Helg igen och dags för ett sammandrag kring veckan som gått – håll till godo!
Bromma no more

Foto: Ehsen Shahid
Bromma flygplats läggs ner. Det tog lite tid, men nu plötsligt börjar politiken vända flygbranschen ryggen efter pandemins alla stödpaket. I Frankrike förbjuds inrikesresor som tar max 2,5 timmar med tåg, och i veckan förklarade regeringen att man tillsätter en utredning för att kunna lägga ner Bromma flygplats så fort som möjligt.
Många andra partier kritiserar beslutet förstås, bland annat SD som kallar det ett ”MP-slag mot landsbygden”. Men vänta nu, Bromma är inte landsbygd? Förvisso utgår mycket inrikestrafik från Bromma, men pandemin har lärt oss att mötas på distans och klimatkrisen lär oss kontinuerligt att använda mer klimatsmarta färdmedel. Flygtrafiken har minskat radikalt under pandemin och väntas inte återhämta sig helt, och dessutom flyttas trafiken från Bromma till Arlanda, så det inte automatiskt så att hela flyglinjer läggs ner för att Bromma försvinner.
Jag tycker inte helt oväntat att det här är toppen, en tydlig signal om att framtiden inte kan vara lika flygberoende som samtiden varit. Det kommer fortfarande att finnas behov av flyg förstås, men regeringen satsar samtidigt 900 miljarder på vägar och järnvägar så en förflyttning kommer att ske (och här hoppas man ju då att merparten hamnar på järnvägar och inte på nya motorvägar …).
Om vi bortser från partipolitik här är jag lättad över att äntligen se ett obekvämt beslut fattas, och hoppas det blir det första av många. Men, å andra sidan har vi precis fått en vårbudget där endast 2 av 45 miljarder har kopplingar till klimat och miljö, så det är en bit kvar innan våra politiker kan sägas visa verklig handlingskraft.
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: @goa.grejer
1. #loppafrånsoffan. Ännu en vecka med ett hashtag-tips, kanske får bli en egen vinjett med tiden? Den här veckan vill jag tipsa om #loppafrånsoffan som lyfter online-loppisfynd och digital secondhandshopping så här under pandemin. Ett bra sätt att fylla flödet med begagnat (normförskjutning!) trots att vi är lite begränsade i vårt loppande just nu.
2. Rana Plaza. Just idag är et åtta år sen klädfabriken Rana Plaza i Bangladesh kollapsade och tog 1 134 människoliv. Ytterligare 2 500 människor skadades allvarligt. Katastrofen ledde till ett avtal mellan klädföretag och lokala fackliga organisationer för att förbättra arbetsvillkoren och motverka liknande katastrofer, ett avtal som lett till många förbättringar. Men – lite mer än en månad går avtalet ut. Och inget av de 16 svenska klädföretagen som tidigare stod med har bekräftat att de kommer att skriva på igen. Läs mer hos Johanna Leymann och Fair Action.
3. Åk kollektivt! @annacarin.abrahamsson har skrivit ett så bra inlägg om att ingen människa är en ö och att det är kollektivt – tillsammans – vi kan göra skillnad. Hon liknar instagram vid ett tåg som vi alla kan haka på, och jag skriver under på vartenda ord.
Veckans tips: Sårbara platser

Forto: Sårbara platser/UR
När krisen kommer. Fantastiska Gurgin har gjort ett knappt 20 minuter långt program som nu finns på UR Play, och som jag tycker alla borde se. Sårbara platser heter det, och det är viktig information att ta in. Vad händer med Göteborg när havsnivån stiger? Var ska Falsterbo-borna ta vägen? Hur påverkas riskerna av hur vi bygger och bor, och hur kan vi stärka resiliensen på extra sårbara platser? Och kanske framför allt – var ska vi lägga mest krut? På att bygga murar och höja marken, eller på att bekämpa klimatförändringarna så att inte lika mycket åtgärder behövs?
Veckans 4 snabba
1. Form på tema hållbarhet. Forms aprilnummer har ett hållbarhetstema, och innehåller bland annat en intervju med Matti Klenell, en presentation av de åtta fanbärare som ska representera den statsfinansierade hållbarhetssatsningen Swedish Design Movement och en artikel om nya inredningsföretaget Verk.
2. Roundup rundas av. Är det nån som inte har koll på att bekämpningsmedlet Roundup är skadligt för miljön? Däremot har det varit fritt fram att använda det, men från och med 1 oktober i år blir privat användning av den aktiva substansen glysofat förbjuden – vilket förstås kommer att innebära att alla medel med glysofat kommer att fasas bort från hyllorna. Det finns dock glysofatfritt Roundup också, så helt av med detta gift är vi inte än. Passa på att signa Naturskyddsföreningens namninsamling för att rädda bina just därför!
