Där har vi det igen – ordet hållbarhet. Finns det hållbar inredning? Ett hållbart hem? Det är en större diskussion och det finns nog inga enkla svar, men det jag däremot vill komma åt med det här inlägget är att mycket handlar om vilket mindset vi har. Hur vi bestämmer oss för att se på vårt hem, vår inredning, vår konsumtion och våra val. Och där hoppas jag att dessa kan tips kanske kan hjälpa till!
1. På med klimatglasögonen
Ja, faktiskt – för det här är väldigt mycket en inställningsfråga. Vi kan välja att strutsa och köra business as usual, eller så kan vi välja att bestämma oss för att vi vill vara en del av lösningen snarare än problemet. ”Klimatglasögonen” är ett uttryck som jag och Emma brukar använda oss av i föreläsningar, för att beskriva vad som händer när vi väl bestämmer oss. Plötsligt ser vi världen i ett annat ljus, börjar ifrågasätta allt mer och det är också väldigt svårt att ta av dessa glasögon och gå tillbaka till hur vi resonerade innan. Vilket är skönt! Det är liksom som att skaka av sig ett filter och se världen skarpt igen.
Så, mitt första tips blir alltså – gör ett aktivt val, och ta på dig de imaginära klimatglasögonen. Låt dem alltid sitta på varje gång du ska ta ett aktivt beslut som rör hemmet.
2. Fokusera på rätt saker
Det här är lurigt, men det är så oerhört lätt att snöa in på förändringar som tar enormt med tid och energi och som egentligen inte gör så stor skillnad. Som plastbantning (och ja, jag har åkt dit på den själv). Elavtal, konsumtion, kostval, transporter – de stora frågorna är viktigare än detaljerna, och med tanke på hur mycket plast vi möts av varje dag tror jag plastbantning (eller zero waste) tar mer energi än det ger. Det är ju bra att välja annat än plast där det är möjligt och att förstås minimera avfallet – men låt inte något sånt ta över så att du missar viktigare förändringar. Välj dina strider – och ta de största först så blir de mindre enklare.
3. Tänk behov och begär
Visst, en loppisvas fylld med ängsblommor kan knappast räknas till mänskliga basbehov, men så är det inte heller något större utsläpp kopplat till detta mys. När du däremot står redo att klicka hem något nytt, eller botaniserar i en butik med nyproducerade saker – då är det bra att fundera över vad du verkligen behöver och vad du bara vill behöva. Ibland kan det absolut vara rimligt att köpa något nytt, och kanske till och med något du inte behöver men ändå vill ha. Problemet är bara att vi resonerar så nästan hela tiden just nu, och överkonsumerar. Så lova dig själv att sova på saken, att ställa dig själv varför du vill köpa något och hur länge du tror prylen eller möbeln kommer att finnas i ditt liv.
4. Prioritera kvalitet och underhåll
Om du ska köpa något nyproducerad, se till att det är av god kvalitet för det första och att det går att underhålla/laga för det andra. Ett bord med massiv träskiva både tål och kan slipas om efter småbarnsårens kaos, medan laminatskivan kommer att slitas fult och vara hopplöst svår att fräscha upp. Generellt brukar naturmaterial åldras med större värdighet än syntet (linoljefärg nöts ner, plastfärg flagar till exempel), men det betyder inte att alla naturmaterial är toppen på alla plan. Försök tänka vad som kan hända med det du ska köpa, hur den kommer att slitas och hur den kan gå sönder. Kan du laga? Skydda?
5. Gräv där du står
Är du sugen på förnyelse hemma? Fundera på om du kan lösa det utan att addera något. Kan du möblera om? Byta plats på möbler i olika rum? Hitta en ny funktion för en existerande möbel? Rota i skåp och lådor och fynda i dina egna samlingar? Måla om något? Färga om något? Utmana din kreativitet lite!
