Kan man måla ett lackerat och massproducerat IKEA-kök med linoljefärg, undrar ni? Jajamensan är svaret, jag har testat åt er!
Trogna läsare av bloggen minns kanske att jag målade om luckorna i vårt kök i Huddinge när vi flyttade in (ett av mina mest lästa blogginlägg handlar om det). Då målade jag med vanlig snickerifärg, som ett sätt att förlänga livet på det lite slitna och framför allt uselt planerade köket. (Sedan renoverade vi det sex år senare eftersom det verkligen inte var funktionellt, men utseendemässigt hade jag kunnat slita på det hur länge som helst!)
Ironiskt nog har vårt gotlandshus exakt samma kombination av skåpluckor och handtag från IKEA som huset i Huddinge hade när vi flyttade in. Och i sommarhuset har vi inte gjort ett skvatt under de 13 år vi ägt huset (förutom att måla de grå väggarna vita), för det är ju egentligen inget fel på det här köket alls även om jag inte hade gjort samma material- och färgval själv. Köket på Gotland är dessutom betydligt bättre planerat än det vi hade i Huddinge, med massor av arbetsyta och förvaring.
Men, så i somras blev jag så sugen på två saker:
1) att testa att göra samma typ av makeover på Gotland, fast med en bättre färg – linolja!
Och 2) att skapa en liten förändring utseendemässigt som skulle göra köket lite mer hemtrevligt och passa bättre i huset.
Fabrikslackerat IKEA-kök och plastigt klickgolv i ett över hundra år gammalt kalkstenshus har aldrig känts helt rätt, men jag tycker verkligen inte att jag har rätt att slita ut något som funkar hur som helst, bara för att jag själv hade valt annorlunda. (Det är ju nämligen så att en renovering inte blir hållbar bara för att man ersätter plastfärg och massproducerat med naturmaterial, platsbyggt och massivt trä.)
Så! Jag gick lös med linoljefärgen. Både på luckor och kakel, faktiskt. Lite av ett experiment, men några googlingar visade att det borde funka – och det gjorde det ju!
Här kommer mina bästa tips:
- Ta ett par luckor i taget.
Ett kök som används dagligen blir lätt kaos om alla delar ska målas samtidigt, och har du många köksluckor tar det mycket plats om de ska ligga och torka samtidigt. Plus, gör du det som jag på lediga dagar är det ganska skönt att inte ägna prick hela dagen åt att måla utan vara klar för dagen efter någon timme. - Skruva ner luckorna.
Det går att måla dem hängande, men det är större risk att färgen rinner och du kan få en mer bekväm arbetsställning om du tar ner dem. Plus, mindre risk att du blir kladdig när du använder köket. Lådorna drog jag bara ut ur stommen, det var ganska praktiskt att kunna ställa dem på högkant när jag målade. - Tvätta av luckorna/lådorna ordentligt.
Jag tvättade av dem med vatten och diskmedel för att få bort fettstänk och smuts och torkade ordentligt. - Tvätta av kaklet.
Vill du även måla kaklet (inte nödvändigt så klart om du vill behålla det som det är) så gäller samma sak där, tvätta av så noga du kan. - Slipa – om du tror att det behövs.
Jag gjorde det faktiskt inte (utöver slipningen på punkt 5). Linoljefärg fäster nämligen på det mesta, så det kändes inte nödvändigt. Men älskar du ett gediget grundarbete är det så klart bara att slipa. - Passa på att byta handtag.
Jag bestämde mig för att jag bara fick byta handtag om jag hittade tillräckligt många på Tradera (det vill säga, jag fick inte köpa nyproducerade), och det gick vägen! Fick till och med några över. Så jag spacklade över de gamla hålen och slipade med sandpapper innan jag målade. Slutresultatet blev inte helt perfekt på alla hål kanske, men så noga är det inte med ett sommarstugekök (Jag hade ju oturen att nya handtagen inte passade i gamla hålen eftersom jag ville ha nättare handtag, gör de det så behövs ju ingen spackling.) - Måla med linoljefärgen.
Jag körde den helt outspädd, men målade supertunt och i tre lager. Har du spacklat (jag använde vanligt snickerispackel, för fick inte tag i linoljespackel) så kommer du att märka att det som är spacklat suger mycket färg. Men efter tre lager täckte det perfekt för mig. Linoljefärg tar längre tid att torka än plastfärg, men jag hade något slags rotationsschema going on där jag hade ett par luckor som spacklades och slipades (spacklet måste ju också torka) och ett par som målades. Löpande band, så att säga. Bästa knepet för att förvara penseln mellan målningarna? I en påse i frysen! Bara att ta fram och sätta igång att måla, utan rengöring eller någonting! - Måla kanten på stommarna också.
