Som vanligt så här års går hjärnan på högvarv inför nästa år – och idéerna puttrar liksom bakom pannbenet. Och just nu är det ett specifikt projekt jag grubblar lite extra på!
Under några år har jag haft Hållbara listan som en fiffig ”marknadsplats” för er att hitta bra alternativ på. Den har sett ungefär likadan ut sedan lanseringen – några företag har tillkommit och några har försvunnit (tyvärr tog pandemin knäcken på några favoritföretag till exempel), men på det stora hela har upplägget varit detsamma. Tanken är att ni, när ni vill hitta ett riktigt bra alternativ kring något – som målarfärg, matkasse eller bank – kan gå in på Hållbara listan och kolla vilka företag jag rekommenderar, samt läsa på lite om varför det är viktigt.
Och nu är det dags för en Hållbara listan 2.0! Jag kommer att ägna första kvartalet 2023 åt att utveckla konceptet ett snäpp för att göra denna omställningsguide mer heltäckande och bättre, för nu vill jag att listan ska bli mer än en lista – att det istället ska vara en guide, en steg för steg-möjlighet att liksom uppgradera hela livet på hållbarhetsfronten. Och nu vill jag mer än gärna ha er input! Här finns en liten (och snabbt gjord) enkät som ni mer än gärna får fylla i – och som tack lottar jag ut ett signerat ex av min bok Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv bland er som svarar.
Min tanke med Hållbara listan är ju att underlätta för så många som möjligt att göra rätt. Så länge samhället ser ut som det gör, när allt för mycket är tillåtet för företag fortfarande, så krävs rätt mycket research för att avgöra vad som är det bästa valet – eller ens ett bra val över huvud taget – i alla vardagssituationer. Oftast finns det ju inget helt perfekt alternativ förstås, men det finns helt klart alternativ som är mycket bättre än genomsnittet. Men hur många kan, har tid eller orkar lista ut vilka dessa är? Där hoppas jag att Hållbara listan ska komma in!
2022 såg Hållbara listan ut så här:
Årstiderna. Många älskar livet med matkasse, men kanske inte har så stor koll på hur ingredienserna i kassen är producerade eller transporterade. Årstiderna har 100% ekologiskt innehåll, och ingenting är fraktat med flyg! Dessutom finns det barnvänliga och vegobaserade kassar – och en ”matbutik” för exempelvis frukostvaror.
Matsmart. Varje gång en produkt ändrar utseende, eller en förpackning blivit feltryckt – så riskerar hela matvaran att kastas. Fast själva maten är perfekt! Likaså med varor som inte riktigt är i säsong, eller som närmar sig bäst före-datum (som vi alla vet alltid betyder ”men oftast bra efter”). Matsmart fångar upp allt sånt, och säljer livsmedlen vidare med upp till 90% rabatt! Win/win, och dessutom ett otroligt bra sätt att minska matsvinnet.
Gårdsfisk. Ni är säkert fler som är som jag – som äter växtbaserat nästan jämt, men då och då lyxar till det med fisk. Och då tycker jag ni ska kolla in spännande Gårdsfisk! För medan exempelvis lax odlas upp på bekostnad av övergödda vattendrag (och ofta med sjukdomar som följd) så föds dessa fiskar upp på land! Vattnet tas om hand och får ge näring på åkrarna i omgivningen istället för att övergöda haven, och dessutom har man valt fisksorter som är robusta och inte blir sjuka särskilt ofta. Exotiskt och närproducerat på samma gång!
Too Good To Go. En riktigt bra maträddartjänst som genom sin app gör det möjligt för oss att rädda allt från matvaror från livsmedelsbutiker till fikabröd från bagerier och rätter från restauranger. Dessutom är Too Good To Go sylvassa opinionsbildare och riktigt bra på att dela med sig av generella svinnsmarta tips i sociala medier.
