Helg och nytt svep, var så goda och ha en fin lördag!
Mansnormer och klimatfrågan – när vänder det?
Männen, köttet, klimatet. Att toxic masculinity är ett problem i klimatsammanhang är ju inget nytt, men det har dykt upp en del bra läsning på temat på sistone. Dels håller organisationen MÄN på att undersöka kopplingen mellan män och klimat. MÄN fokuserar vanligtvis främst på problemet med mäns våld mot kvinnor, men nu breddar man alltså detta och kollar närmare på mäns våld mot … planeten.
Samtidigt går det (som prenumerant) att läsa denna intressanta artikel om kopplingen mellan att äta kött och maskulinitet, där bland annat en italiensk forskningsstudie visat att män som äter kött ses som mer attraktiva – baserat på förlegade normer kring mansrollen förstås (hej man vid grill).
Intressant nog visar en studie nu att köttsubstituten – som ofta kritiseras för att vara allt för processade – ändå är hälsosammare än att äta rött kött. Risken för vissa hjärt- och kärlsjukdomar gick ner hos testgruppen som bytte ut burgaren mot en vegoburgare. Värt att tänka på, för den hälsointresserade man som inte riktigt orkar lägga två selleristjälkar i kors för klimatet.
Om män äter rött kött för att bibehålla sin maskulinitet, och kött sedan visar sig vara dåligt för klimatet så blir det ju dessutom en krock mellan maskulinitet och klimatengagemang. Eftersom män också i högre grad än kvinnor har makten att göra något åt klimatkrisen blir detta en än jobbigare härva att reda i. (Tack Isabelle för länktipsen!)
Veckans 3 SoMe-tips
1. Måla på kläderna! Det här gamla inlägget snubblade jag över av en slump på instagram, men blev omedelbart förtjust. Sarah Granholm har tagit en gammal jeansjacka och gått loss med textilfärg, hela processen kan följas på youtube. Så fint, kreativt och kul som omväxling bland alla (också fantastiska) syprojekt som just nu florerar i sociala medier!
2. Duktiga, hållbara flickor. Tess Waltenburg skriver så klokt om den ganska hårda stämning som råder inom delar av miljörörelsen, där det pågår något slags shaming-kultur som straffar alla som inte klarar av att leva perfekt på alla fronter. Det blir plötsligt viktigare att ”be good” än att ”do good”, som Tess skriver – och det är förstås totalt okonstruktivt. Vi behöver fortfarande inte en handfull människor som klarar att leva perfekt, vi behöver miljarder människor som minskar sin skadliga klimatpåverkan åtminstone en bit. Läs!
3. Kan man köpa för mycket secondhand? Hållbara Sara, som driver ett otroligt fint och inspirerande konto kring vintage och secondhand, har skrivit ett så bra inlägg kring debatten om hur hållbart det egentligen är med omfattande secondhandshopping. Kan en shoppa som en tok – om allt är begagnat? Jag tycker det här knyter an rätt bra till Tess inlägg också. Det är klart att det kan gå överstyr med secondhand också, om saker ska transporteras fram och tillbaka mellan köpare och säljare till exempel. Men framför allt tycker jag att vi måste lyfta blicken. Om en riktig fashion-älskare har gått från att ständigt shoppa nytt till att enbart shoppa begagnat, då är det värt en applåd och pepp – inte skammande. Den som brinner för mode måste få fortsätta göra det, men i så hållbar form som möjligt. (Tror minsann att jag måste skriva mer om detta i ett eget inlägg.)
Veckans tips!
Serie om lånfria liv. Den här Netflixserien – Ett liv utan lån – har Emma tipsat mig om, och nu har jag börjat se några avsnitt. Att leva helt utan bolåneskulder är ingen lätt match, varken i Sverige eller i England där serien utspelar sig, men det är fascinerande att höra historier om de som lyckats.
Visst, det är ofta väldigt speciella fall – som den unga kvinnan som köpte en rätt sunkig husbåt och rustade upp den för att kunna bo lånfritt mitt i London. Och visst, det märks (åtminstone i de avsnitt jag hittills sett) att det krävs ett visst driv, mod och handlingskraft för att se potentialen i något närmast obeboeligt och skapa sig ett drömhem av det. Men det gör inget, det är ändå inspirerande att få följa riktiga människor som lyckats med något som ofta känns som en utopi.