Jag har vita stommar och skulle måla luckorna i vetegrått, så risken var stor att stommen skulle lysa igenom mellan luckorna. Därför målade jag framkanterna på stommarna (och sidorna förstås, där de syns) i samma färg som luckorna. Ser trevligt ut när man öppnar också! - Måla kaklet.
Jag valde en vit, lite gräddig nyans till kaklet, och målade helt sonika över det med pensel. Sedan hade jag en liten skumgummiroller, som jag försiktigt rollade med efter varje strykning. På luckorna gillar jag att penseldragen syns, men kaklet ser lätt lite underligt ut med penselstreck. Med rollern fick jag en jämnare yta, så att plattorna kan komma undan med att se ut som ”matt kakel”. Jag målade över allt, inklusive fogar. Gick utmärkt. - Häng upp allt igen.
Men, var lite försiktigt. Jag upplever det som att det lätt var någon fläck här och var där färgen inte helt hade torkat, trots mitt lugna tempo. Lätt att få färg på kläderna alltså när du ska montera tillbaka. Jag tajmade också att köket blev färdigt med att vi åkte hem, så nu får det sluttorka i lugn och ro. (Svårare om man målar om hemma så klart.) - Håll den gröna tråden i renoveringen.
Köp inget nytt om du kan undvika det. All form av återbruk är bättre än nyköp, inte minst vid renoveringar. Det enda som kan vara värt att köpa nytt är vitvaror, om de du har börjar ha uppåt ett decennium på nacken. (Men, det kan också finnas vitvaror på begagnatmarknaden som bara är något år, så kolla där först.) Vi bytte inga vitvaror eftersom vi ersatte vårt kylskåp som gick sönder efter ett åsknedslag för några år sedan, däremot kommer vi att behöva byta ut spisen eftersom en av plattorna och ugnen inte riktigt funkar som de ska längre. Det blir nästa sommars projekt, att hitta en ”ny”.
På det hela taget var det buslätt att måla köksluckorna med linoljefärg, och det doftar ju ljuvligt dessutom. Jag upplever att den vanliga snickerifärgen jag målade med i det andra köket rann mer och var svårare att få snygg, så jag kan varmt rekommendera linoljan. Den är dessutom otroligt dryg om man målar så tunt som man ska, jag klarade kaklet med två små provburkar (varav en fortfarande är fylld till mer en hälften), och till alla luckor och lådor (och vi har många) räckte en 0,5 liters-burk plus provburken jag köpte för att testa nyansen. Linolja är lite dyrare, men jättedryg! Och förutom lite längre torktider (och what’s the hurry?) kan jag inte hitta några nackdelar alls.
Det man kan tänka på däremot med tanke på att det är ett kök är att inte städa med linoljesåpa (eller någon såpa alls egentligen) sedan, eftersom det löser upp färgen. Så använd något annat miljömärkt rengöringsmedel.
Resten av projekt köksmakeover utan nyinköp då?
Jag köpte som sagt handtagen på Tradera (och hittade även en hel påse träknoppar på en loppis som också hade funkat), istället för att köpa nya. Jag hittade också en ny kökslampa (att ersätta vår gamla damm-magnet med) på loppis, och har budat hem ytterligare en lampa på Tradera att hänga över diskbänken (där vi aldrig haft någon lampa, men ständigt önskat en).
Våra gamla loppade köksstolar började bli mer än lovligt rangliga, så de får stå i sovrummen att lägga kläder på i stället nu när jag hittade några stadigare rackare på Facebook Market på ön. (Dessa hann jag dock inte fota, för jag hämtade dem precis innan vi åkte hem.) Jag återbrukade ett gammalt hyllplan som aldrig hittat sin plats för att få upp en hylla på en vägg som alltid känts lite för tom, och loppade också en trasmatta som passade bättre i färg.
Det enda jag köpte nytt, förutom färg och spackel, var två träkonsoller till hyllan köpta på en byggnadsvårdsbutik – för det gick jag bet på trots idogt letande på massor av öns loppisar. Jag har också två små projekt kvar: Vi gjorde oss av med den gamla diskmaskinen som inte funkat på närmare tio år, och kvar blev förstås ett ”hål” bland bänkskåpen. Där ska jag hänga ett draperi så vi kan förvara återvinning och pant i ”hålet”, och jag hittade ett otroligt gulligt broderat vintage-barnlakan i kraftig bomull på loppis som ska sys om till det. (Har dock ingen symaskin på ön, så fick ta hem det för att fixa hemma i Stockholm. Men det skymtar till höger om spisen på efter-bilden högre upp i inlägget, där jag fäste upp det tillfälligt för att testa.)
