Dags igen att ta en titt på vad som hänt inom klimat och hållbarhet på sistone!
Sveriges glömda utsläpp
Hoppsan. Medan Sverige nöjt klappar sig på axeln över att vi ligger så långt fram i hållbarhetsarbetet släpper DN en granskning som avslöjar att även om den officiella statistiken visar att de svenska koldioxidutsläppen minskat med nästan 30% sedan 1990 – så gäller det bara fossila bränslen. Utsläppen från biobränslen räknas separat, och i Sverige ökar de.
Hur hänger det här ihop? Jo, så kallade biogena koldioxidutsläpp (alltså såna som sker om vi till exempel eldar med ved istället för med olja) förutsätts sugas upp av andra träd, och därför räknas de utsläppen som koldioxidneutrala. Vilket är helt uppåt väggarna, eftersom atmosfären inte gör något som helst skillnad på var koldioxidutsläppen kommer ifrån – koldioxid är koldioxid och bidrar till den globala uppvärmningen.
Ändå är det frivilligt att rapportera in biogena koldioxidutsläpp till FN, och alltså väldigt enkelt att få ett lands klimatarbete att se bättre ut på pappret. Sveriges fossila utsläpp landade år 2019 på 51 miljoner ton. Adderar vi de biogena så blir slutnotan istället nästan 100 miljoner ton. Houston, we have a problem – och detta visar också att till exempel biobränsle inte är en perfekt lösning alls.
Veckans 3 SoMe-tips
1. #jagminnsallaminaloppisfynd. Det här är en så otroligt mysig hashtag, som jag bara måste tipsa er om. Tre skickliga loppisfantaster – @minafinafynd, @baravackrating och @ikafyndar – har startat den inspirerande hashtaggen #jagminnsallaminaloppisfynd där de, och många andra, berättar om minnesvärda fynd. Att koppla storytelling till secondhandkonsumtion tror jag är det absolut bästa sättet att höja loppisfyndens status – så fyll på hashtaggen, hörni!
2. Varför tar vi inte vara på allt? Isabelle McAllister uppmärksammar det enorma resursslöseriet där en ynka månads kasserat trämaterial blev ett helt berg strax utanför Falkenberg. På samma sätt ser det ut runt om i landet. Inlägget blev en serie om flera – här är det första, det andra och även detta inlägg är relevant. Här måste vi alla hjälpas åt att inte bara tänka ”återvinning” och köra allt till närmaste ÅVC – det allra mesta måste återanvändas tidigare än så!
3. Får man kalla sig ”hållbar”? Sara Olsson som driver @hallbarasara (som för övrigt är ett otroligt bra och inspirerande konto) tampas lite med sitt val av namn på instagram. Hållbarhet är mer än bara begagnatshopping, och vad händer om ett konto som heter ”hållbar”-nånting gör reklamsamarbeten? Saras följare verkar tycka att namnet ska behållas, men läs gärna inlägget som ger väldigt intressanta aspekter på vad ett namnval innebär. Jag tampas ju med liknande funderingar kring Hållbara listan, så jag följer med stort intresse.
Veckans tips: Google Earth
37 år på några sekunder. Google Earth släpper en ny funktion baserad på mängder av satellitbilder från 1984 tills idag som visar hur klimatförändringarna har format om vår värld. Det är kraftfullt och viktigt att förstå att vi KAN se det som händer med blotta ögat.
Veckans 4 snabba
1. Flygförbud i Frankrike. Visst, Frankrike är sannerligen inte bra på alla områden (inte heller klimatmässigt), men de ligger faktiskt i framkant när det gäller att våga fatta obekväma politiska beslut. Sen tidigare har de infört förbud mot matsvinn, man har förbjudit producenter och butiker att förstöra osålda kläder och teknikprylar och man har också diskuterat ett förbud mot Black Friday-rea. Det senaste är ett förbud mot inrikesflygresor där tåget tar mindre än 2,5 timmar. Rimligt! I Sverige hade det varit bra om förbudet blev ännu striktare, för om vi skulle gå på samma gräns skulle Sveriges vanligaste flygresa – mellan Stockholm och Göteborg – fortfarande vara okej, trots att tidsvinsten är noll och utsläppen tusenfalt högre …
2. Casha in bilen mot en elcykel! Ännu mer Frankrike – nu erbjuds ägare till gamla fossiltunga bilar att få 2500 euro för att skrota dem och köpa en elcykel istället. Win/win!
3. Tåg på tapeten. Om flyget går bakåt går tåget framåt. Regeringen vill satsa 900 miljarder på tågen fram till 2033 – och SJ återskapar möjligheten att boka tåg ut i Europa. Äntligen!
4. Krafttag mot PFAS. Samtidigt som Blekinge tingsrätt slagit fast att Ronnebys kommunala vattenbolag ska kompensera ortsbor som fått förhöjda värden av miljögiftet PFAS i blodet (enligt produktansvarslagen) så händer det saker inom köksutrutstningsbranschen. Statliga forskningsinstitutet RISE och Cervera har slagit sina påsar ihop för att samla branschen och diskutera en utfasning av den hälso- och miljöfarliga kemikaliegruppen PFAS (som ofta finns i non-stick-beläggningar). Vill du få bättre koll? Se filmen Dark Waters som jag tipsade om för ett år sen, och signera sen Naturskyddsföreningens upprop!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Pingback:Vabb, semester, bojkott, klimatlagar och Värmland? - Emmasundh.com
Tips (om du inte redan fångat upp det 🙂 ): https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-om-trad-ett-underskattat-vapen