Varsågoda, veckans mest intressanta hållbarhetsnyheter för er som vill få bättre koll!
Vad händer när ”fel” länder får ta smällen?

Foto: @austin_laker på twitter
Kölden i Texas. Ett stort problem med klimatkrisen och hur den hanteras är att de länder och människor som släpper ut mest sällan är de som drabbas rent bokstavligen. (Alla drabbas vi ju förr eller senare, men fattiga länder har sämre skyddsnät och är ofta mer beroende av till exempel att skördar inte ska slå fel än rika länder som kan importera det mesta.)
I veckan har dock ett exempel på motsatsen skett. Den amerikanska delstaten Texas har drabbat av – för dem – extremväder i form av kyla. I USA finns tre stora elnät, East, West och … Texas. Där har nämligen republikanerna låtit ett antal privata elbolag få full kontroll över elnätet för att kunna ducka diverse regelverk, som till exempel miljölagar och säkerhetskrav. När sen köldknäppen kom så var dessa bolag helt oförberedda, och miljoner Texasbor blev ström- och i värsta fall även vattenlösa vilket lett till en humanitär kris.
Tyvärr drabbades förstås inte oljemiljonärerna i första hand, och inte heller politikerna – senator Ted Cruz har fått brutal kritik sen han tog med familjen på semester i Cancún för att fly kylan istället för att stanna kvar och hantera krisen. Som vanligt drabbas alltså minoritetsområden med låginkomsttagare värst. Men kanske är detta i alla fall ett tecken på att klimatkrisen håller på att komma i kapp de länder som bidrar med de största utsläppen.
(Och att det är ovanligt kallt beror inte på att uppvärmningen börjat avta, tvärtom. Extremväder slår åt båda håll. Denna artikel förklarar det bra.)
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: Johannanilsson.se
1. Som att köpa ut alkohol? Jag är ju den första att promota att handla begagnat före nyproducerat, men jag tycker att Johanna Nilsson har en superviktig poäng i sitt inlägg. Att ta rygg på andras ohållbara köpbeteende för att själv få tag i aktuella plagg – fast med gott samvete – tål att problematiseras också. Klockren liknelse med 17-åringen som står utanför Systembolaget i väntan på att någon ska köpa ut … Missa inte heller kommentarsfältet!
2. Varför köper vi så många saker? @hallbartmedalexandra lever vanlife med minimalt med ägodelar sedan en tid tillbaka, och att läsa hennes reflektioner över sitt tidigare liv är nyttiga påminnelser om att vi borde se på våra egna liv med kritisk blick ibland.
3. Hört talas om ”ecoableism”? Ordet ”ableism” handlar om diskriminering mot människor med funktionsvariationer, och i veckan lärde jag mig att det finns en särskild falang inom detta som kallas ”ecoableism”. Här handlar det alltså om klimat- och miljöåtgärder som inte tar hänsyn till att alla människor inte har samma fysiska eller mentala förutsättningar. Några tydliga exempel: förbud mot sugrör, vilket drabbar människor som är beroende av sugrör för att kunna dricka själva. Eller att plocka bort färdigskalad eller hackad frukt i plastlådor från butikshyllorna av miljöskäl, när vissa människor inte klarar att skala och skära frukt själva. Tänkvärt, helt klart.
Veckans tips: Veckans greenwashing

Foto: Alena Koval
Torsdagar på Clubhouse. Det blir en del Clubhouse-tips just nu och jag förstår att det kan provocera exempelvis alla androidanvändare, men samtidigt vill jag inte att ni som faktiskt är på CH ska missa intressanta saker. Så hoppas ni har överseende. Förra veckan inledde Gustav Martner på Greenpeace och Yrsa Lindberg (@greenwashingisverige) vad som förhoppningsvis blir en serie av samtal kallade Veckans greenwashing. Rappt, roligt och lärorikt om greenwashing, missa inte!
Veckans 4 snabba

Foto: Jan Rune Smenes
1. ”Klimathycklaren” Norge. CNN har publicerat en artikel som kritiserar Norge, Kanada och Storbritannien för att de skryter om att de ligger i framkant när det gäller omställning – trots att deras gröna framsteg finansieras med oljepengar. Att det ens är möjligt beror på att internationella avtal reglerar att varje land bara behöver bry sig om utsläpp inom landets gränser. För Norge handlar det om 53 miljoner ton, och därför kan Norge sätta som mål att vara klimatneutrala till 2030. Om de däremot hade behövt ta ansvar även för utsläppen som norsk olja och gas ger upphov till i andra delar av världen skulle utsläppen landa på 470 miljoner ton istället. Lite … skillnad.
2. Fast fashion och generation Z. Här är veckans mest intressanta lästips – ”If Gen Z killed fast fashion, why is fast fashion still booming?”. Enligt en undersökning av Thred UP förväntas faktiskt secondhandmarknaden gå om fast fashion i omsättning år 2029, men det är inte hela sanningen, visar det sig. Även om många berömda stora klädföretag gått under eller fått kämpa under pandemin så har det poppat upp ett ännu billigare lager med mode under det vi normalt kallar fast fashion. Generation Z (alltså personer födda 1995–2014, det vill säga Greta Thunbergs generation) brukar kallas ”woke” nog för att bryta ner fast fashion-branschen, men det visar sig att denna generation också shoppar väldigt mycket billigt mode. Vi lever i en komplex värld, helt klart.
3. Var är vindkraftsemojin? Brittiska organisationen Possible tycker att emoji-utbudet inte speglar en hållbar framtid och efterlyser en vindkraftsemoji. Rimligt kan tyckas, men Unicode avslog ansökan med hänvisning till att det är en kvarn (?) på gång. Det kan tyckas vara bagateller, men det är klart att vårt moderna symbolspråk inte bara borde innehålla bensinpumpar och oljefat utan även symboler för framtidens samhälle.
4. Luftföroreningar ökar risken för infertilitet. En kinesisk studie har visat att par som lever i områden med väldigt förorenad luft har 20 procent svårare att bli gravida. Eftersom ofrivillig barnlöshet hittills inte går att förklara i omkring 3 fall av 10 så kan den här upptäckten vara viktig.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!