Ekobanken. Att våra pengar jobbar när vi sover är väl en sak, men att de i värsta fall jobbar för fossilindustrin är något helt annat – det tror jag vi kan enas om. När Fair Finance Guide granskar bankerna vinner Ekobanken år efter år, tack vare att de är transparenta och har ett hållbarhetstänk hela vägen. Absolut noll risk att dina sparpengar används till oetisk verksamhet alltså!
Imse Vimse. I badrummet råder rätt så mycket onödig konsumtion av engångsartiklar. Allt från bomullsrondeller till trosskydd och tamponger. Imse Vimse har specialiserat sig på att erbjuda riktigt bra flergångsalternativ inom såväl mensskydd som sminkborttagning och andra smarta saker.
Five Oceans. Tvätta, städa och diska gör vi alla, och det innebär att väldigt mycket rengöringsprodukter spolas ut i avloppet. Five Oceans har hittat en riktigt innovativ formula för sina rengöringsprodukter som gör att de kräver upp till 97% mindre vatten för att neutraliseras i naturen – så bra! Lokalt odlad havre är en nyckelingrediens, dessutom.
Laddsmart. Denna fiffiga jämförelsetjänst gör det lättare för dig som är beroende av bil att hitta rätt i djungeln av laddboxar. Laddsmart har lösningar både för privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar, vilket gör att det blir lite lättare att pusha på för att BRF:en ska installera laddmöjligheter till exempel.
OurGreenCar. En genomsnittlig bil står parkerad 97% av tiden, och eftersom vi har 5 miljoner bilar i Sverige säger det sig själv att det oftast sitter en eller max två personer i varje bil. Resultatet blir mycket trafik och stort behov av både flerfiliga vägar och parkeringsplatser. OurGreenCar erbjuder delningsbilar, men som inte ska hämtas upp vid behov utan som kan stå permanent exempelvis hos en bostadsrättsförening – så att alla i huset kan boka och använda den när det behövs istället för att ha varsin bil. Det finns också bland annat elcyklar och andra transportmedel (japp, ALLT går så klart på el), så att man kan lösa sina transportbehov på olika sätt. Så smart!
Tibber. Aldrig har väl el varit så på tapeten som nu! Tibber är ett annorlunda elbolag som kör spotpriser och en väldigt smart app som visar exakt hur priserna varierar över dygnet så att vi kan anpassa förbrukningen till när elen är som billigast (och därmed också minst smutsig). Dessutom kör inte Tibber alls med något påslag, utan säljer elen till inköpspris och tar bara en låg månadskostnad för servicen. Istället säljer Tibber en rad smarta prylar som kan hjälpa till att minska förbrukningen, som diverse smarta elmätare och pluggar. Målet? Att alla vinner på att vi förbrukar så lite el som möjligt!
Hyber. Att småbarnsperioden är rätt intensiv kan vi nog alla skriva under på, och med barn som växer snabbt är det inte alltid så enkelt att ständigt lösa behoven på secondhandmarknaden. Därför är Hyber en så himla bra tjänst! Här kan ni abonnera på allt från vinterkläder (praktiskt att kunna byta storlek mitt i säsongen vid behov!) till barnvagnar, bärselar och resesängar – det vill säga en massa behov som måste lösas, men som förmodligen bara pågår under en kortare tidsperiod.
Hygglo. Varför ska vi egentligen äga varsin borr, när de ändå bara används i 18 minuter under hela sin livstid? (En skruvdragare används bara i tre minuter!) Hygglo möjliggör för oss alla att dela fler saker med varandra, och dessutom tjäna en slant på prylarna vi redan har. Genom att söka i appen kan du förhoppningsvis hitta det du behöver i närområdet och hyra det för en billig slant från en annan delningssmart privatperson. (Kanske får du en ny bekant på köpet!)
