Nu är höstterminen igång på allvar, och i det andra svepet efter semestern finns det både tv-tips, kända män och skogsupprop – varsågoda!
Vi återvinner mindre – och slänger mer
Deppig statistik. Ett rimligt mål just nu är förstås att avfallet ska minska och allt fler resurser ska hamna i kretsloppet. Men i Sverige går det åt fel håll. Under 2020 genererades enligt Naturvårdsverket 35,7 miljoner ton (!) avfall i landet, en ökning på 0,5 miljoner ton jämfört med 2018. Tyvärr gör vi dubbelfel också, för förutom att vi slänger mer så återvinner vi mindre. Endast 22% av allt avfall som stannade i landet återvanns till nya material 2020. 59% återvanns på andra sätt, genom att bli till exempel värme, och 19% blev bland annat deponi. Materialåtervinningen har därmed gått ner med 3 procentenheter sen 2018.
Sverige, detta är ju inte okej.
Veckans 3 SoMe-tips
På senare tid har jag sett en rad kända män ta ställning i sociala medier, och det är otroligt efterlängtat. Heja er, och hoppas vi kommer att se mer om detta?
1. Om att syna sig själv och inte skylla allt på politikerna. Bagaren Sebastien Boudet sätter fingret på något viktigt när han påpekar att vi gärna säger att klimatfrågan är viktig – men sen ändå köper nya saker, flyger till solen och låter plånboken styra. Vi får de politiker vi förtjänar, kan man sammanfatta hans budskap med – viktigt!
2. Om att visa att det finns en opinion. Jävligt gott-Gustav är inne på samma spår. Politiker vill vinna val, och så länge populistiska utspel om sänka bensinpriser och andra klimatkorkade förslag vinner våra röster så kommer politikerna att behålla den retoriken. Vi måste visa att man kan vinna val på en riktigt ambitiös och intressant klimatpolitik som ser möjligheter snarare än problem. Läs Gustavs långa inlägg!
3. Om att bli arg – och agera på det. Pekka Heino skriver att han hittills bara luftat antipatier mot vissa partier, men att han nu vill visa sitt stöd till det enda parti han anser tar tillräckligt ansvar i klimatfrågan (Miljöpartiet). Nyanserat inlägg om att han exempelvis inte håller med om exakt allt som Mp står för, men att han insett att det är det enda parti som sätter klimatfrågan i första rummet.
Veckans insats: Medverka i Cyklistvelometern!
Hur lätt är det att cykla i din kommun? För tredje gången genomför Cykelfrämjandet just nu sin nationella undersökning Cyklistvelometern, där man gränskar och jämför Sveriges kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker. Tanken är att resultatet ska ge kommuner som är dåliga på cykelinfrastruktur att få lite eld i baken och förbättra förutsättningarna, så det här är en viktig grej. Ju fler cyklister som svarar, desto bättre underlag – så brukar du cykla mycket i vardagen, fyll gärna i undersökningen!
Tips för TV-hösten
Kommande godbitar på Svt i höst. Ny säsong betyder nytt i media. Här är en del av det jag ser fram emot att se.
- Sommaren i Grums. Hanna Hellquist ska anlägga en trädgård vid sitt hus och tar hjälp av både trädgårdsmästare och kändisar. Vi kommer bland annat få se Jonatan Unge anlägga en äng och Kodjo Akolor rengöra en ekopool. Säsongsstart 23 augusti på Svt1 och Play.
- Det sitter i väggarna. Ny säsong av Svts succéprogram där Erika Åberg och Richard Thunér hjälper människor att lära känna sina hus och dess bakgrund. Säsongsstart 22 augusti på Svt1 och Play.
- En vildare värld. Med utgångspunkt i hur vår livsstil hotar livsmiljöerna i de ekosystem vi är beroende av ska den här serien visa hur en vildare värld återskapas på många platser för både naturens och människans bästa. Start 22 oktober.
- Hårt väder. David Batra ska lära sig hur man lever med extrema vädersituationer, något som ju blir allt mer relevant. Jag får alltid lite skav av att det står i pressinfon att han ”åker världen över” för att lära sig detta (med flygplan?), men vill ändå ge det en chans. Start 1 november.
Jag vill också tipsa alla er som också har barn som börjar årskurs 3 nu att tipsa lärarna om att anmäla sig till URs satsning Klimatkompis!
Veckans 6 snabba nyheter
1. Modemärken får greenwashingkritik. En brittisk utredning visar det vi egentligen redan visste – att många av fast fashion-kedjornas hållbarhetspåståenden är överdrivna. Mest kritik får svenska H&M: ”Mer än hälften av alla scorecards på H&Ms sajt påstod att ett plagg var bättre för miljön trots att det i själva verket inte var mer hållbart än jämförbara plagg av företaget och dess konkurrenter”. Ouch? (Tipstack till Peppe Öhman!)
2. Dags för Återvinningsfest! Nästa helg äger Återvinningsfesten rum för igen. Det är föreningen Medveten konsumtion som numera håller i denna megaloppis och gatufest vid Hornstull i Stockholm. Kul!
3. Mindre prylar, fler skåp? Enligt en Sifoundersökning som Elfa gjort säger 4 av 10 svenskar att de försöker dra ner på antalet prylar hemma. Lika många säger sig däremot behöva mer förvaring de kommande åren. Intressant dilemma ändå!
4. Statsministern föreslås få klimatansvar. Just nu pågår en utredning om finansieringen av näringslivets gröna omställning, och en av slutsatserna man landat i att är detta är en så viktig fråga att man tycker att samordningen borde ligga på en egen myndighet direkt under statsrådsberedningen. Man föreslår också att olika myndigheters klimatarbete ska slås ihop. Maggan, är du redo att steppa upp klimatansvaret?
5. Flera svenska partier röstar nej till EUs gröna förslag. EUs ”gröna giv” består av en rad olika åtgärdsförslag, varav ett handlar om restaurering av natur. Tanken med förslaget är att både vårda naturen och öka klimatanpassning och beredskap inför exempelvis skogsbränder. Miljö- och jordbruksutskottet extrainkallades under sommaren för att rösta i frågan, och S röstade där nej tillsammans med SD, M, KD och C i frågan. Därmed säger Sverige alltså nej till att EU ska få lagstifta i frågan. Än är det inte avgjort, 30% av medlemsländerna måste vara emot för att förslaget ska stoppas. Att Sverige röstade emot beror förmodligen på att det skulle kunna innebära inskränkningar i den svenska skogsindustrin. Well … är det kris så är det?
6. Östersjöfestivalen firar 20 år. Östersjöfestivalen är nog utanför mångas radar, men det är en av norra Europas främsta festivaler för klassisk musik – samtidigt som det är en plattform för samtal om miljö och hållbarhet med utgångspunkt i Östersjön. I år firar den 20 år, så den var tidigt ute med att ha hållbarhet i fokus – heja!
Veckans aktion: Skriv på för skogen!
För en förändrad skogspolitik. 43% av alla rödlistade arter lever i skogen, och ändå avverkas omkring 32 000 fotbollsplaner med skog i Sverige varje år, enligt Naturskyddsföreningen. De vill förändra skogspolitiken så att mer skog ges ett långsiktigt skydd, och att regeringen skapar förutsättningar för ett vettigare skogsbruk som inte baserar sig på kalhyggesmetoden. Vill du backa detta och sätta press på politikerna? Ja, då är det här du och jag skriver på!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!