När jag bytte frisör till Green heads (som också är med på Hållbara listan) bad jag min fantastiska frisör Dorotea att också tipsa mig om vilket schampo jag borde köra på. Det var ju nytt för mig att färga med ekologisk, giftfri färg, och jag ville att färgen skulle hålla och håret tas om hand – förstås med hänsyn till miljön. Jag hade faktiskt inte en tanke på schampotvålar, men när Dorotea uppmuntrade mig att testa bestämde jag mig för att ge det ett försök. Och fastnade direkt!

Den runda gröna längst fram är den jag använder just nu. Alla foton: Maria Soxbo
Jag kör på en schampo- och en balsamtvål från svenska märket Grön lycka (som säljs på bland annat Green heads), och började med dessa i mars. Jag är fortfarande bara inne på min tredje schampotvål (trots dubbla schamponeringar varje gång), och balsamtvålen – som jag alltså använt sen mars – ser knappt använd ut. Dryga, plast- och förpackningsfria och helt naturliga – what’s not to like? Inför det här inlägget bestämde jag mig för att köpa på mig några olika varianter (japp, för bildens skull, hehe) att testa framöver för att se om jag hittar någon fler som känns lika bra – alla dessa (förutom Grön lycka då) är köpta hos Jordklok.
Värt att nämna är att det kan ta lite tid för håret att vänja sig vid skiftet från vanligt schampo till schampotvål. Det verkar också variera väldigt mycket hur bra folk tycker att deras tvålar funkar, så jag skulle säga att det kan vara värt att testa sig fram bland olika märken och sorter om det inte klickar direkt – det kan precis som med vanligt schampo handla om att hitta rätt märke bara.
Många tycker också att det krävs surskölj (alltså äppelcidervinäger och vatten) efter tvätt med schampotvål för att det ska funka, men det har inte jag behövt så det varierar nog beroende på hårtyp och vilken typ av schampotvål du väljer.
När jag frågade på instastories vilka schampotvålar ni använde så nämndes Malin i Ratan, Lush, Källans, JR Liggett’s och just Grön lycka. Och så aleppotvål förstås! Jag använder inte aleppotvål själv, eftersom Dorotea inte trodde att det skulle passa just mitt hår (dvs spikrakt, halkigt skandinaviskt hår med många, men tunna, hårstrån). Men det är ju en variant som många gillar, läs till exempel här och här vad Cecilia Blankens tycker. Ett annat länktips är Hannah/Naturligt snygg som skriver om schampotvålar här!
Fördelar med schampotvål
- Plastfritt
- Förpackningsfritt
- Ingen risk att överdosera som en lätt gör med rinnande produkter
- Drygt
- Inga rester – allt går åt
- Miljövänligt
- Och så mår åtminstone mitt hår väldigt bra!
Nackdelar med schampotvål
Alltså, jag har bara upptäckt en än så länge, och det är att det är lite mer lurigt att packa om en ska resa bort. Jag brukade annars hälla över mitt flytande schampo i en miniflaska. Är tvålarna bara torra går det ju att lägga dem löst i en necessär, men det känns ändå som att jag borde fixa en smartare lösning. Ni schampotvålproffs, hur gör ni?
Summa summarum: Jag är otroligt nöjd med bytet till schampotvål, och ser ingen anledning att byta tillbaka. Lite mindre förpackningar i hushållet, vilket känns bra när det är förbrukningsvaror, och så en härlig känsla i håret av att ha hittat någon som funkar och som dessutom är miljövänligt!
Frågor? Ös på i kommentarerna så svarar jag!
Lush säljer burkar i aluminium (?) och de passar utmärkt för att förvara fast schampo i . Kolla här t ex:
https://se.lush.com/produkt/accessoarer/fyrkantig-burk
Jag har flera sådana, då är smidiga att ha med på resan, små och väger ingenting.
Åh, tack för tipset!
Bivaxdukar, skulle jag använda och slå in tvålen i. Ska precis börja använda! Har även börjat med tvättnötter. Otroligt bra!
Smart! Såna har jag ju hemma, bra tänkt!
Fick nyligen lära mig från poddpratarna du jag och jorden att phvärdet skiljer sig mellan schampotvål och schampokaka. Schampotvål brukar ju kräva surskölj Och är själva tvålen är då väldigt basisk.
