Hårda fakta denna vecka, nu kör vi!
Sverige är 3,4% cirkulärt – och måste sänka utsläppen med 21% i ÅR
En femtedel ska bort – i år. I veckan släppte WWF nyheten att beräkningar vid Uppsala Universitet visar att Sverige bör minska utsläppen med 21% under 2022 för att vi ska bidra rättvist till Parisavtalet. Enligt uträkningarna har Sverige kvar 170 miljoner ton koldioxid totalt i sin budget, och med nuvarande utsläppstakt på 50 miljoner ton/år är alltså hela potten slut om 3,5 år – inom nästa mandatperiod. Vad säger klimatminister Annika Strandhäll om detta? Jo:
Jag skulle säga att det är nästan omöjligt att nå upp till 21 procent per år. Jag tror också att den typen av åtgärder som det skulle kräva – om det vore möjligt – ganska allvarligt skulle undergräva legitimiteten för klimatarbetet.
Det är klart att det är svårt att minska utsläppen med 21%, inget snack. Men det Strandhäll inte verkar ha noterat är att om vi inte lyckas pressa ner utsläppen med 21% i år så måste de istället minska med 38% nästa år, för att vi ska ligga i fas. Det finns med andra ord ingen tid att förlora. Att regeringens budget dessutom innebär en halvering av klimatbudgeten på sikt är kanske inte det snabbaste sättet att komma igång på.
Blir du förbannad av denna läsning? Bra! På Klimatkollen.se finns budgetar för alla Sveriges kommuner, så ett tips är att kolla upp hur din kommun ligger till (och rankas jämfört med övriga kommuner), och sen maila en bild av diagrammet till en beslutsfattande politiker (kommunalordföranden tex) i din kommun och fråga vad som konkret görs för att sänka utsläppen i den takt som krävs. Kom ihåg: Det är valår, och ”tre personer är en twitterstorm”.
Nyligen släpptes också rapporten Circular Gap Report som visar uträkningar på hur stor del av ett lands ekonomi som är cirkulär i dagsläget. Sverige klockar in på ynka 3,4% … Världssnittet idag är 8,6% och vissa länder, som Nederländerna, har kommit betydligt längre (24,5%).
Det innebär dock inte att 96,6% av den svenska ekonomin slutar som avfall, eftersom mycket av de resurser som finns i landet KAN cirkuleras – det sker bara inte i dagsläget. Varje år tillförs 266 miljoner ton resurser till den svenska ekonomin – 25 ton per person. Mycket på grund av ohållbar konsumtion.
Veckans 3 SoMe-inlägg
Denna vecka blir det ett slags system-tema på tipsen – om individen, relationerna och kontexten.
1. Om att förändring måste ske på alla nivåer. Grymma Sara Wimmercranz (Backing Minds) tar ställning för att ta konsumentansvar när det gäller textilier, och har också höjt ribban för vettigt beteende som offentlig person. Sara sitter i juryn i Svts Draknästet och bär där secondhand (med hjälp av Nina Campioni som stylist). Dessutom är Sara just nu på tågsemester i Europa med familjen, och bjuder generöst på snapshots från resan i stories. Heja dig Sara, så grym du är! Följtips!
2. Om toaletter och att prioritera rätt i en klimatkris. Isabelle McAllister har nästan en stående punkt i Svepet numera, men så skriver hon också satans bra om det mesta. Häromveckan blev hon ”toafluencer” med hela svenska folket då hon började grotta ner sig i varför fullt fungerande toaletter kastas i soporna vid renoveringar. I detta inlägg sammanfattar hon och skriver dessutom om att våga välja bort förnyelselusten ibland. Missa inte kommentarerna. Älskade denna: ”Men vad fan, jag måste inte förverkliga mig på varenda fläck i mitt hem”.
3. Om ekonomiska hållbarhetsmål. Min kommande bok handlar om vinsterna med att ställa om, och ett följtips för den som är intresserad av just pengaaspekten är @eko_ekonomen. Hon flyttade till hus med plats för höns och odlingar under det gångna året, och har nu satt upp ambitiösa mål både kring självhushållning och ekonomi. Att veckans storhandling landade på en femhundring för en familj på fem tycker jag visar att hon vet vad hon håller på med!
