Goldmann har lusläst Bidens klimatagenda, och skrivit ett sammanfattande blogginlägg där han hyllar Biden som betydligt mer radikal än de flesta trodde. Målsättningen är också tydlig – Biden vill att USA ska ta en global ledarroll i klimatfrågan. Liiiite skillnad från nuvarande ”president”, om en så säger …
3. Begagnat-men-nytt. Lite snävt känns det att tipsa om min ständiga partner -in-crime så ofta, men Emma Sundh är ju klok som en bok och en fena på att vända och vrida på allt. Så då får hon gästa svepet med jämna mellanrum, när jag tycker att fler borde läsa det hon skriver. Denna vecka har hon funderat kring secondhandmodets karusell, och hur vettigt det egentligen är att köpa begagnat som nästan är nytt. Läs, och tyck till vettja!
Veckans aktion!

Foto: Anders Bissman (Naturskyddsföreningen)
Dags att ta ställning! NU! Just nu ligger Sveriges hetaste potatis – beslutet om utbyggnaden av Preemraff i Lysekil – på regeringens bord. Där ligger det efter att Mark- och miljödomstolen slagit fast att det inte finns laglig grund att avslå Preems ansökan om utbyggnad, trots att den kommer att innebära ökade utsläpp på vansinniga 1 000 000 ton (!) koldioxid varje år. Projektet skulle förstås göra det betydligt svårare för Sverige att nå klimatmålen i Parisavtalet, det skulle innebära att andra företag (och vi privatpersoner) måste strypa våra utsläpp ännu snabbare i gengäld och det innebär att bilden av Sverige som ett föregångarland inom klimatarbetet får sig en rejäl törn. Inget land med gott klimatanseende skulle ju tillåta en fossiljätte att pumpa ut mer utsläpp mitt under brinnande klimatkris, right?
Nu hänger det alltså på regeringen att avslå ansökan, och här har vi medborgare faktiskt en viktig roll att spela. Genom att visa att vi kräver att regeringen tar ansvar visar vi att det finns stöd för ett ganska obekvämt beslut. Från och med måndag är det nationella aktionsveckor då många miljöorganisationer driver frågan kraftfullt, och ett perfekt tillfälle att hoppa på och ta ställning. Så nu gör vi detta, okej? Här kommer ett gäng viktiga länkar som gärna får spridas för vinden så att de når så många som möjligt:
- FAQ – Naturskyddsföreningens sammanfattning av Preemraff (och en snabbare version här)
- Preemwashing – Greenpeace har anmält Preems greenwashade reklamkampanjer
- Gör som 30 000+ andra och skriv under Stoppa Preemraff-uppropet
- Gör som 10 000+ andra och skriv ett brev till en politiker med hjälp av Naturskyddsföreningens snabba mallar
- Lär dig mer via Klotet i P1
- Dela Klimatklubbens snabba sammanställning på facebook
- Håll dig uppdaterad via nätverket Stoppa Preemraff
- Gå med i någon miljöorganisation som tex Naturskyddsföreningen eller Greenpeace så de får större kraft att påverka
- Peppa (vänligt) någon influencer du följer att lyfta frågan så den når fler!
Veckans 5 snabba

Foto: Jeremy Bishop
1. Skolstart i splitternytt. Denna vecka blev mina tvillingar ettagluttare och skolstartskänslan är påtaglig i hela familjen – så spännande! Hittills har vi bara spenderat någon hundralapp på ett gäng långärmade secondhandtröjor att ersätta urväxta diton med, mer har inte behövts än. Men i snitt lägger nära var fjärde svensk förälder 1001–3000 kronor och var fjärde mer än 3000 kronor på nyproducerade barnkläder inför skolstarten, enligt en Traderaundersökning. Samma rapport visar att 73% av barnen (enligt föräldrarna) har full koll på att begagnat är bättre ur hållbarhetssynpunkt, och ändå köper 53% av alla föräldrar ganska eller mycket sällan begagnade kläder till sina barn och 23% gör det aldrig. Voffor gör vi på dette viset?
