Lite nyansering, lite greenwashing, lite lim och lite klimatdebatt vankas det i veckans svep.
62° grader i Indien – fast inte i luften
Chocksiffran behöver kontext. I veckan delades bilden ovan i många sociala kanaler med budskapet att det var 62° i Indien. Vilket det var, men det som inte alltid framgick i delningar är att det är marktemperatur som uppmätts – inte lufttemperatur. Skillnaden kan lätt förstås om man tänker på hur het svart asfalt kan bli en varm dag, medan luften förstås inte uppnår samma hetta.
Så larmsiffran 62° är inte fullt så skrämmande som den låter, MEN det som däremot är skrämmande är att april var den tredje varmaste månaden någonsin uppmätt i Indien, och mars var den allra varmaste. Större delar av Indien än normalt omfattades av hettan, medeltemperaturen har legat hela 2° över snittemperaturen åren 1980-2010 och dessutom brukar det vara maj och juni som är varmast i Indien – inte mars och april. Med andra ord kanske vi inte sett slutet på denna värmebölja än.
Så ja, klimatförändringarna orsakar extremväder, i större omfattning, oftare än normalt och tidigare på året. Det finns all anledning till oro. (Men nej, det var inte 62° i luften.)
Veckans lyssningstips: Hemtrevligt
Hemtrevligt! En ny inredningspodd har nått etern. Det är Elin Lervik (presschef på Svenskt Tenn bland annat) och Katarina Matsson (redaktör på ELLE Decoration) som slagit sina påsar ihop. Nu är jag ju lite bekant med båda så en aning partisk förstås, men efter att ha lyssnat på de första avsnitten är jag fast. Hemtrevligt är befriande fritt från kortlivade trender och ”vad man är sugen på just nu”, och istället avhandlas vad hemtrevlighet egentligen innebär, den personliga stilen och växternas vikt för hemmet. Kanske lite tidigt att avgöra ännu, men jag föreställer mig att detta verkligen kan bli en mysig podd för alla oss som gillar inredning, men är trött på trendsnack och köptips och vill åt en hållbar inställning till hemmet som inte handlar om att ständigt uppdatera. Värt ett försök? Finns där poddar finns!
Veckans titt-tips: Sverige möts
Klimatdebatt med aktivism. I veckan var det debatt om klimatet i Svt, i programmet Sverige möts lett av Magnus Thorén. Innehållet i programmet har inte blivit hälften så omskrivet som det faktum att en klimataktivist försökte limma fast sig i studiogolvet – bara en i raden av aktivistiska protester som skett den senaste månaden. Programmet är i alla fall väl värt att titta på i sin helhet också, för med tanke på det kommande valet är det otroligt viktigt att vi informerar oss så mycket som möjligt om hur partierna ställer sig till olika frågor. Frågorna som ställs är bland annat:
Hur ska klimatförändringarna stoppas? Hjälper det att vi plastbantar och kör mindre bil i Sverige när Kinas kolkraftverk spyr ut koldioxid? Vilket ansvar ska vi ta som individer? Och vilket ansvar har politikerna och företagen att lösa klimatkrisen?
Veckans 6 snabba nyheter
1. Hållbarhets-popup i Stockholm. Igår öppnade Sustainable Pop-Up i Mood-gallerian i Stockholm, där sju varumärken inom mode, hemtextil, klädvård och smycken tar plats fram till 2 juli. Alla företagen har ett tydligt hållbarhetsfokus, och grundarna kommer ofta att finnas på plats för kunder som vill ställa frågor.
2. Sveriges största utsläppare. Sveriges Natur har sammanställt en lista på de svenska företag som släppte ut mest under 2021. Denna osmickrande lista toppas av SSAB som släppte ut 4,78 miljoner ton koldioxid (motsvarande 11% av Sveriges totala utsläpp exklusive flygtrafik). Preem och Cementa tar övriga pallplatser. Se hela listan här.
3. Vad kör folk i din kommun? På Svts sajt finns en intressant sökmotor med data från SCB där man kan se vad invånarna i olika kommuner kör för typ av bilar. I Huddinge där jag bor är till exempel ynka 2,24% av alla bilar rena elbilar än så länge, till exempel. Bra ställe att hämta argument på till olika medborgarförslag kanske?
4. Fortum och gasen. Fortum är i blåsväder för sin gröna reklam om förnybar el, samtidigt som det visat sig att majoriteten av bolagets intäkter kommer från handel med fossil gas (varav merparten dessutom är rysk). Ajdå. Hörde jag greenwashing?
5. Nominera till modepris. Stockholm Fashion District har öppnat för nomineringar till sitt modepris Encouragement for action som finns i fyra kategorier – Closing the loop, Fashion Innovation, Fashion Retail Talks Sustainability och Sustainable Identity. Bland tidigare vinnare finns till exempel re:newcell, Pop Swap, Arkivet Stockholm och Asket. Läs mer och nominera här!
6. Sveriges secondhand-profil 2022. Isabelle McAllister kammade hem titeln som Sveriges secondhand-profil 2022, som utses av Erikshjälpen – GRATTIS! Så välförtjänt! Jag och Emma var också nominerade genom Klimatklubben, så roligt – och vi får helt enkelt hoppas på tur ett annat år istället.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!