Inredningsbranschen har gått som tåget under pandemin. Vi har hållit oss mer hemma, haft mer tid att inreda och tyvärr också mer tid att leta ”fel” som måste rättas till med våra hem. En hel del tristess har säkert också spelat in, och summa summarum har vi handlat mycket mer nyproducerad inredning än vad som är rimligt givet klimatkris.
Jag jobbar som journalist och får därför väldigt mycket pressmeddelanden i min inkorg. Det är intressant att se hur fokus hamnar i dessa utskick, och utifrån det går det också att dela in företag i olika grupper rent hållbarhetsmässigt. Tänkte dela med mig av dem, eftersom det kan vara intressant att ha detta i bakhuvudet om man nu ska köpa något nyproducerat.
1. Företag som jobbar hårt med hållbarhet och kommunicerar på rätt sätt

Inget på bilderna har med rubrikerna att göra, utan är helt enkelt inredningsbilder från mitt arkiv. Foto: Maria Soxbo
Det här är en väldigt sällsynt, liten skara, men den finns. Företag som antingen är 1) nystartade med rätt premisser, 2) som alltid haft ett sunt förhållningssätt till sin klimatpåverkan, även innan hållbarhet var ett ord på allas läppar eller 3) som styrt om hela sin affärsidé på senaste tiden och är stolta över det.
Det som definierar de här företagen är att hållbarheten genomsyrar hela företaget – från affärsidé till sortiment, materialval, produktionssätt och inte minst kommunikationen. Jag skulle säga att dessa företag faktiskt pratar mindre om hållbarhet än genomsnittet, men att det de väl säger känns trovärdigt, rimligt och ödmjukt. Det här är också företag som inte låter sig påverkas onödigt mycket av trender, och som inte bygger sin affär på massproduktion eller -konsumtion.
Hållbarheten genomsyrar hela företaget – från affärsidé till sortiment, materialval, produktionssätt och inte minst kommunikationen
De här företagen tål frågor om allt från produktion till utsläpp, och står stadigt i sin övertygelse om att de vet vad de gör. De behöver inte slå på stora trumman för att höras, eftersom de jobbar långsiktigt och förmodligen vinner i längden.
Konsumenttips: Beröm dem! Ställ gärna frågor kring hållbarhet så de får chans att prata mer om vad de gör rätt, det kanske leder till att det når ut till fler och att det sätts en större press på branschen som helhet. Kom gärna med idéer kring hur de kan bli ännu mer hållbara om du ser förbättringspotential.
2. Företag som har en hållbar grund – men inte kommunicerar kring den

Foto: Maria Soxbo
Lurig grupp detta, eftersom de inte alltid är lätta att upptäcka. Det är ofta nystartade, mindre företag som helt enkelt inte vågar prata för mycket om hållbarhet, eftersom de kanske är lite rädda för att få mothugg eller fel påpekade för sig. De brinner för hållbarhet, men har inte alltid resurserna att bekosta certifieringar eller omfattande livscykelanalyser. De gör så gott de kan, och pratar kanske hellre kring sin design och de bitar de vet att de gör rätt – kanske att de producerar i liten skala, eller har produktionen i Sverige – än att verkligen snacka hållbarhet.
De gör så gott de kan, och pratar kanske hellre kring sin design och de bitar de vet att de gör rätt
Konsumenttips: Peppa! Ingjut självförtroende hos särskilt de små företagen genom att berömma det du ser att de gör rätt, och ge gärna vänlig feedback. Visa att du förstår att det inte är lätt som nystartad att göra allt rätt, och tipsa om du ser något de kan bli ännu bättre på. Lojala och hållbarhetsengagerade följare är dessa företags bästa resurs.
3. Företag som pratar massor om hållbarhet – men inte alltid kan backa upp det