Veckans 5 snabba
1. Återbrukad kulturhistoria. Ni som följer mig på instagram fick häromdagen hänga med på pressvisningen för Skansen Recrafted (som jag också berättar mer om i detta inlägg). Det är alltså Skansen som tagit vara på gamla textilier ur sitt eget förråd, som saknar en tydlig historia (för allt med dokumenterad bakgrund hamnar i stället i samlingarna) och som är lite slitet eller trasigt (och därför inte heller säljs som de är under etiketten Skansen Vintage). Istället räddar man de delar av textilierna som räddas kan, och syr om dem till remakade kuddfodral under namnet Recrafted. Allt – inklusive knappar och dragkedjor) är återbrukade, och det är en fantastisk kollektion! Finns bara att köpa i Skansenbutiken på Djurgården.
2. Sälj dina grejer till Cervera. Härligt nog börjar allt fler butikskedjor hitta fler och mer hållbara ben att stå på. Nästa vecka ska jag på pressvisningen av Cervera Vintage, en nyhet från Cervera med fokus på föremål för kök och matplats. Förutom att vi kommer att kunna köpa till exempel Reijmyreglas och Svenskt Tenn-servis i vintagesortimentet (i flaggskeppsbutiken i Stockholm och online) så kommer vi också kunna få en onlinevärdering av egna föremål och sen lämna in dem för försäljning i Cerveras butiker över hela landet. Lansering 9 september och säljstart den 23:e.
3. Hållbarhet är en ekonomisk fråga. Känns det kostsamt för samhället att klimatsäkra framtiden genom total omställning? Well, i jämförelse med kostnaderna för skadorna som klimatförändringarna kommer att orsaka om vi inte gör det så är det ändå definitivt en vinstaffär. Den här artikeln om en färsk studie vid Göteborgs universitet och Chalmers var spännande läsning.
4. Oatlys drag – bra eller dåligt? Få har väl missat att Oatly tagit in en gigantisk summa pengar via investerare, vilket – kontroversiellt nog – inkluderar Blackstone (som många anser är ungefär det sämsta som finns ur klimatsynpunkt). The Guardian skriver om bakgrunden här, Expressen här och Syre här. På många håll hörs uppmaningar om bojkott, medan andra har en annan syn på saken. Vad tycker ni?
5. Elbilsbatterier på väg att kunna återvinnas. Alltså, hurra för såna här nyheter! JB Straubel, techgeniet som övertalade Elon Musk redan för 20 år sen att satsa på elbilar – och resultatet blev Tesla, har nu fått fart på sin startup Redwood Materials, som ska ta vara på spillet från elbilbatteritillverkningen och återvinna gamla batterier för att göra nya batterier. Än så länge är marknaden så pass ny att det inte finns så många uttjänta bilbatterier, men tanken är att Redwood ska stå redo när det eskalerar (och under tiden verkar de återvinna mobiltelefonbatterier). Läs mer här, här och i Wall Street Journal (om du är prenumerant).
Veckans aktion!
Idag seglar Greenpeace för klimatet utanför Lysekil, apropå Preemraff. Och vi andra kan segla med dem, digitalt! Saxat från Greenpeaces facebooksida:
På lördag: dela en bild i dina sociala kanaler, Facebook/Instagram/Twitter, där vi visar att du seglar för klimatet. Använd hashtagsen #seglaförklimatet och #stoppapreemraff #ParisOrPreem
Du kan antingen ta en egen bild eller välja någon av exempelbilderna vi skapat (du hittar dem under kommentarerna).
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Att det är manligt att äta kött hänger väl lite ihop med att det blir ökad mängd testostoron i kroppen vilket det andra könet dras till, jag tänker att det av naturen drar till sig det andra könet och därmed blir manligt?!
Bara en tanke, tror jag läste det i 4-timmarskroppen (bok av Timothy Ferris).
Mycket möjligt, jag är inte så kunnig inom köttets påverkan på kroppen. Men tack för ett boktips som låter intressant!