”Hur ofta duschar du?” De orden inleder Emma vårt senaste avsnitt av Plan B-podden – Beauty, body & badrumsskåp med. Kanske blir det lite too much information här, men det är klart att vi måste avslöja våra egna skönhets- och hygienvanor om vi nu ska syna skönhetsbranschen i sömmarna med klimatglasögonen på.
För det här är en snårig bransch, helt klart. Vi svenskar konsumerar mest hudvård i hela Europa (kanske inte en topplista man behöver sträva efter att knipa förstaplatsen på), internationella undersökningar visar att kvinnor lägger 55 minuter om dagen (eller två VECKOR om året) på vårt utseende och inköpen av smink, hudvård et cetera landar under en livstid på miljonbelopp.

Och det här är faktiskt också det första avsnitt där JAG får ge en triggerwarning inför vad jag är på väg att säga, det brukar annars vara Emmas roll i podden. För jag kände mig bara tvungen att problematisera denna kvinnodominerade ”hobby”. Visst är det sant att kvinnliga intressen ofta nedvärderas, och att skamma någon är väldigt sällan rätt väg att gå.
Men skönhet är inte en hobby som alla andra, eftersom tiden och pengarna vi lägger ner gynnar företag som skapar orimliga skönhetsideal. Självklart kan det finnas ett intresse för hur hudvårdens ingredienser fungerar, eller det kreativa med smink. Men kan vi alla veta helt säkert att all hudvård och makeup vi köper bygger på ett fristående intresse, och inte på att samhället förväntar sig av oss kvinnor att försköna vårt utseende?
Jag är verkligen inte säker på att jag inte påverkas av normer och ideal. Tvärtom, jag är ganska övertygad om att tiden och pengarna jag lägger på att smörja, peela och försöka ”se ut som folk” (obs, är inte superintresserad själv) istället borde ha lagts på andra saker som hade gynnat både mig själv och alla andra kvinnor mer i förlängningen. Jag tycker att det är viktigt att vi har det här i bakhuvudet, även när vi njuter av en lyxig hudcreme. Det säger trots allt något om samtiden att Caroline Hainer i mycket läsvärda artikeln Företagen säljer grej till tjej med skuldkänslor skriver så här:
“Värt att notera är att frasen ”self-care” var som vanligast som sökterm på Google mellan 13 och 19 november 2016, veckan efter att Donald Trump blev president. I stället för politiskt motstånd – en badbomb”

Men vad har det här med klimatet att göra då? Jo, förutom att jämställdhet absolut är en viktig fråga i klimatkrisen eftersom allt hänger ihop så är skönhetsindustrin inte klimatsmartast i klassen direkt.
- Förpackningsfrossa: Nutidens 16-stegsrutiner leder till enorma berg av förpackningar i plast och papp, ofta onödigt påkostade, i flera lager och skrymmande för de små mängderna.
- Resursslöseri: Många produkter innehåller mycket vatten – vikt och volym som ska fraktas omkring i världen i onödan. Dessutom leder vår överdrivna användning av produkter också till att vi duschar onödigt ofta.
- Farliga ämnen: I jakten på ”aktiva ingredienser” och andra säljargument florerar mängder av PFAS-ämnen – omkring 4 700 människoskapade evighetskemikalier som är cancerframhallande, hormonstörande och kan störa våra möjligheter att få barn. Ämnena finns i allt från teflonpannor till skidvalla – och i skönhetsprodukter som sköljs ut i avloppet och hamnar i vårt dricksvatten. (Men hey, vi blir snygga!)
- Etiska problem: I skimrande sminkprodukter finns ofta ämnet mica, ett naturligt ämne men som bryts i gruvor – i synnerhet i illegala gruvor i de fattigaste delarna av Indien och på Madagaskar där barnarbete är vanligt förekommande.
- Engångsprodukter: Våra badrumsrutiner inkluderar massor av engångsartiklar – tops, tamponger och andra mensskydd, bomullsrondeller, ansikts-sheets.

Och med tanke på det sistnämnda känns det väldigt fint att vi gjort det här avsnittet i samarbete med Imse och Vimse – det svenska företaget som i 30 år erbjudit alternativ till engångsprodukterna i badrumsskåpet. Det började med tygblöjor, men idag är sortimentet också brett inom såväl rengöringspads som amningsinlägg och mensskydd som trosskydd och bindor i ekologisk bomull. Dessutom har man nyligen lanserat både menskopp och trosor med läckageskydd (som funkar såväl som komplement till menskoppen och som extra trygghet för oss kvinnor som fött barn när vi till exempel tränar).

