Vad har hänt de senaste veckorna på hållbarhetsfronten? En hel del, detta är bara ett axplock:
Klimataktivism på tapeten
Aktivism på gott och ont. Den senaste tiden har aktivism varit på tapeten mer än en gång. Under Loreens framträdande i delfinalen för ett par veckor sedan stormade en aktivist på Återställ våtmarkerna upp på scenen, något tittarna knappt märkte förrän uppträdandet avbröts och fick tas om igen – och vilket ledde till bland annat denna krönika om ”klimataktivism utan finess”. Ungefär samtidigt fick Greta Thunberg bäras bort av polis från en demonstration i Oslo – där hon protesterade mot vindkraft (eftersom vindkraftsparken i fråga inte tog hänsyn till samiska rättigheter och därför borde ha rivits) – vilket ledde till en text av Peter Alestig om omställningens målkonflikter.
Det finns otroligt mycket att säga om klimataktivism, även om jag oftast tycker att rapporteringen och debatten glömmer ett perspektiv: Oavsett om man tycker att det är rätt eller fel att kasta tomatsoppa på ett berömt konstverk (som skyddas av glas) eller limma fast sig på en landningsbana, så borde den stora frågan alltid handla om varför vissa människor är villiga att riskera dryga böter, åtal, hot och hat genom att genomföra dessa aktioner. Om världen tog klimathotet på tillräckligt stort allvar och politiker och makthavare agerade därefter skulle vi inte ha några klimataktivister. Borde det inte vara det som är fokuset i debatten, istället för att dividera om aktivisternas metoder?
Det mesta har prövats, och många aktivister testar ständigt nya vägar – eftersom ingenting verkar funka. Har vi då inte större problem än ett förstört Melloframträdande?
Veckans läsning: Sellpy gör oss till falska miljöhjältar
Secondhandshoppingens baksidor. Klimatpsykologen Frida Hylander har skrivit en intressant debatt-text om Sellpy och hur vi lockas in i ännu ett ohållbart konsumtionsmönster nu när secondhandbranschen kommersialiseras mer och mer. Även Sanna Samuelsson är inne på liknande spår i sin text om att det är dags att skaffa en ny hobby.
Vad tycker jag då? Jag står fortfarande fast vid att jag tycker att det är lite för tidigt att problematisera secondhand. Om vi plötsligt börjar lyfta secondhandshopping som något dåligt är risken överhängande att den stora massan – som fortfarande har fördomar mot secondhand och överkonsumerar enbart nyproducerat – inte ens ger begagnat en chans. Om secondhandshopping också är dåligt kan de ju lika bra fortsätta köpa nytt, så att säga.
Därmed inte sagt att jag inte håller med Frida och Sanna om deras slutsatser. Det finns problem, helt klart. Jag är bara rädd att vi förlorar mer än vi vinner på att lyfta dem redan nu.
Veckans SoMe-inlägg:
Om reparationer och svårt att göra rätt. Secondhandinfluencern och en av rösterna i podden Modetipset – Emelie Norberg – har dragit igång #reparationsupproret i protest mot regeringens kommande höjning (!) av momsen på just reparationer. Emelies inlägg kan delas för att skapa opinion, men visst borde det startas en namninsamling också?
Veckans 5 snabba nyheter
1. Historiskt havsavtal på plats! Äntligen lite goda nyheter! FN har rott ett havsavtal i hamn som ska kunna innebära att 30% av världshaven blir skyddade till senast 2030. Detta är enormt viktigt av både klimat- och miljöskäl, och en viktig seger i klimatkampen. Greenpeace har gjort en bra sammanställning av vad avtalet kan innebära.
2. LRF påstår att ”kor kan kyla klimatet”. En ny kampanj från LRF som handlar om kor och mjölk har väckt uppmärksamhet inte minst från forskarhåll – där enigheten är stor, detta är rena felaktigheter. Formuleringar som ” Kor äter växter som fångar in koldioxid från luften i fotosyntesen. Om vi odlar foderväxter som fångar upp mer koldioxid än vad kon och odlingen släpper ut, så får vi en kylande effekt” har kritiserats och kallats för vilseledande – och söker man på ”kylande” på kampanjsajten nu så får man faktiskt inga träffar längre …
3. Och ministern verkar vara inne på samma spår. Landsbygdsminister Peter Kullengren (KD) vill inte lägga sig i vad vi äter, även om vi äter kött varje dag. Om hans åsikt speglar även regeringens syn på saken kan det innebära att nästa livsmedelstrategi innebär sänkta klimatambitioner – för i den nuvarande står det att köttkonsumtionen ska minska. Ännu ett steg bakåt för klimatet med sittande regering?
4. Klimatkritik inom S. Häromveckan lanserades Kära framtid, ett klimatnätverk inom Socialdemokraterna som också öppet kritiserar partiet för dess dåliga klimatpolitik. Intressant, och förhoppningsvis betydelsefull, utveckling eftersom det rimligen borde hända saker om våra politiska partier känner press både utifrån och internt att höja ambitionerna.
5. Svenskarna vill att det byggs i trä. En ny Novusundersökning visar bland annat att 7 av 10 svenskar tycker att det är viktigt att även i en lågkonjunktur välja klimatsmarta material vid nybyggnationer, och varannan svensk vill se en nationell strategi för att öka träbyggandet och skulle själva vilja att deras nästa bostad är byggd i trä. Det ska sägas att undersökningen är beställd av Sveriges största skogsägarförening, Södra, men ändå intressant – att bygga i trä innebär att koldioxiden förblir bunden till trät (till skillnad från när vår skog blir pappkartonger, papper etc och därför löper betydligt större risk att brännas i närtid).
6. 5 av 6 svenska modemärken sviker kvinnliga fabriksarbetare. När Fair Action granskar 6 svenska modemärken (Cellbes, Åhléns, KappAhl, Indiska, Gina Tricot och Nelly) visar det sig att endast KappAhl nämner könsbaserat våld och trakasserier i sina riskanalyser kring arbetsmiljön på fabrikerna – trots att de ofta slår på trumman i sin marknadsföring kring att ”stärka kvinnan”. Se Fair Action-rapporten Blusar och blåmärken.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Håller med om sellpy, secondhand måste bli standard. Att ”vi” får veta att vi gör fel hur vi än gör slutar bara med att ”vi” ger upp.. Är det fel att köpa nyproducerat och fel att köpa begagnat kommer folk ge upp och göra det som är enklast. Dvs köpa nyproducerat..
Exakt så.
Nu har jag inte ens läst Sellpy texten men med växande barn är Sellpy toppen. Jag skulle aldrig orka köpa så mycket second-hand till dem annars. Det är också där jag hittar nya vårsneakers när mina egna är sönderslitna.
Folk kommer göra felköp. Barn kommer växa ur kläder innan de är utslitna. Vuxna kommer ändra storlek och stil under livet. På något sätt måste allt detta tas om hand. Sellpy kanske inte är enda och bästa sättet men det är i alla fall ett sätt.
Jag håller med dig! Och jag handlar också säkert 60% av mina barns kläder på Sellpy.
Pingback:Trevlig helg / fredagslistan / morgonljuset – Tankebubblor