I morgon tisdag vid lunch ska jag och Isabelle McAllister snacka om engagemang i en instagram live på hennes konto kl 12.15 – kom in och lyssna, vettja! Och jag tänkte knyta an lite till det här i bloggen, för jag tänker att det kanske kan vara hjälpsamt med en lista på konkreta förslag för hur vi kan engagera oss. Jag märker på många att de gärna vill, men inte vet hur, och om det då kan hjälpa att få 19 idéer att välja på så är det ju ett tacksamt sätt för mig att göra en liten insats.
Fyll gärna också på listan om du själv har idéer, eller har hittat helt andra sätt att engagera dig på!
Små men viktiga insatser som alla kan göra
Ibland finns varken tid eller resurser att själv dra igång ett initiativ eller engagera sig ideellt, men även om du bara har några minuter till ditt förfogande finns det saker du kan göra! Och de är också viktiga.
1. Bli medlem i en miljö- eller klimatorganisation
Ja, det kan kosta en slant vilket förstås kan sätta käppar i hjulen, men finns inte möjligheten att gå med själv kan man önska det sig i present av någon annan eller skala upp nyttan genom att försöka värva andra att gå med. Organisationerna blir starkare ju fler medlemmar de har, så även om din individuella insats känns liten kan det faktiskt göra enorm nytta för organisationen att kunna hävda att allt fler står bakom dem. De som inte har tydliga medlemskap – som Klimatklubben till exempel – kan du ofta istället backa med en slant så att de får mer resurser att jobba med.
2. Skriv på namninsamlingar
Följ organisationer som Naturskyddsföreningen, WWF, Greenpeace med flera på facebook och instagram så kommer säkerligen diverse upprop för påskrift din väg. En namnunderskrift tar oftast bara några sekunder att bidra med, och även där är det mängden som gör skillnad så varje namn betyder massor.
3. Dela namninsamlingar
När du skrivit på, var noga med att sprida vidare genom att dela länken! Skriv en kort mening om varför det är viktigt och att det går snabbt att skriva på, så de som ser din delning fattar att det är enkelt, och uppmana dem gärna att sprida den vidare sedan.
4. Dela trovärdig information
Nätet är tyvärr fullt av fake news, så alla måste vi ta ansvar för att bara dela länkar som kommer från trovärdiga källor. Men svensk, traditionell nyhetsmedia kan du tryggt dela, liksom information från miljö- och klimatorganisationer och i de allra flesta fall även från hållbarhetsinfluencers. Sprid kunskapen så når den fler!
5. Följ hållbarhetsinfluencers (”greenfluencers”)
Nu låter det som att jag talar i egen sak här, och på sätt och vis gör jag väl det. Men nu läser ni ju redan min blogg, så jag vill uppmana er att följa fler som skriver om liknande saker. För ju större publiker de som skriver om hållbarhet kan få, desto tydligare blir opinionen för exempelvis politiker och företag. Och när opinionen är stark händer det saker. Tipsa gärna om dina favoriter i kommentarsfältet här så fler hittar dem!
6. Bidra till normförskjutning
Allt du gör som är mer hållbart än normen mår andra bra av att se. Blir du först i kvarteret med elbil, var bjussig med information om nyfikna grannar vill fråga något! Sätt upp skyltar om att du vill skänka bort frukt från träden och var noga med att säga att det är för att minska matsvinnet. Dela din härliga tågresa (Obs, ej under pandemin så klart) på facebook där det vanligtvis bara klagas på tågförseningar. Tipsa vidare när du hittar ett härligt vegorecept, utan att göra en grej av att det är vego. Och tvärtom – om du måste flyga, dela inga bilder på flygplansvingar. Visa inte upp dina nyproducerade köp, bara de som är secondhand. Det gör skillnad om alla tänker så.
Engagera dig i din vardag
Alla har vi en rad sammanhang där vi kan påverka. Allt från familj och kvarter till kommun, arbetsplats, barnens skolor och förskolor, föreningar och klubbar. Att engagera sig för klimatet behöver inte ske på global nivå, omställning behövs överallt.