2. Världens mest hållbara bil? Hört talas om bilföretaget Fisker? Nä, inte jag heller. Det 15 år gamla, danskgrundade och LA-baserade företaget har precis släppt nyheten om sin kommande modell Fisker Ocan (som levereras hösten 2022, så inte direkt i morgon bitti). Den påstås vara världens mest hållbara bil, bland annat genom 100% veganklädsel som till stor del är återvunnen och genom solceller på taket. Heja Danmark!
3. Spårbart mode. Svenska Residus grundades 2016 och nu lanserar man sina första plagg som är fullständigt spårbara genom blockchain-teknologi. I varje plagg finns en QR-kod som ägaren kan scanna för att få veta allt om plagget. Läs mer hos Residus och Make it last.
4. Försenad overshoot day. The Global Footprint Network har som vanligt räknat ut när vi övertrasserar klimatkontot och alltså börjar bränna framtida generationers resurser. Denna dag infaller tråkigt nog tidigare och tidigare för varje år, från börja av december på 1970-talet till 29 juli ifjol. Men – ”tack vare” Covid-19 har vi spolat tillbaka bandet tre veckor. I år infaller Overshoot day den 22 augusti, och alltså räckte resurserna snäppet längre än ifjol.
5. Sverige 5,0. En nyhet från i somras som jag missade att ta med förra veckan men som är väl värd att uppmärksammas är SJs fina guide Sverige 5,0. Guiden uppmärksammar 8 svenska resmål som fått högsta betyg av användarna av Google maps, och det är inte ”de gamla vanliga” pärlorna. För vad sägs om en tripp till Skierfe, Kvänsås bokskog eller Sjurberg?
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Det här med overshootday. Jag läste (troligen vid förra overshootday) att datan som datumet baseras på år data från två år tillbaka, tar tydligen lång tid att få datan rätt. Men om du säger att den nu har flyttat ca 3 v pga covid så stämmer det ju inte.
Men om vi tänker att det är data för två år sen. Vad hände då 2018 och kan greta-effekten och Johan rockström o allt annat börja synas i statistiken?
Hej! Hmm, jag tror inte det stämmer? Här kan man läsa hur datumet räknats fram, och där står klart och tydligt att de tagit med Covid-19s effekter i beräkningen: https://www.overshootday.org/2020-calculation/
Sen är väl förvisso allt ett estimat, eftersom det precis som du säger lär vara hopplöst svårt att ta med ALLT i beräkningen. Men jag hittar iaf inget om att det skulle vara 2018 och inte 2020 som påverkat datumet?
Älskar hållbara svepet, så mycket intressant att läsa!
Tack, vad roligt att höra!
Älskar också hållbara svepet! Jag tycker det är en bra blandning av saker, ofta har jag läst en del av sakerna men det finns alltid något jag inte läst.
Fasen, vad glad jag blir! TACK!
Blev jätteförvånad över Tradera undersökningen också. Jag är tydligen naiv men trodde de flesta fattat vad mycket billigare och bättre det är med second hand. Bara 6% som ofta köper second hand till sina barn. Med alla köp och sälj grupper och Tradera är det ju dessutom lätt att göra specifika sökningar
Ja, verkligen! Plus, så otroligt onödigt att köpa en massa nytt när det mesta ändå bara funkar i storlek en säsong eller två.
Skrev mitt examensarbete om ungefär detta (inte direkt till skolstart, men hur man konsumerar till sina barn). Fick ofta höra svaret att man vet att second hand är både billigare och bättre, men att det ”känns fräschare” men nyproducerade kläder. När jag påpekade att nya kläder fortfarande är fullproppade med kemikalier så var reaktionen oftast att man inte hade tänkt på det. Det är intressant hur vi gör allt för våra barn men ändå blir det så fel. Behövs verkligen en förändring i vilka parametrar vi använder för att mäta vad som är ”bäst”.
Ja, verkligen! Och vad vi lägger in i ordet ”fräscht”. Är det alltså synonymt med ”kemikaliespäckat”? Det känns ju ganska avigt, minst sagt. Sen att allt fler barn har full koll på att det är bättre för planeten och deras framtid att köpa begagnat gör alltså att föräldrarnas beslut att köpa nytt går emot barnens egen vilja…