Efter ett litet uppehåll är Plan B-podden tillbaka med ett nytt avsnitt, och den här gången ska vi prata om något av det mest spännande jag vet – det mänskliga beteendet. Varför vi gör som vi gör i olika situationer, helt enkelt. Jag tycker det mänskliga psyket är så intressant att jag till och med har en handfull högskolepoäng i psykologi, bara för att jag ville lära mig mer om hjärnan (var tvungen att hoppa av för att jag fick jobb, men hade gärna gått hela terminen!).

Alla foton: Maria Soxbo
Och beteendeförändringar är ju en enormt stor och viktig grej när det kommer till klimatkrisen, så det här är ett avsnitt vi haft på gång ett bra tag. Så glad att det blev av! I det här avsnittet pratar vi om kognitiv dissonans (alltså ”skavet” som uppstår när vi vet en sak men gör en annan), ohållbara normer (att vi renoverar fullt fungerande kök för att det har fel färg) och hur vi styrs av ett kortsiktigt belöningssystem (snabba shoppingkickar) och kontotänk (alltså att vi rättfärdigar ett dåligt beteende med att vi gör något bra som om vi hade en utsläppsbudget att laborera med hur vi vill – ”jag källsorterar, alltså får jag flyga”).
Vi pratar också om nudging som ett sätt att åstadkomma beteendeförändringar, rättvise/orättviseaspekten av hur vi beter oss jämfört med andra människor på planeten och så grottar vi så klart ner oss i våra egna skav och brister. Ingen podd utan bikter, så att säga, hehe. Jag pratar om varför jag slutade blogga om inredning till exempel – något man kan läsa mer om här.

Känner du doften genom skärmen?
Det här avsnittet gör vi i samarbete med Årstiderna, som ju länge försett oss med 100% ekologiska (och flygfraktsfria) matkassar och grönsaks- och fruktlådor.
Nu under mars har de öppnat även en helt fantastisk onlinematbutik, Jordens bästa, för att vi ska kunna komplettera matkassarna med annat vi behöver. Frukost, mellanmål, basvaror och annat gott.
Men, viktig grej – Jordens bästa har inte allt, jämt. Nix pix, för här finns det ett supervettigt tänk där säsongerna styr utbudet, och där enbart vettigt producerad mat säljs. Det här är ju exakt vad jag vill ha av hela världen – mer styr! Jag tycker inte ansvaret ska ligga på konsumenten att avgöra vad som är bra och dåligt i en butikshylla, den gallringen ska redan vara gjord när jag kommer. Och precis så funkar Årstidernas matbutik.

En helt ekologisk frukost!
På mitt frukostbord ovan är prick allt från Årstiderna (okej, förutom tevattnet), från nygräddade croissanter och ägg till hallonsylt, lemonad och granola. Gott och vettigt – inget skav här inte! Lätt att göra rätt, helt enkelt.

Harvest Moon som finns hos Jordens Bästa är lätt den godaste havregurt jag någonsin ätit! (Och jag har provat många sorter …)
Allt 100% ekologiskt förstås, det vill säga beteendeförändringen liksom redan är klar. Vi behöver inte lusläsa innehållsförteckningar eller leta miljömärkningar, det har Årstiderna kirrat! Och det är ju valen vi gör i vardagen som spelar störst roll, inte undantagen. Att ställa om och äta mer eko till vardags är viktigare än att semlan eller lussebullen är vettigt producerad (även om det så klart är toppen att göra både och).
Tack vare Årstidernas nya butik kan vi nu också köpa sånt som faktiskt är lite svårt att köpa ekologiskt i en vanlig matbutik, som bröd (som rätt sällan är eko eftersom det oftast är någon ingrediens i receptet som inte har ekologiskt ursprung).

En bra start på dagen – på alla tänkbara sätt.
En himla bra grej är att Årstiderna nu har lanserat ett medlemskap som ger dig 10% rabatt på allt! Medlemskapet kostar 699 kr/år och ger dig massor av fördelar:
- 10% på hela sortimentet (alla varor i butiken Jordens bästa, alla prenumerationsvaror som fruktlådor och alla matkassar)
- Fri frakt
- Ingen expeditionsavgift
Medlemsavgiften tjänar man snabbt in om man har en matkasse, prenumeration eller handlar mat på Jordens bästa ett par gånger i månaden, så väl värt pengarna. Läs mer och bli medlem här!

Ett rykande nygräddat avsnitt väntar där poddar finns.
Och lyssna gärna på avsnittet så klart! Det heter Begär & beteende, och förutom en intervju med Nathalie Seow från Årstiderna så har vi också pratat med grymma Kata Nylén från Klimatpsykologerna, som är proffs på beteendeförändringar, klimatångest och hur vi ska tänka för att det vi gör ska ge största möjliga effekt. (Följtips också – Klimatpsykologerna på insta ger många bra insikter kring just beteende!)