För en månad satte jag fem mål för mig själv, varav ett var att läsa varje kväll – inspirerat av Underbara Clara. Nu har den första månaden gått, och jag hann läsa (nästan) tre böcker. Jag gjorde också lite av en plan där tanken är att varva romaner och faktaböcker. Av två skäl: Jag vill läsa böcker som får mig att tänka på annat än jobbet och klimatfrågan (så in med romaner). Och jag vill läsa en massa faktaböcker som jag är nyfiken på, men inte får tummen ur att ta tag i. Så en blandning blir bra, tror jag!
Oktober: Hetta + två romaner
Månadens faktabok blev denna: Hetta – om människan i en varmare värld av vetenskapsjournalisten Izabella Rosengren. Hon skriver att hon själv är usel på att hantera värme, men har gång på gång genom jobbet utsatt sig för högre temperaturer än hon är bekväm med – med huvudvärk, värmeslag och svettattacker som följd. Men så började hon inse att människorna som bodde i de varma länder hon besökte inte alls verkade lika plågade, och då föddes idén till en bok om hur vi kan anpassa oss till hetta, och hur höga temperaturer egentligen påverkar oss. För trots att vi pratar så mycket om att planeten blir varmare snackar vi ju väldigt lite om hur vi ska hantera det i vår vardag (tips: luftkonditioneringsapparater är ingen bra korg att lägga alla ägg i, med tanke på hur mycket energi de drar).
En superintressant bok om allt från citronjuicens magiska kraft i varmt klimat till hur människan utstått värme historiskt och vad som gjort att Grekland numera har en ”värmeminister” – världens första.
Dessa två romaner läste jag också. Inte en del av Hållbara bokhyllan förstås, men tänker att det kan få finnas plats här för andra lästips också.
Norma av Sofi Oksanen är en mycket egensinnig story om just Norma, vars hår växer onormalt fort – det måste klippas i princip varje dag – och som dessutom reagerar på olika sätt beroende på hennes sinnesstämningar. Mamma Anita har varit Normas bundsförvant i att dölja detta för omvärlden, men så dör plötsligt Anita och Norma får klara sig själv. Men något är skumt med Anitas död, och Norma börjar jobba på samma frisersalong som mamman för att försöka få svar på alla sina frågor. Trots att jag egentligen uppskattar den knasiga blandningen mellan detektivstory och familjedrama så kom jag aldrig riktigt in i denna, det var som att jag inte fick grepp om Norma och att hon försvann lite i alla märkliga intriger. Synd på en så unik karaktär.
Ta itu av Kristina Sandberg var jag oerhört pepp på efter att ha läst Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj, som jag verkligen älskade. Ta itu utspelar sig senare, i slutet på 1970-talet i en norrländsk kuststad – och det kändes ju väldigt välbekant för mig (född 1977 i Sundsvall – och heter dessutom Maria precis som huvudfiguren). Men trots att det skiljer ett par decennier mellan trilogins Maj och Ta itus Maria så är de på något vis lite lika. Maria känner sig också fångad i en tillvaro som begränsar henne, och trots att hon har fler möjligheter på sin sida så lyckas hon inte riktigt hitta en sund väg ut ur frustrationen. Det är ganska mörkt, men oerhört välskrivet och jag tyckte mycket om även denna Sandberg-bok.
Tipsa mig gärna om bra böcker ni läst – jag måste ju hålla tempot uppe nu!
Vad intressant! Jag hade fått för mig att Hetta skulle vara en riktig ångest-trigger att läsa, men nu blev jag istället lockad. Tack för tips! Och jag tipsar vidare om Sara Gordans Natten, Ia Genbergs Detaljerna och Karolina Ramqvists Bröd och mjölk.
Älskar alla Caroline Säfstrands böcker
Tack för recension, Norma låter synnerligen intressant. Jag tipsar om ”Mormor dansar i regnet” och ”Morfar pustet med havet” av Trude Teige. Den sistnämnde har ev inte kommit ut på svenska än, men kommer säkert snart,