7. Bilda en miljögrupp i din bostadsrättsförening
Har din BRF en miljögrupp? Gå med i den! Om ej, föreslå att ni ska starta en. En bostadsrättsförening kan påverka ganska många hushåll, och att kunna påverka din egen hemmiljö så den blir mer hållbar gynnar ju också din egen utsläppsbudget. Plus – kul att lära känna grannarna bättre!
8. Engagera dig i skola/förskola
Förutom att du får bättre insyn i dina barns liv kan det vara en toppengrej att engagera sig i hur skolan eller förskolan jobbar med hållbarhet. Giftfri förskola handlar minst lika mycket om hälsa som miljö, men är förstås en toppengrej att kolla om förskolan har koll på. Nya boken Prata med barn om klimatet borde alla pedagoger i alla åldersgrupper ha läst. Kolla hur skolan/förskolan jobbar med matsvinn, inför en låna/byta-grupp för urvuxna kläder, lucialinnen och fritidsutrustning. Det finns massor att göra, och får du med dig fler föräldrar kommer engagemanget att sprida sig.
9. Peppa din förening
Kanske är du – eller dina barn – med i en förening? En fotbollsklubb, simskola, kör eller teatergrupp? Kolla läget med dem hur de tänker kring hållbarhetsarbete, och fråga om du kan hjälpa till med något. De flesta föreningar blir mer konkurrenskraftiga om de kan säga att de jobbar hållbart, men det är inte alltid tid eller kunskap finns för att ta tag i det. Du kan göra skillnad!
10. Fråga efter din arbetsplats miljöpolicy
De flesta företag har en miljöpolicy på företaget, som du kan be att få och läsa igenom. Hur ser policyn ut för jobbresor, ska de ske med tåg? Hur är det med mat på konferenser? Där bör vego vara det förinställda valet och kött ”specialkost”. Finns det rimlig källsortering? Hur är det med teknikprylar, köps de nya stup i kvarten eller används de lång tid? Kan företaget överväga att köpa in begagnad, renoverad elektronik? Har företaget tydliga klimatmål vad gäller utsläpp? Finns det ens en utsläppskalkyl? (Frågorna är många …)
11. Engagera ditt närområde
Finns det lokala facebookgrupper där du bor? Passa på att lyfta hållbarhetsfrågor där. Finns det en tydlig låna/byta/hyra-grupp för att kunna dela på lokala resurser? Annars kan du ju starta en! Lokala nätverk är också toppen för att sprida medborgarförslag om tex nya cykelbanor och annat, ofta krävs ett antal medborgarröster för att få upp förslag på politikernas bord och via facebookgrupper kan det gå snabbt.
Engagemang bakom skärmen
Inte alla är pepp på att gå i demonstrationståg eller stå på barrikaderna, men det finns massor du kan bidra med hemifrån soffan. Förutom de små insatserna jag listade i början med namninsamlingar etc så kan du också göra annat med teknikens hjälp.
12. Ställ frågor till företag
Att ifrågasätta företag som är luddiga i sina hållbarhetsbudskap eller faktiskt inte gör några hållbara val alls är utmärkt att göra hemifrån. Skriv mail till kundtjänst eller hållbarhetschef, ställ frågor i deras kommentarsfält i sociala medier eller tagga företagen i dina egna inlägg. Håll god ton och var konkret och tydlig så har du störst chans att tas på allvar.
13. Maila politiker
Alla politiker bryr sig om vad väljarna tycker, och i många lokala politikers uppdrag ingår det också att faktiskt ha direktkontakt med medborgarna. Så våga maila direkt till en politiker, till exempel i din kommun, och ställ frågor. Kanske om kommunens plan för att nå klimatmålen?
14. Maila journalister
Tycker du att media bör lyfta vissa frågor mer? Maila dem och föreslå det! Ser du en tidningsartikel som ”glömt” klimatvinkeln (att rapportera om ”rekordvärme” som något positivt eller att tipsa om bästa reafynden är typiska exempel på det)? Maila och ifrågasätt! Media behöver också granskas och fortsätta utveckla sina arbetssätt.
