Aningen försenat svep den här gången, då mina barns skolstart resulterade i både vabb och en rejäl förkylning, så tid och ork svajade lite denna arbetsvecka. Men ett söndagssvep fick jag i alla fall ihop!
Kyrkovalet – dags att engagera sig!

Foto: Frederik Falinski/Unsplash
19 september. Om två veckor är det kyrkoval i Sverige. För mig är det en söndag som alla andra, eftersom jag gick ur kyrkan för mer än ett decennium sen. För andra är det en söndag som alla andra trots att man är medlem i Svenska kyrkan fortdarande, eftersom kyrkans roll i ens liv är närmast obefintlig. Men – i just det här kyrkovalet finns det minst två vettiga anledningar att rösta i kyrkovalet om man får – så snälla, gör det ni som kan.
- Nynazister storsatsar på kyrkovalet. Sedan tidigare är SD väldigt aktiva i kyrkovalet, men i år har även AfS (Alternativ för Sverige) lagt mycket krut på detta val. Eftersom valdeltagandet i kyrkovalet är relativt lågt numera, har partier som aktivt försöker ta många röster en stor chans att lyckas. Alltså är det extra viktigt att alla som inte delar nynazistiska värderingar faktiskt röstar i valet för att begränsa deras makt.
- Skogsfrågan blir viktig. Svenska kyrkan är Sveriges femte största skogsägare, och idag är 7,3% av kyrkans skog skyddad. Jämfört med Sveriges internationella åtaganden om att värna om biologisk mångfald borde 17% av landområdena varit skyddade senast 2020. Det finns röster för att kyrkan ska bedriva hyggesfritt skogsbruk och skydda mer skog, och det är i kyrkovalet vi som individer (om vi är medlemmar) kan påverka. Här finns en bra sammanfattning om vad nomineringsgrupperna (kyrkans motsvarighet till partier) tycker i skogsfrågan.
Du kan förtidsrösta i kyrkovalet från i morgon (6/9), och alla medlemmar i Svenska kyrkan som är folkbokförda i Sverige får rösta så fort de fyllt 16. Så, ta chansen – detta är ett mer betydelsefullt val än du kanske tror. Här finns all info om kyrkovalet.
Veckans to do: Signa Klimatklubbens namninsamling
#klimatval2022. Om nästan prick ett år är det riksdagsval (och kommunalval – också viktigt) i Sverige. Redan nu märks tendenser från olika politiska falanger att försöka styra valrörelsen till att handla om exempelvis invandring/integration och gängkriminalitet snarare än klimatkrisen. Självklart är alla samhällsfrågor viktiga, men faktum är att det är svårt att behandla exempelvis invandringen som en separat fråga när någonstans mellan 200 miljoner och 1 miljard väntas vara på flykt år 2050 på grund av just klimatet.
Klimatklubben har därför startat en namninsamling riktad till alla riksdagspartier, om att låta klimatet hamna högst på agendan i den kommande valrörelsen, och att sätta övriga frågor i en klimatkriskontext. Ju fler som skriver på den, desto större chans att den får genomslag – så ta er gärna tiden att skriva på, det tar bara någon minut. Och, dela den gärna vidare så att fler upptäcker den! Om ni delar den i sociala medier (eller bara skriver om klimatet och valet i allmänhet), använd gärna hashtaggen #klimatval2022.
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: @alejandracerda.co
1. Om beteendeförändringar & politik. Det här inlägget av Alejandra Cerda satte ord på exakt hur jag själv tänker. Att beteendeförändringar leder till större engagemang, att kunskapen som krävs för att handla rätt som individ sedan kan användas också för att sätta press på politiker och företag. Mycket klokt formulerat!
2. Om hyrgarderober och hållbarhet. Den senaste tiden har en finsk studie kring kläduthyrning fått mycket uppmärksamhet, och olyckligt nog har den sammanfattats som att ”det är värre att hyra kläder än att kasta dem i papperskorgen”. Filippa/@fairfashionistafilippa har gjort ett nyanserat och faktabaserat inlägg som reder ut det hela – läs!
3. Om vad vi kan göra. Jag gillade detta inlägg från @livableclimate med 5 tips kring vad vi kan göra för att vara till nytta i bekämpningen av klimatkrisen. Tipsen är skönt formulerade (”Cultivate a climate squad!”) och samtidigt vettiga, konkreta och effektiva. Kolla in!
Veckans poddtips: Byggnadsvårdspodden

Foto: @ruckel_och_rodfarg
Teori, praktik & pröva sig fram. Har ni upptäckt Byggnadsvårdspodden? Den kommer ut ungefär med ett avsnitt i månaden (sex avsnitt finns ute), och i den resonerar konstvetaren Svante H Tirén/@ornament_archives, hantverkaren Anton Björklund/@anton_bjorklund och ”den glada amatören” Josefina Fogelin/@ruckel_och_rodfarg kring byggnadsvård. Vad det är (och inte är), förhållningssätt och tankar kring att vårda snarare än att riva ut och börja om. Mysig lyssning, mycket kloka tankar och jag som är tvillingmamma är oändligt imponerad av Josefina (som har fyra barn, varav två är tvillingbebisar) som orkar kombinera detta med ett gammalt hus med minst lika många behov som bebisarna. Hatten av!
Veckans 3 snabba nyheter

The preown ntw.
1. The preown ntw. Äntligen kommer en vass branschorganisation som ska hjälpa den cirkulära ekonomins aktörer framåt! The preown ntw ”samlar Sveriges kommersiella aktörer med cirkulära affärsmodeller inom textil och heminredning, i syfte att främja en branschövergripande och långsiktigt konkurrenskraftig marknadsutveckling” och ordförande är min smarta vän Maria Lagerman.
The preown ntw vill samla alla kommersiella aktörer som hjälper till att förlänga livet på produkter, med andra ord är såväl secondhandbutiker som företag inom uthyrning och reparationer till exempel. Om ni, eller någon ni känner, driver till exempel en vintagebutik – tipsa dem gärna om att gå med i The preown ntw! Ju starkare organisationen blir, desto större chans har den att påverka villkoren.
2. Ekoseptember. Just nu är det ekoseptember – en kampanjmånad för att öka medvetenheten om ekologiska varor. Jag och Emma släpper inom kort ett poddavsnitt för Plan B-podden om just detta, och i väntan på det vill jag uppmana er alla att skriva på Naturskyddsföreningens namninsamling om att fler vegoprodukter ska bli ekologiska (superviktigt!).
3. Filmer om hållbart mode. Mistra har gjort en filmserie om fyra avsnitt kring hållbart mode där de pratar om produktion, plagg, material, återvinning, affärsmodeller och konsumentbeteenden. Väldigt bra sätt att få en grundkoll på mode ur hållbarhetssynpunkt – se alla avsnitt här.
Veckans sista minuten-tips: Slow Business-kurs
Hållbart företagande. Min forna Klimatklubben-kollega Johanna Leymann driver kurser i slowföretagande, och nu drar en ny omgång igång. Än finns tid att signa upp sig, så om du är småföretagare och vill hitta bättre balans och ett sätt att driva företag med hållbarhet som ledstjärna – hoppa på! Johanna är så grym, jag vet ingen som är så bra på att sätta inte minst den personliga hållbarheten i centrum. Här finns kursen.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!