Det här med nya hittepå-ord, det kan verkligen reta gallfeber på människor har jag märkt. Jag? Jag gillar det! Jag tycker om att språket utvecklas, och ju fler svenska ord vi uppfinner desto färre låneord måste vi importera för att beskriva allt som händer. Flera nya begrepp tycker jag också säger något om vår samtid, och är värda att använda och bevara bara därför.
Ska vi kolla på några av mina favoriter?
Härvarande
Var du härvarande på mötet/vid lekplatsen/vid middagen, eller var du bara närvarande? Nu i skärmberoendets tidevarv kan vi mycket väl vara närvarande, rent kroppsligt, utan att vara med mentalt. Närvaro är när vi sitter med runt ett bord, vid en fotbollsplan, på en buss – men ögonen är kanske riktade mot en skärm och mentalt är vi någon helt annanstans. I ett frestande instagramflöde, i en upprörande facebooktråd, i en slöscroll internet runt. Är vi härvarande har vi släppt telefonen, tittar på den som pratar, lyssnar, tar in och processar det som händer. Att vara härvarande kan vara en större utmaning än det låter som, när så mycket pockar på vår uppmärksamhet. Men visst blir de flesta upplevelser (konserter, utsikter, maträtter) ännu härligare om vi upplever dem live istället för genom en skärm?
Skogsbada
Att gå ut i naturen och låta kropp och själ så att säga bada i det lugn och den kravlöshet som skogen erbjuder kallas på japanska shinrin-yoku (ordagrant skogsbad) och kom till som ett slags terapi för utarbetade japaner på gränsen till dödlig kollaps i slutet på 1970-talet. Nu är ordet på tapeten igen, som ett sätt att vila hjärnan från intryck, låta naturen göra sitt för vårt välmående och stärka banden till naturen. Något vi så klart inte ska vänta tills vi är på stressdödens rand med att utforska, utan lägga in som en naturlig del på friskvårdskontot. Min version är lite fuskig, eftersom jag tycker om att gå i skogen med en podd i öronen. Men banne mig om jag inte ska öva lite mer på att hänga i skogen och ta in ljudbilden också.
Hemester
Ett ord som förstås ersatt staycation, och betyder att ha semester hemma eller i närområdet. Extra aktuellt i och med coronapandemin och reserestriktioner, men också kopplat till klimatkrisen där vi inte borde flyga och fara jorden runt i jakt på solstrålar och vykortsvyer i onödan. Bättre då – både för minskad smittspridning och mindre utsläpp – att utforska våra hemtrakter. Det fina med det? Ofta gratis (när resor och boende inte behövs), vilket gör att fler kan göra det. Att lära känna sin hemtrakt gör säkerligen mycket för trivseln generellt, att hitta egna små smultronställen i närheten är ju guld värt även till vardags. Och så har vi det där med normförskjutningen då. Om semester likaväl kan innebära en statusuppdatering från hängmattan i trädgården, från kvartersrestaurangen eller från skogsturen en kvart hemifrån så kanske vi kan sluta överträffa varandra i instagrambilder på flygplansvingar och palmer i motljus. Semester innebär ledigt från jobbet, inte verklighetsflykt.
Härodlat
För en generation som till stor del vuxit upp på importerad mat har steget till närodlat varit stort nog. Men jag gillar ändå verkligen begreppet härodlat, eftersom jag tänker att det gör att vi får en sundare relation till allt vi äter om vi faktiskt ser råvarorna växa. Att äta lunch på restaurangen på en gård på Gotland med utsikt över åkrar och odlingar och sedan bli serverad grödor som skördats samma dag just där är bland det bästa jag vet. Att odla själv i pallkragar och balkonglådor blir än mer härodlat förstås, och kopplar till och med an till ett lånebegrepp – GIY (grow it yourself). Med tanke på att vi måste gynna biologisk mångfald och att Sveriges självförsörjningsgrad är alldeles för låg hoppas jag på ett enormt uppsving för härodlad mat de kommande åren.