För dig som vill testa flergångsprodukter som alternativ till dina engångs, passa på nu! För Imse och Vimse ger 20% rabatt året ut (alltså till 31 december 2021) på ett helt köp med koden planb20 – kanske ett perfekt tillfälle att gå ihop med vänner och ställa om badrumsskåpet tillsammans? (Obs, koden gäller inte på nedsatt pris eller i kombination med andra rabatter.)

Jag har själv använt framför allt menskopp i flera år, och är helt frälst. Inte nog med att det är otroligt skönt att alltid ha mensskydd hemma och inte behöva oroa sig för att glömma att köpa hem – det har minskat våra badrums-sopor enormt och spar mig dessutom en massa pengar! Här snackar vi Plan B-livet i nutid alltså!
Och Plan B-livet – alltså det göttiga livet efter omställningen – kommer vi så klart också in på. Vi pratar om hur vi ser fram emot en mer positiv syn på åldrande, om smarta kombinationsprodukter som kan minska antalet förpackningar i våra skönhetsrutiner, om ”hantverkshudvård” i form av kurser där vi lär oss blanda till krämer av naturliga, miljövänliga ingredienser som passar oss perfekt, om etisk och förpackningsfri ”beauty” och mycket mer.
Avsnittet Beauty, body & badrumsskåp blev himla intressant, tycker jag – och att det är nästan två timmar långt säger ju något om hur mycket vi hade på hjärtat i den här frågan. Missa inte heller Emmas intervju med Annahita Yazdi – beautybloggaren som fick nog av branschen och bestämde sig för att sluta blogga i protest. Lyssna där poddar finns, eller nedan!
En annan sak att tänka på är att de flesta hygienprodukter måste innehålla någon form av konserveringsmedel för att den öppnade förpackningen ska hålla sig längre än ett par dagar i rumstemperatur. Tvål i hård form har fler fördelar än att bara minska mängden förpackning.
Själv har jag slutat använda schampo och tvättar bara håret med vatten. Jag tänker ändå att om mänskligheten överlevde utan schampo fram till 1920-talet borde jag också göra det så länge jag skippar alla stylingprodukter som behöver schampo för att kunna tvättas ur.
Wow, häftigt! Det här med att bara tvätta med vatten vill man ju höra mer om!
Jag har alltid tyck det är svårt med bommollspads vs köpta bommullsrondeller, hur många engångs pads går det på en flergångs? Jag förstår ju att dödgångs är bättre men om det är tex 200st engångs (som man kan dela på två) mot en flergångs så kanske hållbarheten ”försvinner” och problemet är mer att skönhetsindustrin lurar in oss i pads än att vi ska köpa rätt?
Jag vill inte slamma eller påpeka utan har mer en ärlig fråga 🙂
Jag tänker att om man använder en rondell per ansiktstvätt/kväll så behöver man ju lika många som antalet dagar mellan tvättar – plus kanske en extra. Så tvättar man en gång i veckan kan det ju vara bra att ha åtta? 200 engångs som kan delas på två är 400 st. När de är slut har du i så fall använt flergångsrondellerna 50 gånger vardera. De tål ju säkerligen betydligt fler användningar än så, säkert det tredubbla åtminstone. Plus att det under hela den perioden inte genererats något skräp från sminkborttagningen (istället för 1200 engångsskräp).
Har just hittat till din blogg. Tänker mycket på miljön och klimatet och köper sällan nyproduktion, dock är det så lätt att trots detta falla dit emellanåt. Tack vare detta inlägg så klickade jag ner en sida med erbjudande av typen ”köp hudvård för en summa så får du en gåva till samma värde”. Inget jag egentligen behövde. Tur att jag är bra på att låta saker ligga i varukorgen och ”marinera” ett bra tag innan jag bestämmer mig för köp eller ej (vanligtvis ej då som sagt) och TUR att jag hittade din blogg som verkligen får en att tänka till och gjorde det lätt att bara klicka bort sidan. Jag ska läsa ikapp så mycket jag kan här och få lite förnyad energi i mitt miljöengagemang. Jag brukar sällan kommentera någonstans men ville visa att du och din blogg faktiskt gör skillnad. Jag kan själv känna hopplöshet och att ens engagemang inte har någon betydelse ibland (och då har jag ändå engagerat mig lokalpolitiskt igen för att jag har sån ångest, i brist på bättre ordval, över framförallt miljöfrågorna)…
Men så bra! Tack snälla för det, vad glad jag blir för dina ord! (Och ursäkta sent svar, har varit på bokmässan så jag ligger lite efter med bloggen. =)