Nu är vi igång på riktigt med året, eller hur? Alla barn tillbaka på skola och förskola, alla tillbaka på jobbet. Och vi går mot ljusare tider, vilket verkligen behövs i detta regnblöta, grå Stockholm i alla fall. Här kommer veckans hållbara svep, för lite koll på vad året kickat igång med!
Plasten samlas in – och bränns
Återvinnings-fail. En undersökning som Avfall Sverige gjort visar att bara 101 av Sveriges kommuner har någon form av materialåtervinning av plast – resten eldar upp den insamlade plasten. I enkäten svarade 270 av 290 kommuner, så det är alltså fler än hälften av alla kommuner som inte återvinner plasten. Över en miljon ton plast eldas upp i Sverige varje år, vilket står för 8% av Sveriges totala utsläpp. Sånt systemfel, hörni. Passa på att dubbelkolla om era hemkommuner löst problemet eller ej, och får ni ett nej – fråga hur de jobbar för att lösa det.
Veckans läsning: Svenskt Näringsliv-gate
Granskning av tankesmedjan som fördröjer Sveriges omställning. Supermiljöbloggen har gjort en läsvärd granskning av Svenskt Näringsliv och Timbro, som alla borde läsa. Här är del 1, del 2 och del 3. Jag rekommenderar också att läsa @greenwashingisverige-Yrsas uppföljning där hon kopplar an till FN:s nya hårdare tag mot ”nettonoll”-retoriken och greenwashing, finns här som en höjdpunkt. Viktigt, och något som borde få mer mediautrymme!
Veckans 3 SoMe
1. Om årets loppisfynd. Både här och där ser jag sammanställningar av 2022 års bästa loppisfynd, och det är så ljuvligt att få detta i sitt flöde! @Emmathun är en av dem, och vilka skatter hon hittat. Jag kanske borde göra någon slags ”loppis 2022”-lista jag med?
2. Om att ta in våren. @karin_beijer tipsar om vilka sorters kvistar som är fina att ta in och sätta i vas för att kickstarta året, och bidrar också med några tips för att få dem att blomma. Ett perfekt sätt att få in lite ”snittblommor” utan att halka in i de mest ohållbara delarna av blomsterindustrin.
3. Om kreativa lagningar. @anotherblog.se (Anna Lidström) har lagat en stickad tröja genom att dekorera den med ägg (!) och det blev så himla roligt och fint! Måste också passa på att tipsa om syrran Claras fina blogginlägg om Annas stil – så inspirerande!
Veckans streamingtips: Woman at war
Isländsk klimatfilm. Jag fick tips om isländska dramakomedin Woman at war och den är värd en titt – en riktigt udda och samtidigt fascinerande liten film om ”ekoterrorism” och en oväntad misstänkt – ensamstående körledaren Halla. Ligger på Svtplay, men bara ett par veckor till – så passa på!
Veckans 6 snabba nyheter
1. Miljödepartementet tillhör folket. Ett av de allra första beslut den nya regeringen i höstas tog var ju att lägga ner Miljödepartementet, och nu efter årsskiftet var det dags. Greenpeace bestämde sig för en subtil protest – de skruvade ner mässingsskylten utanför Miljödepartementets lokaler i Stockholm och startade en sajt i dess namn, Miljodepartementet.org – som ett ”exildepartement”. Vasst! Och visst vore det fint om skylten får skruvas upp igen om fyra år? (Greenpeace driver för övrigt en namninsamling om att göra Ebba Busch till ”mellanchef”, det vill säga att Näringsdepartementet borde ligga under Miljödepartementet istället för tvärtom.)
2. Nyordslista med klimatord. Jag har redan nämnt att naturgas numera heter fossilgas, och 2023 verkar bli klimatspråkets år. För på nyordslistan finns bland annat agrivoltaisk (kombinering av jordbruk och solkraft), avkarbonisering (avveckling av beroende av fossila bränslen), klimatbiljett (rabatterad kollektivtrafiksbiljett som syftar till att sänka utsläppen), klimatskadestånd (till fattiga länder som drabbas av klimatkrisen), munkmodell (doughnut economy, att tillgodose behov innanför planetens gränser), returmissbrukare (person som beställer hem varor utan syfte att behålla dem), spökflyg (tomma flyg som bara körs i syfte att behålla attraktiva slottider på flygplatserna) – alla ord som rör omställning och klimat. Och på samma tema – Haglöfs har bestämt sig för att aldrig använda ordet hållbarhet mer. Intressant ställningstagande, läs mer om det hos Haglöfs.
3. Sheins kläder är giftiga. Ingen blev förvånad när det visar sig att kinesiska ultra fashion-giganten inte bara behandlar sina anställda dåligt utan också producerar kläder som är giftiga. Greenpeace i Tyskland har beställt 47 plagg från Shein och testat dem, och det visar sig att 32% av plaggen innehåller oroväckande höga nivåer av kemikalier och 15% så pass att de är olagliga i EU. Läs mer hos Aftonbladet, och för gärna ordet vidare till alla ni känner. Shein bör bojkottas..
4. Kärnkraft som granne? Regeringen vill som bekant satsa på kärnkraft, och gärna SMR – det vill säga småskalig modulär reaktor (ett begrepp som också finns med på nyordslistan). Detta är en teknik som inte är i storskaligt bruk någonstans i världen, så det lär inte ske i brådrasket – men omfattningen av regeringens kärnkraftsatsning med upp till 200 nya reaktorer (eller det är åtminstone vad den föreslagna budgeten kan räcka till) har gett upphov till protestsajten Nyagrannar.se. Sveriges Natur har också gjort en redogörande artikel om framtidens kärnkraft.
5. Sällsynta jordartsmetaller i svensk mark. I veckan offentliggjordes att man funnits sällsynta jordartsmetaller i marken utanför Kiruna. På en viktig marknad för omställningen (metallerna används bland annat i batterier) där Kina i princip haft monopol är det här förstås en stor nyhet. Men en liten påminnelse om att gruvdrift sällan är miljövänlig kan ju vara på sin plats. Denna text är läsvärd i ämnet. För att inte tala om att det åter igen är urbefolkningen som kommer i kläm.
6. 3D-printade hem med lägre utsläpp. Allt kan visst 3D-printas, inklusive hela hem! Enligt World Economic Forum kan ett 3D-printat hem produceras med betydligt lägre energiåtgång – och mycket billigare än ett konventionellt hus. Spännande! Kommer vi att se en mix av hus byggda med riktigt gamla metoder (som halmbalshus), byggnadsvårdade gamla pärlor och 3D-printade moderna hus i framtiden?
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!