Pre-älskat
Om ”begagnat” klingar lite illaluktande och sunkigt i vissas öron, så kanske pre-älskat har en bättre chans att undkomma fördomarna? För fördomar är det ju – samma människor som nobbar begagnat äter gladeligen på restaurang, åker taxi och sover på hotell, trots att varken tallrikar, bilsäten eller hotellakan är i nyskick. Pre-älskat tycker jag också förhöjer något från ”avlagt” eller ”utrensat” till något av värde, med en historia och som vi förväntas tycka om. Fint, tycker jag!
Hygge
Inte ett hittepå-ord som de andra, men däremot ett relativt nytt ord i vardagssvenskan. Ett tag blev det nästan lite komiskt, när tidningarna skrev löpmeter om detta hygge som vi alla skulle uppnå. Sedan dess har hajpen lugnat sig en smula, men ordet lever kvar och det tycker jag är så bra. För betydelsen – välbefinnande, välmående, att ha det bra – är ju något vi alla kan behöva påminnas om med jämna mellanrum, eftersom vi har en tendens att hänga upp all vår lycka och allt vårt välbefinnande på till exempel de fem semesterveckorna. Jag har en kategori här på bloggen som heter Hygge & härligt liv, och inläggen som hamnar där är en salig blandning. Från tips för att kickstarta hösten och middagsklubb till konsumtionsfria aktiviteter och vad hygge 2.0 är för mig.
Har ni fler nya favoritord?
Ett av mina favoriter (som tyvärr då inte hör till hållbarhet egentligen) är avundsglad.
Att samtidigt som man också vill ha det någon annan har eller gör, så är man glad för den sammas skull.
Åh, jättebra ord! Och tycker absolut att det går att använda i hållbarhetssammanhang! En kan ju tex vara avundsglad för någon som downshiftat, lämnat ekorrhjulet och nu lever mer hållbart, även om en själv inte riktigt vågat/kunnat ta steget än! Eller vara avundsglad för någon som haft möjlighet att byta fossilbilen mot elbil tex!
Hemester gillar jag, det är en kul variant. Pre-älskat känns lite konstruerat. Höjer hellre statusen för ”begagnat”!
Härvarande är inte nytt, det har funnits ett bra tag, om än inte med exakt samma betydelse.
Hygge har jag svårt för. Dels för att det verkligen översvämmade oss när det var som värst, dels för att jag tycker det svenska ”mys” låter mycket – mysigare. Och det är ju i mycket samma sak?
Skogsbad är min favorit av dessa, både själva ordet och företeelsen. Här hemma brukar vi köra stjärnbad, att gå ut en klar höst- eller vinterkväll, ta sig så långt från gatuljus man orkar och titta på stjärnor. Försöka urskilja Vintergatan och hitta de stjärnbilder man känner igen.
Det vore fantastiskt att höja statusen för ”begagnat” så klart, men jag tror att det är ganska svårt att lyckas ladda om ord som i vissas ögon uppfattas som negativa. Kanske lättare då att använda ett helt annat ord för samma sak, som kan få en positiv laddning från början? Whatever works, tänker jag. =)
Och nej, flera av dessa ord är ju inte sprillans nya, men har kanske fått ett uppsving på senare tid och börjat användas lite bredare, eller som du säger med en ny twist.
Jag gillar både mys och hygge! I mitt huvud är mys något ganska konkret, tex att krypa upp i soffan med en temugg och en film och en god bok. Hygge kan också betyda det, men det kan också handla om en lite mer abstrakt känsla av välbefinnande. Att känna att man är i balans i livet tex, det skulle jag kunna benämna som hygge, men kanske inte som mys. (Men det här är alltså mina personliga tolkningar av orden.)
Stjärnbad var ett otroligt vackert ord, tack för det!