6. Konsumera annorlunda
Är du en sån som brukar spontanshoppa ett par kuddfodral och ett doftljus när lönen trillar in? Sån har jag också varit! Nu försöker jag tänka på samma sätt när jag har ett behov och ett begär – kan jag tillgodose detta utan nykonsumtion? När det handlar om behovet (borren för att sätta upp hyllan) kanske jag istället hyr en borr genom en delningsapp. När det gäller begäret (byta soffa, addera en extra lampa eller hitta en fin spegel) tänker jag ofta att om jag kan hitta det jag söker på begagnatmarknaden kan jag få ge efter för begäret, inte annars. Det synsättet funkar över förväntan faktiskt! Och det behöver inte handla om loppis, utan det kan ju också att bara att byta eller långtidslåna av vänner.
7. Utgå från dig/er
Ofta känner jag hur jag riskerar att dras med i en trend för att jag möts av den överallt – på instagram, bloggar, i magasin. Jag har börjat snäva av mitt inspirationsflöde för att inte ständigt känna mig uppmanad att förändra och förnya, men ibland behövs det ju. Barnen växer och får andra behov, man behöver en arbetsplats hemma på grund av en pandemi eller hela familjen ska flytta till större eller mindre. Och det är då jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att utgångspunkten måste vara dig/er och de behov och den smak just din familj har. Älskar ni att laga mat så är ett funktionellt kök en prioritet, älskar ni inte att laga mat kanske köket faktiskt duger som det är även om det är lite opraktiskt eller otrendigt? Då kanske det räcker med lite ny färg?
Och om du älskar 60-talsretro eller shabby chic, håll fast vid det – oavsett vad trenderna säger. Eller om du hittade rätt i en trend och sen inte vill släppa den när trendvindarna vänder – håll kvar vid den känslan, och stilen!
8. Funktion och form
De allra flesta som gillar inredning svarar ”form” om de måste välja mellan funktion och form. Jag svarar faktiskt funktion, eftersom jag kan bli så sjukt irriterad när form fått gå före. En vacker lampa som inte ger något ljus, en snygg fåtölj som inte är bekväm, en coolt designad kanna som jag alltid spiller med. Och tvärtom kan jag se det vackra i ett enkelt bruksföremål utan krusiduller som gör sitt jobb på ett utmärkt sätt. Den här inställningen betyder inte att jag inte vill omge mig med vackra saker, bara att jag prioriterar sinnesfrid över ögonfröjd. Och – det gör också att jag har lättare att avstå från till exempel vackra men obekväma skor. (Vilket inte alltid har varit fallet.)
9. Leta inspiration i ord
Vi matas med bilder, bilder, bilder. Intryck till höger och vänster. Och det allra mesta ser ju inte ut som vårt hem, så alltså jämför vi. Ibland är alternativet finare i våra ögon, och så vill vi byta stil. Men tänk om vi skulle börja leta inspiration i ord istället? Jag inspireras till exempel mycket av det Estrid Ericson sagt och skrivit genom sitt liv, som ”Det är inte en viss konstruerad färgharmoni som ger ett hem dess personliga prägel. Det är alla de föremål som samlar sig under ett liv. Allt det man en gång tyckt om, och det man nu tycker om”. När jag läser de orden blir jag mer sugen på att leva ett rikt liv och sen hitta ting som låter mig leva det livet, än att kopiera något jag ser på en bild.
10. Våga vara nöjd
Det är lite normbrytande att nöja sig, för nästan allting i vårt samhälle signalerar ju att vi ska sträva uppåt, framåt och mot större, bättre och dyrare saker. Men om du känner att du stormtrivs i ditt hem, oavsett skavanker eller trendfaktor – njut! Leta inte fel, för det är då den onödiga konsumtionen kommer som ett brev på posten.
Tack för tio toppen-tips!
Ang. form eller funktion – kanske skall man till och med vara så ”petig” så man väntar tills man hittar båda sakerna i samma föremål? Det är kanske då livslång kärlek uppstår : )
Ja, vettigt tänkt! Ibland är det ju dock ingen funktion alls, en tavla till exempel är ju rent strikt något som inte fyller en praktisk funktion. Men, jag håller med dig om att ju färre kompromisser desto bättre!