Det var en tung dag igår. Trots att vi i skrivande stund inte ens har ett färdigt valresultat pekar allt mot ett blåbrunt styre där SD är största parti i blocket. Vad exakt det kommer att innebära vet vi inte än. Moderaterna och KD säger sig vilja bilda regering själva och Liberalerna har sagt att de inte kommer att acceptera SD i regering (här är en sammanfattning över var samtliga partier står). Men SD är största partiet på den sidan, och har självförtroende nog att kräva saker av sina bundsförvanter nu. Mitt sista hopp är att Moderaterna, KD och Liberalerna rannsakar sig själva och sin ideologi och börjar värna om sin värdegrund igen, innan det är försent.
Men vi vet inte vad som händer med regeringsbildningen ännu. Det vi däremot vet är att SD ökade. Igen. Faktum är att sedan partiet bildades 1988 har SD aldrig backat i ett val. Aldrig någonsin.
- 1988 (0,02% av rösterna och 1 118 röster totalt.)
- 1991 (0,09% av rösterna och 4 887 röster totalt.)
- 1994 (0,25% av rösterna och 13 954 röster totalt.)
- 1998 (0,37% av rösterna och 19 624 röster totalt.)
- 2002 (1,44% av rösterna och 76 300 röster totalt.)
- 2006 (2,93% av rösterna och 162 463 röster totalt.)
- 2010 (5,70% av rösterna, 339 610 röster totalt – och inträde i riksdagen som sjätte största parti.)
- 2014 (12,86% av rösterna, 801 178 röster totalt – och tredje största parti.)
- 2018 (17,53% av rösterna, 1 135 627 röster totalt – och tredje största parti.)
- 2022 – valresultatet ej klart ännu, men i skrivande stund har SD 20,6% av rösterna, är näst största parti och har för första gången möjlighet till regeringsposter.
Få farliga samhällsförändringar sker över en natt. Istället kommer de smygande, i form av ett gryende missnöje över något som sakta växer sig starkare och starkare. När omvärlden förstår vad som är på gång kan det vara försent. Just därför är det så farligt att tänka ”nu gick det som det gick” efter detta val, och bita ihop i väntan på en ny chans att rösta om fyra år.
Politik pågår dygnet runt, året om. Därför måste vi också engagera oss IDAG. Och I MORGON. Och NÄSTA TORSDAG. Till jul, hela våren, nästa sommar – varje dag från och med nu för ett mer inkluderande, medmänskligt, solidariskt och hållbart samhälle. Det finns inte längre några alternativ.
Och jag fattar, det är obekvämt. Innan 2015 (när jag gjorde detta) hade jag aldrig engagerat mig i något egentligen. Jag var inte en sån person, tyckte jag. Sen insåg jag att alla kan vara såna personer, man måste bara bestämma sig – och börja öva. Vara lite obekväm, gå utanför sin comfort zone, våga stå upp för något, vara politisk (allt är ju politik!), ta ställning för det som är viktigt.
Vi är bortskämda med att ha vuxit upp i ett av världens friaste, rikaste, mest demokratiska och öppna länder. Och det har varit möjligt för att andra före oss har jobbat hårt för det. Det gick att förvalta deras arv utan ansträngning en stund, men inte hur länge som helst. Särskilt inte om det finns andra krafter som samtidigt försöker montera ner det samhällsbygge vi tar för givet. Då måste vi agera. NU.
I år röstade var femte svensk på ett högerextremt parti utan klimatpolitik, mitt i en klimatkris. Tre andra partier åsidosatte sina egna värdegrunder och slöt upp bakom det, så att de tillsammans fick majoritet (vad det verkar). Det är inte läge att prioritera vår egen bekvämlighet längre. Vi kan inte köpa oss ur den här situationen, vi måste göra mer än så.