Och så ska stolarna kläs om med något tyg som passar bättre in, och där hoppas jag så klart hitta nåt fint på loppis! Fortsättning följer kanske?
På sikt hoppas jag kunna få ett rejält trägolv att gå på istället (det ligger ett under klickgolvet, men jag tror det är ett modernt undergolv som lades i samband med någon renovering och nog inte avsett att slitas på) och kanske bygga ett skafferi i ena hörnet, för hörnskåpen som sitter där är så svåra att använda på ett vettigt sätt. Vi skulle definitivt ha mer nytta av ett rejält skafferi. Men, det får bli en annan gång.
Har ni några frågor om min återbruksmakeover av köket eller linoljefärgen? Ställ dem!
Så fantastiskt fint det blev! Ska själv testa på linoljefärg för första gången på en garderob och platsbyggd sittbänk i hallen. Vad använde du för pensel? Garderoben vi har (Ikea) har ett ytskikt av pappersfolie, har ditt ikeakök också det?
Hej och tack! Jag använde penslar jag redan hade hemma som jag köpt för ett annat linoljeprojekt i en byggnadsvårdsbutik. Jag vet inte exakt vad det är för folie på detta kök eftersom jag inte valt det själv, men det är nog ett standard IKEA-kök med masonit och någon form av färgfolie på. Lycka till!
Lite nyfiken på varför ni inte sätter in en fungerande diskmaskin? Det sägs ofta att det går åt mindre vatten när man maskindiskar (det kanske inte stämmer?). Men det är kanske mest min egen aversion mot att diska som visar sig i denna fråga. Sedan är det förstås otroligt värdefullt att ha bra förvaring för återvinning också.
Hej Sara, jo så är det – det är mer energieffektivt att köra diskmaskinen. Vi har haft en väldigt smal diskmaskin (alltså inte fullstor), så det är ett litet knepigt mått på ”hålet” och svårt att hitta en på begagnatmarknaden (som är begränsad till ön förstås). Och vi har lite svårt att motivera att köpa en helt ny diskmaskin för ett hem som bara används ett par månader om året. Så vi diskar för hand tills vidare, men det är inte omöjligt att vi sätter in en diskmaskin om vi stöter på en (brukar sätta en bevakning i början av sommaren).
Hej
Jättefint blev det. Var det inga skador på luckor eller lådor? Vi har barn som åkt emot och jag är fundersam på om det behöver förseglad för att fukt inte ska komma in mer. I några av skadorna har fukt trängt in och mdf inuti har svällt lite.
Tack för inspiration
Hej Karin, och tack! Lite skav och märken var det förstås, men ingen som behövde åtgärdas tyckte jag.
Hej Karin, vilken färg målade ni kaklet med?
Något underarbetet/slipning eller så innan ni målade?
Hej Annakarin, vet inte om du riktade frågan till mig? (Jag heter Maria. 🙂 Men det står i inlägget, vi målade med linoljefärg och tvättade av innan.
Linoljefärg även på kaklet?
Ja, precis som det står i inlägget. =)
Tack för värdefullt inlägg, var nästan på väg att köpa nya luckor för jag trodde det var omöjligt att få linoljefärgen att fastna på lackerade mdf-luckor. En fråga när du nämner slipning menar du med sandpapper eller måste man ha en slipmaskin? Och du skriver att du skippade det utöver slipningen på punkt 5. Kanske jag som missar, men vad är det för slipning du syftar på då?
Stort tack!
Hej! Den enda slipning jag gjorde var att slipa spacklet som jag använde för att fylla i de gamla hålen för handtagen. Inget annat. Linoljefärg fäster på det mesta!
Vad fint det blev! Gillade särskilt den gröna färgen på köksluckorna. Får jag fråga vad det var för nyans/märke? Tack för alla tips!
Hejhej, det står i inlägget – Vetegrå från Ottossons. (Den är alltså inte grön, utan beigegrå.) Och tack!
Å vilket bra inlägg!! Precis vad vi behövde. Har en sommarstuga där köket är med furuluckor från 80-talet. Vi vill vänta ngr år med den stora renoveringen av köket så detta var ju perfekt!! Jätte fint!! Och linolja
Hej! Vilket kanon inlägg. Du känner inte att primer behövs till linoljefärg?
Hej, nej det behövs inte tycker jag!