Det känns bra att rensa, eller hur? Lite mer luft i skåp, lådor och förråd. Och ännu lite bättre känns det när kassar och lådor lämnas in på närmaste loppis, så att sakerna kan komma till användning hos någon annan. Bra för klimatet – väl?

Foto: Maria Soxbo
Jo, klart det är bättre att skänka än att slänga. Och i teorin så finns det förstås en chans att någon som hade tänkt köpa en nyproducerad tröja nu avstår för att de hittade din skänkta tröja på secondhandmarknaden istället. Men – i verkligheten är det förmodligen snarare så att personen som letade tröjor på loppis helt enkelt är en person som tänker andrahand i första hand, och som kommer att leta begagnat tills hen hittar en passande tröja. Medan personen som tänkt köpa nytt kommer att köpa nytt, oavsett vad du gör.
Deppigt? Ja, lite kanske – vi svenskar är tyvärr mycket sämre på att köpa begagnat än att köpa nytt, och vi skänker betydligt mer än vi köper. Dessa siffror har några år på nacken, men talar ändå sitt tydliga språk:
Statistik om secondhand
- Svensken köper 13,7 kilo nya kläder och hemtextil per år.
- Av dessa landar 7,5 kilo i restavfall och skickas till förbränning.
- Ytterligare 3,8 kilo skänks till loppis.
- Vi köper 0,8 kilo kläder och hemtextil begagnat per år.
Vi köper alltså jättemycket nytt och väldigt lite begagnat – och mängden begagnade textilier på marknaden ökar med 3 kilo per person varje år (något som leder till att Sverige skickar väldigt mycket secondhandtextilier på export, eftersom vi annars skulle drunkna i grejerna).
Rent krasst är det förstås också så att det kvittar helt för klimatet om du själv behåller din tröja eller skänker den så att den används av någon annan. Därför är det ingen klimatgärning att skänka till loppis. Klimatgärningen består helt och hållet i hur långt liv tröjan får, inte vem som bär den. Och vi kan ju aldrig veta om den som köper den annars hade köpt en annan begagnad, eller en ny.
Så skapar vi klimatnytta
- Genom att köpa begagnat (istället för nytt) när vi behöver något. Tänk alltid ”andrahand i första hand”!
- Genom att ta hand om våra saker så att de håller och har ett värde över tid, oavsett vem som använder dem (vilket blir enklare om vi köper saker av bra kvalitet).
- Genom att använda allt vi har så länge som möjligt (en t-shirt används i snitt 30 gånger, och tvättas 15, innan den kasseras – fördubblar vi det till 60 gånger halveras nästan klimatpåverkan, om det samtidigt innebär att vi skippar att köpa en ny).
- Genom att bidra till att saker vi skänker vidare har ett andrahandsvärde, så att någon faktiskt köper det. (Se tips nedan!)

Foto: Maria Soxbo
Så hur kan vi hjälpas åt att få fler personer att köpa secondhand istället för nytt? Det finns många sätt att göra det på faktiskt! Här kommer några konkreta tips:
Så bidrar du till normförskjutning
- Prata om secondhand som det självklara valet i alla lägen.
- Dra med nyköpskompisar på loppisrunda, som inspiration – och bidra med tips och kunskap.
- Visa upp dina köp i sociala medier, gärna både de vackra antika glasen, galonbyxorna till barnet och teknikprylar som plattänger och smartphones – visa att andrahandsmarknaden funkar för i princip allt!
- Lämna bara in hela, rena och välskötta saker till loppis så ökar chansen att de säljs i Sverige. Tvätta, laga, fräscha upp (tex använd noppmaskin på stickade tröjan, fräscha upp sulor på skorna med bikarbonat och vatten och skrapa bort klistermärken från barnmöbler).
Tillsammans förskjuter vi normer, hörni – och glöm inte att påminna personer som pratar om sina rensningar som ”bra för miljön” var den verkliga klimatnyttan sker!