Årets nästa sista dag – och årets sista poddavsnitt! Vi hann sladda ut ett extra bonusavsnitt så här i elfte timmen, och det har förstås tema nyår. För det här året – 2020 – var ju året då världen skulle ha tagit ”stora steg i rätt riktning” enligt FN. Och på sätt och vis stämde väl det, men på grund av en pandemi snarare än politisk handlingskraft. Vad händer när pandemin är över? Klarar vi av att förvalta de utsläppsminskningar som faktiskt skett i år?

Alla foton: Maria Soxbo
I det här avsnittet pratar vi en hel del om 2020, om allt från byxlöshet till omtänksamhet. Vi pratar om grymma saker som hänt och så spanar vi lite in i framtiden så klart, det hör ju ett nyårsavsnitt till. Liksom nyårslöften förstås – vi sätter lite extra press på oss själva genom att outa våra i avsnittet! (Gulp.)
Det där med ”gemensamt nyårslöfte” som jag nämner i rubriken då? Jo, i år har jag tre löften, och jag kan inte riktigt ta åt mig äran för att ha kommit på dem alla. Två av tre uppfanns nämligen av Emma under inspelningen, och jag tyckte att de var så bra att jag helt enkelt snodde dem. Lovar att redovisa alla tre löftena lite mer noggrant i ett eget inlägg inom kort (som jag brukar – här är 2020 års löften), men ett av dem måste jag avslöja redan nu eftersom jag hoppas att ni vill haka på!
365 dagar för klimatet
Den är lite … fläskig. Vatten över huvet-stor. Men, när Emma mitt under poddavsnittet hävde ur sig att hon skulle vilja göra något för att förändra samhället varje dag under 2021 hakade jag på direkt. För dels är det ju himla mycket vunnet på att göra 213 eller 322 saker för klimatet också om jag nu skulle misslyckas, dels så finns det ju väldigt mycket man kan göra. Att dela en bild på sitt lyckade begagnatfynd, sin veganska festmåltid eller sin härliga tågresa är att förskjuta viktiga normer i rätt riktning till exempel – och inte särskilt ansträngande heller. Att skriva på en namninsamling, dela en debattartikel eller tipsa någon om en klimatsmart tjänst är inte heller jobbigt, men kan potentiellt göra stor skillnad.
Poängen är alltså bara att inte låta förändringen stanna hos oss själva, utan om vi byter bank ska vi både berätta för den gamla banken varför vi byter och tipsa alla vi känner om vikten av att byta bank. (Eller elbolag. Eller handla begagnat. Och så vidare.)
Så vad säger ni, är ni fler som är med?
Vår vana trogen var vi ju tvungna att uppfinna en hashtag och en utmaning kring detta – så haka på vettja! Följ och bidra till #365dagarforklimatet, där kommer jag och Emma att dela många av de steg vi själva tar och vi vill mer än gärna att fler hakar på! (Ser du detta inlägg först en bit in i januari? Lugnt, det är fullt tillåtet att haka på i efterhand!)
Och – lyssna gärna på avsnittet, som skulle ha blivit omkring halvtimmen långt men i vanlig ordning blev mycket längre än så. Det var ju en del vi ville ha sagt innan klockorna ringer in 2021, om vi säger så!
Skall genast in och följa # : )