Det var ett tag sen jag tipsade om något nytt att läsa, och nu när jag gör det är den en gammal bok, hehe. Men den här tycker jag verkligen att alla borde läsa eftersom den säger så mycket om det skeva samhälle vi lever i.
Svinnlandet: Min resa genom en värld av slöseri – och hur den gav mig ett liv i överflöd är skriven av Andreas Jakobsson som också står bakom Dumpstringslyx, och den beskriver såväl Andreas egen väg till att bli dumpstrare (alltså någon som räddar något – i det här fallet mat – ur butikernas containrar) som hur problematisk hanteringen av mat är.
Som exempel berättar han att bananföretaget Chiquita så sent som 2012 hade en reklamkampanj som löd:
Bakom varje framgångsrik banan står ytterligare sju. Endast var åttonde banan är god nog att bli en Chiquita. Smaken är allt
Med andra ord – företaget skröt om att 7 av 8 bananer, eller 87,5%, slängs. Något att vara stolt över? Eller som Andreas skriver i boken: ”I de fattiga delarna av världen går mat till spillo på grund av bristande resurser och kunskap. Här kastar vi mat för att vi kan.”
Han lägger också till att om vi skulle minska matsvinnet med 2/3-delar så skulle matproduktionen knappt behöva öka alls för att mätta oss alla år 2050 – trots att vi då beräknas vara två miljarder fler.
Det är mycket chockerande fakta i boken och inblicken i dumpstrarnas liv är intressant för alla oss som aldrig testat själva. Men en av de största poängerna med boken är lite oväntad – att Andreas berättar att begränsad tillgång gjorde honom friare:
Jag har aldrig känt mig så fri som när jag slapp välja mellan tusentals livsmedel som kan kombineras till miljontals olika maträtter. Jag har aldrig känt mig så kreativ, eller som en så duktig kock, som när jag fick hålla till godo med det jag precis hade hittat i en container eller soptunna.
Visst, få av oss kommer att dumpstra, och ska vi vara ärliga är det ju inte fler dumpstrare världen behöver utan mindre ätbar mat som hamnar i containers. Men hans resonemang om att fler val inte gjorde honom lyckligare eller gjorde att han lagade bättre mat är intressant ur fler aspekter.
För tänk om det skulle införas striktare regler kring livsmedel av klimatskäl? Till exempel att mat inte får flygfraktas? Då kan vi säga hejdå till jordgubbarna på alla hjärtans dag och till sparris på nyårsafton. Vi skulle få vänta tills de svenska alternativen var redo – vi skulle få längta. Och äta annat under vinterhalvåret. Kanske skulle vi då på riktigt börja utforska mat på ett helt annat sätt? Eller som Andreas skriver:
Även om man inte går till sådana extremer som jag har gjort, så tror jag att nästan alla skulle bli gladare – och få billigare och bättre måltider – om de handlade efter säsong och bättre utnyttjade maten som finns hemma i skåpen. Finns det verkligen någon som blir lyckligare av att äta importerad färskpotatis i januari?
Svinnlandet finns säkerligen att låna på många bibliotek, och annars att köpa i bokhandlar eller begagnat på bokbörsar. Om någon vill ärva mitt ex, hör av er! Jag delar den gärna vidare till någon som är nyfiken – i utbyte mot att du som får den ser till att skicka den vidare sen!
5 tips för dig som vill minska matsvinnet
- Testa någon av alla de smarta kokböcker som finns på temat! Som Ta tillvara, Zero waste i köket, No waste just taste och Rädda maten.
- Jag har skrivit massor av blogginlägg om matsvinn, se här! Ett som är bra att börja med är 10 sätt att minska matsvinnet hemma.
- Vårt poddavsnitt om matsvinn heter Bananbröd & bäst före-datum och är väl värt ett lyssning.
- Sen gjorde vi nyligen ett avsnitt om bröd (som är det livsmedel vi kastar mest av) också, som heter Bröd, bak & andra bullar.
- På Hållbara listan finns två företag som gör det lättare för oss att rädda mat. Matsmart (som i sin webbshop säljer livsmedel och annat som annars hade kastats) och Too Good To Go som genom sin app gör att vi kan rädda mat från butiker, restauranger och kaféer.
Älskar den boken och författaren är en mycket inspirerande person 🙂
Alltid lika bra tips!
Har ingen nappat på boken så skulle jag gärna läsa den 🙂