Nu är vi framme vid sista svepet innan sommaren! Sen blir det paus för svepet fram tills augusti, och då kör jag igång med bevakningen igen. Så vad har säsongens sista att bjuda på? Jo …
Hur står sig din kommun?

Malmö. Foto: Karl Hörnfeldt/Unsplash
Årets kommunranking. Aktuell hållbarhet gör varje år en rankning över Sveriges ”miljöbästa” kommuner, och resultatet kom för några veckor sen. På den totala topplistan knep Malmö förstaplatsen, en klättring från plats 7 ifjol – bra jobbat! Därefter kommer i fallande ordning Helsingborg, Karlstad, Växjö, Lund, Gävle och så min hemkommun Huddinge på 7:e plats (från plats 20 i fjol).
I botten ligger norrländska kommuner, på plats 290 Nordmaling, 289 Malå och 288 Dorotea. Hela listan finns här för den som vill se hur det går för sin hemkommun, och här finns även listor uppdelade efter storstäder, större städer och mindre städer/landsbygd.
Det finns en punkt som de allra flesta kommuner misslyckas med dock. Att uppfylla artikel 12 i Parisavtalet. Det handlar om medborgarnas rätt till information om klimatläget och delaktighet i klimatarbetet. Det ligger inte specifikt på kommunerna (eftersom olika länder har olika geografiska indelningar), men i Sverige bör det ligga på kommunerna enligt bland andra Naturvårdsverket.
Det här gjorde vi i Klimatklubben tillsammans med Våra barns klimat en enkätundersökning om, och resultatet blev precis som vi trodde. Hela 97% vill ha mer information om klimatet från sin kommun, till exempel. Majoriteten av de som svarade, 68,5%, trodde inte heller att beslutsfattarna i deras kommun hade tillräcklig kunskap om klimatkrisen, och över hälften uppfattar det som att deras kommun fattar beslut som inte lirar med klimatmålen. Läs om hela undersökningen här.
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: Tara Winsted/Pexels
1. Plastdirektivet. Den tredje juli börjar EUs nya plastdirektiv att gälla och då är det bye bye för många av våra vanligaste engångsprodukter i plast. @ekoliv_ har sammanfattat vad direktivet innebär, in och läs!
2. Bofluencers. Algoritmerna serverade mig ett instagraminlägg från Fastighetsägarna som handlade om ”bofluencers” – människorna som tar chansen att påverka sin boendemiljö – vilket ledde mig till denna sida. Här berättas om bofluencers som tagit initiativet till bytesrum, hobbyrum för lagning och snickrande med verktyg som alla får använda, lekrum för föreningens barn, installation av solceller och delning av elbil. Alla läsare som bor i en BRF – inspireras!
3. Underhåll = ingen underhållning. Sällan ett svep utan Isabelle McAllister, men hon har sånt bra innehåll på sitt instagramkonto att jag inte kan låta bli att dela. I detta inlägg skriver hon om det rätt tråkiga med att underhålla saker – att olja in och behandla – och att vi är kodade att tycka att det är roligare med NYA sysslor och saker. Intressant läsning!
Veckans 4 snabba

Foto: Anh Tuan To
1. Transparens hos e-handlarna. Fair Action har gjort en ny granskning av e-handlare inom sport och mode för att se hur transparenta de är, och resultatet är att företag börjar i högre utsträckning att redovisa vilka fabriker deras kläder tillverkas i, men att det fortfarande är rätt tyst om arbetsvillkor och löner. Fair Action gjorde också en instagram live med Isabelle McAllister om detta, som går att se i efterhand här.
2. New European Bauhaus. Det intressanta namnet är inte någon fräsig designkollektion från random trendkänsligt märke, utan ett nytt europeiskt centrum för ”kompetens och excellens inom design, inkluderande innovation och samhällstransformation”. Det är RISE som ligger bakom, och centret kommer att öppna i Umeå. Målet är att mobilisera bland annat studenter, designers, arkitekter, kreatörer, företag och forskare för att ”ta sig an samhällsutmaningar och bidra till en hållbar och inkluderande framtid och ett konkurrenskraftigt näringsliv”. Spännande!
3. Odla med hjälp av datacenter? Låst artikel för de som inte är prenumeranter, men Camino skriver om ett forskningsprojekt på Luleås Tekniska Universitet kring hur överskottsvärmen från datacenter skulle kunna användas för att driva växthus. Det här är exakt sånt jag går igång på, för energiåtgången (och spillet) från alla enorma serverhallar är ju en del av digitaliseringens baksidor och att kunna göra nytta av en nackdel är ju det bästa som finns. Hoppas vi får se konkreta resultat av forskningen snart!
4. Public service och ansvaret. För någon vecka sen fick jag anledning att maila Svt och fråga hur de egentligen tänker när de väljer att göra nya säsonger av Biltokig, ett program som i princip går ut på att glamorisera fossilbilsanvändandet. Jag förstår att varenda program inte kan ta upp klimatfrågan, men att det i public services ansvar borde ligga att inte skildra fossil användning utan att sätta det i kontext. Det vill säga, vill man göra ett mysigt program om en subkultur och ett fritidsintresse utan att behöva beröra utsläpp, välj inte veteranbilar utan någon av alla tusentals rörelser som inte är beroende av fossila bränslen. Och ska man prompt göra program om veteranbilar, gör en fräschare vinkel på det som handlar om hur man kan bygga om veteranbilar för att få bort utsläppen. Eller vad tycker ni?
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Bra att kommuners miljöarbete lyfts förstås. Men jag tycker ändå att det skaver lite hur den här listan presenteras i media. Tittar en på listan är det fattiga kommuner i botten och rika i toppen. Inte svårt att se hur fattiga kommuner, med en åldrande befolkning som dessutom i många fall tagit ett jättestort och fint ansvar för flyktingmottagande inte har råd att ha någon som jobbar med agenda 2030 frågor, systematisk klimatanpassning och driva innovationsprojekt. Jag tycker vi borde se listan mer som ett tecken på hur mycket extra medel och stöttning som måste till för att fattigare kommuner i Sverige ska kunna få chansen att jobba med det här frågorna. Det är lätt att vara bäst i klassen när en får alla förutsättningar. Inte en enda fråga i enkäten handlar om vad kommunen skulle behöva för stöd för att komma igång med ett bättre miljöarbete och jag tror det är där vi behöver börja om vi ska få till någon reell förändring.
Jag håller HELT med dig. Och anser att regeringen borde ge kommunerna i officiellt uppdrag att både ta tag i artikel 12 (och upplysa allmänheten) OCH ta fram tex en koldioxidbudget. Och i detta uppdrag ska förstås ingå en pott pengar för att skapa de resurser som krävs också.
Jag älskar veteranbilarna. Någonstans tänker jag dessutom att de körs så sällan mot andra bilar också. Det är ju inte som att dessa är de vi ser mest av på vägarna. Däremot känns det högst relevant att ta bort skit som plast. Engångartiklar överlag, varför ha något för att använda EN gång?
Fast nu missförstår du mig, det är inte veteranbilarna i sig jag vänder mig emot utan att SVT gör ett hyllningsprogram till dem trots att det är en fossil hobby och helt utan att problematisera det. Jag håller med om att veteranbilarna inte är det största problemet (även om de pga gamla bilar gissningsvis släpper ut extremt mycket när de väl används), men jag tycker inte att det är vettigt att elda på intresset för dem inom public service.