15. Anmäl greenwashing
Ser du en reklamkampanj eller något annat företagsbudskap som är helt ute och cyklar i sina hållbarhetspåståenden? Anmäl! Här har jag skrivit om hur det funkar, och här hur du ser om det är greenwashing.
16. Skriv en insändare/debattartikel
Att skriva insändare eller en debattartikel, kan vara ett effektivt sätt att uppmärksamma en fråga. Insändare är enklare, så länge du håller dig till eventuella längdbegränsningar brukar det inte vara omöjligt att komma med. Debattartiklar är krångligare, där krävs ofta en väldigt väl sammansatt text och ibland också mer än en privatperson som står bakom. Kanske kan du hitta några bundsförvanter som är experter på ämnet och kan stå bakom? Låt gärna någon läsa igenom innan du skickar in, och var noga med källor.
Skapa något eget
Brinner du för en egen fråga, och hittar inte rätt forum för den? Så tänkte ju jag, Emma och Johanna när vi startade Klimatklubben, eller kvinnorna jag hakade på när Vi Gör Vad Vi Kan startades under flyktingkrisen 2015. Och Emma har gjort detsamma med #cykeluppropet. Det är fullt möjligt att börja från noll och få genomslag ändå, särskilt om du hittar några som kan hjälpas åt.
17. Bli en hållbarhetsröst!
Det behövs alltid fler ”influencers” eller inspiratörer inom hållbarhet på nätet – vi är fortfarande helt klart i minoritet. Om du brinner för detta, överväg att starta dina egna kanaler (eller styr om dina gamla om du redan har en publik) för att bidra till normförskjutningen! (Det kan ju handla om allt från friluftsliv till svinnrecept, upcycling eller hållbara resor – du behöver inte vara ”bred” i ditt ämne.)
18. Ge upphov till en hashtag
Emmas #cykeluppropet eller vår gemensamma #365dagarforklimatet finns egentligen bara som hashtags, och som en lång rad inlägg i olika sociala medier. Vill du sätta fingret på en specifik fråga, uppfinn en hashtag, ta gärna hjälp av andra att sprida den och tagga personer som borde se den. Ju fler som använder desto snabbare växer den. Var noga med att formulera budskapet bakom hashtaggen tydligt, så folk vet vad de delar och stöttar.
19. Skapa ett eget initiativ/nätverk
Det finns massor av stora och små klimatinitiativ, så leta först om du kan hitta något som redan är igång inom ”ditt” ämne. Men om du inte lyckas kanske det är läge att dra igång något själv? Var tydlig med syftet och iniatiativets mål, ta hjälp av människor som är duktiga på text, grafisk form och att nå ut om du inte är det själv och sätt en plan innan du drar igång. Underskatta inte hur viktig paketeringen är – människor vill följa snygga, genomtänkta koncept i första hand.
Fyll på listan i kommentarerna!
För att få pepp o hitta likasinnande. Starta en bokcirkel via klimatklubben och läs en bok inom miljö/hållbarhet
Jaaa! Så knäppt att jag glömde detta med tanke på att jag själv har böcker med tillhörande studiecirklar!
Istället för att mejla politiker – gå med i ett parti själv och lobba inifrån! Politiker får hundratals mejl varje dag och dessa behöver vara samordnade för att det ska få någon effekt. Dessutom har politiker ofta en ganska fast agenda för varje 4-årsperiod – sina vallöften. Dessa vallöften bestäms ju dock av medlemmar, och partimedlemmarna är en jätteviktig grupp för de flesta politiker att pleasa:) Mvh politiskt engagerad sedan 2014
Ja, det är ju toppen förstås att engagera sig politiskt, heja dig som gör det! Det passar dock inte alla, och då är det ju bättre att maila en politiker än att inte engagera sig alls tänker jag. De politiker jag haft möten med har också betonat att även ett mail har betydelse, att det är värdefullt att få direktkontakt med väljare. Så kan man engagera sig politiskt – fantastiskt! Går det inte för att livet eller ens intressen drar åt ett annat håll så är det bra att ändå göra sin röst hörd i någon form. Och det kan ju innebära att samordna en mailkampanj med andra så klart!