Förra veckan blev det inget svep eftersom jag var på vift norrut för att hälsa på min mamma, så veckans svep är lite av en mix mellan nytt och nästan nytt. Håll tillgodo!
En hållbar alla hjärtans dag

Foto: Mandy von Stahl/Unsplash
En klimatsmart kärlekshandling. På måndag är det alla hjärtans dag, en liten högtid som ofta förknippas med rosor (influgna), jordgubbar (influgna), choklad (regnskogsskövling) och presenter (nyproduktion). Visst, det är vardagsvanorna som gör skillnad på riktigt och inte de speciella tillfällenas undantag – men visst är det lite extra kärleksfullt att också tänka klimatsmart i sin uppvaktning?
Medveten konsumtion har satt ihop en toppenbra guide, med tips om hur vi kan göra lite bättre val i kärlekens namn.
Veckans 3 SoMe-böcker

Foto: Kristin Lagerqvist
1. Om livet och havet. Jag missade ju att tipsa om fina Krickelins bokdebut i förra svepet, men klart den ska med här! Kristin Lagerqvist har satt människans välmående i centrum i Krickelins livskraft från trädgård och hav. Ser fram emot att bläddra i den!
2.Om säsonger och skörd. Duktiga Annelie Andersson/@blomsterochbakverk är aktuell med en ny bok – Baka och ta tillvara – om säsongens råvaror. Annelies fantastiska recept och inspirerande bilder tillsammans med det supervettiga säsongstänket gör detta till en perfekt presentbok, tycker jag.
3. Om odling och blommor. Och så har ju även kreativa odlingsdrottningen Hanna Wendelbo släppt ny bok – Odla blommor: Annueller från frö till bukett. Den ser fantastisk ut, och blir garanterat ytterligare en boksuccé från underbara Hanna!
Veckans klimataktion: Stoppa gruvan i Gállok/Kallak!

Foto: Juliane Libermann/Unsplash
Dags att höja rösten! I Gállok/Kallak utanför Jokkmokk finns en järnmalmsfyndighet i samma område som samernas betesmarker. Fyndigheten är inte enorm, och halten av järnmalm är rätt låg (20-30% jämfört med de större gruvområdena i världen där halten ligger på 50-70%). Ändå finns planer på att låta brittiska gruvbolaget Beowulf Mining öppna en gruva här, trots att det skulle få stora negativa konsekvenser för vattendrag, den biologiska mångfalden och luftkvaliteten i området. Och trots att det innebär att samernas rättigheter än en gång inte respekteras.
Länsstyrelsen har redan sagt nej och svenska Unescorådet har varnat för att Lapponia kan förlora sin status som världsarv. Dessutom slår FN:s konventioner om mänskliga rättigheter och urfolksrätten, Sveriges minoritetslag och grundlag samt Högsta domstolens dom i Girjasmålet fast att den samiska kulturen ska främjas och bibehållas och att samerna måste konsulteras i frågor som berör dem.
Skriv på här för att protestera mot gruvplanerna – och dela gärna sen!
Veckans 5 snabba nyheter

Foto: Jon Flobrant/Unsplash
1. Sverige måste öka takten. Sveriges nationella expertgrupp i klimatfrågan (som tillsattes 2018) har i veckan lagt fram sin första rapport till klimatminister Annika Strandhäll. Rapporten är på 700 sidor, slår fast att Sverige måste öka takten på klimatanpassningen och innehåller 170 konkreta förslag på vad som bör göras. Läs mer om den här.
2. Alla snackar om NFT. Hört talas om NFT? Det står för non-fungible token och handlar om ett slags digitala samlarföremål (exempelvis konst) som inte kan kopieras eller spridas tack vare dessa unika egenskaper. NFT har visat sig vara en klimatbov på samma sätt som bitcoin-konceptet är, och jag kan varmt rekommendera den här artikeln om man vill lära sig lite mer om detta. Den har dessutom klimatkoppling, eftersom den tar som exempel hur WWF använde NFT för att samla in pengar till sitt arbete. Intressant läsning!
3. 100% fejksnö i OS. Som ingen kan ha missat pågår ju vinter-OS i Beijing just nu. Den här artikeln upplyste mig om att detta är de första vinterspelen i historien där all snö är konstgjord. I Sotji 2014 var det ungefär 80% konstsnö, i Pyeongchang 2018 var det 90%. De senaste 40 åren har norra halvklotet förlorat ungefär 4 miljoner kvadratkilometer snötäcke. Hur kommer vi att vintersporta framöver? Är konstsnö verkligen en lösning, när det krävs mängder av vatten och energi för att skapa det? Även detta intressant läsning.
4. Nu satsar Stockholm! Lite goda nyheter – Stockholm har ansökt om att bli en av 100 städer i EU som ska vara klimatneutrala 2030. Målet är att få ta del av de EU-bidrag som finns för omställningsarbete. Stockholms mål är sedan tidigare att vara fossilfritt 2040, men går planerna (som bland annat handlar om att fånga in koldioxid) kan staden vara klimatpositiv ett decennium tidigare. En rimlig målsättning, inte minst med tanke på sommarens klimatmöte Stockholm +50 som ska äga rum här.
5. Vänsterpartiet i blåsväder. Valrörelsen är igång och alla partier försöker positionera sig. Vänsterpartiet, som tillsammans med Miljöpartiet ofta får toppbetyg för sin klimatpolitik när miljöorganisationer rankar partierna, har väckt uppmärksamhet på sistone. Först en formulering om charterresor som raskt fick plockas bort, sedan ett stort reportage i SvD (bakom betalvägg, men mycket läsvärt) som antyder att klimatfokuset verkar prioriteras ner till förmån för andra frågor. (Dessutom har V:s klimatpolitiska talesperson Jens Holm meddelat att han kliver av efter valet.) Förutom att vi behöver ökat klimatfokus snarare än tvärtom så är också politiska experter tveksamma till strategin.
Veckans lyssningstips: Malin blir en bättre människa

Foto: Mårten Ekblad
Aftonbladet startar klimatpodd. Lite oresearchat tips detta, eftersom jag inte hunnit lyssna själv än – men oavsett hur väl Malin Wollins nya podd levererar så är det ju alltid intressant att höra just klimatpoddar. Om inte annat så för samtalen de kan ge upphov till. I Malin blir en bättre människa träffar Malin Wollin 10 klimatprofiler för att lära sig själv mer om klimatfrågan. Alla avsnitt har inte släppts än, men här kan man lyssna. Det finns också en intervju med Malin.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!