Foto: Maria Soxbo
Hit hör den stora massan av företag skulle jag säga. De flesta företag vet att de måste adressera hållbarhetsfrågan på ett eller annat sätt, men inte sällan sitter de fast i en affärsmodell som bygger på kortlivade trender eller överkonsumtion. De försöker säkert minska utsläpp där det går, men ofta resulterar det i en ”hållbar kollektion” eller ”återvunna förpackningar” snarare än att skruva på affärsmodellen. De lägger mycket krut på att prata hållbarhet, men gör det ärligt talat lite för kaxigt med tanke på hur långt de har kvar.
De lägger mycket krut på att prata hållbarhet, men gör det ärligt talat lite för kaxigt med tanke på hur långt de har kvar.
Konsumenttips: Den här gruppen av företag kan ibland hantera kritiska frågor på ett bra sätt, men ganska ofta slutar det i plattityder och ett ”vi tar med oss detta” när de får kritik. Eftersom de flesta stora, välkända inredningsföretag hör till den här gruppen skulle jag gärna se mer konsumentfeedback här. Det är företag som är beroende av stora försäljningsvolymer, och därför vore det ju toppen om de verkligen fick börja leva upp till sin i vissa fall greenwashande reklam. (Här skriver jag om hur du kan lista ut om reklamen är greenwashing eller ej.)
Så – ställ kritiska frågor, be dem specificera hur de ska förändra sin affärsmodell och ifrågasätt när de inte erbjuder lagningar, reservdelar etc. Visa att du som kund har koll, inte köper ett hållbarhetsarbete som bara går ut på ökad försäljning av snäppet bättre varor och att det är hög tid att företagen också har det. Anmäl dem också när de greenwashar – här skriver jag om hur du gör det.
4. Företag som inte bryr sig och duckar snacket

Foto: Maria Soxbo
Det här är förstås förhoppningsvis ett utdöende släkte, företagen som inte ens lagt två strån i kors för att bli mer hållbara än. De spinner istället stenhårt på trendflugor, pumpar ut lockande erbjudanden och öser ut rabattkoder och säljande bilder. Här får jag känslan av att de vet att loppet är kört så fort de börjar glänta på hållbarhetslocket, och därför planerar att strutsa så länge det bara går.
De vet att loppet är kört så fort de börjar glänta på hållbarhetslocket, och därför planerar att strutsa så länge det bara går
Konsumenttips: Låt dem inte komma undan! Ställ kritiska frågor så ofta du kommer åt. Fråga var du kan läsa om deras hållbarhetsarbete, och ifrågasätt det enorma flödet av nya, billiga produkter. Efterfråga utsläppsberäkningar, ifrågasätt val av fossila material och ligg på om att de måste ta sitt ansvar. Det ska inte vara okej att tuffa på helt utan ansvarstagande år 2021, och såvida inte kunderna påpekar det kommer de inte att ändra sig förrän lagarna hinner i kapp dem.
Hur ändrar vi på det här då?
Jo, förstås genom att helt enkelt inte masskonsumera inredning. Använda det vi har, komplettera på secondhandmarknaden och sedan vara rejält kräsna kunder den dag vi behöver konsumera något nyproducerat. (Här finns en bra checklista att utgå ifrån.) Men också genom att ifrågasätta företag som slarvar och genom att informera och inspirera varandra om att det går att ha ett vackert hem utan att ständigt byta ut våra saker. Eller hur?
Bra inlägg! Du får mig verkligen att tänka till. Villhöver nya handdukar till våra badrum då de vi har har använts varje dag i 3 år. Dock så är de som nya…. så har svårt att motivera ett byte. Har dock börjat kolla upp producenter för att när dagen kommer för byte ha stenkoll på om handdukarna verkligen är så eko som företagen försöker få mig att tro. Hade aldrig hänt utan dig. Då hade jag gått på markeringarna om ”återvunnet material”, ”Sustainable” och allt vad de hittar på. Så tack för att du upplyser!
Men åh, vad glad jag blir över att läsa detta! Och heja dig som orkar stå emot ”villhöver”-feelingen, den är ju rätt stark! Känner igen den ang handdukar – vi har en mix av handdukar som använts i 10, 7 och 3,5 år och de är i varierande skick men gör ju jobbet förstås. Svårt att motivera ett byte, men håller med om att det den dag det är dags ska researchas ordentligt!