Naturkompaniet. Att hänga i naturen är bland det vettigaste vi kan ägna vår fritid åt, men ibland krävs det lite extra tankekraft för att friluftslivet ska funka och vi inte ska frysa, bli blöta eller sakna tak över huvudet. Naturkompaniet hyr ut ryggsäckar, tält och stormkök, och är dessutom proffs på att lära oss laga, underhålla och vårda funktionsplagg, skor och annan utrustning så att de håller över tid.
Zlideon. De flesta har nog upplevt att ett riktigt bra plagg plötsligt blir oanvändbart när dragkedjan ger upp – och att det känns lite för dyrt att lämna in på lagning eller krångligt att försöka byta dragkedjan själv. Zlideon är en riktigt smart liten uppfinning som på bara tjugo sekunder kan laga en trasig dragkedja. Perfekt att ha hemma, inte minst under småbarnsåren när krisen uppstår precis när plaggen behövs som mest.
Auro. Att måla om är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att förvandla ett rum – men många färgfabrikat säljer plastfärger som inte är bra för varken människa eller miljö. För den som inte riktigt är redo att ta sig an byggnadsvårdsfärger som linoljefärg och äggoljetempera kan Auro vara det perfekta alternativet. En ekologisk och helt biologiskt nedbrytbar färg som ändå är lika lätt att måla med och torkar lika snabbt som konventionell målarfärg! Auro finns både som vägg- och lackfärg och i massor av vackra nyanser – säljs via Byggfabriken.
Blocket. Säg vad du behöver, och det finns förmodligen på Blocket! Att möblera sitt hem med Blocketfynd är inte bara oerhört klimatsmart, utan också betydligt snällare mot plånboken. Lägg till att möblerna är färdigmonterade och tillverkade under allt från 2020-talet till 1700-talet så blir det uppenbart att Blocket är den enda möbelaffär vi behöver. Dessutom finns så klart mängder av annat här också – som leksaker, cyklar, längdskidor och tv-apparater.
Myrorna. Att handla begagnat och samtidigt stötta en samhällsnytta – är inte det toppen, så säg? Myrorna har allt från kläder till böcker, husgeråd och belysning och är så klimatsmart det blir. Här fylls ständigt på med nya guldkorn och loppisjakten tar aldrig slut.
Så! Jag hoppas ni vill ta er tiden att under jullovet klicka er in och tycka till om Hållbara listan, så att jag kan ta den till nästa steg under 2023! Här är enkäten, och stort tack för hjälpen!
Inte riktigt vad du efterfrågade, men jag undrar om du har funnit något med Sellpy som gör det problematiskt att handla där. Självklart är myrorna bättre på så många sätt, men Sellpy har ju ett otroligt utbud o det är väldigt lätt att filtrera sig fram till det en är i behov av (ex specifika barnplagg i rätt storlek). Undrar lite därför att jag handlar en del där, men är villig att tänka om ifall någon vet något som inte jag vet ännu.
Hej M! Jag handlar också på Sellpy som komplement till fysiska secvondhandbutiker. Smidigt att handla till barnen, och brukar passa på att handla till mig själv när jag ändå måste fylla på storlekar till dem. Alldeles nyligen har det avslöjats att Sellpy sålt nya plagg från H&M (som ju äger Sellpy) och andra märken, alltså restlager etc, utan att det riktigt framgått på sajten – och då tappar man ju klimatvinsten helt om det blir blandat outlet och begagnat. Men, Sellpy har svarat på kritiken och verkar ta till sig att det måste bli tydligare. Du kan läsa mer om detta hos instagramkontot greenwashingisverige.
Jag gillar inte att det säljs nya saker där alls, för jag vill inte behöva vara på min vakt så att jag inte råkar köpa outletgrejer av misstag – men, jag tycker fortfarande Sellpy är en smidig tjänst för att snabbt kunna filtrera fram barnjeans i storlek 152 till exempel.
Gillar ”Hållbara listan 2.0″… Hoppas du utvecklar konceptet ett snäpp för att göra denna omställningsguide mer heltäckande och bättre. Lycka till!