Tillsammans är vi MÅNGA. Men bara om alla hjälps åt. I kommentarsfältet på instagram delar mina följare med sig av tips och pratar om hur man kan engagera sig – titta gärna där och bidra om du kan. Dela gärna det inlägget eller det här blogginlägget till någon som mår dåligt över valresultatet. Dra med dig någon till ett sammanhang för engagemang, är ni två känns det mindre obekvämt och läskigt. Och TAPPA INTE HOPPET.
Nedan följer nio tips till på vad du kan göra. Börja idag, vänta inte.
1. Gå med i ett politiskt parti
1979 var 1 852 000 svenskar medlemmar i ett politiskt parti. År 2020 var det bara knappt 244 000. Vårt politiska engagemang sjunker. Så – gå gärna med i ett parti om det inte krockar med ditt jobb. Du behöver inte bli politiker själv, du kan gå på medlemsmöten, ställa frågor och påverka partiets politik inifrån.
2. Engagera dig i en organisation
Det är svårt att effektivt driva samhällsfrågor som enskild individ, men genom att organisera oss skapar vi plattformar och megafoner så att budskapet lättare hörs av politiken. Klimatfrågan, antirasismen, feminismen – det finns många frågor som hör ihop. Engagera dig där du brinner mest, och gör gärna mer än att swisha en slant. Bli medlem, hör efter hur du kan medverka i arbetet, hjälp till att sprida ordet och rekrytera fler medlemmar. Bli aktiv!
3. Avsätt tid för ditt engagemang
Vi pratar mycket om livspussel, men de flesta av oss har ändå tid för instagram, inredning, odling and what not. Det finns tid att omfördela. Gör som med träningen – schemalägg den som att den blir av! Vi behöver prioritera annorlunda för att vända detta, lyfta blicken bortom vår egen vardag. Både klimatkrisen och högerextremismen kräver engagemang av oss alla.
4. Prata om det, i så många sammanhang du kan
Inför detta val kändes det som att alla pratade politik. Så bra! Men det får inte sluta här. Det är fyra år till nästa val, men politik är något som sker varje dag. Vi kan inte hålla tyst till hösten 2026 och sen förfasa oss över att SD kanske har blivit Sveriges största parti under tiden. Prata politik överallt, med alla, året om!
5. Ta ställning för andra intressen än dina egna
Sverige blir allt mer polariserat. Istället för att bygga broar bygger vi murar, vilket leder till missnöje och fientlighet. Det vi som står med alla privilegier kan göra är att lyssna och ta ställning för andra än vår egen grupp. Storstadsbon med kollektivtrafik och service kan slåss för att landsbygden ska få mer resurser, till exempel. Hjälp till att få alla att känna sig sedda – utanförskap är en grogrund för problem.
6. Vänta inte på politiken, agera ändå
Inget skapar snabbare förändring än lagstiftning, men vägen dit är lång. Vänta inte! Vi behöver inte flyg- eller köttförbud för att välja tåg eller vego. All kunskap vi behöver för att fatta vettiga beslut finns därute, och det finns dessutom människor att fråga om/när vi kör fast. Om klimatpolitiken går för långsamt (och risken är ju att den tappar fart om detta valresultat står sig) får vi ställa om i motvind. Det går det också, och vi ska förstås fortsätta att pressa på för politiska styrmedel under tiden.
7. Bli en del av det samhälle du vill ha
Det finns MASSOR vi kan göra varje dag som bidrar till ett snällare, tryggare Sverige och som ger ringar på vattnet. Säg ifrån när någon säger något rasistiskt, heja på grannarna, anmäl dig till ett språkkafé, engagera dig i en idrottsförening (och locka dit fler unga), felanmäl klotter och skadegörelse, ta initiativ till en insamling, prata med en främling på bussen. Vi ÄR samhället.
