Ett snabbt svep till lördagsfrukosten kanske? Varsågoda!
Shell gör monstruösa vinster mitt i klimatkrisen

Foto: Keming Tan/Unsplash
Fossilframgångar. Nån som sa fossilfritt samhälle? Inte än, va. Shell rapporterade en rekordvinst för 2022 – 411,9 miljarder kronor. Greenpeace påpekar att inte ens om man skulle känna 40 000 brittiska pund varje DAG från Jesus födelse tills idag (som bekant över 2000 år), så hade man inte tjänat lika mycket som oljebolaget gjorde enbart under år 2022.
När ska världens politiker sätta stopp för detta?
Veckans aktion 1: Hjälp Svt att kartlägga klimatförändringarna

Foto: David Becker/Unsplash
Hur förändras klimatet där du bor? Svt håller på att kartlägga klimatförändringarnas konsekvenser i Sverige, och vi kan alla hjälpa till! Om du märkt uppenbara förändringar, som att ett vattendrag där du bor inte fryser till på vintern eller att du drabbats av flera översvämningar till exempel – rapportera in det här! Så bra sätt att få närhetsprincipen inom media att jobba till vår fördel – att visa att klimatkrisen inte är något som bara drabbar Bangladesh och andra fattiga länder, utan även påverkar oss här hemma.
Veckans aktion 2: Bli klimatdetektiv i din kommun!

Foto: Sam/Unsplash
Hjälp till att skapa insyn! Klimatkollen håller tillsammans med Klimatklubben på att kartlägga hur många av Sveriges kommuner som faktiskt har en klimathandlingsplan (rimlig grej att ha 2023, kan man tycka – men ingen självklarhet). Men med 290 kommuner är det ett hästjobb att kolla igenom varenda kommunal sajt, så nu efterlyser vi hjälp! Kika i detta dokument om någon redan hittat handlingsplanen i din kommun eller ej, och annars kanske du kan bli den som kollar upp det? (Det vill säga – kolla in kommunens hemsida, och om du inte hittar kan du maila till mailadressen som står i dokumentet och be om en länk att lägga in i formuläret.)
Och naturligtvis får du jättegärna också hugga fler kommuner om du har tid, det spelar ingen roll om du bor i dem eller ej. Du kan också anmäla din mailadress för att bli en ”klimatdetektiv” i fler frågor som Klimatkollen ska kartlägga – så smart och enkelt sätt att göra en insats! Klicka här för att sätta igång!
Veckans 5 snabba nyheter

Foto: Greenpeace
1. Havsavtal under förhandling. I FN drar snart livsviktiga havsförhandlingar igång. Den viktigaste punkten är att det för första gången kan bli möjligt att skydda även internationellt vatten, något som är en förutsättning för att vi ska nå målet om att skydda 30% av haven till 2030. Greenpeace har genomfört en vass aktion för att sätta press på utrikesminister Tobias Billström inför förhandlingarna – se kampanjen i rörligt format här.
2. Fotbolls-VM i utsläpp. Det omdebatterade fotbolls-VM som nyligen gick i Qatar (vintertid, eftersom ökenlandet helt enkelt är för varmt för att idrotta i sommartid) har kritiserats av mängder av anledningar redan – allt från korruption och att utländska gästarbetare som byggt nya arenor dött (officiellt 40 stycken, men The Guardian beräknar att det i själva verket handlar om tusentals) till landets kriminalisering av homosexualitet. Sen finns ju förstås klimataspekten, som vid alla stora internationella sportevenemang. Klimatnotan för mästerskapet beräknades landa på 3,6 miljoner ton koldioxid, bland annat för alla flygresor som transporterat lagen, media och publik till landet och för bygget av sju nya arenor) men Qatar själva lovade att mästerskapet skulle bli ”klimatneutralt” – genom bland annat klimatkompensation. Något som naturligtvis inte raderar de utsläpp som gjordes innan och under mästerskapet – vilket detta nyhetsbrev berättar om.
3. No more netto-noll för Arla. Patent- och marknadsföringsdomstolen går på Konsumentverkets linje och förbjuder Arla att använda begreppet ”netto noll” i sin marknadsföring. Skulle de ändå göra det måste de betala en miljon i vite. Redan ifjol sa dock Arla att de ska sluta klimatkompensera sina produkter helt om de inte får berätta om det i sin marknadsföring (något man kan ifrågasätta förstås – är det bara ur försäljningssynpunkt de gör sina klilmatåtgärder?).
4. Tyskland skapar drömbiljett i kollektivtrafiken. En historisk satsning sker i Tyskland, där man skapat ett månadskort som kostar 550 kr och som gäller på all kollektivtrafik i hela landet, som ett sätt att både uppmuntra klimatsmart resande och hjälpa hushållen med ökade levnadsomkostnader. Vilken dröm! (I Sverige går vi som bekant åt motsatt håll, med sänkta bensinpriser och höjda kollektivtrafikspriser i minst 11 regioner.)
5. Klimatministern hotar att lämna regeringen – eller? Romina Pourmokthari väckte uppmärksamhet när hon i Bloomberg Podcast sa att hon (och Liberalerna) tänkte lämna regeringen om hon inte kan skapa den förändring hon vill se. Det backade hon dock snabbt ifrån när hon blev utfrågad av DN. Ha kakan (den höga klimatsvansföringen) och äta den (fortsätta sitta i maktposition)?
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!