Jag kör på schampotvålar från Malin i ratan samt aleppotvål. Gick till min lokala tebutik o frågade efter hibiskus(till surskölj) men han hade bara malva som också verkar tillhöra hibiskusfamiljen. Köper vissa refillkryddor hos honom och nu även malva, känns bra att stötta en liten lokal butik.
Det där med resa m hårdtvålar tragglar jag också med. Hade en sådan tvålfodral men har förlagt den ngn stans och behöver ju typ två en för håret och en för kroppen (lr kanske ska testa att använda schampotvålen som kroppstvål också). Funderar på om mina gamla packpåsar kan fungera bättre som ”tvålfodral” i jämförelse m att ha dem lösa.
Jag har upptäckt att jag tycker att hårtvålar o handtvålar tappar i funktion när de börjar bli väldigt små. Så då byter jag till nya men sparar dem gamla för att göra till flytande tvål som används i köket winwin
Åh, så mycket bra info! Jag trodde inte det var skillnad på schampotvål och schampokaka – intressant! Och smart sätt att ta vara på resterna!
Älskar också Grön Lyckas hårkakor. Funkade smidigt att byta från vanligt schampo till deras. Dom har precis släppt en tvålask, gjort på trä! Så blir smidigare att ta med på träningen. Kolla länk https://www.gronlycka.se/butik/harvard/tvalask/
Ahaa! Så bra, den ska jag kolla in!
Jag tycker att den är svår att förvara hemma. Känns som den regnade bort i duschen.
Aha, det tycker inte jag är ett problem alls faktiskt! Men det kanske är olika på olika kakor hur snabbt de löser sig i vatten?
Men ha den inte i duschen då!
Vilken variant från Grön lycka använder du?
Jag använder det schampo som heter Miss me!
Jag är på jakt efter naturlig hudcreme och ansiktskrämer. Om du har tips på det tar jag tacksamt emot!
Hej! Jag vet inte riktigt vad du anser är ”naturligt”, men jag kan varmt rekommendera Maria Åkerberg (svenskproducerat och ekologiskt). Annars går det ju också att beställa ingredienser och göra egna hudvårdsprodukter, det kanske är närmare vad du tänkt dig?
Har också testat Grön Lyckas Miss Me schampokaka. Underbar. Mina eksem försvann i hårbotten. Intressant artikel!
Åh, kul att höra att den hade så bra effekt! Löddrar så himla härligt också!
Tack för all inspiration & information! Efter att ha funderat på att testa schampootvål läänge så beställde jag mina första från Grön lycka efter att ha läst ditt inlägg. Jag är supernöjd!! Jag har haft problem med känslig hårbotten och provat otaliga schampon och balsam under åren. Jag var beredd på att behöva några olika tvålar för att finna en som passade min hårbotten. Jag blev dock glatt överraskad när den första tvålen passade mig perfekt! Tack för inspirationen!
Men vad härligt att läsa! Kul att du hittade rätt direkt också!
Vill bara påpeka på att det är stor skillnad på så kallad ”schampo”tvål och schampokaka! Tvålen är helt enkelt en vanlig tvål, visserligen ofta kallrörd och handgjord, som man tvättar håret med. Därav det höga pH värdet (ofta över 8,9) och kravet på surskölj efteråt. Men det är en tvål alltså, sådan där som tillverkats i hundratals år och som man kan använda till att tvätta kläder, kropp och hår med.
En schampokaka är ett schampo utan vatten! Alltså har man bara tagit bort vatten och plastförpackningen, vilket är den stor fördel för miljön då man minskar plastavfall och transportkostnader. pH i schampo kan variera men ligger oftast mellan 4,5-6 och hårbotten tycker om ett relativt lågt pH, cirka 4-5.
De är absolut inte samma sak och ska inte förväxlas! Den enda produkten som är en riktig schampokaka i det här inlägget är nog den från Gröna lyckan, alla andra är vanliga handtvålar. Nu är det inte så att man inte kan tvätta håret med vanlig tvål om man vill (det finns många som gör det med stor framgång), men jag är bara trött på begreppsförvirringen.
Hej Ulrika, tack för förtydligandet, jag ändrar i texten! Har hört båda från olika håll, så du har helt rätt i att det finns en begreppsförvirring.