Veckans titt-tips: 50 grader i skuggan
Reality check. Den här dokumentären är inte för alla. Är du en person som drabbas hårt av ångest skulle jag skippa den. Men om du är som jag, som ändå föredrar att ha så mycket fakta som möjligt på hand är denna knappa timme om värmens konsekvenser ändå välgjord, drabbande och en reality check som känns i magen. Människor som bor i områden som redan idag är väldigt varma (Australien, Kuwait, Mexiko etc) vittnar om hur livet är när temperaturerna stiger långt över 40 – och ibland 50 – grader.
Veckans 6 snabba nyheter
1. Ny tågmässa. I april nästa år är det premiär för mässan Train & Rail på Stockholmsmässan. I tre dagar ska möjligheter och utmaningar inom spårtrafiken synliggöras, bland annat underhållsskulden (svenska järnvägsnätet är eftersatt), kapacitetsbristen och digitaliseringen ska knådas. Inte en dag för tidigt, no? Intressant nog inbjuds alla som vill att ge förslag till programmet, så har du en briljant tanke om detta – kontakta mässan!
2. Paddla + plocka skräp. Den 7 maj anordnar hyrföretaget Share Kayak det härliga eventet Paddle for a cleaner future runt om i Sverige. Share Kayak står för SUPar och kajaker till alla volontärer och målet är att städa stränder runt om i Sverige från skräp. Läs mer här!
3. Plastpåseskatten under lupp. En branschorganisation har släppt en rapport om plastpåseskatten som infördes 2020 och sågar initiativet eftersom man hävdar att vi nu köper papperskassar istället – men också avfallspåsar på rulle för att ersätta plastkassarna vi tidigare återanvände som soppåsar. Men Naturvårdsverket håller inte med, och släppte för en månad sen en egen rapport om vad plastpåseskatten lett till.
4. Stockholm vs Göteborg i klimat-race. Eller ja, lite överdrivet uttryckt kanske. Men det händer saker. Göteborg har inrättat ett expertråd med sju forskare som ska syna politiken utifrån klimatsynpunkt och agera blåslampa när det behövs. Samtidigt får Stockholm EU-pengar som en av 100 utvalda städer för att bli klimatneutrala är 2030.
5. Twitter eller klimatet. Elon Musk har som bekant varit i nyheterna för sitt köp av Twitter för den nätta summan 44 miljarder dollar. På just Twitter konstateras det att det nästan exakt motsvarar USAs hela klimatbudget. Om någon undrar vad de rikaste i världen prioriterar högst just nu.
6. Shein is shit. Om någon tvivlade på om overkligt billiga Shein (ultra-fast fashion) är dåligt för klimatet så har The Guardian rett ut det här.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Men alltså hur är det möjligt att det, mitt i skenande klimatkris/ekosystemkollaps, tillsätts en Miljö och klimatminister som är så oambitiös och okunnig i sakfrågorna, det vill säga miljö och klimat? Vi gick från en biolog till detta? Det måste väl finnas 100 socialdemokrater som har en mer passande utbildning/miljöintresse för rollen? Ett till exempel på nivån på svensk miljöpolitik just nu finns tex här: https://www.natursidan.se/nyheter/birdlife-sverige-skogsindustrin-vilseleder-om-artskyddet/
Måtte de steppa upp och hitta någon mer passande innan valet!
En minister har iofs inte alltid har rätt bakgrund (de har ju ett helt kansli med kompetens till sin hjälp). Däremot tycker jag verkligen man kan ifrågasätta flera av Strandhälls uttalanden på sistone och det känns som att hon behöver läsa på och ändra inställning till vissa saker. Om hon anser att vi inte kommer att nå klimatmålen är hon verkligen fel person på posten, vi behöver ju någon som tänker göra ALLT för att vi ska nå dem.