3. Behålla gamla bilen eller ej? Det är en ständigt återkommande fråga – vad är bäst? Att behålla en gammal fossilbil och köra slut på den, eller att köpa en nytillverkad elbil? DN reder ut frågan på ett bra sätt här, och jag tycker att det finns två viktiga saker att ta med sig här. 1) Om inte den gamla bilen skrotas utan körs vidare av någon annan innebär bytet alltså en extra bil på vägarna, och då är ju klimatvinsten i fara. Och 2) varför jämföra en gammal fossilbil med en ny elbil? Det finns ju en växande andrahandsmarknad även för elbilar, och då blir klimatvinsten mycket större!
4. Sveaskog i blåsväder igen. Statliga Sveaskog gör inte mycket rätt för tillfället. Avverkning pågår på samernas renbetesmarker just nu, något som fått både Extinction Rebellion att agera och Greenpeace att engagera sig. I februari fick Sveaskogs vd avgå, men stormen kring bolaget fortsätter.
Veckans världspolitik
Klimatmöten x 2. I veckan har det hänt mycket på klimatfronten i världspolitiken. Först klubbades en ny klimatlag med kraftigt skärpta utsläppsmål i EU (vilket är bra, men fortfarande långt från tillräckligt). Sen har även Joe Biden hållit klimatmöte på Earth Day, som resulterade i skärpta klimatmål för landet och att USA anslöt sig till det klimatinitiativ för sänkta transportutsläpp som grundats av Sverige tillsammans med Indien. Initiativet heter Lead-it (Leadership Group for Industry Transition), och att USA går med där är förstås väldigt positivt.
En hyfsad vecka för klimatet så här mitt i en överskuggande pandemi alltså, men samtidigt visar Greta Thunberg med all önskvärd tydlighet att det fortfarande görs alldeles för lite. ”Mind the gap” säger hon, och syftar på glappet mellan vad som görs och vad som krävs.
Veckans action: Kräv ett klimatlyft!
Mer klimat i skolan, tack! Våra barns klimat har gjort en undersökning som visar att 6 av 10 unga är oroliga för klimatet. De vill därför se ett klimatlyft bland skolans lärare, så att lärarkåren båda har den kunskap som krävs för att förmedla fakta på rätt nivå, att de ska kunna hantera och bemöta barnens oro och att det ska finnas ett handlingsfokus så att barnen kan känna framtidstro igen. Bra förslag, inte sant? Skriv på här för att backa förslaget!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Jättebra som vanligt men gällande bilarna håller jag inte med dig. Jag skulle, som privatperson, aldrig köpa en ny bil, el eller inte med tanke miljöpåverkan vid produktionen. Det finns ju hur många tjänstebilar som helst till salu begagnat. Jag köper hellre en sådan och släpper den bil jag har vidare till någon med sämre ekonomiska förutsättningar eller andra behov än jag. Tills hela livscykeln på nya bilar är bättre än att behålla den gamla (typ som gamla vitvaror) kommer jag fortsätta med gamla bilar. Förstår inte riktigt hur du menar, utveckla gärna om du har lust!
Hej Malin! Det är ju en komplex fråga, helt klart, men eftersom utsläppen kring produktionen bara är en liten del av fossilbilens totala utsläpp under hela livscykeln så är det lite som med vitvarorna – utsläppen för nyproduktionen av elbilen blir motiverade av att den sen inte släpper ut några fossila avgaser. Klimatvinsten blir i långa loppet större än att avstå från produktionsutsläppen. Särskilt i ett land som Sverige där elbilarna så gott som uteslutande kan laddas med förnybar el. Men så klart, ännu större klimatvinst blir det om elbilen vi byter till är begagnad den också (och det finns ju eltjänstebilar också på andrahandsmarknden).
Här finns det bra grafik som visar att ett byte till elbil i princip alltid är bättre: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fakta-i-fragan-vilken-forandring-i-vardagen-gor-bast-nytta-for-klimatet/#receipt-page
Det hade varit underbart om alla de där 900 miljarderna skulle gå till tågtrafiken men så är det inte utan pengarna är tänkta att gå till även bland annat vägar och sjöfart 🙂
Helt sant, slarvigt skrivet av mig – jag ändrar. Tack för att du har ögonen med dig!
Så kul att hitta en gammal kompis i UR-klippet : )
Aha, vad roligt!