8. Utmana din comfort zone
För den som aldrig tagit ställning är det inte helt lätt att höja rösten för första gången. För den som alltid haft privilegier är det obekvämt att få insyn i andra miljöer och sammanhang. Men vi måste inse att vi inte kan få allt serverat hela tiden. En demokrati och ett fungerande samhälle är som en muskel som måste tränas. Vi har alla ett ansvar att underhålla det generationer före oss har byggt. Så ta ett steg du aldrig gjort förut, även om det är jobbigt. Det blir mindre och mindre jobbigt ju fler gånger du gör det, och med tiden byts den obekväma känslan mot en känsla av meningsfullhet. Det är värt det, jag lovar!
9. Skippa undanflykterna och ursäkterna
Lite tough love nu – men det är inte att skamma dig att ifrågasätta varför du flyger mitt i en klimatkris. Det någon gjorde var istället civilkurage, att försöka påverka genom att vara lite obekväm. Vi måste alla sluta att skylla ifrån oss, kavla upp ärmarna och GÖRA. Inte bara tänka tanken, likea eller klaga. Efter valet fick vi än mer på to do-listan, vi måste sluta dalta nu. Var snäll, men stå på dig.
Har du fler tips? Skriv gärna en kommentar!
Bra sammanfattning! Jag tror att vi alla behöver inse att någon slags politiskt engagemang är nästan en nödvändig del av vardagen, för att demokratin är det finaste vi har. Och då räcker det inte att dela instagramvideos med likasinnade där man förfasar sig över hur andra röstar. Det behövs nyfikna, vänliga, konstruktiva samtal där vi inte lämnar de här 20 procenten som nu röstat på SD utanför. Den”taktiken” har ju inte fungerat så bra hittills och då riskerar vi nog snarare att gå samma väg som USA, som rent av verkar nära inbördeskrig ibland. Natur och miljöfrågor är mina hjärtefrågor och där minst det ju MINST SAGT frågor att stöta och blöta med den konservativa sidan/SD och det är ju samtal som vi måste våga ha. Ärm-uppkavlnings dags för oss allihop nu!
Jag håller helt med dig, vi måste lyssna på varandra – även dem vi inte håller med – och visa att vi ser och hör de utmaningar som exempelvis glesbygden tampas med. Och därtill lägga tid på att engagera oss politiskt, helt klart.
Exakt så, jag som bor i glesbygd i Norrlands inland, i ett valdistrikt där många grannar (som jag vet har ett stort miljöengagemang och inte är varken rasister eller monster) röstat på SD tänker att tex den här texten satte huvudet på spiken:
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/JQJJm8/for-oss-pa-vischan-ar-trygghet-att-kunna-ringa-sos-sd-kanaliserar-missnojet?fbclid=IwAR3YixsLglrJG_d9FmCZQGypCzS9a03hc_rQ0tRnWbq4jREB00deLYg6sXU
Önskar så att tex Miljöpartiet lyft landsbygdsfrågor ännu mer i debatter. Vi som är pålästa och röstar på dem vet ju om att de har många bra förslag, men det skulle ha framkommit ännu tydligare!
Häromveckan tog jag äntligen tag i att anmäla mig som volontär för Greenpeace. Det blir min tröst o mitt hopp den närmsta tiden.
Hoppas de hör av sig snart.
Tack för tipsen!
Superbra ju! Hoppas du kommer att trivas!
Pingback:Trevlig helg / fredagslistan / varför – Tankebubblor
Pingback:220916 – Läs, tänk till, agera! | Livet på västkusten
Viktigt inlägg! Tänkte efter valresultatet: Nu måste jag bli politisk!
Bra skrivet Maria!
Jag delar detta inlägg.
Hoppas att någon tar sig tid att läsa och engagera sig.
Det här är ett så bra inlägg! Jag har haft det uppe på mobilen sen det släpptes och funderar på vad jag ska göra. Det har definitivt påverkat mig att ta tag i ett betala en medlemsavgift, söka mig utanför min homogena grupp och aktivt vara väldigt vänlig. Tack!
Men åh vad fint att höra – stort tack för det!!